Kazanılan Derece
Öğrenciler, aşçılık programından mezun oldukları zaman ön lisans programını tamamlamış olacaktır. Ön lisans mezuniyetinden sonra DGS ile dört yıllık eğitim tamamlanabilmektedir.
Kabul Koşulları
Türk Yükseköğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.
Yeterlilik Koşulları
1.Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi
2.Disiplinlerarası da dâhil takımlarda çalışma becerisi
3.Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi
4.Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi
5.Mesleki etik ve sorumluluk bilinci
6.Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi
7.Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi
8.Mesleki yasal mevzuaatı anlayabilme ve uygulama becerisi
9.Etkin iletişim kurma becerisi
10.İletişim araçları ile diğer mesleki araç ve teknikleri kullanabilme becerisi
11.Mesleki süreçleri planlama ve uygulama becerisi
12.Yabancı dilde iletişim kurma becerisi
13.Mesleki özgüven becerisi
14.Girişimcilik becerisi
15.Sosyal toplumsal sorumlulukları kavrama uygulama becerisi
Önceki Öğrenim
Türk Yükseköğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.
Tarihçe
Aşçılık programı 2011 yılında kurulmuş olup ilk öğrencilerini 2012 eğitim öğretim yılında almıştır. 2021-2022 eğitim öğretim yılında ikinci öğretim programı kapanmıştır. Öğrenciler sadece normal öğretim ve tek şube olarak eğitime devam etmektedir. 2022 yılı itibariyle toplam öğrenci sayısı yaklaşık 200 kişi kadardır.
Program Profili
Ülke ekonomisi içinde yiyecek-içecek sektörünün önemli ölçüde payı vardır. Yiyecek-içecek sektörü çok değişik alanlarda faaliyet göstermektedir. Yiyecek-içecek sektörü, faaliyet gösterdiği alanlarda ürün çeşitlendirmesine giderek dünya mutfakları, yöresel mutfaklar, modern mutfak uygulamaları, değişik sunum teknikleri ile insanların temel gereksinimlerini karşılarken turizm açısından yiyecek-içecek ile yepyeni destinasyonlar yaratmaktadır. Böylece ülkenin yeme-içme kültürünün de tanınmasını sağlanmaktadır. Çeşitlenen yiyecek-içecek işletmeleri ile nitelikli eleman gereksinimi duyulmaktadır.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı, muafiyet sınavı ve tek ders sınavından oluşturmaktadır. Ara Sınavlar: Her yarıyıl içinde açılan derslerle ilgili olarak bir ara sınav yapılır. Ara sınav değerlendirmesi, alınan puanın %40'dır. Yarıyıl Sonu Sınavları: Yarıyıl sonunda öğretimi tamamlanan derslerden öğrencinin başarı durumunu belirlemek üzere yapılır. Yarıyıl Sonu sınav değerlendirmesi, alınan puanın %60'ıdır. Mazeret Sınavları: Haklı ve geçerli bir mazereti nedeniyle ara sınavına veya yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrencilere, ilgili yönetim kurulu tarafından mazeret sınav hakkı verilir. Öğrencinin mazeret sınavına kabul edilmesi için mazeretini belgelere dayandıran bir dilekçe ile mazeretinin oluştuğu günden itibaren 3 gün içinde dekanlık/müdürlüğe başvurmuş ve ilgili yönetim kurulunca mazeretinin kabul edilmiş olması gerekir. Bütünleme sınavları: Öğrenciler yarıyıl sonu sınavları sonunda FD veya FF notu alarak başarısız oldukları dersler ile DD veya DC notu alarak başarılı oldukları derslerden bütünleme sınavlarına girebilirler. Bütünleme sınavında alınan not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer. Ara sınav ve bütünleme sınav notunun ağırlıkları yarıyıl sonu sınavlarında olduğu gibi hesaplanır. Bütünleme sınavına girilen derslerde, önceki başarı notu ne olursa olsun, son başarı notu esas alınır. Muafiyet Sınavları: Senato tarafından belirlenen dersler için akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Tek Ders Sınavı: Mezuniyeti için devam koşulunu yerine getirmiş olup da, başarısız tek dersi kalan öğrenciler, başarısız olduğu dersten tek ders sınavına girebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Mezun olabilmek için 4 dönemdeki zorunlu ve seçmeli derslerden başarılı olunması, en az 120 AKTS'nin tamamlanması ve 30 iş günü olan zorunlu stajını başarılı bir şekilde bitirilmesi gerekmektedir.
Mezun İstihdamı
Mezunlar bütün turizm işletmelerinde, özellikle konaklama işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet organizasyonu şirketlerinde, Catering işletmelerinde, havayolu işletmelerinde, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde iş bulabilmektedirler.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı’nda yeterli puanı almak koşuluyla alanıyla ilgili lisans programlarına ya da Uzaktan Eğitim Sistemleri’nin lisans tamamlama programlarına başvurabilir.
Eğitim Türü
Aşçılık programının genel amacı gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış uluslararası alanda rekabet edebilecek genç, yiyecek -içecek elemanları yetiştirmektir. Bu programda yalnızca aşçı olarak dar kapsamda yetişmelerinin ötesinde bu alanın gerektirdiği genel kültür dersleri ile de donatılmasını sağlamaktır.