Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayanlar Kültürel Miras ve Miras Alan Yönetimi’nde Yüksek Lisans derecesi kazanır.
Kabul Koşulları
Yüksek lisans programına başvuruda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği İkinci Bölüm esas alınır. Buna göre başvuru ve kabul için adayların;
Yurt içi veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurt dışı fakülte veya yüksekokullardan bir lisans diplomasına sahip olmaları,
Yüksek lisans programına başvuruda ALES’ten en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen sınavların birinden en az buna eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir.
Tezli yüksek lisans programlarına, ALES puanının %50’si ile adayların başvurdukları bilim alanında yapılacak bilim sınavının %30’u, ve lisans not ortalamasının %20’si değerlendirilerek öğrenci alınır. Değerlendirmede, 100 tam puan üzerinden başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dâhilinde yüksek lisans programlarına kabul edilirler.
Yeterlilik Koşulları
Yüksek lisans programında öğrencinin yeterliliklerini tamamlaması için, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Üçüncü Bölüm esas alınır. Buna göre öğrencinin;
Program yeterliliklerini asgari düzeyde gerçekleştirmek, programda mevcut olan kayıt yaptırılan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin (Z/S) tümünü başarıyla tamamlamak, tez döneminde aldıkları tez çalışması derslerini geçmek ve tezlerini başarıyla savunmak zorundadırlar.
Önceki Öğrenim
Programa başvuracak adayların, yurt içi veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurt dışı fakülte veya yüksekokullardan denkliği olan lisans diplomasına sahip olmaları koşulu ile yüksek lisans programına başvuru yapabilir. Bunun dışında yatay geçiş ile ilgili hususlarda Lisans Üstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 8. maddesi esas alınır.
Tarihçe
Kültürel Miras ve Miras Alan Yönetimi, 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibaren, lisansüstü eğitime başlamıştır.
Program Profili
Kültürel miras yönetim uygulamalarından anlaşıldığı kadarıyla, kültürel mirası oluşturan bileşenlerin sadece hukuki yaptırımlar ve kamu işbirliği ile sürekliliklerinin sağlanamadığı ve korunamadıkları anlaşılmaktadır. Kültürel mirasın korunması ve kullanılması, birey ve toplulukların desteği ile mümkün olabilmektedir. Ülkemizin insanlık tarihi kadar eskiye giden kültürel mirasa sahip olması, kültürel mirası oluşturan elemanların doğal çevre ile uyum ve birlikteliği bakımından özel bir yere sahiptir. Hızlı kentleşme, turizm ve büyük kamu yatırımları bugüne kadar yeterince belgelenmemiş, değeri kamu ile paylaşılmamış ve geleceğe taşınamayacak kültürel miras varlıklarımızın tahribine sebep olmaktadır. Kültürel mirası oluşturan tüm bileşenlerin belgelenmesi, koruma ve kullanma dengesi gözetilerek, halk kitlelerinin de içerisine dahil olduğu projeler ile kalıcı olarak gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir.
Programın amacı, ülke genelinde gereksinim duyulan; taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarını, sanat eserlerini, tarihi yapı malzemeleri ve süsleme öğelerini tehdit eden mevcut ve muhtemel yıpratıcı etmenleri ve bozulmaları teşhis edebilen, bunların belgelenmesi, korunması ve onarımı (konservasyonu ve restorasyonu) için uygun yöntemleri belirleyen, uygulama için gereken projeleri hazırlama bilgi ve becerisine sahip, disiplinler arası bilimsel ve teknik bilgiyle donatılmış meslek etiğine sahip elemanların yetiştirilmesidir. Bununla birlikte, kültür varlıklarının korunması alanında ulusal ve uluslararası ilkeler ve temel yaklaşımların yaygınlaşmasını sağlamaya yönelik, ülke genelinde ihtiyaç duyulan faaliyetlerin (bilimsel araştırma ve uygulama projeleri, yayın, toplantı, danışmanlık hizmetleri vb.) gerçekleştirilmesi ve eğitim-öğretimin yukarıda adı geçen faaliyetlerle birlikte kültür varlıklarımızı koruyarak, gelecek kuşaklara aktarmak ve kültürel mirasımızın sürdürülebilirliğine katkıda bulunmaktır.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Yüksek lisans programında Sınavların değerlendirilme ve notlandırılması, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Madde 11’e göre esas alınır. Buna göre:
Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarından oluşur. Öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için; teorik derslerin en az %70’ine, laboratuvar ve uygulamaların ise en az %80’ine katılmış olması gerekir. Sınavlar; yazılı, sözlü, yazılı-uygulamalı ve sözlü-uygulamalı yapılabilir. Her ders için ilgili yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. Ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarının başarı notuna katkı oranları, her yarıyılın başında dersi yürütmekle görevli olan öğretim üyesinin veya nitelikleri Senatoca belirlenen doktora derecesine sahip öğretim görevlilerinin önerisi ve EABDB/EASDB görüşü doğrultusunda EYK tarafından belirlenir. Bir dersten başarılı olabilmek için yarıyıl sonu başarı notunun yüksek lisans için en az CC, doktora için en az CB olması gerekir. Bu sınavların değerlendirilmesinde aşağıda belirtilen puanlama sistemi uygulanır:
Mezuniyet Koşulları
Programın normal süresi 2 yıldır. Öğrencilerin Yüksek Lisans programından mezun olabilmeleri için öğrenimleri boyunca uzmanlık alan dersi dışında en az yedi dersi, bir semineri ve tez çalışmasını başarmak zorundadırlar. Uzmanlık alan dersi, seminer ve tez çalışması kredili olup; başarılı (GG) veya başarısız (KK) olarak değerlendirilir. Derslerini başaran öğrenci tez danışmanını seçer. Ardından öğrenci, hazırladığı tezi Enstitünün “Tez Yazım Kılavuzu”na uygun biçimde yazıp en az bir basılı ve elektronik ortamda hazırlanmış kopyasını tez savunma tarihinden en az bir ay önce teslim eder. Tez savunmasını başarılı bir şekilde geçen öğrenci mezun olmaya hak kazanır.
Mezun İstihdamı
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kültürel Miras ve Miras Alan Yönetimi mezunları, hem kamu hem de özel sektörde istihdam edilme imkanına sahiptir. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilerin akademik kariyerlerini sürdürebilecek, bunun yanında söz konusu bölgeler/ülkeler ve miras alanları ile ilgili devlet kurumları ve düşünce/analiz kuruluşlarında görev alabilecek yeterliliğe sahip olmaları planlanmaktadır. Mezunlarımız, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı arkeoloji, etnografya ve tarih müzeleri; il kültür ve turizm müdürlükleri; kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulu müdürlükleri; koruma uygulamalı denetim büroları, restorasyon ile ilgili mimarlık bürolarında ve belediyelerin ilgili birimlerine ait kadrolara atanabilir.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Yüksek lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile Üniversitelerin Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmelikleri çerçevesinde Doktora öğrenimi görebilirler.
Eğitim Türü
Yüksek Lisans (Örgün Eğitim)