Kabul Koşulları
Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı’nda Yüksek Lisans Programlarına başvuracak adayların, üniversitelerin Eğitim Fakülteleri’nde dört yıllık lisans düzeyinde eğitim veren bölümlerinden mezun olmaları ya da üniversitelerin herhangi bir bölümünü bitirmiş ve öğretmenlik pedagojik formasyon eğitimi almış olması gerekmektedir.
Kabul Kriterleri (Puanlar)
%50 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı
%20 Genel Akademik Ortalama
%30 Bilim Sınavı (Yazılı veya Sözlü)
Yeterlilik Koşulları
Bu programda alınmış olan 7 teorik ders (5 zorunlu, 2 seçmeli) sonrası öğrenciler, uzmanlık alan dersleri, seminer ve tez çalışmalarını sunarak mezun olabilmektedir.
Önceki Öğrenim
Bu yüksek lisans programına öğrenci alımı Eğitim Fakültesi mezunları ve Öğretmenlik Sertifikası sahibi olanlar başvurabilmektedir. Belirtilen durumlar dışında, Anabilim Dalı ve Enstitü Yönetim Kurulu kararları esas alınır.
Tarihçe
Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı 2001-2002 Güz Yarıyılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamış ve aynı akademik yılda öğrenci almaya başlamıştır.
Program Profili
Süreç boyunca, Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı tezli yüksek lisans programının genel amaçları doğrultusunda hedeflenen, bu alandaki yeni ve güncel çalışmaları takip etmek, alana katkı sağlamak ve tüm bilim dallarının gerektirdiği bilimsel düşünme beceri ve bakış açılarını geliştirmek, zenginleştirmek vb. durum ve özelliklerin gerçekleştirilmesi için çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar hedefler paralelinde devam etmektedir.
Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı açılırken hedeflenen noktalar son yıllarda önemli ve olumlu değişiklikler göstermiştir. Eğitim Programları ve Öğretim Tezli Yüksek Lisans programından 2012-2013 akademik yılı sonu itibariyle toplam 28 öğrenci mezun olmuştur. Çağın gerektirdiği eğitim ihtiyacının ve özellikle öğretimin düzenlenmesi ve eğitim-öğretim programları ile ilgili uzman yetiştiren Eğitim Programları ve Öğretim yüksek lisans programının hedefleri doğrultusunda öğrenimine devam eden lisansüstü öğrencilerinin, bazıları öğretmen olarak ve bazıları da akademisyen olarak çalışmalarına devam etmektedir. Bu şekilde hem yükseköğretim ve hem de Milli Eğitim Bakanlığı ile iletişimin aktif olarak sağlanmasında katkıları önem arz etmektedir.
Öğrencilerin edindikleri bilgi, değer ve beceriler ile her düzeydeki eğitim-öğretim kurumlarında birçok katkı getirdiği de açıktır. Bilimsel okur-yazarlık, araştırma, sorgulama, eleştirel, yaratıcı, analitik ve stratejik düşünme biçimlerini kullanan bireyler yetiştiren bölümümüz, alan yazına yeni araştırmalar kazandırmaya devam etmektedir.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Bu programda sınav değerlendirme kuralları her bir ders için farklılık göstermektedir. Her bir dersin iş yükü ve içeriği değişiklik gösterebilir.
Mezuniyet Koşulları
Yüksek Lisans derecesi alabilmek için, toplam yirmi bir (21) krediden az olmamak koşulu ile en az yedi (7) ders, bir Seminer Çalışması ve Tez Çalışmasından oluşmaktadır. Seminer ve tez çalışması kredisizdir ve öğrenciler bu derslerden başarılı olmak zorundadır. (Minimum 78 AKTS Kredisi)
Mezun İstihdamı
Bu yüksek lisans programından mezun olanlar, program geliştirme bilim uzmanı unvanına erişmektedir.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Bu alanda yüksek lisans mezunu olanlar, yine aynı alanda giriş sınavında yeterli bulunması koşuluyla doktora eğitimi alabilmektedir. Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı'nda doktora programı bulunmamaktadır.
Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Salih UŞUN (susun@mu.edu.tr)
Bölüm AKTS Koordinatörü
Ar.Gör. Güler GÖÇEN KABARAN (gulergocen@mu.edu.tr)