English
Milas Meslek Yüksekokulu Aşçılık (İ.Ö.)

Kazanılan Derece

Kabul Koşulları

Türk Yükseköğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.

Yeterlilik Koşulları

Önceki Öğrenim

Türk Yükseköğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.

Tarihçe

Aşçılık programı 2011 yılında kurulmuş olup ilk öğrencilerini 2012 eğitim öğretim yılında almıştır.Hem normal öğretim hem de ikinci öğretim bazında eğitim verilmektedir.2017 yılı itibariyle toplam öğrenci sayısı yaklaşık 200 kişi kadardır.

Program Profili

Ülke ekonomisi içinde yiyecek-içecek sektörünün önemli ölçüde payı vardır. Yiyecek-içecek sektörü çok değişik alanlarda faaliyet göstermektedir. Yiyecek-içecek sektörü, faaliyet gösterdiği alanlarda ürün çeşitlendirmesine giderek dünya mutfakları, yöresel mutfaklar, modern mutfak uygulamaları, değişik sunum teknikleri ile insanların temel gereksinimlerini karşılarken turizm açısından yiyecek-içecek ile yepyeni destinasyonlar yaratmaktadır. Böylece ülkenin yeme-içme kültürünün de tanınmasını sağlanmaktadır. Çeşitlenen yiyecek-içecek işletmeleri ile nitelikli eleman gereksinimi duyulmaktadır.

Program Yeterlilikleri

1- 1.Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi
2- Disiplinlerarası da dâhil takımlarda çalışma becerisi
3- Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi
4- Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi
5- Mesleki etik ve sorumluluk bilinci
6- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi
7- Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi
8- Mesleki yasal mevzuaatı anlayabilme ve uygulama becerisi
9- Etkin iletişim kurma becerisi
10- .İletişim araçları ile diğer mesleki araç ve teknikleri kullanabilme becerisi
11- Mesleki süreçleri planlama ve uygulama becerisi
12- Yabancı dilde iletişim kurma becerisi
13- .Mesleki özgüven becerisi
14- Girişimcilik becerisi
15- Sosyal toplumsal sorumlulukları kavrama uygulama becerisi

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı, muafiyet sınavı ve tek ders sınavından oluşturmaktadır. Ara Sınavlar: Her yarıyıl içinde açılan derslerle ilgili olarak bir ara sınav yapılır. Ara sınav değerlendirmesi, alınan puanın %40'dır. Yarıyıl Sonu Sınavları: Yarıyıl sonunda öğretimi tamamlanan derslerden öğrencinin başarı durumunu belirlemek üzere yapılır. Yarıyıl Sonu sınav değerlendirmesi, alınan puanın %60'ıdır. Mazeret Sınavları: Haklı ve geçerli bir mazereti nedeniyle ara sınavına veya yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrencilere, ilgili yönetim kurulu tarafından mazeret sınav hakkı verilir. Öğrencinin mazeret sınavına kabul edilmesi için mazeretini belgelere dayandıran bir dilekçe ile mazeretinin oluştuğu günden itibaren 3 gün içinde dekanlık/müdürlüğe başvurmuş ve ilgili yönetim kurulunca mazeretinin kabul edilmiş olması gerekir. Bütünleme sınavları: Öğrenciler yarıyıl sonu sınavları sonunda FD veya FF notu alarak başarısız oldukları dersler ile DD veya DC notu alarak başarılı oldukları derslerden bütünleme sınavlarına girebilirler. Bütünleme sınavında alınan not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer. Ara sınav ve bütünleme sınav notunun ağırlıkları yarıyıl sonu sınavlarında olduğu gibi hesaplanır. Bütünleme sınavına girilen derslerde, önceki başarı notu ne olursa olsun, son başarı notu esas alınır. Muafiyet Sınavları: Senato tarafından belirlenen dersler için akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Tek Ders Sınavı: Mezuniyeti için devam koşulunu yerine getirmiş olup da, başarısız tek dersi kalan öğrenciler, başarısız olduğu dersten tek ders sınavına girebilirler.

Mezuniyet Koşulları

Mezun olabilmek için 4 dönem olan derslerin tamamından başarılı olunması , en az 120AKTS nin tamamlanması, 60 iş günü olanstajın başarılı bir şekilde bitirilmesi gerekmektedir.

Mezun İstihdamı

Mezunların iş imkanları Mezunlar bütün turizm işletmelerinde, özellikle otel işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet organizasyonu şirketlerinde, Catering işletmelerinde, havayolu işletmelerinde, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde çok kolay iş bulabilmektedirler.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Üst derece programa geçiş Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı’nda yeterli puanı almak koşuluyla alanıyla ilgili lisans programlarına ya da Uzaktan Eğitim Sistemleri’nin lisans tamamlama programlarına başvurabilir.

Eğitim Türü

Meslek Yüksek Okulumuz belirli mesleklere yönelik kalifiye ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan, dört yarıyıllık eğitim-öğretim sürdüren bir Yüksek Öğretim Kurumudur.

Bölüm Başkanı

Bölüm AKTS Koordinatörü

Öğr.Gör. Arzu KAPLAN

Ders Planı

1. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1801 ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ Zorunlu 2 0 2
ATBY1801 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ Zorunlu 0 0 2
AŞÇ1007 PİŞİRME YÖNTEMLERİ I Zorunlu 3 2 6
AŞÇ1501 MESLEKİ MATEMATİK Seçmeli 2 0 3
AŞÇ1507 UNLU GIDA ÜRETİM TEKNİKLERİ Seçmeli 3 2 6
AŞÇ1509 TEMEL MUTFAK TEKNİKLERİ Seçmeli 3 2 6
AŞÇ1511 MUTFAK ORGANİZASYONU Seçmeli 2 0 3
AŞÇ1513 BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ Seçmeli 2 0 3
AŞÇ1515 GIDA SAKLAMA TEKNİKLERİ Seçmeli 2 2 6
AŞÇ1517 MUTFAKTA KALİTE YÖNETİMİ Seçmeli 4 0 6
BRY1801 DOSYALAMA VE ARŞİVLEME Seçmeli 2 0 3
RTV1801 İLETİŞİM Seçmeli 2 0 3
SGP1801 İLKYARDIM Seçmeli 2 0 3
TDB1801 TÜRK DİLİ Zorunlu 2 0 2
TDBY1801 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 2
TOİ1903 KARİYER PLANLAMA Seçmeli 2 0 3
TOİ1907 TURİZM MESLEK ETİĞİ Seçmeli 2 0 3
TOİ1909 GENEL TURİZM Seçmeli 3 0 3
YDB1801 İNGLİZCE I Zorunlu 2 0 2
YDB1803 ALMANCA I Zorunlu 2 0 2
YDB1805 FRANSIZCA I Zorunlu 2 0 2
İKR1901 CATERİNG HİZMETLERİ Seçmeli 2 0 3
İSG1901 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 0 3
       
1. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1802 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 0 2
AŞÇ1008 PİŞİRME YÖNTEMLERİ II Zorunlu 3 2 6
AŞÇ1010 MUTFAK PLANLAMA Zorunlu 3 0 4
AŞÇ1012 MESLEK STAJI Zorunlu 0 0 8
AŞÇ1504 OSMANLI SARAY MUTFAĞI Seçmeli 4 2 6
AŞÇ1506 MUTFAKTA SU ÜRÜNLERİ Seçmeli 4 2 6
AŞÇ1508 HİJYEN VE SANİTASYON Seçmeli 3 0 3
AŞÇ1510 MENÜ PLANLAMA Seçmeli 3 0 3
BİP1924 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Seçmeli 2 0 3
TDB1802 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 2
TOİ1904 TURİZM VE ÇEVRE Seçmeli 2 0 3
YDB1802 İNGİLİZCE II Zorunlu 2 0 2
YDB1804 ALMANCA II Zorunlu 2 0 2
YDB1806 FRANSIZCA II Zorunlu 2 0 2
       
2. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
AŞÇ 2011 SOĞUK MUTFAK Zorunlu 2 2 5
AŞÇ 2509 YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ Seçmeli 2 0 3
AŞÇ2013 MUTFAK ÜRÜNLERİ Zorunlu 4 2 5
AŞÇ2503 YÖRESEL MUTFAKLAR Seçmeli 4 2 6
AŞÇ2505 TÜRK MUTFAĞI Seçmeli 4 2 6
AŞÇ2507 KASAPHANE ÜRÜNLERİ Seçmeli 2 2 6
AŞÇ2511 YEMEK SOSYOLOJİSİ Seçmeli 2 0 3
AŞÇ2513 GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ Seçmeli 2 0 3
AŞÇ2515 YİYECEK İÇECEK OTOMASYONU Seçmeli 3 1 6
AŞÇ2517 ZİYAFET MUTFAĞI Seçmeli 2 2 6
AŞÇ2519 MESLEK STAJI (25 İŞGÜNÜ) Seçmeli 0 0 6
TOİ2903 MİSAFİR İLİŞKİLERİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2911 YİYECEK İÇECEK SERVİSİ Seçmeli 2 2 6
TOİ2913 OTEL İŞLETMECİLİĞİ Seçmeli 3 0 3
YBB2933 II. YABANCI DİL FRANSIZCA I Seçmeli 2 0 3
YDB2807 MESLEKİ YABANCI DİL I (İNG) Zorunlu 2 0 2
YDB2809 MESLEKİ YABANCI DİL I (ALM) Zorunlu 2 0 2
YDB2929 II. YABANCI DİL İNGİLİZCE I Seçmeli 2 0 3
YDB2931 II. YABANCI DİL ALMANCA I Seçmeli 2 0 3
İŞY2803 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Seçmeli 1 1 3
İŞY2805 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Seçmeli 2 0 3
İŞY2809 KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ Seçmeli 2 0 3
İŞY2813 İŞLETME YÖNETİMİ I Seçmeli 2 0 3
       
2. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
AŞÇ2012 PASTANE ÜRÜNLERİ Zorunlu 4 2 5
AŞÇ2014 DÜNYA MUTFAKLARI Zorunlu 4 2 5
AŞÇ2506 MENÜ PLANLAMA II Seçmeli 3 0 3
AŞÇ2510 MUTFAK ÇEŞİTLERİ Seçmeli 4 2 6
AŞÇ2512 GIDA ÜRÜNLERİNDE DUYGUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ Seçmeli 3 2 6
AŞÇ2514 YİYECEK İÇECEK MALİYET KONTROLÜ Seçmeli 3 0 3
AŞÇ2518 VEJETERYAN MUTFAK Seçmeli 3 0 3
AŞÇ2520 GASTRONOMİDE YENİ TRENDLER Seçmeli 3 0 3
AŞÇ2522 MUĞLA MUTFAĞI Seçmeli 2 1 3
AŞÇ2524 SÜSLEME SANATI Seçmeli 2 2 6
AŞÇ2532 MESLEK STAJI (25 İŞGÜNÜ) Seçmeli 0 0 6
MAT2902 GENEL MATEMATİK Seçmeli 2 0 3
ORD0020 GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI Seçmeli 1 2 4
TOİ2906 GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 1 3
TOİ2908 ŞARAP SERVİSİ Seçmeli 2 2 6
TOİ2910 GÖSTERİ SERVİSİ Seçmeli 2 2 6
YDB2808 MESLEKİ YABANCI DİL II (İNG) Zorunlu 2 0 2
YDB2810 MESLEKİ YABANCI DİL II (ALM) Zorunlu 2 0 2
YDB2930 II. YABANCI DİL İNGİLİZCE II Seçmeli 2 0 3
YDB2932 II. YABANCI DİL ALMANCA II Seçmeli 2 0 3
YDB2934 II. YABANCI DİL FRANSIZCA II Seçmeli 2 0 3
İŞY2802 KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLAR Seçmeli 2 0 3
İŞY2814 İŞLETME YÖNETİMİ II Seçmeli 2 0 3
       
 

Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi

1. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12Py13Py14Py15
ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ               
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ               
PİŞİRME YÖNTEMLERİ I               
MESLEKİ MATEMATİK4 4332222222244
UNLU GIDA ÜRETİM TEKNİKLERİ               
TEMEL MUTFAK TEKNİKLERİ               
MUTFAK ORGANİZASYONU444444444444444
BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ               
GIDA SAKLAMA TEKNİKLERİ               
MUTFAKTA KALİTE YÖNETİMİ               
DOSYALAMA VE ARŞİVLEME333333333333333
İLETİŞİM344455455522324
İLKYARDIM444444444444444
TÜRK DİLİ444444333333333
TÜRK DİLİ I               
KARİYER PLANLAMA               
TURİZM MESLEK ETİĞİ               
GENEL TURİZM               
İNGLİZCE I44444453344445 
ALMANCA I345453543245522
FRANSIZCA I333333333333333
CATERİNG HİZMETLERİ               
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ               
                
1. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12Py13Py14Py15
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II               
PİŞİRME YÖNTEMLERİ II333333333333333
MUTFAK PLANLAMA               
MESLEK STAJI               
OSMANLI SARAY MUTFAĞI               
MUTFAKTA SU ÜRÜNLERİ               
HİJYEN VE SANİTASYON444444444444444
MENÜ PLANLAMA               
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ345443435454333
TÜRK DİLİ I333333         
TURİZM VE ÇEVRE               
İNGİLİZCE II44444444444444 
ALMANCA II352235321235322
FRANSIZCA II333333233333333
                
2. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12Py13Py14Py15
SOĞUK MUTFAK333333333333333
YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ               
MUTFAK ÜRÜNLERİ444444444444444
YÖRESEL MUTFAKLAR33333 333333333
TÜRK MUTFAĞI               
KASAPHANE ÜRÜNLERİ               
YEMEK SOSYOLOJİSİ               
GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ               
YİYECEK İÇECEK OTOMASYONU               
ZİYAFET MUTFAĞI444444444444444
MESLEK STAJI (25 İŞGÜNÜ)333333333333333
MİSAFİR İLİŞKİLERİ               
YİYECEK İÇECEK SERVİSİ333333333333333
OTEL İŞLETMECİLİĞİ333333333333333
II. YABANCI DİL FRANSIZCA I               
MESLEKİ YABANCI DİL I (İNG)444444444444444
MESLEKİ YABANCI DİL I (ALM)234243455325313
II. YABANCI DİL İNGİLİZCE I               
II. YABANCI DİL ALMANCA I               
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ243314445444314
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ444444444444444
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ444444444444444
İŞLETME YÖNETİMİ I4 4444334433444
                
2. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12Py13Py14Py15
PASTANE ÜRÜNLERİ333333333333333
DÜNYA MUTFAKLARI333333333333333
MENÜ PLANLAMA II333333333333333
MUTFAK ÇEŞİTLERİ444444444444444
GIDA ÜRÜNLERİNDE DUYGUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ               
YİYECEK İÇECEK MALİYET KONTROLÜ               
VEJETERYAN MUTFAK               
GASTRONOMİDE YENİ TRENDLER               
MUĞLA MUTFAĞI               
SÜSLEME SANATI444444444444444
MESLEK STAJI (25 İŞGÜNÜ)333333333333333
GENEL MATEMATİK               
GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI               
GİRİŞİMCİLİK               
ŞARAP SERVİSİ333333333333333
GÖSTERİ SERVİSİ               
MESLEKİ YABANCI DİL II (İNG)444444444444444
MESLEKİ YABANCI DİL II (ALM)23424345532 313
II. YABANCI DİL İNGİLİZCE II               
II. YABANCI DİL ALMANCA II               
II. YABANCI DİL FRANSIZCA II               
KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLAR444444444444444
İŞLETME YÖNETİMİ II444444444444454
                
 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | Tel: + 90 (252) 211-1000 | Fax: + 90 (252) 223-9280
Copyright © 2013 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Yukarı Çık