English
Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans

Kazanılan Derece

Lisansüstü eğitimini tamamlayan adaylar Doktora programına kayıt yaptırabilirler. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim-Öğretim Sınavı (ALES) ve yabancı dil sınavından geçer not alırlarsa programa kabul edilirler.

Kabul Koşulları

Bu programa kaydolabilmek için adaylar; 4 yıllık beslenme ve diyetetik lisans diplomasına sahip olmalıdır. Adayların; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü başvuru koşullarını sağlanması gerekmektedir (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/150535). Yabancı uyruklu öğrenci kabulü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Adaylarının Lisansüstü Programlara Başvuru, Kabul Ve Kayıt İşlemlerine İlişkin Yönerge ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü başvuru koşullarına göre yapılmaktadır (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/167426).

Yeterlilik Koşulları

Programdan mezun olabilmek için minimum 120 AKTS’nın tamamlanması gerekmektedir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşmaktadır. Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği, Seminer ve Uzmanlık Alan Dersleri yönetmelik gereği zorunludur. Diğer dersler seçmelidir.

Önceki Öğrenim

Ana Bilim Dalına kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yüksek öğretim kurumlarının eş değer programlarında başarmış oldukları derslerden muaf tutulmalarını talep edebilirler. Bunun için, onaylı transkript ve ders içeriklerini, bir dilekçe ile kayıt haftasından sonraki hafta içinde ilgili birimine teslim etmeleri gerekir.

Tarihçe

Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans programı 2018 yılında eğitime başlamıştır. Programın süresi 1 yılı ders ve 1 yılı tez olmak üzere toplam 2 yıldır. Programın dili Türkçedir.

Program Profili

Bu program; gıda, beslenme ve/veya diyetetik alanının kalitesini artırmak için evrensel değerler ile ülke gerçekleri ve gereksinimleri doğrultusunda araştırmalar yapılması, halk sağlığının koruması ve geliştirmesi, bireyin gereksinim duyduğu tıbbi beslenme tedavisinin uygulanabilmesinde bilgilerin geliştirilmesini sağlar.

Program Yeterlilikleri

1- Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri açıklar.
2- Besin öğelerinin birbirleriyle olan ilişkilerini ve bu besin ögelerinin kimyasal, biyokimyasal, mikrobiyolojik, ve metabolik mekanizmalar içerisindeki etkileşim ve değişimlerini açıklar.
3- Beslenme ve Diyetetik Alanında besin kaynaklarını ve besinlerin özelliklerini, ekonomik kullanımlarını birbirleri ile ilişkisini ve hazırlama-pişirme-saklama yöntemlerini açıklar.
4- Toplumun veya bireylerin beslenme durumunu, toplu beslenme yapılan yerlerin özelliklerine uygun toplu beslenme sistemlerinin her bir aşamasını planlar, sağlıklı beslenme konusunda toplumu veya bireyleri bilgilendirir.
5- Yaş, cinsiyet, sosyo-kültürel, ekonomik, hastalık ve sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak bireye özgü beslenme ve diyet programları düzenler, uygular, eğitimini verir, izler.
6- Doğuştan ve sonradan oluşabilen beslenmeye bağlı hastalıkları ve özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlar , uygular ve bu hastalıklara yönelik çözüm önerileri sunar.
7- Beslenme ve Diyetetik ile ilgili gelişmeleri takip etmek için bilimsel yöntemleri, teknikleri, bilgi kaynaklarını etkin kullanarak öğrenmeyi yönlendirir ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir.
8- Beslenme ve Diyetetik alanında ki kanıtlanmış bilgiye ulaşır, değerlendirir, yorumlar ve bilgiyi paylaşır. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.
9- Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasayı, yönetmeliği, mevzuatı ve mesleki etik kurallarını uygular.

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Sınavlar; ara sınavlar, final ve bütünleme sınavlarından oluşur. Sınavlar dışında quiz, proje, ödev araştırma ve öğretim elemanının uygun gördüğü diğer faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetlerin sayısı ve ders notuna katkısı öğretim elemanı tarafından ders planında belirtilir. Sınavlar; yazılı, sözlü, hem yazılı hem sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve sistem tarafından harf notuna dönüştürülür. Başarı notu, final sınavı katkısının %50'sinin altına düşmeyecek şekilde ara sınav ve diğer faaliyetlerin öğretim üyesinin belirlediği % oranları alınarak hesaplanır. Harf notu sınırları öğretim üyesi tarafından belirlenir. Öğrencinin, bir dersten başarılı sayılabilmesi için en az CC harf notu alması gerekir.

Mezuniyet Koşulları

Tezli yüksek lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi en az 30 AKTS kredisinden oluşur. Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Öğrenci tezli yüksek lisans programı için gerekli şartları yerine getirdiği takdirde üç yarıyılda da mezun olabilir.

Mezun İstihdamı

Mezunlar; Sağlık Bakanlığına bağlı kamu kuruluşlarında, özel hastanelerde, huzurevlerinde, spor kulüplerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, sağlık merkezlerinde, okullar, yemek firmaları ve otellerde uzman diyetisyen veya akademisyen olarak çalışabilmektedirler.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Lisansüstü eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınav (ALES) ve yabancı dil sınavından geçerli not almaları koşuluyla Doktora programında öğrenim görebilirler.

Eğitim Türü

Tam zamanlı yüz yüze eğitim

Bölüm Başkanı

Prof.Dr. Fatmagül YUR

Bölüm AKTS Koordinatörü

Dr.Öğr.Üyesi Nilgün ÖNCÜL

Ders Planı

1. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BDB5501 İleri Beslenme I Seçmeli 3 0 6
BDB5503 İleri Beslenmede Besin Grupları Seçmeli 3 0 6
BDB5505 Besin İşleme Yöntemlerinin Besin ve Sağlığa Etkisi Seçmeli 2 0 6
BDB5507 İleri İmmunoloji Seçmeli 3 0 6
BDB5509 Besin Güvenliği ve Sağlık Seçmeli 3 0 6
BDB5511 Nutrigenetik Seçmeli 3 0 6
BDB5513 Beslenme Bilimlerinde Araştırma Teknikleri Seçmeli 2 0 6
BDB5515 İşlevsel Besinler Seçmeli 3 0 6
BDB5517 Besin Ögesi - Besin Ögesi Etkileşimi Seçmeli 3 0 6
BDB5519 Besin Analizleri I Seçmeli 2 0 6
BDB5521 Beslenme Tarihi ve Kültürü Seçmeli 3 0 6
BDB5523 İleri Besin Kimyası Seçmeli 3 0 6
BDB5525 Beslenme Sosyolojisi Seçmeli 3 0 6
BDB5527 Temel Biyokimya Seçmeli 3 0 6
BDB5529 İleri Besin Mikrobiyolojisi Seçmeli 3 0 6
BDB5531 Besinlerde Toksik Öğeler I Seçmeli 3 0 6
BDB5533 Beslenme Biyokimyası I Seçmeli 3 0 6
BDB5535 Beslenme Bilimlerinde Temel Laboratuvar Teknikleri Seçmeli 3 0 6
BDB5537 Gıda Katkı Maddeleri Seçmeli 3 0 6
BDB5539 Özel Durumlarda Beslenme I Seçmeli 3 0 6
BDB5541 Toplum Beslenmesi Seçmeli 3 0 6
BDB5543 Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon Seçmeli 3 0 6
BDB5701 Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 4 0 6
SABE5090 Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği Zorunlu 3 0 6
SABE5500 Proje Geliştirme ve Yönetimi Seçmeli 3 0 6
       
1. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BDB5090 Seminer Zorunlu 0 2 6
BDB5502 İleri Beslenme II Seçmeli 3 0 6
BDB5504 Beslenme ve Bilişsel Gelişim Seçmeli 3 0 6
BDB5506 İleri Beslenme Biyokimyası Seçmeli 3 0 6
BDB5508 Alerji ve İntolerans Seçmeli 3 0 6
BDB5510 Besin İlaç Etkileşimi Seçmeli 3 0 6
BDB5512 Beslenme ve Epigenetik Seçmeli 3 0 6
BDB5514 Beslenmede Moleküler Biyoloji Uygulamaları Seçmeli 2 0 6
BDB5516 Besinlerde Bulunan Endokrin Bozucular Seçmeli 3 0 6
BDB5518 Besinler ve Sağlıklı Beslenme Seçmeli 3 0 6
BDB5520 Deneysel Yiyecek Hazırlama Seçmeli 2 0 6
BDB5522 Yemek ve Kültür Seçmeli 3 0 6
BDB5524 Besin Analizleri II Seçmeli 2 0 6
BDB5526 Besin Muhafaza Yöntemleri Seçmeli 3 0 6
BDB5528 Besinlerde Toksik Öğeler II Seçmeli 3 0 6
BDB5530 Beslenme Biyokimyası II Seçmeli 3 0 6
BDB5532 Doğal Antimikrobiyaller ve Besinlerde Kullanımı Seçmeli 3 0 6
BDB5534 Fonksiyonel Besinler ve Sağlık Seçmeli 3 0 6
BDB5536 Mikrobiyota Seçmeli 3 0 6
BDB5538 Deneysel İstatistik Yöntemleri Seçmeli 3 0 6
BDB5540 Özel Durumlarda Beslenme II Seçmeli 3 0 6
BDB5542 Metabolik Hastalıklarda Beslenme Seçmeli 3 0 6
BDB5544 Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması Seçmeli 3 0 6
BDB5546 Beslenme Antropometresi Seçmeli 3 0 6
BDB5702 Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 4 0 6
       
2. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BDB5000 Tez Çalışması Zorunlu 0 0 24
BDB5703 Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 4 0 6
       
2. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BDB5704 Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 4 0 6
       
 

Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi

1. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9
İleri Beslenme I555555555
İleri Beslenmede Besin Grupları555455543
Besin İşleme Yöntemlerinin Besin ve Sağlığa Etkisi535444255
İleri İmmunoloji544344232
Besin Güvenliği ve Sağlık555544345
Nutrigenetik454444335
Beslenme Bilimlerinde Araştırma Teknikleri223455555
İşlevsel Besinler555455445
Besin Ögesi - Besin Ögesi Etkileşimi554434444
Besin Analizleri I455444455
Beslenme Tarihi ve Kültürü324534543
İleri Besin Kimyası555555535
Beslenme Sosyolojisi222422555
Temel Biyokimya555454535
İleri Besin Mikrobiyolojisi355444445
Besinlerde Toksik Öğeler I555533435
Beslenme Biyokimyası I555444435
Beslenme Bilimlerinde Temel Laboratuvar Teknikleri555444533
Gıda Katkı Maddeleri555433435
Özel Durumlarda Beslenme I555555555
Toplum Beslenmesi544555554
Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon333552254
Uzmanlık Alan Dersi555555555
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği555555555
Proje Geliştirme ve Yönetimi         
          
1. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9
Seminer555555555
İleri Beslenme II 555555555
İleri Beslenme Biyokimyası555555535
Alerji ve İntolerans544455435
Besin İlaç Etkileşimi544444435
Beslenme ve Epigenetik544455435
Beslenmede Moleküler Biyoloji Uygulamaları555444535
Besinlerde Bulunan Endokrin Bozucular554445335
Besinler ve Sağlıklı Beslenme555544435
Deneysel Yiyecek Hazırlama355433345
Yemek ve Kültür333532543
Besin Analizleri II455444455
Besin Muhafaza Yöntemleri554433345
Besinlerde Toksik Öğeler II555533433
Beslenme Biyokimyası II555555335
Doğal Antimikrobiyaller ve Besinlerde Kullanımı555444435
Fonksiyonel Besinler ve Sağlık555444445
Mikrobiyota555355344
Deneysel İstatistik Yöntemleri333333555
Özel Durumlarda Beslenme II555555555
Metabolik Hastalıklarda Beslenme555555543
Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması544555553
Beslenme Antropometresi555455554
Uzmanlık Alan Dersi555555555
          
2. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9
Tez Çalışması555555555
Uzmanlık Alan Dersi555555555
          
2. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9
Uzmanlık Alan Dersi555555555
          
 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | Tel: + 90 (252) 211-1000 | Fax: + 90 (252) 223-9280
Copyright © 2013 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Yukarı Çık