Kazanılan Derece
Program derslerinin (toplam 240 AKTS) tümünü başarı ile tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler Su Ürünleri Mühendisliği alanında lisans diploması almaya hak kazanırlar.
Kabul Koşulları
Bu programa kabul edilebilmek için, ülkemizde ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eğitim almış ve eşdeğerliği kabul edilmiş olmak ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin yaptığı ilgili sınavdan sayısal alanda yeterli puanı almış olmak gerekmektedir.
Yabancı Uyruklu Öğrenciler için bakınız : http://www.intstudent.mu.edu.tr/tr/kosullar_2019-10670
Yeterlilik Koşulları
Su Ürünleri Mühendisliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
Önceki Öğrenim
Önceki öğrenimin tanınması, “MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ” nin 8. Maddesi ile 24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Tarihçe
03 Temmuz 1992 yılında 3837 Sayılı Kanun ile kurulmuş olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ nin yapılandırılmasında yer alan fakültelerden birisi olan Su Ürünleri Fakültemiz ilk öğrenci alımına 2004-2005 Eğitim-Öğretim yılında 41 öğrenci ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yerleşkesi içerisinde başlamış ve ilk lisans mezunlarını da 2008 yılında vermiştir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Temel Bilimleri, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Avlama ve İşleme Teknolojisi olmak üzere başlıca üç bölümden oluşmakta olup, bu bölümler akademik yapılanma çerçevesinde işlev gördüğünden Lisans düzeyinde “Su Ürünleri Mühendisliği” adı altında tek diploma programı uygulanmaktadır Fakültemiz, 9 profesör, 10 doçent, 4 doktor öğretim üyesi, 10 araştırma görevlisi, 2 öğretim görevlisi olmak üzere toplam 35 akademik personel ve 17 idari personel ile faaliyetlerini sürdürmektedir.
Program Profili
Lisans eğitim-öğretim programında, evrensel standartlara uygun Su Ürünleri eğitimi vermek; uluslar arası düzeyde bilimsel araştırmalar ve yayınlar yapmak; ulusal araştırma merkezlerinin, ulusal endüstrinin, tarım araştırma enstitülerinin ve üniversitelerin gereksinim duyduğu araştırma ve geliştirmede yetkin, teknoloji ve bilgi üretimine katkı sağlayacak düzeyde laboratuvar ve teorik bilgi birikimine sahip mühendisler yetiştirmektir.
Program Yeterlilikleri
1- |
Deniz-lagün, sulak alan ve içsuları tanımlayabilir, bu ortamlarda yaşayan su ürünlerini temel düzeyde tanır ve sınıflandırabilir, su ürünlerinin biyolojileri, davranışları ve popülasyon yapılarını bilir, bu kaynakların sürdürülebilir yönetilmesi için yeterli bilgi ve savunma ısrarına sahiptir, koruma bilinci gelişmiştir. |
2- |
Su ürünlerinin coğrafik olarak dağılımı, doğadaki canlı organizmalar ile ortam ilişkisinin incelenmesi, ekotoksikolojik, mikrobiyolojik ve kimyasal normların tanımlanarak; endüstriyel ve evsel kaynaklı çevresel olumsuzlukların su ürünleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi, ekolojik sorunların belirlenmesi ve çözüm üretilmesi ile ilgili bilimsel farkındalığa sahiptir. |
3- |
Su ürünleri ile ilgili bir tesisi kurabilmek için yeterli düzeyde planlama bilgisine sahiptir ve su ürünleri ile ilgili projeler yapabilir, bu projelerin uygulanmasında etkin rol alabilir. |
4- |
Su ürünlerinin insan beslenmesindeki yerini ve önemini bilir, bunu tüketicilere ana hatlarıyla anlatabilir, su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, soğuk zincir kurallarına göre taşınması, depolanması ve pazarlanması ile ilgili aşamalarda görev alabilir, su ürünlerini en sağlıklı şekilde tüketiciye ulaştırılması için gerekli kalite standartlarını bilir ve uygular. |
5- |
Su ürünleri laboratuvarında çalışabilir ve laboratuvar araştırmalarının sonuçlarını değerlendirir ve gerekli önlemleri alır. Su analizleri yapar veya yaptırır, çıkan sonuçları su ürünleri ile ilgili olarak yorumlar. |
6- |
Su ürünleri alanında uygulanan ulusal veya uluslararası mevzuat ile ilgili temel bilgilere sahiptir, mevzuat otoritelerini ve paydaşlarını tanır, resmi yazışmalarda hangi paydaşla ilişki kuracağını ayırt edebilir ve yazışmalarda mevzuatı doğru biçimde kullanabilir, mevzuat değişikliklerini takip eder, mevzuatın gerekli durumlarda nasıl uygulanacağını bilir. |
7- |
Su Ürünleri Mühendisliğinin temellerini oluşturan; Ekonomikliği, Sağlamlığı ve devamlılığı bilir, alanı ile ilgili yenilikleri takip eder, uygulanmasına katkıda bulunur. Pazar araştırması yapabilir, su ürünleri alanında ekonomik ve sosyo-ekonomik göstergeleri yorumlayabilir. |
8- |
Su ürünleri yetiştiriciliğinin temel aşamalarını bilir(Kuluçkahane, büyütme, biyoteknolojik uygulama, canlı balık nakli, yeni türler), bu aşamaların tür bazında farklılaştığı noktaları birbirinden ayırt eder, uygun yem rasyonu hazırlar ve teknolojilerini bilir, üretilen türün büyüme performanslarını takip eder ve yorumlar, işletmelerin çevresel etkileri hakkında bilgi sahibidir. Su ürünleri hastalıkları konusunda tanı ve tedavi konularına hakimdir. |
9- |
Su ürünleri alanında organizasyon, üretim planlaması, insan kaynakları yönetimi ve kontrol stratejilerini bilir ve uygular. Yönetimde karar vermede sorun analizi yapabilir, hızlı ve doğru karar verebilir. |
10- |
Proje döngü yönetimi ve mantıksal çerçeve yaklaşımını bilir. Bulunduğu yörenin su ürünleri açısından mevcut durumunu analiz eder. Fırsatları ve tehditleri belirleyerek ileriye dönük projeksiyon çizebilir. |
11- |
Su ürünleri avlama teknikleri ve teknolojileri hakkında bilgi sahibidir. Temel düzeyde haritaları tanır, coğrafi bilgi sisteminden haberdardır. |
12- |
Temel düzeyde bilgisayar ve interneti kullanabilir, mesleki yayınları takip edebilir, su ürünleri terminolojisini kullanabilir, temel istatistik uygulayabilir, konusu ile ilgili araştırma ve denemeler yapabilir. Bir konuda seminer verebilir, rapor ve makale yazabilir ve tartışabilir. |
13- |
Temel düzeyde dalgıçlık ve küçük tekne kullanımı teorik bilgisine sahiptir. |
14- |
İnsani ve ahlaki değerleri bilir, mesleki etik kurallarının farkındadır, mahiyetinde çalışanların haklarını bilir ve gözetir, inisiyatif alır, öz güven sahibidir. |
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı, muafiyet sınavı ve tek ders sınavından oluşturmaktadır. Ara Sınavlar: Her yarıyıl içinde açılan derslerle ilgili olarak bir ara sınav yapılır. Ara sınav değerlendirmesi, alınan puanın %40'dır. Yarıyıl Sonu Sınavları: Yarıyıl sonunda öğretimi tamamlanan derslerden öğrencinin başarı durumunu belirlemek üzere yapılır. Yarıyıl Sonu sınav değerlendirmesi, alınan puanın %60'ıdır. Mazeret Sınavları: Haklı ve geçerli bir mazereti nedeniyle ara sınavına veya yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrencilere, ilgili yönetim kurulu tarafından mazeret sınav hakkı verilir. Öğrencinin mazeret sınavına kabul edilmesi için mazeretini belgelere dayandıran bir dilekçe ile mazeretinin oluştuğu günden itibaren 3 gün içinde dekanlık/müdürlüğe başvurmuş ve ilgili yönetim kurulunca mazeretinin kabul edilmiş olması gerekir. Bütünleme sınavları: Öğrenciler yarıyıl sonu sınavları sonunda FD veya FF notu alarak başarısız oldukları dersler ile DD veya DC notu alarak başarılı oldukları derslerden bütünleme sınavlarına girebilirler. Bütünleme sınavında alınan not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer. Ara sınav ve bütünleme sınav notunun ağırlıkları yarıyıl sonu sınavlarında olduğu gibi hesaplanır. Bütünleme sınavına girilen derslerde, önceki başarı notu ne olursa olsun, son başarı notu esas alınır. Muafiyet Sınavları: Senato tarafından belirlenen dersler için akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Tek Ders Sınavı: Mezuniyeti için devam koşulunu yerine getirmiş olup da, başarısız tek dersi kalan öğrenciler, başarısız olduğu dersten tek ders sınavına girebilirler. Bağıl Değerlendirme Sistemi "Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği" hükümlerine göre, 29 Ağustos 2012 tarih ve 465/11 Sayılı Senato Kararı ile yürürlüğe girmiştir.
Mezuniyet Koşulları
Mezun olacak öğrenciler bölüm öğretim planında belirtilen tüm dersleri (240 AKTS) 8 yarıyılda başarıyla tamamlamış ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını elde etmiş olmalıdır.
Mezun İstihdamı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
Üniversitelerin Su Ürünleri Fakülteleri,
Orman ve Su İşleri Bakanlığı,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,
Denizcilik Müsteşarlığı,
Belediyeler,
Balıkçı gemileri,
Balıkçı kooperatifleri,
Su ürünleri işleme tesisleri,
Su ürünleri pazarlama ve satış firmaları,
Balık yemi sanayisi,
Su ürünleri danışmanlık firmaları,
İl Kontrol laboratuarları,
İçme suyu üreten fabrikaları,
Su ürünleri makine-ekipman ve teçhizat üreten firmalar,
Yüzme havuz sularının analizlerini yapan laboratuvarlarda,
ÇED koordinatörü firmalarda,
Halka açık akvaryumlarda
Bir Üst Dereceye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Eğitim Türü
Lisans
Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Ertan ERCAN
Bölüm AKTS Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Cansu METİN HACİSA
Ders Planı
1. Yıl
- 1. Dönem
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Teori
|
Uygulama
|
AKTS
|
Yazdır
|
ATB1801
|
Atatürk İlkeleri ve İnk. Tarihi I
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
2
|
|
FİZ1805
|
Genel Fizik
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
4
|
|
KİM1801
|
Genel Kimya
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
3
|
|
MAT1803
|
Matematik I
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
4
|
|
SÜM1001
|
Su Ürünleri Mühendisliğine Giriş
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
4
|
|
SÜM1003
|
Teknik Çizim ve Tasarım
|
Zorunlu
|
1
|
2
|
4
|
|
SÜM1005
|
Genel Biyoloji
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
4
|
|
TDB1801
|
Türk Dili I
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
2
|
|
YDB1811
|
İngilizce I
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
3
|
|
YDB1813
|
Almanca I *
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
3
|
|
YDB1815
|
Fransızca I *
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
3
|
|
| | | | | | |
|
1. Yıl
- 2. Dönem
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Teori
|
Uygulama
|
AKTS
|
Yazdır
|
ATB1802
|
Atatürk İlkeleri ve İnk. Tarihi II
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
2
|
|
MAT1804
|
Matematik II
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
4
|
|
SÜM1002
|
İhtiyoloji
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
5
|
|
SÜM1004
|
Limnoloji
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM1006
|
Planktonoloji
|
Zorunlu
|
1
|
0
|
3
|
|
SÜM1008
|
Su Kalitesi ve Kontrolü
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
3
|
|
SÜM1010
|
Akışkanlar Mekaniği
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
4
|
|
TDB1802
|
Türk Dili II
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
2
|
|
YDB1812
|
İngilizce II
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
3
|
|
YDB1814
|
Almanca II *
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
3
|
|
YDB1816
|
Fransızca II *
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
3
|
|
| | | | | | |
|
2. Yıl
- 1. Dönem
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Teori
|
Uygulama
|
AKTS
|
Yazdır
|
ENF2901
|
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
4
|
|
ISG2801
|
İş sağlığı ve Güvenliği I
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
2
|
|
SÜM2001
|
Oseanoloji
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
3
|
|
SÜM2003
|
Biyoistatistik
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
3
|
|
SÜM2005
|
Biyokimya
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
3
|
|
SÜM2007
|
Deniz Hukuku ve Su Ürünleri Mevzuatı
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
2
|
|
SÜM2009
|
Genel Ekoloji
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
3
|
|
SÜM2509
|
Balık Fizyolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
4
|
|
SÜM2513
|
Dalış Teorisi
|
Seçmeli
|
2
|
2
|
4
|
|
SÜM2519
|
Akdeniz Zooplankton Ekolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
3
|
|
SÜM2521
|
Sucul Ekotoksikoloji
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
3
|
|
SÜM2523
|
Türkiye Tatlısu Balıkları
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM2525
|
Su Bitkileri
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM2527
|
Sportif Balıkçılık
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
3
|
|
SÜM2529
|
Statik ve Mukavemet
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
3
|
|
YDB2811
|
İngilizce III
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
3
|
|
YDB2813
|
Almanca III*
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
3
|
|
YDB2815
|
Fransızca III *
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
3
|
|
| | | | | | |
|
2. Yıl
- 2. Dönem
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Teori
|
Uygulama
|
AKTS
|
Yazdır
|
ISG2802
|
İş Sağlığı ve Güvenliği II
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
2
|
|
SÜM2002
|
Sucul Omurgasızlar
|
Zorunlu
|
1
|
0
|
4
|
|
SÜM2004
|
İçsu Balıkları Yetiştiriciliği
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
5
|
|
SÜM2006
|
Balıkçı Gemileri, Av Araçları ve Avlanma Yöntemleri
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
5
|
|
SÜM2008
|
Genel Mikrobiyoloji
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM2520
|
Deniz Biyolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
2
|
4
|
|
SÜM2522
|
Yabancı Türler ve Ekosisteme Etkileri
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
3
|
|
SÜM2524
|
Tehlikeli ve Zehirli Sucul Canlılar
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
4
|
|
SÜM2526
|
Türkiye Deniz Balıkları
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM2528
|
Balık Morfolojisi ve Anatomisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM2530
|
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Su Kalitesi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
3
|
|
SÜM2532
|
Denizde Haberleşme
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
3
|
|
SÜM2534
|
Deniz Meteorolojisi ve Navigasyon
|
Seçmeli
|
1
|
2
|
4
|
|
SÜM2536
|
Malzeme Bilgisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
3
|
|
YDB2812
|
İngilizce IV
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
3
|
|
YDB2814
|
Almanca IV
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
3
|
|
YDB2816
|
Fransızca IV
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
3
|
|
| | | | | | |
|
3. Yıl
- 1. Dönem
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Teori
|
Uygulama
|
AKTS
|
Yazdır
|
SÜM3001
|
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
5
|
|
SÜM3003
|
Deniz Balıkları Yetiştiriciliği
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
5
|
|
SÜM3005
|
Balık Besleme
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
4
|
|
SÜM3007
|
Balık Genetiği ve Islahı
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
3
|
|
SÜM3009
|
Staj (Kış Dönemi) 15 İş Günü
|
Zorunlu
|
0
|
0
|
4
|
|
SÜM3501
|
Çevre ve Su Kirliliği
|
Seçmeli
|
2
|
2
|
5
|
|
SÜM3503
|
Balıklarda Davranış Biyolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM3505
|
Kültür Balıklarında Gamet Kalitesi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
5
|
|
SÜM3507
|
İçsularda Balıklandırma
|
Seçmeli
|
2
|
2
|
5
|
|
SÜM3509
|
Yetiştiricilik Sistemleri ve Tasarımları
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM3511
|
Denizde Alabalık ve Salmon Yetiştiriciliği
|
Seçmeli
|
2
|
2
|
4
|
|
SÜM3513
|
Su Ürünleri Histolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
5
|
|
SÜM3515
|
Su Ür. İşleme Tesislerinde Hijyen ve Sanitasyon
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
5
|
|
SÜM3517
|
Mühendislik Mekaniği
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM3519
|
Deniz Balıkları Yetiştiriciliğinde Yeni Türler
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
5
|
|
SÜM3521
|
Kılıç Deniz Yetiştiricilikte Yenilik Süreçleri ve Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
5
|
|
| | | | | | |
|
3. Yıl
- 2. Dönem
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Teori
|
Uygulama
|
AKTS
|
Yazdır
|
SÜM3002
|
Balık Hastalıkları
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
5
|
|
SÜM3004
|
Su Ürünleri Kalite Kontrolü
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM3010
|
Staj (Yaz Dönemi) 45 İşgünü
|
Zorunlu
|
0
|
0
|
12
|
|
SÜM3502
|
Araştırma ve Deneme Metodları
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM3504
|
Balık Serolojisi ve İmmünoloji
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
5
|
|
SÜM3506
|
Su Ürünleri Patolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
5
|
|
SÜM3508
|
Balıkçılık Tarihi ve Gelişimi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM3510
|
Denizde Güvenlik
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM3512
|
Su Ürünleri Gıda Mevzuatı
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
5
|
|
SÜM3514
|
İç Su Balıkları Yetiştiriciliğinde Yeni Türler
|
Seçmeli
|
2
|
2
|
4
|
|
SÜM3516
|
Ölçme Bilgisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM3518
|
Kılıç Deniz Yetiştiricilikte AR-GE ve ÜRGE Teknolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
5
|
|
| | | | | | |
|
4. Yıl
- 1. Dönem
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Teori
|
Uygulama
|
AKTS
|
Yazdır
|
SÜM4001
|
Canlı Yem Kültürü
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
3
|
|
SÜM4003
|
Su Ürünleri Ekonomisi
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
2
|
|
SÜM4005
|
Balıkçılık Yönetimi ve Populasyon Dinamiği
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
5
|
|
SÜM4007
|
Su Ürünleri Gıda Güvenliği Ve Kalite Yönetim Sistemleri
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
3
|
|
SÜM4009
|
Alan Uygulamaları
|
Zorunlu
|
0
|
2
|
3
|
|
SÜM4013
|
Girişimcilik ve Yönetim Organizasyonu
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
2
|
|
SÜM4501
|
Sucul Kuşlar Sürüngenler ve Memeliler
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM4503
|
Balıklarda Aşı ve Tipleri
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
5
|
|
SÜM4505
|
Su Ürünlerinde Çevre Etki ve Değerlendirme
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
4
|
|
SÜM4507
|
Deniz Bitkilerinin Biyolojisi ve Ekolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM4509
|
Akvaryum Balıkları Yetiştiriciliği
|
Seçmeli
|
2
|
2
|
5
|
|
SÜM4511
|
Yük İstifi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM4513
|
Su Ürünlerinde Ambalajlama Yöntemleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
4
|
|
SÜM4515
|
Su Ürünleri Yetiştiricilik Mekanizasyonu
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
4
|
|
| | | | | | |
|
4. Yıl
- 2. Dönem
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Teori
|
Uygulama
|
AKTS
|
Yazdır
|
SÜM4002
|
Yumuşakça ve Eklem Bacaklı Yetiştiriciliği
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
4
|
|
SÜM4004
|
Su Ürünleri Yetiştiricilik Tesisleri Projelendirilmesi
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
4
|
|
SÜM4006
|
Ağ Yapım ve Donam Tekniği
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
5
|
|
SÜM4008
|
Seminer
|
Zorunlu
|
0
|
2
|
5
|
|
SÜM4502
|
Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma
|
Seçmeli
|
2
|
2
|
4
|
|
SÜM4504
|
Balık Yumurta ve Larvaları
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
5
|
|
SÜM4506
|
Su Ürünleri Gıda Mikrobiyolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM4508
|
Proje Döngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
5
|
|
SÜM4510
|
Akvaryum Balıkları Hastalıkları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
4
|
|
SÜM4512
|
Su Ürünleri İşleme Tesislerinde Tasarım ve Projelendirme
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
4
|
|
SÜM4514
|
Balık Yemleri ve Yapım Teknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
2
|
5
|
|
SÜM4516
|
Sulak Alanlar Ekolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
5
|
|
SÜM4518
|
Su Ürünleri Gıda Kimyası
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
5
|
|
SÜM4520
|
Kıyı Ötesi Balık Avcılığı ve Endüstrisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
SÜM4522
|
Su Ürünleri Farmakolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
4
|
|
| | | | | | |
|
|
Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi
1. Yıl
- 1. Dönem
Ders Adı | Py1 | Py2 | Py3 | Py4 | Py5 | Py6 | Py7 | Py8 | Py9 | Py10 | Py11 | Py12 | Py13 | Py14 |
Atatürk İlkeleri ve İnk. Tarihi I | 1 | 1 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 1 | 1 | 4 | 3 | 1 | 1 | 5 |
Genel Fizik | 1 | 1 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 1 | 1 | 4 | 3 | 1 | 1 | 5 |
Genel Kimya | 1 | 1 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 1 | 1 | 4 | 3 | 1 | 1 | 5 |
Matematik I | | | 5 | | | | 3 | 2 | 2 | | 3 | 5 | | |
Su Ürünleri Mühendisliğine Giriş | | | | | | 3 | | | 4 | 5 | | 4 | | 2 |
Teknik Çizim ve Tasarım | | | 4 | | | | 4 | | 4 | | | 4 | | |
Genel Biyoloji | 5 | 3 | 4 | | 3 | | | | | | | 3 | | |
Türk Dili I | 1 | 1 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 1 | 1 | 4 | 3 | 1 | 1 | 5 |
İngilizce I | | | 3 | | | 5 | | | | | | 5 | | |
Almanca I * | | | | | | 5 | | | | | | 4 | | |
Fransızca I * | | | | | | 5 | | | | | | 4 | | |
| | | | | | | | | | | | | | |
|
1. Yıl
- 2. Dönem
Ders Adı | Py1 | Py2 | Py3 | Py4 | Py5 | Py6 | Py7 | Py8 | Py9 | Py10 | Py11 | Py12 | Py13 | Py14 |
Atatürk İlkeleri ve İnk. Tarihi II | 1 | 1 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 1 | 1 | 4 | 3 | 1 | 1 | 5 |
Matematik II | 1 | 1 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 1 | 1 | 4 | 3 | 1 | 1 | 5 |
İhtiyoloji | 4 | 5 | | 5 | | 3 | | | | 4 | | 5 | | |
Limnoloji | 5 | 3 | 4 | | 3 | | | | | | | 3 | | |
Planktonoloji | 5 | 3 | | | | | | | | | | 3 | | |
Su Kalitesi ve Kontrolü | | 4 | | | 5 | | | 4 | | 3 | | 3 | | |
Akışkanlar Mekaniği | 5 | 3 | 4 | | 3 | | | | | | | 3 | | |
Türk Dili II | 1 | 1 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 1 | 1 | 4 | 3 | 1 | 1 | 5 |
İngilizce II | 1 | 1 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 1 | 1 | 4 | 3 | 1 | 1 | 5 |
Almanca II * | | | | | | 5 | | | | | | 4 | | |
Fransızca II * | | | | | | 5 | | | | | | 4 | | |
| | | | | | | | | | | | | | |
|
2. Yıl
- 1. Dönem
Ders Adı | Py1 | Py2 | Py3 | Py4 | Py5 | Py6 | Py7 | Py8 | Py9 | Py10 | Py11 | Py12 | Py13 | Py14 |
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI | | | | | | | | | | | | | | |
İş sağlığı ve Güvenliği I | | | | | | | | | | | | | | |
Oseanoloji | 3 | 3 | | 4 | | | | | | | | 4 | | |
Biyoistatistik | 3 | 3 | | 4 | | | | | | | | 4 | | |
Biyokimya | | | | 3 | 4 | | 4 | | | | | 2 | | |
Deniz Hukuku ve Su Ürünleri Mevzuatı | | | | | | 5 | | 3 | 2 | | | | | |
Genel Ekoloji | 3 | 3 | | | | | 2 | | | 3 | | 3 | | |
Balık Fizyolojisi | 3 | 3 | 4 | | 4 | | | | 5 | | | | | |
Dalış Teorisi | 3 | | | | | | | | | | 2 | | 5 | |
Akdeniz Zooplankton Ekolojisi | 5 | 4 | | | 3 | | | | | | | 3 | | 5 |
Sucul Ekotoksikoloji | 5 | 4 | | | 4 | | | | | | | 3 | | 5 |
Türkiye Tatlısu Balıkları | 4 | 3 | | | | 3 | | | | | 2 | | | |
Su Bitkileri | 3 | 5 | | | | | | 3 | | | | | | |
Sportif Balıkçılık | | 5 | | 3 | | | | | | | | | | |
Statik ve Mukavemet | | | 5 | | | | 4 | | 2 | | | | | |
İngilizce III | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 |
Almanca III* | | | | | | 5 | | | | | | 4 | | |
Fransızca III * | | | | | | 5 | | | | | | 4 | | |
| | | | | | | | | | | | | | |
|
2. Yıl
- 2. Dönem
Ders Adı | Py1 | Py2 | Py3 | Py4 | Py5 | Py6 | Py7 | Py8 | Py9 | Py10 | Py11 | Py12 | Py13 | Py14 |
İş Sağlığı ve Güvenliği II | | | | | | | | | | | | | | |
Sucul Omurgasızlar | 5 | | | | | | | | | | | | | |
İçsu Balıkları Yetiştiriciliği | 4 | | 4 | | | | 4 | 4 | | 4 | | | | |
Balıkçı Gemileri, Av Araçları ve Avlanma Yöntemleri | | | 4 | | | | 3 | | 4 | 3 | 4 | 4 | | |
Genel Mikrobiyoloji | 3 | 5 | | 4 | 5 | | | 5 | | | | 3 | | 5 |
Deniz Biyolojisi | 3 | 3 | | | 4 | | | | | | | 4 | 3 | 5 |
Yabancı Türler ve Ekosisteme Etkileri | 5 | 4 | | | 3 | | | | | | | 4 | | 5 |
Tehlikeli ve Zehirli Sucul Canlılar | 4 | 5 | | | 3 | | | | | | | | | |
Türkiye Deniz Balıkları | 4 | | 4 | 3 | 3 | | | | | | 4 | | 5 | |
Balık Morfolojisi ve Anatomisi | 5 | 4 | 4 | | | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Su Kalitesi | 3 | 3 | 5 | 4 | | 5 | | | | 5 | 4 | 4 | | |
Denizde Haberleşme | | | | | | 3 | | | | | 5 | 4 | 5 | 5 |
Deniz Meteorolojisi ve Navigasyon | | | | | | 3 | | | | | 5 | 3 | 5 | 5 |
Malzeme Bilgisi | | | | | | | 5 | | | | | | | 5 |
İngilizce IV | | | | | | 5 | | | | | | 4 | | |
Almanca IV | | | | | | 5 | | | | | | 4 | | |
Fransızca IV | | | | | | 5 | | | | | | 4 | | |
| | | | | | | | | | | | | | |
|
3. Yıl
- 1. Dönem
Ders Adı | Py1 | Py2 | Py3 | Py4 | Py5 | Py6 | Py7 | Py8 | Py9 | Py10 | Py11 | Py12 | Py13 | Py14 |
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi | 2 | | | 4 | 3 | | 3 | | | | | | | |
Deniz Balıkları Yetiştiriciliği | 2 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 5 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 |
Balık Besleme | 3 | | 2 | | | | 2 | 5 | | | | | | 5 |
Balık Genetiği ve Islahı | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | 4 | 3 | | | | | 2 |
Staj (Kış Dönemi) 15 İş Günü | 3 | 5 | 3 | 5 | 5 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 |
Çevre ve Su Kirliliği | 5 | 5 | | | 5 | | | 3 | | | | 3 | 3 | 5 |
Balıklarda Davranış Biyolojisi | 5 | 5 | | | | | | 5 | | | 5 | | | 5 |
Kültür Balıklarında Gamet Kalitesi | | | | | | | | 5 | | | | | | 5 |
İçsularda Balıklandırma | 5 | 4 | 2 | | | 3 | 3 | 5 | 5 | 4 | | | | 5 |
Yetiştiricilik Sistemleri ve Tasarımları | 3 | 4 | 5 | | | 4 | 4 | 5 | | | | | | 5 |
Denizde Alabalık ve Salmon Yetiştiriciliği | 5 | 5 | 4 | | | 4 | 4 | 5 | 5 | | | | | 5 |
Su Ürünleri Histolojisi | 4 | 5 | | | | | | | | | | | | 5 |
Su Ür. İşleme Tesislerinde Hijyen ve Sanitasyon | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | | 4 | | | | | 5 |
Mühendislik Mekaniği | | | 5 | | | | | | | | | 4 | | 5 |
Deniz Balıkları Yetiştiriciliğinde Yeni Türler | 5 | 5 | 3 | | 3 | 3 | 4 | 5 | | 4 | | 3 | | 5 |
Kılıç Deniz Yetiştiricilikte Yenilik Süreçleri ve Yönetimi | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | |
|
3. Yıl
- 2. Dönem
Ders Adı | Py1 | Py2 | Py3 | Py4 | Py5 | Py6 | Py7 | Py8 | Py9 | Py10 | Py11 | Py12 | Py13 | Py14 |
Balık Hastalıkları | 5 | 4 | | | | | | 5 | | | | | | 5 |
Su Ürünleri Kalite Kontrolü | 4 | 3 | | 5 | 5 | 5 | | | | | | | | 5 |
Staj (Yaz Dönemi) 45 İşgünü | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | |
Araştırma ve Deneme Metodları | 5 | 3 | 5 | | 5 | | 5 | 4 | 3 | | | 5 | | 5 |
Balık Serolojisi ve İmmünoloji | 5 | 4 | | | 5 | | | 5 | | | | | | 5 |
Su Ürünleri Patolojisi | 5 | 4 | | | 5 | | | 5 | | | | | | 5 |
Balıkçılık Tarihi ve Gelişimi | 5 | 5 | | | | 5 | | | | | 5 | | 5 | 5 |
Denizde Güvenlik | 4 | 5 | | | | 5 | | | | | 5 | | 5 | 5 |
Su Ürünleri Gıda Mevzuatı | 4 | 3 | | 5 | | 5 | 4 | | 3 | | | | | 5 |
İç Su Balıkları Yetiştiriciliğinde Yeni Türler | 5 | 5 | | | 5 | 4 | | | | | | | 5 | 5 |
Ölçme Bilgisi | | | 5 | | | | 4 | | 3 | | | | | 5 |
Kılıç Deniz Yetiştiricilikte AR-GE ve ÜRGE Teknolojisi | | | | | | | | | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | |
|
4. Yıl
- 1. Dönem
Ders Adı | Py1 | Py2 | Py3 | Py4 | Py5 | Py6 | Py7 | Py8 | Py9 | Py10 | Py11 | Py12 | Py13 | Py14 |
Canlı Yem Kültürü | | | | | | | | 5 | 4 | | | | | 5 |
Su Ürünleri Ekonomisi | | | 3 | | | 5 | 5 | | | | | | | 5 |
Balıkçılık Yönetimi ve Populasyon Dinamiği | 5 | 5 | | | 5 | | | | | | 5 | 5 | 5 | 5 |
Su Ürünleri Gıda Güvenliği Ve Kalite Yönetim Sistemleri | | | | 5 | | 4 | 4 | | 4 | | | 3 | | |
Alan Uygulamaları | 3 | 3 | | 4 | | | | | | | | 4 | | |
Girişimcilik ve Yönetim Organizasyonu | | | 5 | | | | 4 | | 4 | 2 | | | | |
Sucul Kuşlar Sürüngenler ve Memeliler | 5 | 5 | | | 5 | | | | | | | | | 5 |
Balıklarda Aşı ve Tipleri | 4 | 5 | | | 5 | | | 5 | | | | | | 5 |
Su Ürünlerinde Çevre Etki ve Değerlendirme | 5 | 5 | 3 | | 5 | | 2 | | | 5 | | | | 5 |
Deniz Bitkilerinin Biyolojisi ve Ekolojisi | 4 | 4 | | 3 | 2 | | | | | | | | | |
Akvaryum Balıkları Yetiştiriciliği | 3 | 4 | 4 | | | | 4 | 4 | 4 | | | | | 5 |
Yük İstifi | | | | | | 3 | | | 4 | | 5 | | 5 | 5 |
Su Ürünlerinde Ambalajlama Yöntemleri | | 2 | | 5 | 4 | 4 | | | 3 | | | | | 5 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik Mekanizasyonu | | | 3 | | 4 | | | 5 | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | |
|
4. Yıl
- 2. Dönem
Ders Adı | Py1 | Py2 | Py3 | Py4 | Py5 | Py6 | Py7 | Py8 | Py9 | Py10 | Py11 | Py12 | Py13 | Py14 |
Yumuşakça ve Eklem Bacaklı Yetiştiriciliği | 3 | 3 | | | | | | 5 | 4 | | | | | 5 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik Tesisleri Projelendirilmesi | 3 | 3 | 5 | | | 5 | 5 | 4 | 5 | | | | | 5 |
Ağ Yapım ve Donam Tekniği | | | | | | | | | | | 5 | | 5 | 5 |
Seminer | 3 | 3 | | 4 | | | | | | | | 4 | | |
Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma | 5 | 5 | | | | | 3 | | | | | | | 5 |
Balık Yumurta ve Larvaları | 3 | 3 | | | 3 | | | 3 | | | | | | 5 |
Su Ürünleri Gıda Mikrobiyolojisi | | 4 | | 3 | | | 3 | 3 | 4 | | | | | |
Proje Döngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı | | | 4 | | | 3 | 4 | | 5 | 5 | | | | 5 |
Akvaryum Balıkları Hastalıkları | | 3 | | | 2 | 3 | | 3 | | | | | | 5 |
Su Ürünleri İşleme Tesislerinde Tasarım ve Projelendirme | | | 5 | 5 | | 3 | | | | 4 | | | | 5 |
Balık Yemleri ve Yapım Teknolojisi | 3 | 3 | 3 | | | 4 | 5 | 4 | | | | | | 5 |
Sulak Alanlar Ekolojisi | 3 | 5 | | | 4 | 5 | | | 3 | 3 | 4 | | | 5 |
Su Ürünleri Gıda Kimyası | 3 | | | 5 | 5 | | | | | | | | | 5 |
Kıyı Ötesi Balık Avcılığı ve Endüstrisi | 4 | | | | | 4 | | | | 3 | 3 | 4 | | |
Su Ürünleri Farmakolojisi | 3 | | | | | 3 | | 4 | | | | | | 5 |
| | | | | | | | | | | | | | |
|
|