Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Turizm İşletmeciliği Dalında yüksek lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Turizm İşletmeciliği Programı Tezli Yüksek Lisans Kabul ve Kayıt koşulları; Lisans diploması ile sosyal bilimler için eşit ağırlık puan türünde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi senatosunun belirleyeceği ALES taban puanına sahip olması şartı aranır. İngilizce, Almanca ve gibi yabancı dillerin birinden; ÜDS, KPDS, TOEFL veya YÖK´ün kabul ettiği eşdeğer sınavlardan taban puanı almış olması gerekir.
Yeterlilik Koşulları
Öğrencinin, toplam 120 ECTS kredisinden az olmamak koşuluyla, en az 7 ders, bir seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasını başarmış olması, aldığı tüm derslerden en az YT, CC ya da bunun üzerinde not alması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 olması gerekmektedir.
Önceki Öğrenim
Öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yurt içi veya yurt dışındaki diğer Yükseköğretim Üniversitesi’ne kesin kayıt yaptıran öğrenciler ilk hafta içinde başvurdukları takdirde kredi ve not transfer talepleri ilgili öğretim birimi yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanır.
Tarihçe
Anabilim dalı 18/08/2006 tarihinde Tezli Yüksek Lisans programı ile faaliyete başlamıştır. Doktora programı 17/07/2014 tarihinde açılmıştır. Tezsiz yüksek lisans programı 25/10/2011 tarihinde açılmıştır.
Program Profili
Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı, araştırma alanıyla ilgili analitik düşünebilen, araştırmacı kimliğini pekiştirmiş, bilimsel etik kurallarına uyan, problemlere alternatif çözümler üretebilen, alanıyla ilgili özgün ve orijinal katkı sağlayabilecek araştırma yapabilen, akademik ve sektörel paydaşlarla nitelikli iletişim kurabilen, bilişim teknolojilerinden yararlanabilen, düşüncesini anlaşılır bir kurguyla yazılı ve sözlü olarak ifade edebilen ve çok yönlü bir bakışla savunabilen akademisyen adayları yetiştirmektedir.
Program Yeterlilikleri
1- |
Alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibidir |
2- |
Alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri, örgütün bölümleri ve birbirleriyle ilişkileri ve etkileşimleri, yönetimi, politikaları ve stratejileri konularında bilgi sahibidir. |
3- |
Alanındaki yasal düzenlemeler, meslek standartları ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir. |
4- |
Alanı ile ilgili planlayabilme, örgütleme, koordinasyon, yöneltme ve kontrol fonksiyonlarını yerine getirir. |
5- |
Alanı ile ilgili hizmet verme süreçlerini analiz eder, planlar, uygular, denetler ve gerektiğinde hizmet verme süreçlerini yeniden yapılandırır ve geliştirir. |
6- |
Alanı ile ilgili hizmet verme politika ve stratejilerini kullanır, hizmet süreçlerini tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, gözden geçirir, geliştirir, değerlendirir, hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm bulur ve tüketici tatminini ölçme araçları geliştirir ve kullanır. |
7- |
Alanı ile ilgili konu ve sorunlarla ilgili olarak uygun araştırma yöntemlerini kullanarak proje ve araştırmalar planlar, gerçekleştirir, sonuçları açık ve anlaşılır bir şekilde sunar. |
8- |
Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. |
9- |
Alanı ile ilgili sorunlarla ilgili olarak bilinen teknikleri kullanarak bilgileri analiz eder, sorunların çözümünde farklı seçenekleri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öngörülemeyen ve karmaşık sorunları çözer. |
10- |
Alanı ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder ve uygulamada kullanır. |
11- |
Ekip üyesi olarak çalışır, sorumluluk alır ve ekibi yönetir. |
12- |
Alanı ile ilgili karmaşık ve öngörülemeyen durumlarda teknik ve mesleki faaliyetleri veya projeleri yönetir. |
13- |
Bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde yazılı ve sözlü olarak iletişim kurar. |
14- |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
15- |
Alanı ile ilgili etik değerlere bağlı kalır ve sosyal sorumluluk sahibidir. |
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Minimum Mezuniyet AKTS Toplamı (Yüksek Lisans) 120 olmalıdır ve tez çalışmasını seçilen bir juri önünde savunması gerekmektedir.
Mezun İstihdamı
Program mezunları, alanıyla ilgili üniversitelerde kabul şartlarını yerine getirdikleri takdirde öğretim elemanı olarak çalışabilmekte ve aynı zamanda özel sektörde iş bulabilmektedir.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Her alanda doktora programlarına veya sanatta yeterlik programına başvurabilir.
Eğitim Türü
Tezli Yükseklisans
Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Cafer TOPALOĞLU
Bölüm AKTS Koordinatörü
Prof.Dr. Cafer TOPALOĞLU
Ders Planı
1. Yıl
- 1. Dönem
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Teori
|
Uygulama
|
AKTS
|
Yazdır
|
TUİ 5090
|
Seminer
|
Zorunlu
|
0
|
2
|
6
|
|
TUİ 5099
|
Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5501
|
Sosyal Bilimlerde Nicel Araştırma Yöntemleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5502
|
Küreselleşme Ve Turizm
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5503
|
Turizm İşletmelerinde Finansal Yönetim
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5504
|
Turizmde Güncel Yönetim Teknikleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5505
|
Turizmde Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5506
|
Uluslararası Turizm
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5507
|
Turizmde Müşteri Psikolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5508
|
Turizmde Pazarlama Yaklaşımları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5509
|
Gastronomi Ve Turizm
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5510
|
Menu Planlama
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5511
|
E-Turizm
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5512
|
Talep Tahmin Yöntemleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5527
|
Proje Döngü Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5701
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
4
|
0
|
6
|
|
| | | | | | |
|
1. Yıl
- 2. Dönem
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Teori
|
Uygulama
|
AKTS
|
Yazdır
|
TUİ 5090-1
|
Seminer
|
Zorunlu
|
0
|
2
|
6
|
|
TUİ 5513
|
Turizm ve Kalkınma
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5514
|
Pazarlama Araştırma Yöntemleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5515
|
Turizmde Stratejik Yönetim
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5516
|
Turizmde Örgütsel Davranış
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5518
|
Turizmde Kalite Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5519
|
Turizmin Sosyolojik Analizi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5520
|
Turizm ve Boş Zaman Felsefesi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5521
|
Turizmde Maliyet Ve Yönetim Muhasebesi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5522
|
İleri Mali Tablolar Analizi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5523
|
Bilim Felsefesi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5524
|
Yiyecek İçecek Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5525
|
Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5526
|
Karar Verme Teknikleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5528
|
Kültürel Miras Yönetimi ve Turizm
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5530
|
Destinasyon Pazarlaması ve Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5532
|
Avrupa Birliği'nde Turizm Stratejileri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5534
|
Etkinlik Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5536
|
Otel Girişimciliği ve Küçük Otel İşletmeciliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5538
|
Turizm Girişimciliğinde Inovasyon ve Yaratıcılık
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
TUİ 5702
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
4
|
0
|
6
|
|
| | | | | | |
|
2. Yıl
- 1. Dönem
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Teori
|
Uygulama
|
AKTS
|
Yazdır
|
TUİ 5000
|
Tez Çalışması
|
Zorunlu
|
0
|
0
|
24
|
|
TUİ 5703
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
4
|
0
|
6
|
|
| | | | | | |
|
2. Yıl
- 2. Dönem
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Teori
|
Uygulama
|
AKTS
|
Yazdır
|
TUİ 5000-1
|
Tez Çalışması
|
Zorunlu
|
0
|
0
|
24
|
|
TUİ 5704
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
4
|
0
|
6
|
|
| | | | | | |
|
|
Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi
0 - Etkisi Yok, 1 - En Düşük, 2 - Düşük, 3 - Orta, 4 - Yüksek, 5 - En Yüksek
1. Yıl
- 1. Dönem
Ders Adı | Py1 | Py2 | Py3 | Py4 | Py5 | Py6 | Py7 | Py8 | Py9 | Py10 | Py11 | Py12 | Py13 | Py14 | Py15 |
Seminer | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 3 | 3 | 5 | 5 | 5 | 1 | 1 | 5 |
Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği | 3 | 5 | 3 | 2 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 |
Sosyal Bilimlerde Nicel Araştırma Yöntemleri | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 4 | 4 | 5 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 | 4 |
Küreselleşme Ve Turizm | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 1 | 3 | 5 |
Turizm İşletmelerinde Finansal Yönetim | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 1 | 4 | 4 |
Turizmde Güncel Yönetim Teknikleri | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 1 | 4 | 5 |
Turizmde Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 3 | 4 | 4 | 4 | 1 | 2 | 5 |
Uluslararası Turizm | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 1 | 2 | 5 |
Turizmde Müşteri Psikolojisi | 4 | 4 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 1 | 3 | 4 |
Turizmde Pazarlama Yaklaşımları | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 | 2 | 5 |
Gastronomi Ve Turizm | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 1 | 4 | 5 |
Menu Planlama | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 1 | 4 | 5 |
E-Turizm | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 1 | 5 | 5 |
Talep Tahmin Yöntemleri | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 1 | 4 | 4 |
Proje Döngü Yönetimi | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | | 4 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 |
Uzmanlık Alan Dersi | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 3 | 3 | 5 | 5 | 5 | 1 | 1 | 5 |
| | | | | | | | | | | | | | | |
|
1. Yıl
- 2. Dönem
Ders Adı | Py1 | Py2 | Py3 | Py4 | Py5 | Py6 | Py7 | Py8 | Py9 | Py10 | Py11 | Py12 | Py13 | Py14 | Py15 |
Seminer | | | | | | | | | | | | | | | |
Turizm ve Kalkınma | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 2 | 3 | 4 | 4 | 4 | 1 | 4 | 4 |
Pazarlama Araştırma Yöntemleri | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 1 | 4 | 5 |
Turizmde Stratejik Yönetim | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | 4 | 1 | 2 | 5 |
Turizmde Örgütsel Davranış | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 1 | 4 | 5 |
Turizmde Kalite Yönetimi | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 2 | 4 | 3 | 2 | 2 | 1 | 2 | 4 |
Turizmin Sosyolojik Analizi | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 1 | 4 | 4 |
Turizm ve Boş Zaman Felsefesi | 3 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 1 | 3 | 3 | 5 | 3 | 1 | 2 | 5 |
Turizmde Maliyet Ve Yönetim Muhasebesi | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 4 | 3 | 3 | 3 | 1 | 4 | 4 |
İleri Mali Tablolar Analizi | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 1 | 4 | 5 |
Bilim Felsefesi | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 5 | 2 | 5 | 3 | 3 | 5 | 1 | 2 | 5 |
Yiyecek İçecek Yönetimi | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 1 | 3 | 5 |
Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri | 3 | 2 | 2 | 4 | 2 | 2 | 4 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | 1 | 4 | 4 |
Karar Verme Teknikleri | 3 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 1 | 3 | 5 |
Kültürel Miras Yönetimi ve Turizm | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 2 | 4 | 3 | 3 | 3 | 1 | 2 | 5 |
Destinasyon Pazarlaması ve Yönetimi | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 5 | 5 | 1 | 4 | 3 |
Avrupa Birliği'nde Turizm Stratejileri | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 1 | 2 | 2 |
Etkinlik Yönetimi | 3 | 3 | 2 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 4 | 1 | 3 | 5 |
Otel Girişimciliği ve Küçük Otel İşletmeciliği | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 2 | 4 | 3 | 4 | 3 | 1 | 3 | 5 |
Turizm Girişimciliğinde Inovasyon ve Yaratıcılık | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 3 | | 3 | 4 | 1 | 4 | 5 |
Uzmanlık Alan Dersi | 4 | 2 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 1 | 1 | 5 |
| | | | | | | | | | | | | | | |
|
2. Yıl
- 1. Dönem
Ders Adı | Py1 | Py2 | Py3 | Py4 | Py5 | Py6 | Py7 | Py8 | Py9 | Py10 | Py11 | Py12 | Py13 | Py14 | Py15 |
Tez Çalışması | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 3 | 3 | 5 | 5 | 5 | 1 | 1 | 5 |
Uzmanlık Alan Dersi | 4 | 2 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 1 | 1 | 5 |
| | | | | | | | | | | | | | | |
|
2. Yıl
- 2. Dönem
Ders Adı | Py1 | Py2 | Py3 | Py4 | Py5 | Py6 | Py7 | Py8 | Py9 | Py10 | Py11 | Py12 | Py13 | Py14 | Py15 |
Tez Çalışması | | | | | | | | | | | | | | | |
Uzmanlık Alan Dersi | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 1 | 1 | 5 |
| | | | | | | | | | | | | | | |
|
|