English
Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik

Kazanılan Derece

Lisans

Kabul Koşulları

ÖSYM'nin yapmış olduğu yükseköğrenim eğitimine geçiş ve yerleştirme sınavlarından yeterli puan almış olmak.

Yeterlilik Koşulları

Sekiz yarıyıllık eğitim öğrenim sonrasında yaz stajını da dahil 240 kredi tamamlayıp, 2.00 (4.00 sistemde) ve üzeri not ortalamasına sahip olan öğrenci diyetisyen olarak mezun olur.

Önceki Öğrenim

Öğrencinin başvurusu ile öğrenim gördüğü daha önceki üniversitedeki dersler Bölümümüz Uyum Komisyonu tarafından ders içeriği ve ders saati açısından değerlendirilir. Uygun görüldüğü takdirde bölümüz müfredatındaki ilgili derslerden önceki üniversiteden almış olduğu not ile geçmiş sayılır.

Tarihçe

Muğla Sağlık Yüksekokulu Müdürlüğünün teklifi doğrultusunda, Yükseköğretim Kurulunun 11.05.2011 tarih ve 3337 sayılı kararı ile Muğla Sağlık Yüksekokulunda "Beslenme ve Diyetetik" bölümünün açılması uygun görülmüştür. 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılında 50 + 4 öğrenci ile Eğitim - Öğretime başlamıştır. Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi, 3 Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam 7 öğretim elemanı ile Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde faaliyetlerine devam etmektedir. Bölümde 2 araştırma laboratuvarı, 1 öğrenci laboratuvarı ve 1 besin hazırlama ve pişirme laboratuvarı olmak üzere eğitim-öğretim faaliyetlerinde kullanılan donanımlı 4 adet laboratuvar bulunmaktadır. ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrencilerimiz mezun olduklarında “Diyetisyen” unvanını alarak mezun olurlar. Programımız normal öğretimdir. Türkçe eğitim yapılmaktadır

Program Profili

Beslenme ve Diyetetik Bölümü, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan, toplumun beslenme durumunu saptayan ve beslenme düzeyinin geliştirilmesi için çözüm yollarının araştıran ve önerileri uygulayan, ülkenin besin, beslenme plan ve politikalarının saptayan ve yönlendiren, hastalıklarda ve diğer özel durumlarda tıbbi ve cerrahi tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre beslenme programı planlayan, eğitim veren, uygulatan ve izleyen, toplu beslenme hizmeti veren kuruluşlarda yemek servisinin yönetimi ve organizasyonu gibi çeşitli alanlarda bilimsel çalışmaları yürüten, sağlığın korunması ve geliştirilmesi ile hastalıkların tedavisi açısından toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleşmesini sağlayacak insan gücünü yetiştirmeyi amaçlar.

Program Yeterlilikleri

1- Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak bilimsel olarak kanıtlanmış verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
2- Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik Beslenme ve Diyetetik uygulaması yapar
3- Beslenme ve Diyetetik ile ilgili konularda bilimsel güncel bilgileri öğrenir ve alanı ile ilgili bilgileri bilişim teknolojilerini ve yazılımlarını kullanır.
4- Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası güncel bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar
5- Besinlerin tüketime hazır hale getirilmesi, toplumun beslenme durumunun saptanması ve kişiye özel beslenme programlarının hazırlanmasının tüm aşamalarında, besinlerde ve insan metabolizmasındaki meydana gelen değişiklikleri araştırır ve sağlıklı beslenmeye yönelik uygulamalar ve planlamalar yapar.
6- Etik ilkelerin ve etik kurulların eğitim- uygulama ve araştırma alanlarında birey ve toplum için önemini bilir.

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisans eğitim öğretim yönetmeliğine uygun olarak dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından belirlenir.

Mezuniyet Koşulları

8 yarı yıl (4 yıl) eğitim öğretim 240 kredi tamamlama

Mezun İstihdamı

Tedavi Kurumlarında Yataklı ve ayakta tedavi hizmeti veren tüm özel ve kamu kuruluşlarda Sağlık ünitelerinde ( Diyabet, onkoloji, metabolik, kardiyoloji, rehabilitasyon vb.) Toplu beslenme yapan kuruluşlarda (Okullar, Kreşler, Oteller, Yemek fabrikaları, Kamı kuruluşları, Sağlık kuruluşları Restoranlar vb.) Besin endüstrisi ve besin kontrol laboratuarlarında Toplum sağlığına yönelik ulusal ve uluslararası kuruluşlarda Beslenme ve sağlık ilişkili araştırma yapan kurumlarda, Beslenme ve diyet danışma merkezlerinde görev alabilmektedirler

Bir Üst Dereceye Geçiş

Mezun olan öğrenciler yüksek lisans ve doktora eğitimlerine gerekli şartları sağladıkları takdirde devam edebilirler.

Eğitim Türü

Türkçe

Bölüm Başkanı

Doç.Dr. Ahmet Salih SÖNMEZDAĞ

Bölüm AKTS Koordinatörü

Dr.Öğr.Üyesi Bora EKİNCİ

Ders Planı

1. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1801 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi - I Zorunlu 2 0 2
ATBY1801 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Zorunlu 2 0 2
BDB 1003 Beslenme İlkeleri I Zorunlu 2 2 6
BDB 1005 Sağlık Sosyolojisi Zorunlu 2 0 3
BDB 1501 Beslenme ve İşletmecilik Seçmeli 2 0 3
BDB 1503 Sağlık Terminolojisi Seçmeli 2 0 3
ENF1805 Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı Zorunlu Seçmeli 3 0 3
KİM 1003 Temel Kimya Zorunlu 2 0 5
TDB1801 Türk Dili - I Zorunlu 2 0 2
TDBY1801 Türk Dili I Zorunlu 2 0 2
YDB1811 İngilizce - I Zorunlu Seçmeli 3 0 3
YDB1813 Almanca - I Zorunlu Seçmeli 3 0 3
YDB1815 Fransızca - I Zorunlu Seçmeli 3 0 3
İSG 1901 İş Sağlığı ve Güvenliği Seçmeli 2 0 3
       
1. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
AKD1000 Akademik Danışmanlık Seçmeli 0 2 0
ATB1802 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II Zorunlu 2 0 2
ATBY1802 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II Zorunlu 2 0 2
BDB 1006 Tıbbi Biyoloji ve Genetik Zorunlu 3 0 4
BDB 1008 Beslenme İlkeleri II Zorunlu 2 2 6
BDB 1502 Beslenme Antropolojisi Seçmeli 2 0 3
BDB 1504 Besinlere Giriş Seçmeli 2 0 3
BDB1506 Laboratuar Teknikleri ve Güvenliği Seçmeli 2 0 3
KİM 1808 Organik Kimya Zorunlu 2 0 4
PSİ 1804 Temel Psikoloji Zorunlu 2 0 3
TDB1802 Türk Dili II Zorunlu 2 0 2
TDBY1802 Türk Dili II Zorunlu 2 0 2
YDB1812 İngilizce II Zorunlu Seçmeli 3 0 3
YDB1814 Almanca -II Zorunlu Seçmeli 3 0 3
YDB1816 Fransızca II Zorunlu Seçmeli 3 0 3
       
2. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BDB 2001 Beslenme Biyokimyası I Zorunlu 3 0 3
BDB 2003 Anatomi I Zorunlu 3 0 4
BDB 2005 Fizyoloji I Zorunlu 3 0 4
BDB 2007 Genel Mikrobiyoloji Zorunlu 2 0 5
BDB 2009 Besin Kimyası ve Analizleri I Zorunlu 2 0 5
BDB 2501 Beslenme ve Diyetetikte Etik Seçmeli 2 0 3
BDB 2503 Beslenme ve Genetik Seçmeli 2 0 3
BDB 2505 Temel İmmunoloji Seçmeli 2 0 3
BDB 2507 Besinlerin Muhafazası ve Depolama Seçmeli 2 0 3
YDB2811 İngilizce III Seçmeli 3 0 3
YDB2813 Almanca III Zorunlu Seçmeli 3 0 3
YDB2815 Fransızca III Zorunlu Seçmeli 3 0 3
       
2. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BDB 2002 Beslenme Biyokimyası II Zorunlu 3 0 3
BDB 2004 Anatomi II Zorunlu 3 0 4
BDB 2006 Fizyoloji II Zorunlu 3 0 4
BDB 2008 Besin Mikrobiyolojisi Zorunlu 2 0 5
BDB 2010 Besin Kimyası ve Analizleri II Zorunlu 2 0 5
BDB 2502 Toplum ve Sağlık Seçmeli 2 0 3
BDB 2504 Besin ve Personel Hijyeni Seçmeli 2 0 3
BDB 2506 Besin Zehirlenmeleri ve Alerjisi Seçmeli 2 0 3
BDB 2508 Demografik Yapı ve Sağlık Seçmeli 2 0 3
YDB2812 İngilizce IV Seçmeli 3 0 3
YDB2814 Almanca IV Zorunlu Seçmeli 3 0 3
YDB2816 Fransızca IV Seçmeli 3 0 3
       
3. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BDB 3001 Ana ve Çocuk Beslenmesi Zorunlu 2 2 5
BDB 3003 Beslenme Durumu Saptama Yöntemleri Zorunlu 3 0 4
BDB 3005 Toplu Beslenme Sistemleri I Zorunlu 3 0 4
BDB 3007 Hastalıklarda Diyet Tedavisi I Zorunlu 2 2 5
BDB 3009 Beslenme Ekolojisi Zorunlu 2 0 3
BDB 3501 Besin Teknolojisi Seçmeli 2 0 3
BDB 3503 Besin Ambalajlama Seçmeli 2 0 3
BDB 3505 Gıda Katkı Maddeleri ve Toksikoloji Seçmeli 2 0 3
BDB 3507 Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Beslenme Seçmeli 2 0 3
BDB 3509 Beslenme Eğitimi Seçmeli 2 0 3
BDB 3511 Mesleki İngilizce I Seçmeli 2 0 3
       
3. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BDB 3012 Toplu Beslenme Sistemleri II Zorunlu 3 0 5
BDB 3014 Hastalıklarda Diyet Tedavisi II Zorunlu 2 2 6
BDB 3016 Çocuk Hastalıklarında Beslenme Zorunlu 2 2 5
BDB 3018 Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi Zorunlu 2 2 5
BDB 3502 Beslenme Bilimlerinde İstatistik Seçmeli 2 0 3
BDB 3504 Besin Biyoteknolojisi Seçmeli 2 0 3
BDB 3506 Besin Hazırlama ve Pişirme Teknikleri Seçmeli 2 0 3
BDB 3508 Besin Kontrolü ve Mevzuatı Seçmeli 2 0 3
BDB 3510 Diyetetikte İletişim Becerileri Seçmeli 2 0 3
BDB 3512 Sürdürülebilir Beslenme Seçmeli 2 0 3
BDB 3514 Mesleki İngilizce II Seçmeli 2 0 3
       
4. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BDB 4009 Dönem İçi Mesleki Uygulamaları I Zorunlu 3 24 21
BDB 4501 Sporcu Beslenmesi Seçmeli 2 0 3
BDB 4503 Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi Seçmeli 2 0 3
BDB 4505 Fonksiyonel Besinler Seçmeli 2 0 3
BDB 4507 Diyetetik Uygulamalarında İlke ve Sorunlar Seçmeli 2 0 3
BDB 4509 Hastalıklar Biyokimyası Seçmeli 2 0 3
BDB 4513 Proje ve Seminer I Seçmeli 2 0 3
BDB 4515 Enteral ve Parenteral Beslenme Seçmeli 2 0 3
       
4. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BDB 4010 Dönem İçi Mesleki Uygulamaları II Zorunlu 3 24 21
BDB 4502 Fiziksel Aktivitelerde Beslenme Seçmeli 2 0 3
BDB 4504 Yaşlılıkta Beslenme Seçmeli 2 0 3
BDB 4506 Kanser ve Beslenme Seçmeli 2 0 3
BDB 4508 Erişkinlerde Yeme Bozuklukları Seçmeli 2 0 3
BDB 4510 Menü Planlama Seçmeli 2 0 3
BDB 4514 Proje ve Seminer II Seçmeli 2 0 3
BDB 4516 Beslenme Davranışı Bozuklukları Seçmeli 2 0 3
       
 

Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi

1. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi - I111121
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I111211
Beslenme İlkeleri I353251
Sağlık Sosyolojisi111441
Beslenme ve İşletmecilik 111441
Sağlık Terminolojisi511111
Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı222333
Temel Kimya444444
Türk Dili - I344443
Türk Dili I555445
İngilizce - I111111
Almanca - I121112
Fransızca - I111121
İş Sağlığı ve Güvenliği      
       
1. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6
Akademik Danışmanlık555545
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II111211
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II111211
Tıbbi Biyoloji ve Genetik551222
Beslenme İlkeleri II545341
Beslenme Antropolojisi334533
Besinlere Giriş444545
Laboratuar Teknikleri ve Güvenliği553514
Organik Kimya555555
Temel Psikoloji111443
Türk Dili II555444
Türk Dili II555444
İngilizce II111211
Almanca -II121211
Fransızca II111211
       
2. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6
Beslenme Biyokimyası I555555
Anatomi I311144
Fizyoloji I434444
Genel Mikrobiyoloji552551
Besin Kimyası ve Analizleri I555555
Beslenme ve Diyetetikte Etik534535
Beslenme ve Genetik551111
Temel İmmunoloji342251
Besinlerin Muhafazası ve Depolama545454
İngilizce III354333
Almanca III121121
Fransızca III221321
       
2. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6
Beslenme Biyokimyası II555555
Anatomi II311144
Fizyoloji II311144
Besin Mikrobiyolojisi523151
Besin Kimyası ve Analizleri II555555
Toplum ve Sağlık153115
Besin ve Personel Hijyeni 55541
Besin Zehirlenmeleri ve Alerjisi154411
Demografik Yapı ve Sağlık111551
İngilizce IV444554
Almanca IV111111
Fransızca IV444555
       
3. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6
Ana ve Çocuk Beslenmesi 555555
Beslenme Durumu Saptama Yöntemleri 411454
Toplu Beslenme Sistemleri I112554
Hastalıklarda Diyet Tedavisi I555555
Beslenme Ekolojisi515451
Besin Teknolojisi454345
Besin Ambalajlama115411
Gıda Katkı Maddeleri ve Toksikoloji155111
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Beslenme133511
Beslenme Eğitimi533555
Mesleki İngilizce I114531
       
3. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6
Toplu Beslenme Sistemleri II512554
Hastalıklarda Diyet Tedavisi II555555
Çocuk Hastalıklarında Beslenme555555
Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi111544
Beslenme Bilimlerinde İstatistik111111
Besin Biyoteknolojisi144112
Besin Hazırlama ve Pişirme Teknikleri155513
Besin Kontrolü ve Mevzuatı543 44
Diyetetikte İletişim Becerileri235523
Sürdürülebilir Beslenme543545
Mesleki İngilizce II114531
       
4. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6
Dönem İçi Mesleki Uygulamaları I555555
Sporcu Beslenmesi 543555
Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi114511
Fonksiyonel Besinler454454
Diyetetik Uygulamalarında İlke ve Sorunlar111114
Hastalıklar Biyokimyası151155
Proje ve Seminer I545535
Enteral ve Parenteral Beslenme543555
       
4. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6
Dönem İçi Mesleki Uygulamaları II555555
Fiziksel Aktivitelerde Beslenme 554151
Yaşlılıkta Beslenme 554355
Kanser ve Beslenme454135
Erişkinlerde Yeme Bozuklukları 454155
Menü Planlama114555
Proje ve Seminer II535545
Beslenme Davranışı Bozuklukları543555
       
 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | Tel: + 90 (252) 211-1000 | Fax: + 90 (252) 223-9280
Copyright © 2013 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Yukarı Çık