Kazanılan Derece
Program derslerinin (toplam 240 AKTS) tümünü başarı ile tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler hemşirelik alanında lisans diploması almaya hak kazanırlar.
Kabul Koşulları
Ülkemizde, üniversitelere giriş için ÖSYM tarafından yapılan seçme sınavında başarılı olmak gereklidir.
Yeterlilik Koşulları
Hemşirelik alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin, programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarı ile tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
Önceki Öğrenim
Türk Yükseköğrenim Kurumları'nda önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar Ve İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.
Tarihçe
Bölümümüz, 1997-1998 eğitim-öğretim yılında I.Eğitim-Öğretim faaliyetlerine başlamıştır.
Program Profili
Hemşirelik Bölümü'nde klasik eğitim modeli kullanılmakta ve eğitim-öğretim faaliyetleri örgün olarak yüz yüze yürütülmektedir.
Bu kapsamda programımızın amaçları;
PA 1. Sağlık ekibinin profesyonel bir üyesi olarak koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık bakım alanlarında istihdam edilir.
PA 2. Mesleki etik ilkeler doğrultusunda, etkin iletişim becerilerini kullanarak birey/aile/toplumun sağlık gereksinimlerine uygun bütüncül hemşirelik bakımı verir.
PA 3. Yaşam boyu öğrenme bilinci ile kişisel, mesleki ve akademik gelişimlerine devam eder.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Sınavlar, ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı, muafiyet sınavı ve tek ders sınavından oluşmaktadır.
Ara sınavlar: Her yarıyıl içinde açılan dersler ile ilgili olarak bir ara sınav yapılır. Ara sınav değerlendirmesi alınan puanın %40'ıdır.
Yarıyıl sonu sınavları: Yarıyıl sonunda öğretimi tamamlanan derslerden öğrencinin başarı durumunu belirlemek amacıyla yapılır. Yarıyıl sonu sınav değerlendirmesi alınan puanın %60'ıdır.
Mazeret sınavları: Haklı ve geçerli bir mazereti nedeniyle ara sınava veya yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrencilere iligili yönetim kurulu tarafından mazeret sınavı hakkı verilir. Öğrencinin mazeret sınavına kabul edilmesi için mazeretini belgelere dayandıran bir dilekçe ile mazeretinin oluştuğu günden itibaren 3 gün içinde dekanlık/müdürlüğe başvurmuş ve ilgili yönetim kurulunca mazeretinin kabul edilmiş olması gerekir.
Bütünleme sınavları: Öğrenciler yarıyıl sonu sınavları sonunda FD veya FF notu alarak başarısız oldukları dersler ile DD veya DC notu alarak başarılı oldukları derslerden bütünleme sınavlarına girebilirler. Bütünleme sınavında alınan not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer.
Ara sınav ve bütünleme sınav notunun ağırlıkları yarıyıl sonu sınavlarında olduğu gibi hesaplanır. Bütünleme sınavına girilen derslerde, önceki başarı notu be olursa olsun son başarı notu esas alınır.
Muafiyet sınavları: Senato tarafından belirlenen dersler için akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.
Tek ders sınavı: Mezuniyeti için devam koşulunu yerine getirmiş olup ancak başarısız tek dersi kalan öğrenciler başarısız oldukları dersten tek ders sınavına girebilirler. Ayrıca, mezun olabilmek için kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programındaki tüm derslerden başarılı oldukları halde genel not ortalamaları 2.00'nin altında olması nedeni ile mezun olamayan öğrenciler genel not ortalamasını yükseltmek için başarılı oldukları bir dersten bölüm başkanlığına dilekçe ile başvurmaları halinde ilgili kurul kararı ile tek ders sınavına girebilirler. Tek ders sınav hakkından bir kez yararlanılabilir.
Öğrencilere aldıkları her ders için o dersi yürütmekle görevlendirilen öğretim elemanı tarafından aşağıdaki harf notlarından biri yarıyıl başarı notu olarak verilir.
Puan karşılığı yarıyıl/Yıl Sonu Başarı Notu Katsayı: 90-100 AA 4, 85-89 BA 3.5, 80-84 BB 3, 75-79 CB 2.5, 70-74 CC 2, 65-69 DC 1.5, 60-64 DD 1, 50-59 FD 0.5, 49 ve altı FF 0
Yukarıda belirtilen değerlendirmeler dışında kalan değerlendirmeler: TT-Devamsızlıktan kalınan ders, MM- Muaf tutulan ders, GG-Geçer, KK-Kalır, VV-Bırakılan derstir.
"TT"" derslerde ve/veya uygulama çalışmalarında devam şartını sağlayamamış öğrencilere verilmektedir. Yabancı Dil Hazırlık Programı Yeterlilik sınavında başarılı olan öğrenciler ortak zorunlu yabancı dil: (İngilizce, Almanca, Fransızca) derslerinden muaf tutulurlar ve "MM" ile değerlendirilirler. "GG"" Yabancı Dil Hazırlık Programı ve eğitim-öğretim programında yer alan staj çalışmalarında başarılı olan öğrencilere verilir. "KK" Yabancı Dil Hazırlık Programı ve eğitim-öğretim programında yer alan staj çalışmalarında başarısız olan öğrencilere verilir. "VV" eğitim-öğretim programından kaldırılan veya yerine başka bir ders konulmayan ve başarılma zorunluğu kalmayan dersler için bölüm başkanlığının önerisi ile ilgili yönetim kurulunun kararı ile verilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü geçmek ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Mezun İstihdamı
Dört yıllık lisans öğrenimini başarı ile bitiren öğrenci, hemşire ünvanı ile mezun olur. Bu bölümden mezun olan hemşirelerin, tanı, tedavi, bakım ve rehabilitasyon hizmeti veren merkez, klinik ve hastanelerde, sağlık eğitimi ve danışmanlığı veren kurumlarda, okul sağlığı, işçi sağlığı, yaşlı sağlığı, sağlık sigortası, çevre, turizm sağlığı ve adli tıp hizmet alanlarında, ilaç endüstrisi alanında iş ve çalışma olanakları vardır. Ayrıca lisansüstü eğitimle de sağlık bakımı, eğitimi ve yönetiminde akademik olarak çalışma olanaklarına sahiptir.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşulu ile lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Media SUBAŞI BAYBUĞA
Bölüm AKTS Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Çiğdem BİLGE