English
Kavaklıdere Şehit Mustafa Alper Meslek Yüksekokulu Avcılık ve Yaban Hayatı

Kazanılan Derece

Av ve Yaban Hayatı Teknikeri

Kabul Koşulları

Bölüme öğrenci kabulü, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlama / sınavları başarma durumunda gerçekleşir. Çerçevesini Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) oluşturduğu ilgili yönetmelikler doğrultusunda, bu programa öğrenci kabulü YKS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemiyle YKS puan türüne göre yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.

Yeterlilik Koşulları

1-Alanı ile ilgili uygulamalarda toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerler ile, ulusal ve uluslararası normlar, sözleşmeler, yasa ve yönetmelikler, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilince sahip olmak. 2-Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi, düşünce ve önerilerini yazılı, sözlü veya görsel sunum teknikleri kullanarak aktarabilme becerisine sahip olmak. 3-Alanı ile ilgili uygulamalarda bağımsız olarak ve/veya takım çalışmalarında sorumluluk alarak eleştirel, yaratıcı ve özgün fikirler geliştirebilme ve disiplinler arası çalışma yapabilme yetkinliğine sahip olmak. 4-Yaşam boyu öğrenme bilinci kazanarak, bilgiye erişebilme ve yeni gelişmelerle teknolojileri takip edip çalışmalarına yansıtma yetkinliğine sahip olmak. 5-Öğrenimini veya uzmanlığını aynı alanda ileri bir eğitim düzeyine ya da benzer alanda farklı bir uzmanlığa veya mesleğe yönlendirebilecek girişimci ve yenilikçi tavır alma yetkinliğine sahip olmak.

Önceki Öğrenim

Daha önce başka bir Yüksek Öğretim Kurumunda öğrenim görmüş olan öğrencilerin Önceki Öğrenimi, Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" ile "Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde tanınmaktadır. Bölümümüzde örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya veya tecrübeye dayalı (in-formal/non-formal ) öğrenme şu an itibariyle tanınmamaktadır. Ancak, Yükseköğretim programlarının tamamında yer alan Yabancı Dil (İngilizce, Almanca, Fransızca vd.) Dersleri için her akademik dönem başında Muafiyet Sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen yeterlilikleri sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girme hakkına sahiptir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.

Tarihçe

Kavaklıdere Şehit Mustafa Alper Meslek Yüksek Okulu Ormancılık Bölümü Avcılık ve Yaban Hayatı programında 2019-2020 döneminde önlisans düzeyinde eğitim-öğretime başlanacaktır. Programın kontejanı 30 öğrencidir. Avcılık ve Yaban Hayatı ders programı, bu alanında bilinmesi gereken temel kavramları vermenin yanı sıra örgün eğitim ve öğretim avantajlarını kullanarak bilimsel bir ortamda eğitilip meslek becerilerinin kazanılması sağlanmaktadır. Dersler alanında uzman öğretim görevlileri tarafından ayrıntılı bir şekilde işlenecek ve uygulamalar yapılacaktır. Ayrıca dersler kapsamında saha uygulamaları yapılacak olup güncel uygulamalar yerinde öğrencilere gösterilecektir. Bunun yanı sıra teknolojinin sunduğu imkânlardan (bilgisayar, slayt, video) yararlanılarak çağdaş anlamda bir öğrenme ortamı sağlanmaktadır. Avcılık ve Yaban Hayatı programında 3 öğretim görevlisi görev yapmaktadır. Öğretim elemanları, derslerinin yanında bilimsel araştırmalar yapmakta, çalışmalarını uluslararası ve ulusal dergilerde yayınlamakta, ayrıca alanlarıyla ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde kongre ve sempozyumlara katılmaktadır.

Program Profili

5. seviye akademik ve mesleki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bir ön lisans programıdır. Öğrenci, 120 AKTS/ECTS kredisini tamamlayarak programdan mezun olur. Eğitim süresi 2 yıl (Staj süresi dâhildir.) Öğrenci, YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda yatay ve dikey geçiş yapar. Avcılık ve Yaban Hayatı Programı, bu alanında bilgi ve tecrübelerini uygulamalara dönüştürebilen, toplumsal ve teknolojik yeniliklere açık, üretken, girişimci, çevreye saygılı, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli ara elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Program Yeterlilikleri

1- Alanında temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı güncel bilgilere sahip olma.
2- Ekosistemlerin yapısındaki ekolojik birimler, bileşenler ve birbirleri arasındaki ilişki ve etkileşimleri temel düzeyde kavrayabilme.
3- Ormancılık ve yaban hayatı uygulamalarında çağdaş teknoloji ve uygun yöntemleri, gerekli araç ve gereçleri kullanabilme.
4- Orman ve yaban hayatı amenajmanı ile korunan alan tayini ve yönetiminin temel esaslarını öğrenerek koruma-kullanma ve sürdürülebilir gelişim felsefesini kazanmış olma.
5- Türkiye’nin Yaban Hayatı kaynaklarını ve biyocoğrafyasını tanıyabilme, alanında saha çalışmaları yapabilme, elde edilen verileri analiz etme.
6- Ulusal ve uluslararası çevre ve ormancılık politikalarını, yasalar ve diğer yazılı hukuk kuralları ile yükümlülükleri kavrayabilme

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı, muafiyet sınavı ve tek ders sınavından oluşur. a) Ara Sınavlar: Her yarıyıl içinde açılan derslerle ilgili olarak en az bir ara sınav yapılır. Bir ara sınav yapılması halinde yarıyıl içi değerlendirmesi en fazla %40, birden çok ara sınav yapılması halinde %50'den fazla olamaz. Sınav tarihleri ve sınav yerlerini gösterir ara sınav programı bölüm başkanlığınca hazırlanır. Dekanlık ve müdürlüklerin onayı ile kesinleşen programlar, sınavlar başlamadan en az bir hafta önce ilan edilir. Ara sınav sonuçları yarıyıl sonu sınavları başlamadan (7) yedi gün öncesine kadar ilan edilir. b) Yarıyıl Sonu Sınavları: Yarıyıl sonunda öğretimi tamamlanan derslerden öğrencinin başarı durumunu belirlemek üzere yapılır. Sınav tarihleri ve sınav yerlerini gösterir yarıyıl sonu sınav programı bölüm başkanlığınca hazırlanır. İlgili yönetim kurulunun onayı ile kesinleşen programlar, sınavlar başlamadan en az iki hafta önce ilan edilir. Yarıyıl sonu sınav sonuçları, akademik takvimde belirtilen yarıyıl sonu sınavlarının son gününden itibaren en geç 7 gün içinde ilan edilir. Öğrencilere aldıkları her ders için, o dersi yürütmekle görevlendirilen öğretim elemanı tarafından “90-100 puan AA, 85-89 puan BA, 80-84 puan BB, 75-79 puan CB, 70-74 puan CC, 65-69 puan DC, 60-64 puan DD, 50-59 puan FD, 49 ve aşağısı puan FF” harf notlarından biri yarıyıl başarı notu olarak verilir.

Mezuniyet Koşulları

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğine göre; Kayıtlı olduğu bölüm/programın eğitim-öğretim programından alması gereken dersleri, uygulamaları, ve stajları bu Yönetmelik hükümlerine göre minimum mezuniyet kredisini (120 AKTS) sağlayarak başarı ile tamamlamaları, genel not ortalamalarının en az 2.00 olması gerekir. Öğrenimlerini bu Yönetmelikte belirlenen esaslara göre başarı ile tamamlayanlara ilgili mezuniyet düzeyine ilişkin diploma verilir.

Mezun İstihdamı

Avcılık ve Yaban Hayatı Program mezunları Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bulunan Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğünde Ön Lisans Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanından yeterli puanı almaları koşuluyla "Genel İdari Hizmetler" kadrosunda bulunan "Orman Muhafaza Memuru" kadrolarına atamaları yapılmaktadır.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Program mezunları, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde Orman Fakültelerinin Orman Mühendisliği, Yaban Hayatı ve Ekolojisi Yönetimi lisans programlarına geçiş yapabilirler. Ayrıca, programa yerleştirilmeleriyle birlikte veya mezun olarak ikinci üniversite hakkı ile sınavsız olarak Açık öğretim lisans programlarına devam edebilirler.

Eğitim Türü

Bu programın amacı, av ve yaban hayatının çeşitli dallarında çalışabilecek yaban hayatı teknikerleri yetiştirmektir. Yaban hayatı teknikerleri, yaban hayatı ile ilgili konularda orman mühendisleri, biyologlar ve yaban hayatı yöneticilerine yardımcı olabilecek düzeyde bilgi ve beceriye sahip olmaları amaçlanmaktadır. Avcılık ve Yaban Hayatı programındaki öğrencilerin, yaban hayatının her alanında yeterli bilgiye sahip, bilgisini yüksek derecede uygulama becerisiyle donatılmış, kendisini teknolojik gelişmeler doğrultusunda sürekli olarak geliştirebilen kişiler olarak yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Bölüm Başkanı

Öğr.Gör. Yunus AYDIN

Bölüm AKTS Koordinatörü

Öğr.Gör. M.Mustafa KARADAĞ

Ders Planı

1. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1801 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Zorunlu 2 0 2
ATBY1801 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Zorunlu 2 0 2
AYH1501 Zooloji Seçmeli 2 1 3
AYH1503 ÇEVRE KİRLİLİĞİ Seçmeli 3 0 2
AYH1505 İKLİM BİLGİSİ Seçmeli 3 0 2
AYH1507 Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Seçmeli 2 0 3
AYH1509 Ekoloji Seçmeli 2 0 3
AYH1511 Avcılık Tarihi ve Kültürü Seçmeli 2 0 3
BAH1817 Genel Botanik Zorunlu 2 1 3
MAP1803 Matematik Zorunlu 2 0 3
ORP1003 Harita ve Ölçme Bilgisi Zorunlu 3 1 3
ORP1009 Ormancılık Bilgisi Zorunlu 3 0 3
ORP1013 Toprak İlmi Zorunlu 2 1 3
TDB1801 Türk Dili I Zorunlu 2 0 2
TDBY1801 Türk Dili I Zorunlu 2 0 2
YDB1801 İngilizce I Zorunlu 2 0 2
       
1. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1802 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II Zorunlu 2 0 2
AYH1002 AV VE YABAN HAYATI MEVZUATI Zorunlu 3 1 3
AYH1006 AĞAÇLAR Zorunlu 2 1 3
AYH1008 YABAN HAYVANLARINDA DAVRANIŞ Zorunlu 2 1 2
AYH1010 Meslek Stajı (30 İş Günü) Zorunlu 0 0 8
AYH1504 JEOLOJİ VE ARAZİ BİLGİSİ Seçmeli 2 1 3
AYH1506 DOĞA KORUMA VE BİYOÇEŞİTLİLİK Seçmeli 3 1 3
BİP1824 Bilgi ve İletişim Teknolojileri Zorunlu 3 0 3
ORP1010 Odun Dışı Orman Ürünleri Zorunlu 2 1 2
RTV1902 İLETİŞİM BİLGİSİ Seçmeli 3 0 3
TDB1802 Türk Dili II Zorunlu 2 0 2
YDB1802 İngilizce II Zorunlu 2 0 2
İSG1902 İş Sağlığı ve Güvenliği Seçmeli 2 0 3
       
2. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
AYH2003 YABAN HAYVANLARI HASTALIKLARI Zorunlu 2 1 3
AYH2007 KORUNAN ALANLAR YÖNETİMİ Zorunlu 2 0 3
AYH2009 YABAN HAYVANLARI ENVANTERİ Zorunlu 1 2 3
AYH2503 AVLANMA YÖNTEMLERİ VE UYGULAMALARI Seçmeli 2 0 3
AYH2507 DOĞADA YAŞAM VE HAYATTA KALMA Seçmeli 2 1 3
AYH2509 DOĞA FOTOĞRAFÇILIĞI Seçmeli 2 0 3
AYH2511 İÇSU ÜRÜNLERİ Seçmeli 2 0 2
AYH2513 BİTKİ KORUMA Seçmeli 2 0 3
AYH2515 YABAN HAYVANLARI ÜRETİMİ Seçmeli 2 0 2
AYH2517 Atıcılık Seçmeli 2 0 3
AYH2519 AV HAYVANLARININ İZLENMESİ VE TRANSFERİ Seçmeli 2 0 3
AYH2523 Amfibi ve Sürüngenler Seçmeli 2 0 3
AYH2525 DOĞA VE AV TURİZMİ Seçmeli 2 0 3
ORP2029 Silvikültür Tekniği Zorunlu 2 1 4
ORP2901 Ormancılıkta Yaban Hayatı Seçmeli 2 0 3
İŞP2903 YENİLİKÇİLİK VE GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 0 3
       
2. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
AYH2002 ORNİTOLOJİ Zorunlu 3 0 3
AYH2004 AVLAKLARIN PLANLANMASI VE YÖNETİMİ Zorunlu 2 0 3
AYH2502 COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNE GİRİŞ Seçmeli 2 0 3
AYH2504 BİYOLOJİK MÜZE YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 1 3
AYH2506 YANGIN EKOLOJİSİ Seçmeli 2 0 3
AYH2508 YABAN HAYATI ALANLARININ ISLAHI Seçmeli 3 1 3
AYH2510 SULAK ALANLAR EKOLOJİSİ Seçmeli 2 0 3
AYH2512 POPÜLASYONLARIN DÜZENLENMESİ Seçmeli 2 0 3
AYH2514 ORMAN BAKIMI VE KORUMA Seçmeli 2 0 3
AYH2516 Yaban Hayvanı Zararları Seçmeli 2 0 3
AYH2518 Memeli Yaban Hayvanları Seçmeli 2 0 3
ORP2012 Orman Amenajmanı Esasları Zorunlu 3 1 3
ORP2902 Orman Entomolojisi Seçmeli 2 0 3
       
 

Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi

1. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I2222  
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I      
Zooloji323222
ÇEVRE KİRLİLİĞİ243433
İKLİM BİLGİSİ545553
Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi333333
Ekoloji333333
Avcılık Tarihi ve Kültürü4 4353
Genel Botanik3333  
Matematik1121  
Harita ve Ölçme Bilgisi2332  
Ormancılık Bilgisi5434  
Toprak İlmi5443  
Türk Dili I111111
Türk Dili I      
İngilizce I3333  
       
1. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II2111  
AV VE YABAN HAYATI MEVZUATI344434
AĞAÇLAR      
YABAN HAYVANLARINDA DAVRANIŞ      
Meslek Stajı (30 İş Günü)4453  
JEOLOJİ VE ARAZİ BİLGİSİ331  2
DOĞA KORUMA VE BİYOÇEŞİTLİLİK333333
Bilgi ve İletişim Teknolojileri 2222  
Odun Dışı Orman Ürünleri35444 
İLETİŞİM BİLGİSİ3  3  
Türk Dili II4444  
İngilizce II111111
İş Sağlığı ve Güvenliği512235
       
2. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6
YABAN HAYVANLARI HASTALIKLARI233322
KORUNAN ALANLAR YÖNETİMİ333333
YABAN HAYVANLARI ENVANTERİ534343
AVLANMA YÖNTEMLERİ VE UYGULAMALARI544442
DOĞADA YAŞAM VE HAYATTA KALMA5 5   
DOĞA FOTOĞRAFÇILIĞI425323
İÇSU ÜRÜNLERİ342413
BİTKİ KORUMA4     
YABAN HAYVANLARI ÜRETİMİ534555
Atıcılık4 443 
AV HAYVANLARININ İZLENMESİ VE TRANSFERİ554345
Amfibi ve Sürüngenler545555
DOĞA VE AV TURİZMİ544353
Silvikültür Tekniği4445  
Ormancılıkta Yaban Hayatı5445  
YENİLİKÇİLİK VE GİRİŞİMCİLİK3     
       
2. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6
ORNİTOLOJİ543333
AVLAKLARIN PLANLANMASI VE YÖNETİMİ333333
COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNE GİRİŞ4332  
BİYOLOJİK MÜZE YÖNTEMLERİ423123
YANGIN EKOLOJİSİ535543
YABAN HAYATI ALANLARININ ISLAHI435453
SULAK ALANLAR EKOLOJİSİ444443
POPÜLASYONLARIN DÜZENLENMESİ344454
ORMAN BAKIMI VE KORUMA544444
Yaban Hayvanı Zararları553434
Memeli Yaban Hayvanları545535
Orman Amenajmanı Esasları3445  
Orman Entomolojisi4454  
       
 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | Tel: + 90 (252) 211-1000 | Fax: + 90 (252) 223-9280
Copyright © 2013 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Yukarı Çık