English
Milas Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği(İKMEP)

Kazanılan Derece

Programın ders öğretim planı içerisinde yer alan derslerden minimum 120 ECTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) kredi tanımlanan program yeterlilikleri çerçevesinde sağlandığında Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans derecesine sahip olunur.

Kabul Koşulları

Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kabul ve kayıt koşulları YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir. İlk kayıt için gerekli belgeler http://www.oidb.mu.edu.tr/ adresinde ilan edilmektedir.

Yeterlilik Koşulları

Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında Ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.

Önceki Öğrenim

Daha önce başka bir Yüksek Öğretim Kurumunda öğrenim görmüş olan öğrencilerin durumu “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ile “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği” esasları çerçevesinde tanınabilmektedir.

Tarihçe

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine bağlı Milas Meslek Yüksekokulunda 1996 yılında Turizm ve Otelcilik adıyla kurulmuş ve 1996-97 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci alımına başlamıştır. Önlisans programı olarak açılan Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı’nda 20 yılı aşkın bir süredir turizm sektörünün her alanına kalifiye ara eleman ve yönetici adayları yetiştirilmektedir.

Program Profili

İnsan kaynaklarının mesleki eğitim yoluyla geliştirilmesi projesi (İKMEP), beşinci seviye meslek standartlarına dayalı olan bu programda, Turizm ve otel Sektörünün ihtiyaç duyduğu bilgi, beceri ve donanıma sahip olan öğrencilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, lise öğrenimi sonrasında iki yıllık teorik ve pratik ön lisans eğitimi verilmektedir. Programın Normal Öğretimi bulunmaktadır ve öğrenci kontenjanı 40 kişidir. Öğrenciler, zorunlu ve seçimlik derslerinin yanı sıra 8 AKTS kredilik İşyeri Eğitimi ya da mesleki staj yapmak zorundadırlar. Zorunlu staj süresi 40 işgünüdür. Her öğrencinin dönem başında (dersler başlamadan bir hafta önce) derslere kayıt yaptırması gerekir. Öğrencilerin programdan mezun olabilmeleri için en az 2.00 ortalamayı tutturmuş olmaları gerekir.

Program Yeterlilikleri

1- Girişimcilik becerisi
2- Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi
3- Etkin iletişim kurma becerisi
4- Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi
5- İletişim araçları ile diğer mesleki araç ve teknikleri kullanabilme becerisi
6- Mesleki etik ve sorumluluk bilinci
7- Mesleki özgüven becerisi
8- Mesleki süreçleri planlama ve uygulama becerisi
9- Mesleki yasal mevzuaatı anlayabilme ve uygulama becerisi
10- Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi
11- Sosyal toplumsal sorumlulukları kavrama uygulama becerisi
12- Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi
13- Disiplinlerarası da dâhil takımlarda çalışma becerisi
14- Yabancı dilde iletişim kurma becerisi
15- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Öğrencilerin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az %70`ine, uygulamalı derslerin en az %80’ine devam etmiş olmaları (devamsızlıktan kalmamış olmaları) gerekir.Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, mini sınav gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir). Sınavların katkı oranları her yıl ilgili Kurul kararı olarak öğrencilere ilan edilir. Genellikle teorik derler için ara sınav katkısı % 40 yarıyıl sonu sınav katkısı % 60 şeklinde uygulanırken, uygulamalı derslerde ise ara sınav %25, uygulama sınavı %25 ve yarıyıl sonu sınavı %50 şeklinde uygulanmaktadır. Programımızın sınavlarının değerlendirilmesinde bağıl sistem kullanılmaktadır. Buna göre, bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı sayılması için (mezuniyetine herhangi bir engel olmaması için) genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.

Mezuniyet Koşulları

Programı başarıyla tamamlamak için minimum 120 ECTS (AKTS) karşılığı dersten başarılı olmak, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalamasını tutturmak ve zorunlu meslek stajını başarıyla yapmış olması gerekir.

Mezun İstihdamı

Turizm ve Otel İşletmeciliği programından mezun olan öğrenciler, konaklama işletmeleri, tur operatörleri ve seyahat acentaları ile yiyecek-içecek işletmeleri ve ağırlama hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmektedirler.

Bir Üst Dereceye Geçiş

İlgili yasa gereği Ön lisans programlarından her yıl mezun olan öğrencilerin %5’i lisans programlarına dikey geçiş yapma hakkına sahiptir. Turizm ve Otel İşletmeciliği Programını başarı ile tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisans programlarında öğrenim görebilir.

Eğitim Türü

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı'nda tam zamanlı örgün ön lisans eğitimi verilir.

Bölüm Başkanı

Doç.Dr. Abuzer KIZIL

Bölüm AKTS Koordinatörü

Öğr.Gör. GÜLŞAH ÇEKEN

Ders Planı

1. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
TDB1801 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 2
TDBY1801 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 2
TOİ1005 GENEL TURİZM Zorunlu 3 0 3
TOİ1011 ÖN BÜRO UYGULAMALARI Zorunlu 2 1 3
TOİ1013 KAT HİZMETLERİ YÖNETİMİ Zorunlu 2 1 3
TOİ1015 YİYECEK-İÇECEK SERVİSİ I Zorunlu 3 2 5
TOİ1017 OTEL İŞLETMECİLİĞİ Zorunlu 3 0 3
TOİ1503 MESLEKİ MATEMATİK Seçmeli 2 0 3
TOİ1505 TURİZMDE DİJİTAL OKUR-YAZARLIK Seçmeli 2 0 3
TOİ1507 GENEL MUHASEBE Seçmeli 2 0 3
TOİ1509 KARİYER PLANLAMA Seçmeli 2 0 3
YDB1801 İNGİLİZCE I Zorunlu 2 0 2
YDB1803 ALMANCA I Zorunlu 2 0 2
YDB1805 FRANSIZCA I Zorunlu 2 0 2
YDB1921 MESLEKİ YABANCI DİL I İNGİLİZCE Zorunlu Seçmeli 2 0 3
YDB1923 MESLEKİ YABANCI DİL I ALMANCA Zorunlu Seçmeli 2 0 3
YDB1925 MESLEKİ YABANCI DİL I RUSÇA Zorunlu Seçmeli 2 0 3
İSG1901 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 0 3
İŞY1837 İŞLETME YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 3
       
1. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
AŞÇ1902 TEMEL MUTFAK BİLGİSİ Seçmeli 2 0 3
AŞÇ1904 GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ Seçmeli 2 0 3
BİP1824 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ Zorunlu 3 0 3
TDB1802 TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 0 2
TOİ1012 YİYECEK-İÇECEK SERVİSİ II Zorunlu 3 2 5
TOİ1014 ÖN BÜRO YÖNETİMİ Zorunlu 2 1 4
TOİ1022 MESLEK STAJI Zorunlu 0 0 8
TOİ1508 KAT HİZMETLERİ UYGULAMALARI Seçmeli 2 1 3
YDB1802 İNGİLİZCE II Zorunlu 2 0 2
YDB1804 ALMANCA II Zorunlu 2 0 2
YDB1806 FRANSIZCA II Zorunlu 2 0 2
YDB1922 MESLEKİ YABANCI DİL II İNGİLİZCE Zorunlu 2 0 3
YDB1924 MESLEKİ YABANCI DİL II ALMANCA Zorunlu 2 0 3
YDB1926 MESLEKİ YABANCI DİL II RUSCA Zorunlu 2 0 3
       
2. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB2801 ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ I Zorunlu 2 0 2
ATBY2801 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ Zorunlu 2 0 2
PZR2829 TURİZM PAZARLAMASI Zorunlu 3 0 4
TOİ 2519 KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ Seçmeli 2 0 3
TOİ2013 TURİZM EKONOMİSİ Zorunlu 3 0 3
TOİ2511 MENÜ PLANLAMA Seçmeli 2 1 3
TOİ2513 TÜRKİYE TURİZM COĞRAFYASI Seçmeli 3 0 3
TOİ2515 TURİZM VE ÇEVRE Seçmeli 2 0 3
TOİ2517 TURİZM MESLEK ETİĞİ Seçmeli 2 0 3
TOİ2521 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Seçmeli 2 0 3
TOİ2523 TURİZM İŞLETMELERİNDE GELİR YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 3
TOİ2525 KONAKLAMA İŞL.MUHASEBESİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2527 TURİZM İŞL. MERKEZİ REZERVASYON SİSTEMLERİ Seçmeli 2 2 6
TOİ2529 ÖN BÜRO PAKET PROGRAM UYGULAMALARI I Seçmeli 2 2 6
TOİ2531 YİYECEK-İÇECEK PAKET PROGRAM UYGULAMALARI I Seçmeli 2 2 6
TOİ2533 MİSAFİR İLİŞKİLERİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2535 TURİZM SOSYOLOJİSİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2537 ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 3
TOİ2539 KIRSAL TURİZM Seçmeli 2 0 3
TOİ2541 EKO TURİZM Seçmeli 2 0 3
TOİ2543 TURİZMDE ÇAĞDAŞ SEÇME KONULAR Seçmeli 2 0 3
TOİ2545 HİJYEN VE SANİTASYON Seçmeli 2 0 3
TOİ2547 TURİZMDE EĞLENCE YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 3
YDB2921 MESLEKİ YABANCI DİL III İNGİLİZCE Zorunlu 2 0 3
YDB2923 MESLEKİ YABANCI DİL III ALMANCA Zorunlu 2 0 3
YDB2925 MESLEKİ YABANCI DİL III RUSCA Zorunlu 2 0 3
       
2. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB2802 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 0 2
ORD0020 GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI Seçmeli 1 2 4
TOİ 2020 GİRİŞİMCİLİK Zorunlu 2 1 3
TOİ2018 TUR OPERATÖRLÜĞÜ VE SEYAHAT ACENTACILIĞI Zorunlu 3 0 4
TOİ2022 İLETİŞİM Zorunlu 3 0 3
TOİ2520 TURİZM İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2522 KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE MALİYET ANALİZİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2524 BARDA İÇECEK HAZIRLAMA VE SERVİSİ Seçmeli 3 2 6
TOİ2526 DÜNYA TURİZM COĞRAFYASI Seçmeli 3 0 3
TOİ2528 ÖN BÜRO PAKET PROGRAM UYGULAMALARI II Seçmeli 2 2 6
TOİ2530 YİYECEK-İÇECEK PAKET PROGRAM UYGULAMALARI II Seçmeli 2 2 6
TOİ2532 SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM Seçmeli 3 0 3
TOİ2534 YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA Seçmeli 2 1 3
TOİ2536 TURİZMDE ÜLKELER VE KÜLTÜRLER Seçmeli 3 0 3
TOİ2538 KÜLTÜREL MİRAS TURİZMİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2540 KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE DENETİM VE LİDERLİK Seçmeli 2 0 3
TOİ2542 KONAKLAMA VE TURİZM MEVZUATI Seçmeli 2 0 3
TOİ2544 TURİZM İŞLETMELERİNDE HALKLA İLİŞKİLER Seçmeli 3 0 3
TOİ2546 KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ Seçmeli 2 0 3
TOİ2548 KONGRE VE FUAR ORGANİZASYONU Seçmeli 2 1 3
TOİ2550 ÖZEL İLGİ TURİZMİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2552 TURİZMDE KOBİ YÖNETİMİ VE İŞ GELİŞTİRME UYGULAMALARI Seçmeli 3 0 3
YDB2922 MESLEKİ YABANCI DİL IV(İngilizce) Zorunlu 2 0 3
YDB2924 MESLEKİ YABANCI DİL IV(Almanca) Zorunlu 2 0 3
YDB2926 MESLEKİ YANABCI DİL IV (RUSCA) Zorunlu 2 0 3
       
 

Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi

1. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12Py13Py14Py15
TÜRK DİLİ I112455333555   
TÜRK DİLİ I               
GENEL TURİZM333335434543323
ÖN BÜRO UYGULAMALARI1515523333   5 
KAT HİZMETLERİ YÖNETİMİ 512523333  2 5
YİYECEK-İÇECEK SERVİSİ I333333333333333
OTEL İŞLETMECİLİĞİ353454553332453
MESLEKİ MATEMATİK               
TURİZMDE DİJİTAL OKUR-YAZARLIK               
GENEL MUHASEBE               
KARİYER PLANLAMA               
İNGİLİZCE I44444453344445 
ALMANCA I               
FRANSIZCA I245545534425   
MESLEKİ YABANCI DİL I İNGİLİZCE               
MESLEKİ YABANCI DİL I ALMANCA               
MESLEKİ YABANCI DİL I RUSÇA               
İŞLETME YÖNETİMİ               
                
1. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12Py13Py14Py15
TEMEL MUTFAK BİLGİSİ               
GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ               
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ 111555524454333
TÜRK DİLİ II112455333555   
YİYECEK-İÇECEK SERVİSİ II333333333333333
ÖN BÜRO YÖNETİMİ               
MESLEK STAJI555555555555555
KAT HİZMETLERİ UYGULAMALARI               
İNGİLİZCE II44444444444444 
ALMANCA II               
FRANSIZCA II3333333333     
MESLEKİ YABANCI DİL II İNGİLİZCE               
MESLEKİ YABANCI DİL II ALMANCA               
MESLEKİ YABANCI DİL II RUSCA               
                
2. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12Py13Py14Py15
ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ I               
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ               
TURİZM PAZARLAMASI444444434333424
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ               
TURİZM EKONOMİSİ               
MENÜ PLANLAMA               
TÜRKİYE TURİZM COĞRAFYASI               
TURİZM VE ÇEVRE               
TURİZM MESLEK ETİĞİ               
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ554543342431424
TURİZM İŞLETMELERİNDE GELİR YÖNETİMİ               
KONAKLAMA İŞL.MUHASEBESİ               
TURİZM İŞL. MERKEZİ REZERVASYON SİSTEMLERİ               
ÖN BÜRO PAKET PROGRAM UYGULAMALARI I               
YİYECEK-İÇECEK PAKET PROGRAM UYGULAMALARI I               
MİSAFİR İLİŞKİLERİ               
TURİZM SOSYOLOJİSİ               
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ YÖNETİMİ               
KIRSAL TURİZM               
EKO TURİZM               
TURİZMDE ÇAĞDAŞ SEÇME KONULAR               
HİJYEN VE SANİTASYON               
TURİZMDE EĞLENCE YÖNETİMİ               
MESLEKİ YABANCI DİL III İNGİLİZCE               
MESLEKİ YABANCI DİL III ALMANCA                
MESLEKİ YABANCI DİL III RUSCA               
                
2. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12Py13Py14Py15
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II               
GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI               
GİRİŞİMCİLİK               
TUR OPERATÖRLÜĞÜ VE SEYAHAT ACENTACILIĞI               
İLETİŞİM               
TURİZM İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ               
KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE MALİYET ANALİZİ               
BARDA İÇECEK HAZIRLAMA VE SERVİSİ               
DÜNYA TURİZM COĞRAFYASI               
ÖN BÜRO PAKET PROGRAM UYGULAMALARI II               
YİYECEK-İÇECEK PAKET PROGRAM UYGULAMALARI II               
SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM               
YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA               
TURİZMDE ÜLKELER VE KÜLTÜRLER               
KÜLTÜREL MİRAS TURİZMİ               
KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE DENETİM VE LİDERLİK               
KONAKLAMA VE TURİZM MEVZUATI               
TURİZM İŞLETMELERİNDE HALKLA İLİŞKİLER               
KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ               
KONGRE VE FUAR ORGANİZASYONU               
ÖZEL İLGİ TURİZMİ               
TURİZMDE KOBİ YÖNETİMİ VE İŞ GELİŞTİRME UYGULAMALARI               
MESLEKİ YABANCI DİL IV(İngilizce)444444444444455
MESLEKİ YABANCI DİL IV(Almanca)               
MESLEKİ YANABCI DİL IV (RUSCA)               
                
 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | Tel: + 90 (252) 211-1000 | Fax: + 90 (252) 223-9280
Copyright © 2013 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Yukarı Çık