Kabul Koşulları
Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Yüksek Lisans Programına başvuracak adayların, üniversitelerin Eğitim Fakülteleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programlarından lisans düzeyinde mezun olmaları gerekmektedir. Ayrıca başvurduğu programın puan türünde ALES’ten en az 70 standart puan almış olmaları gerekmektedir. Yüksek lisans programına kabul edilmek için yabancı dil başarı notu; YDS, YÖKDİL veya benzeri ulusal ve uluslararası geçerliliği olan dil sınavlarında en az 50 puan veya bunlara eşdeğer puanlardır. En az 2.70 lisans mezuniyeti ortalamasına sahip olunması gerekmektedir.
Yeterlilik Koşulları
Bu programda alınmış olan en az 7 teorik ders (5 zorunlu, 2 seçmeli) sonrası öğrenciler, uzmanlık alan dersleri, seminer ve tez çalışmalarını sunarak mezun olabilmektedir.
Önceki Öğrenim
Bu yüksek lisans programına öğrenci alımı Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık veya psikoloji bölümü lisans mezunları olanlar başvurabilmektedir. Belirtilen durumlar dışında, Anabilim Dalı ve Enstitü Yönetim Kurulu kararları esas alınır.
Tarihçe
Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı 2001-2002 Güz Yarıyılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamış ve aynı akademik yılda öğrenci almaya başlamıştır. Bilim dalı, 2011 yılında Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesine geçmiştir.
Program Profili
Kendisinin ve mesleğinin toplumsal gelişmedeki yerini kavramış, bilimsel düşünme biçimini benimsemiş; kamu yararlarını gözeten, uzmanlık bilgisine sahip, öğretimin etkililiğinin arttırılmasında aktif görev alabilecek uzmanlar yetiştirmek.
Öğretim Üyeleri
Prof. Dr. Atılgan ERÖZKAN http://www.mu.edu.tr/tr/personel/atilgan
Prof. Dr. Ayşe Rezan ÇEÇEN EROĞUL http://www.mu.edu.tr/tr/personel/rezancecen
Doç. Dr. Aslı TAYLI http://mu.edu.tr/tr/personel/atayli
Doç. Dr. Raşit AVCI http://mu.edu.tr/tr/personel/rasitavci
Doç. Dr. Öner ÇELİKKALELİ http://mu.edu.tr/tr/personel/onerckaleli
Doç. Dr. Uğur DOĞAN http://mu.edu.tr/tr/personel/ugurdogan
Dr. Öğr. Üyesi Halim SARICAOĞLU http://mu.edu.tr/tr/personel/hsaricaoglu
Dr. Öğr. Üyesi Sinem ACAR https://www.mu.edu.tr/tr/personel/sinemacar
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Bu programda sınav değerlendirme kuralları her bir ders için farklılık göstermektedir. Her bir dersin iş yükü ve içeriği değişiklik gösterebilir.
Mezuniyet Koşulları
Yüksek Lisans derecesi alabilmek için, toplam yirmi bir (21) krediden az olmamak koşulu ile en az yedi (7) dersi, bir Seminer Çalışmasını ve Tez Çalışmasını tamamlamak gerekmektedir. Seminer ve tez çalışması kredisizdir ve öğrenciler bu derslerden başarılı olmak zorundadır. Toplam AKTS ise en az 120 olmak zorundadır.
Mezun İstihdamı
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Tezli Yüksek Lisans programından mezun olanlar, kamu ve özel sektöre ait eğitim, sağlık, adalet, askeri, sosyal hizmet kurum ve kuruluşlarında çalışabilmektedirler. Ayrıca kamu ve özel sektöre ait çeşitli işkollarındaki işyerlerinde insan kaynakları yönetimi ve hizmet içi eğitim birimlerinde görev alabilmektedirler.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Bu alanda yüksek lisans mezunu olanlar, yine aynı alanda giriş sınavında yeterli bulunması koşuluyla doktora eğitimi alabilmektedir.