English
Muğla Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği(İKMEP)(İ.Ö)

Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Turizm-Otelcilik alanında Ön Lisans Diploması verilir.

Kabul Koşulları

Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve ÖSYM’nin uyguladığı merkezi sınavın ilgili alanından yeterli puanı almış olması gerekmektedir. Çalışma şekli örgün ve ikinci öğretim biçimindedir.

Yeterlilik Koşulları

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek, bununla birlikte mevcut uygulamadaki 60 gün süreli staj uygulamasını başarı ile tamamlamak gerekmektedir.

Önceki Öğrenim

“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal / Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

Tarihçe

1998-1999 eğitim-öğretim yılında Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı örgün öğretim olarak faaliyete başlamıştır. 1999-2000 eğitim-öğretim yılında da ikinci öğretime öğrenci alınmıştır.

Program Profili

Turizm sektörü, ulaşım, konaklama, eğlence, kongre, spor disiplinlerini içine alan ve gelişmekte olan ülkelerde en hızlı büyüyen sektörlerden biridir. Bu sektör ve hizmet endüstrisi döviz gelirinin, yeni iş sahalarının ve ekonomik büyümenin temel kaynağıdır. Otelcilik, turizm sektörü içinde bir hizmet endüstrisidir. Bu endüstri, yerli ve yabancı konuk ve turistlerin, tarihsel ve kültürel inceleme amacıyla ya da spor yapmak, eğlenmek için düzenledikleri gezi ve konaklama, yemek yeme etkinliklerini kapsar. Programımız turizm alanında projeleri üretecek ve pratiğe geçirecek ara eleman ve yönetici adayı yetiştirmekte ve onları turizmin temel taşları olabilecek düzeye çıkarmayı amaçlamaktadır.

Program Yeterlilikleri

1- 1. Turizm sektörü hakkında genel bilgilere ve bu temel bilgileri çalışma hayatında kullanma becerisine sahiptir.
2- 2. Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde (en az Turizm ve Otel İşletmeciliği alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar) yabancı dil bilgisine sahiptir.
3- 3. Turizm ve otelciliğe yönelik temel hizmet becerilerine sahiptir.
4- 4. Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.
5- 5. Alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgilere sahibidir.
6- 6. Örgüt/Kurum, iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranır.
7- 7. Temel düzeyde bilgisayar yazılımları ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
8- 8. Turizm olaylarının swot analizini yapabilmesine yönelik örnek olaylar, araştırma, avantajlar, fırsatlar, dezavantajları bulma ve çözme becerisine sahiptir.
9- 9. Alanı ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir.
10- 10. Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir.
11- 11. Değişime ve yeniliğe açıktır.
12- 12. Mesleki özgüven becerisine sahiptir.

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her öğrenci derslere, uygulamalara, laboratuvar, proje, seminer, atölye, dönem içi çalışmaları, mezuniyet projelerine katılmak zorundadır. Teorik derslerin en az % 70 ve uygulamalı ve laboratuvar çalışmalarının ise en az % 80 katılmayan öğrencilerin o derslerden final sınavlarına girmelerine izin verilmez. Öğrenciler teorik derslerde devam koşulunu yerine getirene kadar ilgili dersi tekrar etmek zorundadır. Sınavlar genellikle yazılı olarak yapılır. Ancak, öğretim elemanı sözlü sınav yapılmasına da karar verebilir. Derslerin içeriğine göre, bilgi formu üzerinde belirtilmek şartıyla öğrenciler proje çalışmasına da yönlendirilebilir. Derslerin sınavları dersi veren öğretim elemanları tarafından yapılmaktadır. Mazeret sınavları mazereti olan öğrencilere ara sınav bitiş tarihinden itibaren 15 gün içinde ilgili yönetim kurulu onayı ile yapılabilir.

Mezuniyet Koşulları

Programı başarıyla tamamlamak için mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve zorunlu stajı başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

Mezun İstihdamı

Mezun olan öğrencilerimiz, otel, motel, tatil köyü, seyahat acentesi, gibi konaklama işletmelerinde restaurant, bar, eğlence merkezleri gibi yiyecek-içecek işletmelerinde, seyahat acentesi, tur operatörü gibi seyahat işletmelerinde değişik pozisyonlarda görev alabilirler. Ayrıca özel sektör kuruluşları haricinde Kültür ve Turizm Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görev alabilmektedirler. Yabancı dil ve yeterli meslek bilgisine sahip olan mezun öğrenciler, hızla gelişen ve globalleşen sektörde yurt dışında da çalışma olanağı bulmaktadır.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş sınavından geçerli not almaları koşuluyla Lisans programlarında öğrenim görebilirler.

Eğitim Türü

Tam Zamanlı 1. Öğretim ve 2. Öğretim

Bölüm Başkanı

Öğr.Gör.Dr. MEHMET ÖZBEK

Bölüm AKTS Koordinatörü

Öğr.Gör.Dr. Mehmet Özbek

Ders Planı

1. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
TDB1801 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 2
TDBY1801 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 2
TOİ1005 GENEL TURİZM Zorunlu 3 0 3
TOİ1011 ÖN BÜRO UYGULAMALARI Zorunlu 2 1 3
TOİ1013 KAT HİZMETLERİ YÖNETİMİ Zorunlu 2 1 3
TOİ1015 YİYECEK-İÇECEK SERVİSİ I Zorunlu 3 2 5
TOİ1017 OTEL İŞLETMECİLİĞİ Zorunlu 3 0 3
TOİ1503 MESLEKİ MATEMATİK Seçmeli 2 0 3
TOİ1505 TURİZMDE DİJİTAL OKUR-YAZARLIK Seçmeli 2 0 3
TOİ1507 GENEL MUHASEBE Seçmeli 2 0 3
TOİ1509 KARİYER PLANLAMA Seçmeli 2 0 3
YDB1801 İNGİLİZCE I* Zorunlu 2 0 2
YDB1803 ALMANCA I* Zorunlu 2 0 2
YDB1805 FRANSIZCA I* Zorunlu 2 0 2
YDB1921 MESLEKİ YABANCI DİL I (İNGİLİZCE)* Zorunlu 2 0 3
YDB1923 MESLEKİ YABANCI DİL I (ALMANCA)* Zorunlu 2 0 3
YDB1925 MESLEKİ YABANCI DİL I (RUSÇA)* Zorunlu 2 0 3
İSG1901 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 0 3
İŞY1837 İŞLETME YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 3
       
1. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
AŞÇ1902 TEMEL MUTFAK BİLGİSİ Seçmeli 2 0 3
AŞÇ1904 GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ Seçmeli 2 0 3
BİP1824 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Zorunlu 3 0 3
TDB1802 TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 0 2
TOİ1012 YİYECEK-İÇECEK SERVİSİ II Zorunlu 3 2 5
TOİ1014 ÖN BÜRO YÖNETİMİ Zorunlu 2 1 4
TOİ1022 MESLEK STAJI (40 İŞ GÜNÜ) Zorunlu 0 0 8
TOİ1508 KAT HİZMETLERİ UYGULAMALARI Seçmeli 2 1 3
YDB1802 İNGİLİZCE II* Zorunlu 2 0 2
YDB1804 ALMANCA II* Zorunlu 2 0 2
YDB1806 FRANSIZCA II* Zorunlu 2 0 2
YDB1922 MESLEKİ YABANCI DİL II (İNGİLİZCE)* Zorunlu 2 0 3
YDB1924 MESLEKİ YABANCI DİL II (ALMANCA)* Zorunlu 2 0 3
YDB1926 MESLEKİ YABANCI DİL II (RUSÇA)* Zorunlu 2 0 3
       
2. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB2801 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 0 2
ATBY2801 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 0 2
PZR2829 TURİZM PAZARLAMASI Zorunlu 3 0 4
TOİ2013 TURİZM EKONOMİSİ Zorunlu 3 0 3
TOİ2513 TÜRKİYE TURİZM COĞRAFYASI Seçmeli 3 0 3
TOİ2515 TURİZM VE ÇEVRE Seçmeli 2 0 3
TOİ2517 TURİZM MESLEK ETİĞİ Seçmeli 2 0 3
TOİ2519 KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ Seçmeli 2 0 3
TOİ2521 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Seçmeli 2 0 3
TOİ2523 TURİZM İŞLETMELERİNDE GELİR YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 3
TOİ2525 KONAKLAMA İŞL. MUHASEBESİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2527 TURİZM İŞL. MERKEZİ REZERVASYON SİSTEMLERİ Seçmeli 2 2 6
TOİ2529 ÖN BÜRO PAKET PROGRAM UYGULAMALARI I Seçmeli 2 2 6
TOİ2531 YİYECEK-İÇECEK PAKET PROGRAM UYGULAMALARI I Seçmeli 2 2 6
TOİ2533 MİSAFİR İLİŞKİLERİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2535 TURİZM SOSYOLOJİSİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2537 ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 3
TOİ2539 KIRSAL TURİZM Seçmeli 2 0 3
TOİ2541 EKO TURİZM Seçmeli 2 0 3
TOİ2543 TURİZMDE ÇAĞDAŞ SEÇME KONULAR Seçmeli 2 0 3
TOİ2545 HİJYEN VE SANİTASYON Seçmeli 2 0 3
TOİ2547 TURİZMDE EĞLENCE YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 3
TOİ2551 MENÜ PLANLAMA Seçmeli 2 1 3
YDB2921 MESLEKİ YABANCI DİL III (İNGİLİZCE)* Zorunlu 2 0 3
YDB2923 MESLEKİ YABANCI DİL III (ALMANCA)* Zorunlu 2 0 3
YDB2925 MESLEKİ YABANCI DİL III (RUŞÇA)* Zorunlu 2 0 3
       
2. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB2802 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 0 2
ORD0020 GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI Seçmeli 1 2 4
TOİ2018 TUR OPERATÖRLÜĞÜ VE SEYAHAT ACENTACILIĞI Zorunlu 3 0 4
TOİ2020 GİRİŞİMCİLİK Zorunlu 2 1 3
TOİ2022 İLETİŞİM Zorunlu 3 0 3
TOİ2520 TURİZM İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2522 KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE MALİYET ANALİZİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2524 BARDA İÇECEK HAZIRLAMA VE SERVİSİ Seçmeli 3 2 6
TOİ2526 DÜNYA TURİZM COĞRAFYASI Seçmeli 3 0 3
TOİ2528 ÖN BÜRO PAKET PROGRAM UYGULAMALARI II Seçmeli 2 2 6
TOİ2530 YİYECEK-İÇECEK PAKET PROGRAM UYGULAMALARI II Seçmeli 2 2 6
TOİ2532 SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM Seçmeli 3 0 3
TOİ2534 YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA Seçmeli 2 1 3
TOİ2536 TURİZMDE ÜLKELER VE KÜLTÜRLER Seçmeli 3 0 3
TOİ2538 KÜLTÜREL MİRAS TURİZMİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2540 KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE DENETİM VE LİDERLİK Seçmeli 2 0 3
TOİ2542 KONAKLAMA VE TURİZM MEVZUATI Seçmeli 2 0 3
TOİ2544 TURİZM İŞLETMELERİNDE HALKLA İLİŞKİLER Seçmeli 3 0 3
TOİ2546 KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ Seçmeli 2 0 3
TOİ2548 KONGRE VE FUAR ORGANİZASYONU Seçmeli 2 1 3
TOİ2550 ÖZEL İLGİ TURİZMİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2552 TURİZMDE KOBİ YÖNETİMİ VE İŞ GELİŞTİRME UYGULAMALARI Seçmeli 3 0 3
YDB2922 MESLEKİ YABANCI DİL IV (İNGİLİZCE)* Zorunlu 2 0 3
YDB2924 MESLEKİ YABANCI DİL IV (ALMANCA)* Zorunlu 2 0 3
YDB2926 MESLEKİ YABANCI DİL IV (RUSÇA)* Zorunlu 2 0 3
       
 

Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi

1. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
TÜRK DİLİ I            
TÜRK DİLİ I            
GENEL TURİZM            
ÖN BÜRO UYGULAMALARI            
KAT HİZMETLERİ YÖNETİMİ            
YİYECEK-İÇECEK SERVİSİ I            
OTEL İŞLETMECİLİĞİ            
MESLEKİ MATEMATİK            
TURİZMDE DİJİTAL OKUR-YAZARLIK            
GENEL MUHASEBE            
KARİYER PLANLAMA            
İNGİLİZCE I*            
ALMANCA I*            
FRANSIZCA I*            
MESLEKİ YABANCI DİL I (İNGİLİZCE)*            
MESLEKİ YABANCI DİL I (ALMANCA)*            
MESLEKİ YABANCI DİL I (RUSÇA)*            
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ            
İŞLETME YÖNETİMİ            
             
1. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
TEMEL MUTFAK BİLGİSİ            
GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ            
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ            
TÜRK DİLİ II            
YİYECEK-İÇECEK SERVİSİ II            
ÖN BÜRO YÖNETİMİ            
MESLEK STAJI (40 İŞ GÜNÜ)            
KAT HİZMETLERİ UYGULAMALARI            
İNGİLİZCE II*            
ALMANCA II*            
FRANSIZCA II*            
MESLEKİ YABANCI DİL II (İNGİLİZCE)*            
MESLEKİ YABANCI DİL II (ALMANCA)*            
MESLEKİ YABANCI DİL II (RUSÇA)*            
             
2. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I            
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I            
TURİZM PAZARLAMASI            
TURİZM EKONOMİSİ            
TÜRKİYE TURİZM COĞRAFYASI            
TURİZM VE ÇEVRE            
TURİZM MESLEK ETİĞİ            
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ            
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ            
TURİZM İŞLETMELERİNDE GELİR YÖNETİMİ            
KONAKLAMA İŞL. MUHASEBESİ            
TURİZM İŞL. MERKEZİ REZERVASYON SİSTEMLERİ            
ÖN BÜRO PAKET PROGRAM UYGULAMALARI I            
YİYECEK-İÇECEK PAKET PROGRAM UYGULAMALARI I            
MİSAFİR İLİŞKİLERİ            
TURİZM SOSYOLOJİSİ            
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ YÖNETİMİ            
KIRSAL TURİZM            
EKO TURİZM            
TURİZMDE ÇAĞDAŞ SEÇME KONULAR            
HİJYEN VE SANİTASYON            
TURİZMDE EĞLENCE YÖNETİMİ            
MENÜ PLANLAMA            
MESLEKİ YABANCI DİL III (İNGİLİZCE)*            
MESLEKİ YABANCI DİL III (ALMANCA)*            
MESLEKİ YABANCI DİL III (RUŞÇA)*            
             
2. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II            
GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI            
TUR OPERATÖRLÜĞÜ VE SEYAHAT ACENTACILIĞI            
GİRİŞİMCİLİK            
İLETİŞİM            
TURİZM İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ            
KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE MALİYET ANALİZİ            
BARDA İÇECEK HAZIRLAMA VE SERVİSİ            
DÜNYA TURİZM COĞRAFYASI            
ÖN BÜRO PAKET PROGRAM UYGULAMALARI II            
YİYECEK-İÇECEK PAKET PROGRAM UYGULAMALARI II            
SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM            
YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA            
TURİZMDE ÜLKELER VE KÜLTÜRLER            
KÜLTÜREL MİRAS TURİZMİ            
KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE DENETİM VE LİDERLİK            
KONAKLAMA VE TURİZM MEVZUATI            
TURİZM İŞLETMELERİNDE HALKLA İLİŞKİLER            
KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ            
KONGRE VE FUAR ORGANİZASYONU            
ÖZEL İLGİ TURİZMİ            
TURİZMDE KOBİ YÖNETİMİ VE İŞ GELİŞTİRME UYGULAMALARI            
MESLEKİ YABANCI DİL IV (İNGİLİZCE)*            
MESLEKİ YABANCI DİL IV (ALMANCA)*            
MESLEKİ YABANCI DİL IV (RUSÇA)*            
             
 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | Tel: + 90 (252) 211-1000 | Fax: + 90 (252) 223-9280
Copyright © 2013 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Yukarı Çık