Kazanılan Derece
Yüksek Lisans Mezunu Sosyolog
Kabul Koşulları
Programa kabul için; Mezuniyet not ortalaması, Ales Sınav Notu, Yabancı Dil Sınav Notu ve Sosyoloji Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilecek sözlü ve yazılı sınavda gerekli başarıyı göstermek gerekmektedir.
Yeterlilik Koşulları
Sosyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı kapsamında öncelikle farklı alanlardan gelen Lisans derecesine sahip mezunlar için 2 ders dönemi boyunca belirli temel alanlar üzerinden bilimsel ve yöntemsel tartışmalara ilişkin alan derslerinden oluşan Bilimsel Hazırlık dersleri verilmektedir. Farklı alanlardan mezun öğrenciler Bilimsel Hazırlık aldıktan sonra, Sosyoloji mezunu öğrenciler ise doğrudan ders dönemine başlayarak önce ders dönemini, ilgili ders havuzundan zorunlu ve seçmeli dersleri seçerek tamamlamaları gerekmektedir. Sonrasında alana uygun bir çalışma konusu belirleyerek ilgili alanda bir tez önerisi sunması ve bu tezin tamamlanarak savunmasının gerçekleştirilmesi beklenmektedir. İlgili programın öğrencisi bu şartlarda yeterlilik sağlayarak mezun olabilmektedir.
Önceki Öğrenim
Sosyoloji Anabilim Dalı'nda yüksek lisans derecesi alabilmek ve öğrenci olabilmek için Sosyoloji Lisans Derecesine sahip olmak ya da öğrencilerin ilgili ilanlarda açıkça belirtilen bölümlerin lisans diplomalarına sahip olması beklenmektedir.
Tarihçe
Sosyoloji Bölümü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde 1993 yılında kurulmuş ve ilk öğretim elemanı olarak atanan Araş. Gör. Muammer TUNA doktora öğrenimi için ABD’ye gitmiştir. 1995 yılında bölüme Yrd. Doç. Dr. Hürriyet KONYAR, Yrd. Doç. Dr. Koşar HIZ ve Yrd. Doç. Dr. Nurgün OKTİK atanmıştır. Bölüm başkanlığını 1995 yılında vekâleten Yrd. Doç. Dr. Hürriyet KONYAR, 1996 yılından 2003 yılı Ocak ayına kadar Yrd. Doç Dr. Nurgün OKTİK aslen yürütmüştür. Ocak 2003 - Mart 2003 arası Doç. Dr. Ayşe DURAKBAŞA, Mart 2003 - Eylül 2003 arası Prof. Dr. Nilgün ÇELEBİ, Eylül 2003 - Kasım 2004 tarihleri arasında tekrar Prof. Dr. Ayşe DURAKBAŞA Bölüm Başkanlığı görevlerini üstlenmişlerdir. Kasım 2004’te Bölüm Başkanlığına Prof. Dr. Muammer TUNA atanmıştır ve 22 Ekim 2010 tarihine kadar bu görevini sürdürmüştür. 22 Ekim 2010 tarihinde Bölüm Başkanlığına atanan Prof. Dr. Nurgün OKTİK, Fen-Edebiyat Fakültesinin ayrılmasıyla görevi sona ermiştir. 5 Şubat 2011-30 Haziran 2011 tarihleri arasında Sosyoloji Bölüm Başkanlığına Yrd. Doç. Dr. Koşar HIZ vekalet etmiştir. Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanlığına 30 Haziran 2011 tarihinde Prof. Dr. Muammer TUNA yeniden, asaleten atanmıştır.Sosyoloji Yüksek Lisans programı 1999 yılından itibaren eğitim vermektedir.
Program Profili
Sosyoloji Yüksek Lisans Programı, sosyolojik bilgi ve düşünme yetisini lisans üstü düzeydeki derslerle birlikte, bölümdeki akademik kadronun uzmanlık alanları doğrultusunda toplumsal yapı araştırmaları, toplumsal cinsiyet sosyolojisi, kadın çalışmaları, çevre sosyolojisi, kültür sosyolojisi ve kültürel çalışmalar, gelişme sosyolojisi, din sosyolojisi, modernleşme sosyolojisi, turizm sosyolojisi ve suç sosyolojisi gibi alanlarda uzmanlık dersleri verilmektedir. Söz konusu bu eğitimle lisans üstü derecesi almış kişilerin uzman sosyolog olarak topluma kazandırılması amaçlanmıştır.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Program kapsamında ölçme değerlendirme yazılı sınavlar, sözlü sunumlar ve verilen ödevler kanalıyla gerçekleştirilmektedir. Program bu ölçme değerlendirme kanalıyla hem yazılı hem de sözlü becerileri yüksek uzman sosyolog yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Mezuniyet Koşulları
Sosyoloji Anabilim Dalı yüksek Lisans programından mezun olabilmek için programa kayıt yaptıran yüksek lisans öğrencilerinin ilk olarak ders aşamasında belirlenen seçmeli ve zorunlu dersleri tamamlamış olmaları sonrasında da ilgili alanla ilgili bir tez önerisi ardından tez sürecini tamamlamış olması beklenmektedir.
Mezun İstihdamı
Mezunlarımızın akademik kariyer olanakları konusunda eğitimlerini sürdürme imkanlarının yanı sıra, bakanlıklara bağlı çeşitli birimlerde ve çeşitli kurumlarda "Uzman Sosyolog" olarak çalışma imkanı bulunmaktadır.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Program mezunları doktora derecesi alabilmek adına almış oldukları sosyoloji yüksek lisans programındaki başarı derecelerini sunarak bir üst kademeye geçiş yapabilmektedir.
Eğitim Türü
Örgün Eğitim.
Bu programın amacı verdiği örgün eğitim ile Sosyoloji Anabilim Dalında uzmanlık derecesi kazanmış bir sosyolog olarak mezunlar vermek ve bu konuda toplumsal fayda sağlayan projeler, çalışmalar üretmektir.