English
Marmaris Turizm Meslek Yüksekokulu İkram Hizmetleri

Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Turizm-İkram Hizmetleri alanında Ön Lisans Diploması verilir.

Kabul Koşulları

Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve ÖSYM’nin uyguladığı merkezi sınavın ilgili alanından yeterli puanı almış olması gerekmektedir. Çalışma şekli örgün ve ikinci öğretim biçimindedir.

Yeterlilik Koşulları

Programdan mezun olmak için 120 AKTS alınması gerekmektedir. Programın normal öğretim süresi 4 yarıyıldır. Zorunlu derslerin tümünde başarılı olan ve seçmeli olarak aldığı derslerle gerekli AKTS’yi tamamlayan öğrenciler, genel not ortalamaları 2.00 ya da daha fazla ise önlisans diploması almaya hak kazanırlar. Teorik derslerin %70’ine, uygulamalı derslerin %80’ine devam zorunluluğu vardır. Gerekli katılımı göstermeyen öğrenciler final sınavlarına katılamazlar.

Önceki Öğrenim

“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal / Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

Tarihçe

2016-2017 eğitim-öğretim yılında İkram Hizmetleri Programı örgün öğretim olarak faaliyete başlamıştır. Aynı yıl eğitim-öğretim yılında da ikinci öğretime öğrenci alınmıştır.

Program Profili

Turizm sektörü, ulaşım, konaklama, eğlence, kongre, spor disiplinlerini içine alan ve gelişmekte olan ülkelerde en hızlı büyüyen sektörlerden biridir. Turizm sektörü; döviz geliri sağlanması, yeni iş sahalarının ve istihdam ortamının yaratılması, ekonomik kalkınmanın itici gücü olarak üzerinde önemli durulan sektörlerden biridir. İkram hizmetleri hizmet sektöründe; yerli ve yabancı misafirlerin ağırlanması, istek ve beklentilerinin karşılanarak tatmin edilmesi yoluyla bölge ve ülkeye önemli katkılar sağlayan bir yapı özelliğindedir. Programımız konaklama, yiyecek içecek ve eğlence sektöründe ara eleman ve orta düzey yetiştirmeyi amaçlayan bir programdır.

Program Yeterlilikleri

1- Turizm ve yiyecek içecek sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek.
2- Sosyo-ekonomik bir olay olarak, turizm sektörünün özelliklerini değerlendirebilme
3- Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları tanımlayabilmek.
4- Turistik ürünlerin temel özelliklerini tanımak ve bunların destinasyonlara yarattıkları etkileri tanımlayabilmek.
5- Yiyecek içecek işletmeleri ve konaklama işletmelerinde yiyecek içecek departmanlarını organize edebilmek, koordinasyonunu sağlayabilmek ve geliştirebilmek.
6- Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde profesyonel çalışma teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek.
7- Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek.
8- Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde teknoloji sistemlerini kullanabilmek
9- Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek.
10- Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak.

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her öğrenci derslere, uygulamalara, laboratuvar, proje, seminer, atölye, dönem içi çalışmaları, mezuniyet projelerine katılmak zorundadır. Teorik derslerin en az % 70 ve uygulamalı ve laboratuvar çalışmalarının ise en az % 80 katılmayan öğrencilerin o derslerden final sınavlarına girmelerine izin verilmez. Öğrenciler teorik derslerde devam koşulunu yerine getirene kadar ilgili dersi tekrar etmek zorundadır. Sınavlar genellikle yazılı olarak yapılır. Ancak, öğretim elemanı sözlü sınav yapılmasına da karar verebilir. Derslerin içeriğine göre, bilgi formu üzerinde belirtilmek şartıyla öğrenciler proje çalışmasına da yönlendirilebilir. Derslerin sınavları dersi veren öğretim elemanları tarafından yapılmaktadır. Mazeret sınavları mazereti olan öğrencilere ara sınav bitiş tarihinden itibaren 15 gün içinde ilgili yönetim kurulu onayı ile yapılabilir.

Mezuniyet Koşulları

Programdan mezun olmak için 120 AKTS alınması gerekmektedir. Programın normal öğretim süresi 4 yarıyıldır. Zorunlu derslerin tümünde başarılı olan ve seçmeli olarak aldığı derslerle gerekli AKTS’yi tamamlayan öğrenciler, genel not ortalamaları 2.00 ya da daha fazla ise önlisans diploması almaya hak kazanırlar. Teorik derslerin %70’ine, uygulamalı derslerin %80’ine devam zorunluluğu vardır. Gerekli katılımı göstermeyen öğrenciler final sınavlarına katılamazlar.

Mezun İstihdamı

Mezun olan öğrenciler oteller, tatil köyleri, yiyecek içecek işletmeleri, eğlence işletmeleri, ulaştırma işletmeleri gibi işletmelerde iş imkanları bulunmaktadır. Ayrıca büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet, kongre ve fuar organizasyon şirketleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde istihdam edilmeleri mümkündür.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş sınavından geçerli not almaları koşuluyla Lisans programlarında öğrenim görebilirler.

Eğitim Türü

Tam Zamanlı 1. Öğretim ve 2. Öğretim

Bölüm Başkanı

Öğr.Gör. Erhan İŞLEK

Bölüm AKTS Koordinatörü

Ders Planı

1. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
AŞÇ1901 BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ Seçmeli 2 0 3
AŞÇ1903 MUTFAK PLANLAMA Seçmeli 2 0 3
SGP1901 İLK YARDIM Seçmeli 2 0 3
TOİ1807 GENEL TURİZM Zorunlu 3 0 3
TOİ1911 TURİZM VE ÇEVRE Seçmeli 2 0 3
YDB1801 İNGİLİZCE I* Zorunlu 2 0 2
YDB1805 FRANSIZCA I * Zorunlu 2 0 2
YDB1903 RUSÇA I* Zorunlu 2 0 2
YDB1915 İNGİLİZCE KONUŞMA BECERİLERİ I (SPEAKING SKILLS I) Seçmeli 2 0 3
YDB1917 II. YABANCI DİL FRANSIZCA I Seçmeli 2 0 3
YDB1919 II. YABANCI DİL RUSÇA I Seçmeli 2 0 3
İKR1003 YİYECEK - İÇECEK SERVİSİ I Zorunlu 2 2 5
İKR1005 YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ Zorunlu 2 0 3
İKR1009 CATERİNG HİZMETLERİ Zorunlu 3 0 4
İKR1501 TURİZM SEMİNERİ I Seçmeli 2 1 3
İKR1503 GIDA VE İÇECEK TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 0 3
İKR1505 TURİZM İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 3
İKR1507 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE YENİ TRENDLER Seçmeli 2 0 3
İŞG1901 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 0 3
İŞL1809 GENEL MUHASEBE Zorunlu 3 0 4
       
1. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
AŞÇ1802 HİJYEN VE SANİTASYON Zorunlu 2 0 3
AŞÇ1902 GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ Seçmeli 2 0 3
BRY1902 PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI Seçmeli 2 0 3
BİP1824 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Zorunlu 3 0 3
TOİ1906 TURİZM EKONOMİSİ Seçmeli 3 0 3
YDB1802 İNGİLİZCE II* Zorunlu 2 0 2
YDB1806 FRANSIZCA II * Zorunlu 2 0 2
YDB1904 RUSÇA II* Zorunlu 2 0 2
YDB1916 İNGİLİZCE KONUŞMA BECERİLERİ II (SPEAKING SKILLS II) Seçmeli 2 0 3
YDB1918 II. YABANCI DİL FRANSIZCA II Seçmeli 2 0 3
YDB1920 II. YABANCI DİL RUSÇA II Seçmeli 2 0 3
İKR1006 YİYECEK - İÇECEK SERVİSİ II Zorunlu 2 2 5
İKR1022 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE OTOMASYON SİSTEMLERİ Zorunlu 2 0 3
İKR1024 MESLEK STAJI I Zorunlu 0 0 8
İKR1502 TURİZMDE ÖZEL ETKİNLİKLER Seçmeli 2 0 3
İKR1504 TURİZMDE TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI Seçmeli 2 0 3
İKR1506 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MUHASEBE UYGULAMALARI Seçmeli 2 0 3
İKR1508 GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARINA GİRİŞ Seçmeli 2 0 3
İKR1510 TURİZMİN SOSYO-PSİKOLOJİK DİNAMİKLERİ Seçmeli 3 0 3
İKR1512 TURİZM SEMİNERİ II Seçmeli 2 1 3
İKR1516 HUKUKUN TEMEL İLKELERİ Seçmeli 2 0 3
       
2. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB2801 ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ I Zorunlu 2 0 2
ATBY2801 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 0 2
TDB2801 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 2
TDBY2801 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 2
TOİ2513 TÜRKİYE TURİZM COĞRAFYASI Seçmeli 3 0 3
TOİ2919 İLETİŞİM Seçmeli 2 0 3
TOİ2921 KARİYER PLANLAMA Seçmeli 2 0 3
TOİ2923 OTEL İŞLETMECİLİĞİ Seçmeli 2 0 3
YDB2837 MESLEKİ YABANCI DİL I Zorunlu 3 0 3
İKR2025 MENÜ PLANLAMA VE YÖNETİMİ Zorunlu 3 1 5
İKR2503 TURİZM İŞLETMELERİNDE KALİTE YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 3
İKR2505 TURİZMDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Seçmeli 2 0 3
İKR2509 TURİZM POLİTİKASI VE PLANLAMASI Seçmeli 2 0 3
İKR2511 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MAALİYET KONTROLÜ Seçmeli 2 0 3
İKR2513 YİYECEK İÇECEK FOTOĞRAFÇILIĞI Seçmeli 2 0 3
İKR2515 TURİZM PAZARLAMASI Seçmeli 3 0 3
       
2. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB2802 ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ II Zorunlu 2 0 2
ATBY2802 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 0 2
AŞÇ2904 GASTRONOMİ TURİZMİ Seçmeli 2 0 3
AŞÇ2906 TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ Seçmeli 2 0 3
TDB2802 TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 0 2
TDBY2802 TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 0 2
TOİ2526 DÜNYA TURİZM COĞRAFYASI Seçmeli 3 0 3
TOİ2906 GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 1 3
TOİ2908 MESLEK ETİĞİ Seçmeli 2 0 3
TOİ2910 MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2912 TURİZM SOSYOLOJİSİ Seçmeli 3 0 3
YDB2836 MESLEKİ YABANCI DİL II Zorunlu 3 0 3
İKR2030 ZİYAFET VE ETKİNLİK YÖNETİMİ Zorunlu 2 1 5
İKR2502 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON Seçmeli 2 0 3
İKR2506 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE TUTUNDURMA Seçmeli 2 0 3
İKR2510 SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM Seçmeli 3 0 3
İKR2512 GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI Seçmeli 1 2 3
       
 

Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi

1. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10
BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ2344553555
MUTFAK PLANLAMA5522143131
İLK YARDIM1221241443
GENEL TURİZM2122341125
TURİZM VE ÇEVRE          
İNGİLİZCE I*2222222211
FRANSIZCA I *3333333333
RUSÇA I*  4     4 
İNGİLİZCE KONUŞMA BECERİLERİ I (SPEAKING SKILLS I) 452223333
II. YABANCI DİL FRANSIZCA I3333333333
II. YABANCI DİL RUSÇA I1211311111
YİYECEK - İÇECEK SERVİSİ I34245 2 3 
YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ3254354553
CATERİNG HİZMETLERİ1113415455
TURİZM SEMİNERİ I3334333233
GIDA VE İÇECEK TEKNOLOJİSİ 4  34 5  
TURİZM İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ          
YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE YENİ TRENDLER255 4 4 5 
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ4122342423
GENEL MUHASEBE5553554332
           
1. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10
HİJYEN VE SANİTASYON2212321335
GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ3333344343
PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI5153111511
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ3333 44343
TURİZM EKONOMİSİ2222211115
İNGİLİZCE II*1341111214
FRANSIZCA II *3533534332
RUSÇA II*2455455344
İNGİLİZCE KONUŞMA BECERİLERİ II (SPEAKING SKILLS II)1115113112
II. YABANCI DİL FRANSIZCA II1115133115
II. YABANCI DİL RUSÇA II1115133115
YİYECEK - İÇECEK SERVİSİ II34245 2 3 
YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE OTOMASYON SİSTEMLERİ2555325554
MESLEK STAJI I5555555332
TURİZMDE ÖZEL ETKİNLİKLER          
TURİZMDE TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI3343332122
YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MUHASEBE UYGULAMALARI1 4354    
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARINA GİRİŞ          
TURİZMİN SOSYO-PSİKOLOJİK DİNAMİKLERİ          
TURİZM SEMİNERİ II          
HUKUKUN TEMEL İLKELERİ5543113134
           
2. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10
ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ I1111111111
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I1111111111
TÜRK DİLİ I3342211111
TÜRK DİLİ I3342211111
TÜRKİYE TURİZM COĞRAFYASI          
İLETİŞİM2235511214
KARİYER PLANLAMA          
OTEL İŞLETMECİLİĞİ4455553544
MESLEKİ YABANCI DİL I3342415211
MENÜ PLANLAMA VE YÖNETİMİ5   4 333 
TURİZM İŞLETMELERİNDE KALİTE YÖNETİMİ355423  55
TURİZMDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 412223333
TURİZM POLİTİKASI VE PLANLAMASI          
YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MAALİYET KONTROLÜ5455555555
YİYECEK İÇECEK FOTOĞRAFÇILIĞI          
TURİZM PAZARLAMASI3222221115
           
2. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10
ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ II          
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II1111111113
GASTRONOMİ TURİZMİ44  45444 
TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ5155154455
TÜRK DİLİ II5111114345
TÜRK DİLİ II5111114345
DÜNYA TURİZM COĞRAFYASI          
GİRİŞİMCİLİK2222211125
MESLEK ETİĞİ3323311133
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ5444334353
TURİZM SOSYOLOJİSİ4432323423
MESLEKİ YABANCI DİL II1  1 13453
ZİYAFET VE ETKİNLİK YÖNETİMİ 2455423 55
YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON2455455344
YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE TUTUNDURMA 412223333
SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM4351324421
GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI          
           
 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | Tel: + 90 (252) 211-1000 | Fax: + 90 (252) 223-9280
Copyright © 2013 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Yukarı Çık