Kazanılan Derece
Spor Yöneticiliği alanında Lisans derecesi
Kabul Koşulları
Spor Yöneticiliği Bölümü her yıl düzenlenen özel yetenek sınavları ile öğrenci almaktadır. Spor Yöneticiliği Bölümüne giriş için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan yükseköğretim yerleştirme sınavında belirli bir baraj puanının alınması (bu puan her yıl özel yetenek sınavı kılavuzunda ilan edilmektedir) ve fakültemiz tarafından düzenlenen Özel Yetenek Sınavında başarılı olunması gerekmektedir.
Yeterlilik Koşulları
Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencileri, öğrenimleri boyunca 46 Zorunlu 12 Seçmeli olmak üzere toplam 58 dersi başarı ile tamamlamak zorundadırlar. Öğrencilerin aldıkları derslerin AKTS toplamı 240'dır.
Önceki Öğrenim
Öğrencinin kendi başvurusu ile daha önce öğrenim gördüğü üniversitedeki dersler Bölüm tarafından oluşturulan Uyum Komisyonu tarafından ders içeriği ve ders saati açısından değerlendirilir. Uygun görülen dersler Spor Yöneticiliği Bölümü Programındaki derslere saydırılır.
Tarihçe
Spor Yöneticiliği Bölümü 2003 yılında Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bünyesinde kurulmuş olup halen Spor Bilimleri Fakültesinde örgün eğitimine devam etmektedir.
Program Profili
Bu bölümün temel amacı nitelikli lider vasıflı ve spor yöneticiliği yapmak isteyen öğrencilere eğitim vermektir.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Ölçme ve değerlendirme ara sınav ve yarıyıl sonu sınavından oluşmakta, bunlara ek olarak dersin niteliğine göre diğer etkinlikler (ödev, portfolyo, vb.) de eklenebilmektedir. Her bir sınavın katkı oranları (yarıyıl sonu sınavı en az %50 olmak koşuluyla) ilgili öğretim elemanının dönem başında belirlediği yüzdelik dilime göre belirlenmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencileri, öğrenimleri boyunca 46 Zorunlu 13 Seçmeli olmak üzere toplam 59 dersi başarı ile tamamlamak zorundadırlar. Öğrencilerin aldıkları derslerin AKTS toplamı 240'dır.
Mezun İstihdamı
YÖK’ün 15/01 /1996 tarih ve 55–1114 sayılı yazılarında 2547 sayılı kanun 2880 sayılı kanunla değişik 43/b maddesine göre mezunlarımız spor yöneticisi unvanını kullanabileceklerdir. Mezun olan öğrencilerimiz yönetim biliminin temellerini spor endüstrisi ve uygulaması ile birleştirebilen, genel işletme, hukuk ve pazarlama alanlarını spor kulüpleri, spor kurum ve kuruluşları ile birleştirebilen bilgi ve becerilere sahip bireyler olarak yetiştirilir. Bu alandan mezun olan öğrenciler Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı birimlerde, spor federasyonlarında, spor kulüplerinde ve okullarda spor uzmanı, spor yöneticisi, lider ve ara eleman olarak çalışabilirler.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Spor Yöneticiliği Bölümünde Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi (ALES) sınavından geçerli not almaları koşuluyla bilim sınavından alınan notlarla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler
Eğitim Türü
Spor Yöneticiliği Bölümünün Genel Amacı; üst düzeyde yetenekli, yönetme ve yönlendirme yeteneğine sahip, insanlarla iyi iletişim kurabilen, ekip halinde çalışmaktan hoşlanan ve sorumluluk sahibi kişiler yetiştirmektir.
Amaçlar
1. Spor Yönetimi ile ilgili evrensel bilgi ve kavramların uluslararası standartlar çerçevesinde mesleklere uygulanması
2. Spor yöneticilerinin çağdaş bir bakış açısıyla, spor örgütlerinin yönetimi, birbirleriyle ilişkileri ve etkileşimleri, iç ve dış paydaşlar, ekonomi, finans, politika ve stratejileri konularına hâkim olarak mesleğini sürdürebilmesi
3. Yenilikçi bir bakış açısıyla proje ve çözüm üretmek
4. Sosyal sorumluluk bilinci ile toplumun fiziksel aktiviteye yönelik ihtiyaç ve taleplerini karşılayabilecek faaliyetler planlamak, organize etmek ve yönetmek
5. Spor kültürünün topluma ve gelecek nesillere aktarılmasında rol oynamak