English
Muğla Meslek Yüksekokulu Aşçılık(İKMEP)(İ.Ö)

Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Aşçılık alanında önlisans diploması verilir. Kazanılan derece, Yaşamboyu Öğrenim (EQF-LLF) için Avrupa Nitelikler Çerçevesi’nde belirlenmiş 5. seviye yeterliliklerini karşılamaktadır.

Kabul Koşulları

Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve ÖSYM’nin uyguladığı merkezi sınavın ilgili alanından yeterli puanı almış olması gerekmektedir. Programın çalışma şekli tam zamanlıdır.

Yeterlilik Koşulları

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek; bununla birlikte mevcut uygulamadaki 60 gün süreli staj uygulamasını başarı ile tamamlamaktır. Ön lisans Derecesi almak için azami öğrenim süresinde sınırlama yoktur.

Önceki Öğrenim

“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

Tarihçe

2004-2005 eğitim-öğretim yılında Aşçılık programı örgün öğretim olarak faaliyete başlamıştır. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında da ikinci öğretime öğrenci alınmıştır.

Program Profili

Aşçılık yiyecek-içecek sektörü içinde bir hizmet endüstrisidir. Yiyecek-içecek sektörü çok değişik alanlarda faaliyet göstermektedir. Yiyecek-içecek sektörü faaliyet gösterdiği alanlarda insanların temel gereksinimlerini karşılarken, uluslararası alanda ülkenin tanıtılması da sağlamaktadır. Günümüzde artan yiyecek içecek işletmeleri, nitelikli eleman gereksinimini de yaratmaktadır. Aşçılık Programı; otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, bir iş planını uygulayabilen, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, hijyen ve sağlık konularına dikkat eden, yurt içi ve yurt dışı yiyecek içecek işletmelerinde aranan insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler, öğrenimleri boyunca aşçılık alanının temel ilkelerini ve mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrayacak, alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini, aşçı olarak hukuki sorumluluğunu bilecek bir eğitim programı ile yetiştirileceklerdir.

Program Yeterlilikleri

1- 1. Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını anlama becerisine sahiptir.
2- 2. Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisine sahiptir.
3- 3. Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır ve kullanır.
4- 4. Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde (en az Aşçılık alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar) yabancı dil bilgisine sahiptir.
5- 5. Temel düzeyde bilgisayar yazılımları ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
6- 6. Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntemler hakkında fikir sahibidir ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilecektir.
7- 7. Yiyecek içecek terminolojisine hâkimdir.
8- 8. Sosları hazırlayabilir ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilir.
9- 9. Türk mutfağının inceliklerine hâkimdir ve Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilir.
10- 10. Yöresel mutfak bilgisine ve uygulama becerisine sahiptir.
11- 11. Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabilir.
12- 12. Örgüt/Kurum, iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranır.
13- 13. Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilir ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilir.
14- 14. İyi iletişim kurabilir.
15- 15. Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilir; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilir.
16- 16. Alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgilere sahibidir.
17- 17. Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir.
18- 18. Değişime ve yeniliğe açıktır.
19- 19. Mesleki özgüvene sahiptir.

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her öğrencinin derslere, uygulamalara, laboratuvar, proje, atölye, dönem içi çalışmaları, mezuniyet çalışmalarına katılmak zorundadır. Teorik derslerin en az %70 uygulamalı ve laboratuvar çalışmalarının en az %80 katılmayan öğrencilerin o derslerden final sınavlarına girmelerine izin verilmez. Öğrenciler teorik derslerde devam koşulunu yerine getirene kadar ilgili dersi tekrar etmek zorundadır. Sınavlar genellikle yazılı olarak yapılır. Ancak öğretim elemanı sözlü yapılmasına da karar verebilir. Derslerin içeriğine göre bilgi formu üzerinde belirtilmek şartıyla öğrenciler proje çalışmasına da yönlendirilebilir. Derslerin sınavları dersi veren öğretim elemanı tarafından yapılmaktadır. Mazeret sınavları mazereti olan öğrencilere ara sınav bitiş tarihinden itibaren 15 gün içinde ilgili yönetim kurulu onayı ile yapılabilir.

Mezuniyet Koşulları

Programı başarıyla tamamlamak için mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve zorunlu stajı başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

Mezun İstihdamı

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı’ndan mezun olanlar, “Aşçı” unvanını kazanarak; turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavından geçerli not almaları ve YÖK’ün çerçeve yönetmeliği-Fakülte/Yüksekokulların belirlemiş olduğu kontenjanlar dâhilinde; Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi, Gastronomi Mutfak Sanatları, Mutfak Sanatları ve Yönetimi, Yiyecek İçecek İşletmeciliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.

Eğitim Türü

Ön lisans

Bölüm Başkanı

Öğr.Gör.Dr. MEHMET ÖZBEK

Bölüm AKTS Koordinatörü

Öğr.Gör.Dr. MEHMET ÖZBEK

Ders Planı

1. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1801 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 0 2
ATBY1801 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 0 2
AŞÇ1007 PİŞİRME YÖNTEMLERİ I Zorunlu 3 2 6
AŞÇ1501 MESLEKİ MATEMATİK Seçmeli 2 0 3
AŞÇ1507 UNLU GIDA ÜRETİM TEKNİKLERİ Seçmeli 3 2 6
AŞÇ1509 TEMEL MUTFAK TEKNİKLERİ Seçmeli 3 2 6
AŞÇ1511 MUTFAK ORGANİZASYONU Seçmeli 2 0 3
AŞÇ1513 BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ Seçmeli 2 0 3
AŞÇ1515 GIDA SAKLAMA TEKNİKLERİ Seçmeli 2 2 6
AŞÇ1517 MUTFAKTA KALİTE YÖNETİMİ Seçmeli 4 0 6
BRY1801 DOSYALAMA VE ARŞİVLEME Seçmeli 2 0 3
RTV1801 İLETİŞİM Seçmeli 2 0 3
SGP1801 İLK YARDIM Seçmeli 2 0 3
TDB1801 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 2
TDBY1801 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 2
TOİ1903 KARİYER PLANLAMA Seçmeli 2 0 3
TOİ1907 TURİZM MESLEK ETİĞİ Seçmeli 2 0 3
TOİ1909 GENEL TURİZM Seçmeli 3 0 3
YDB1801 İNGİLİZCE I* Zorunlu 2 0 2
YDB1803 ALMANCA I* Zorunlu 2 0 2
YDB1805 FRANSIZCA I* Zorunlu 2 0 2
İKR1901 CATERİNG HİZMETLERİ Seçmeli 2 0 3
İSG1901 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 0 3
       
1. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1802 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 0 2
AŞÇ1008 PİŞİRME YÖNTEMLERİ II Zorunlu 3 2 6
AŞÇ1010 MUTFAK PLANLAMA Zorunlu 3 0 4
AŞÇ1012 MESLEK STAJI (30 İŞ GÜNÜ) Zorunlu 0 0 8
AŞÇ1504 OSMANLI SARAY MUTFAĞI Seçmeli 4 2 6
AŞÇ1506 MUTFAK SU ÜRÜNLERİ Seçmeli 4 2 6
AŞÇ1508 HİJYEN VE SANİTASYON Seçmeli 3 0 3
AŞÇ1510 MENÜ PLANLAMA Seçmeli 3 0 3
BİP1924 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Seçmeli 0 0 3
TDB1802 TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 0 2
TOİ1904 TURİZM VE ÇEVRE Seçmeli 2 0 3
YDB1802 İNGİLİZCE II* Zorunlu 2 0 2
YDB1804 ALMANCA II* Zorunlu 2 0 2
YDB1806 FRANSIZCA II* Zorunlu 2 0 2
       
2. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
AŞÇ2011 SOĞUK MUTFAK Zorunlu 2 2 5
AŞÇ2013 MUTFAK ÜRÜNLERİ Zorunlu 4 2 5
AŞÇ2503 YÖRESEL MUTFAKLAR Seçmeli 4 2 6
AŞÇ2505 TÜRK MUTFAĞI Seçmeli 4 2 6
AŞÇ2507 KASAPHANE ÜRÜNLERİ Seçmeli 2 2 6
AŞÇ2509 YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ Seçmeli 2 0 3
AŞÇ2511 YEMEK SOSYOLOJİSİ Seçmeli 2 0 3
AŞÇ2513 GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ Seçmeli 2 0 3
AŞÇ2515 YİYECEK İÇECEK OTOMASYONU Seçmeli 4 1 6
AŞÇ2517 ZİYAFET MUTFAĞI Seçmeli 2 2 6
AŞÇ2519 MESLEK STAJI (25 İŞ GÜNÜ) Seçmeli 0 0 6
TOİ2903 MİSAFİR İLİŞKİLERİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2911 YİYECEK İÇECEK SERVİSİ Seçmeli 2 2 6
TOİ2913 OTEL İŞLETMECİLİĞİ Seçmeli 3 0 3
YDB2807 MESLEKİ YABANCI DİL I* (İNGİLİZCE) Zorunlu 2 0 2
YDB2809 MESLEKİ YABANCI DİL I* (ALMANCA) Zorunlu 2 0 2
YDB2929 II. YABANCI DİL İNGİLİZCE I Seçmeli 2 0 3
YDB2931 II. YABANCI DİL ALMANCA I Seçmeli 2 0 3
YDB2933 II. YABANCI DİL FRANSIZCA I Seçmeli 2 0 3
İŞY2803 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Seçmeli 1 1 3
İŞY2805 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Seçmeli 2 0 3
İŞY2809 KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ Seçmeli 2 0 3
İŞY2813 İŞLETME YÖNETİMİ I Seçmeli 2 0 3
       
2. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
AŞÇ2012 PASTANE ÜRÜNLERİ Zorunlu 4 2 5
AŞÇ2014 DÜNYA MUTFAKLARI Zorunlu 4 2 5
AŞÇ2506 MENÜ PLANLAMA Seçmeli 3 0 3
AŞÇ2510 MUTFAK ÇEŞİTLERİ Seçmeli 4 2 6
AŞÇ2512 GIDA ÜRÜNLERİNDE DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ Seçmeli 3 2 6
AŞÇ2514 YİYECEK İÇECEK MALİYET KONTROLÜ Seçmeli 3 0 3
AŞÇ2518 VEJETERYAN MUTFAK Seçmeli 3 0 3
AŞÇ2520 GASTRONOMİDE YENİ TRENDLER Seçmeli 3 0 3
AŞÇ2522 MUĞLA MUTFAĞI Seçmeli 2 1 3
AŞÇ2524 SÜSLEME SANATI Seçmeli 2 2 6
AŞÇ2532 MESLEK STAJI (25 İŞ GÜNÜ) Seçmeli 0 0 6
MAT2902 GENEL MATEMATİK Seçmeli 2 0 3
ORD0020 GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI Seçmeli 1 2 4
TOİ2906 GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 1 3
TOİ2908 ŞARAP SERVİSİ Seçmeli 2 2 6
TOİ2910 GÖSTERİ SERVİSİ Seçmeli 2 2 6
YDB2808 MESLEKİ YABANCI DİL II* (İNGİLİZCE) Zorunlu 2 0 2
YDB2810 MESLEKİ YABANCI DİL II* (ALMANCA) Zorunlu 2 0 2
YDB2930 II. YABANCI DİL İNGİLİZCE II Seçmeli 2 0 3
YDB2932 II. YABANCI DİL ALMANCA II Seçmeli 2 0 3
YDB2934 II. YABANCI DİL FRANSIZCA II Seçmeli 2 0 3
İŞY2802 KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI Seçmeli 2 0 3
İŞY2814 İŞLETME YÖNETİMİ II Seçmeli 2 0 3
       
 

Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi

1. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12Py13Py14Py15Py16Py17Py18Py19
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I                   
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I                   
PİŞİRME YÖNTEMLERİ I                   
MESLEKİ MATEMATİK                   
UNLU GIDA ÜRETİM TEKNİKLERİ                   
TEMEL MUTFAK TEKNİKLERİ                   
MUTFAK ORGANİZASYONU                   
BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ                   
GIDA SAKLAMA TEKNİKLERİ                   
MUTFAKTA KALİTE YÖNETİMİ                   
DOSYALAMA VE ARŞİVLEME                   
İLETİŞİM                   
İLK YARDIM                   
TÜRK DİLİ I                   
TÜRK DİLİ I                   
KARİYER PLANLAMA                   
TURİZM MESLEK ETİĞİ                   
GENEL TURİZM                   
İNGİLİZCE I*                   
ALMANCA I*                   
FRANSIZCA I*                   
CATERİNG HİZMETLERİ                   
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ                   
                    
1. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12Py13Py14Py15Py16Py17Py18Py19
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II                   
PİŞİRME YÖNTEMLERİ II                   
MUTFAK PLANLAMA                   
MESLEK STAJI (30 İŞ GÜNÜ)                   
OSMANLI SARAY MUTFAĞI                   
MUTFAK SU ÜRÜNLERİ                   
HİJYEN VE SANİTASYON                   
MENÜ PLANLAMA                   
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ                   
TÜRK DİLİ II                   
TURİZM VE ÇEVRE                   
İNGİLİZCE II*                   
ALMANCA II*                   
FRANSIZCA II*                   
                    
2. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12Py13Py14Py15Py16Py17Py18Py19
SOĞUK MUTFAK                   
MUTFAK ÜRÜNLERİ                   
YÖRESEL MUTFAKLAR                   
TÜRK MUTFAĞI                   
KASAPHANE ÜRÜNLERİ                   
YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ                   
YEMEK SOSYOLOJİSİ                   
GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ                   
YİYECEK İÇECEK OTOMASYONU                   
ZİYAFET MUTFAĞI                   
MESLEK STAJI (25 İŞ GÜNÜ)                   
MİSAFİR İLİŞKİLERİ                   
YİYECEK İÇECEK SERVİSİ                   
OTEL İŞLETMECİLİĞİ                   
MESLEKİ YABANCI DİL I* (İNGİLİZCE)                   
MESLEKİ YABANCI DİL I* (ALMANCA)                   
II. YABANCI DİL İNGİLİZCE I                   
II. YABANCI DİL ALMANCA I                   
II. YABANCI DİL FRANSIZCA I                   
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ                   
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ                   
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ                   
İŞLETME YÖNETİMİ I                   
                    
2. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12Py13Py14Py15Py16Py17Py18Py19
PASTANE ÜRÜNLERİ                   
DÜNYA MUTFAKLARI                   
MENÜ PLANLAMA                   
MUTFAK ÇEŞİTLERİ                   
GIDA ÜRÜNLERİNDE DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ                   
YİYECEK İÇECEK MALİYET KONTROLÜ                   
VEJETERYAN MUTFAK                   
GASTRONOMİDE YENİ TRENDLER                   
MUĞLA MUTFAĞI                   
SÜSLEME SANATI                   
MESLEK STAJI (25 İŞ GÜNÜ)                   
GENEL MATEMATİK                   
GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI                   
GİRİŞİMCİLİK                   
ŞARAP SERVİSİ                   
GÖSTERİ SERVİSİ                   
MESLEKİ YABANCI DİL II* (İNGİLİZCE)                   
MESLEKİ YABANCI DİL II* (ALMANCA)                   
II. YABANCI DİL İNGİLİZCE II                   
II. YABANCI DİL ALMANCA II                   
II. YABANCI DİL FRANSIZCA II                   
KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI                   
İŞLETME YÖNETİMİ II                   
                    
 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | Tel: + 90 (252) 211-1000 | Fax: + 90 (252) 223-9280
Copyright © 2013 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Yukarı Çık