Kazanılan Derece
Turist Rehberliği programı derslerinin (toplam 120 AKTS) tümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler, ön lisans derecesine sahip olurlar.
Kabul Koşulları
Programa kabul edilecek öğrencilerin ülke çapında yapılan yükseköğretimde öğrenci kabulüne ilişkin sınava girmeleri zorunludur. bu sınav yılda bir kez yapılmakta olup OSYM tarafından düzenlenmektedir. Öğrencinin bu sınavda ilgili puan türünden programa yerleşmek için yeterli puanı almış olması gerekmektedir.
Yeterlilik Koşulları
Turizm Rehberliği Programı alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
Önceki Öğrenim
Türkiye'deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Marmaris Turizm Meslek Yüksekokulu Turizm Rehberliği Programına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Tarihçe
05 Ocak 2012 tarihinde "İçmeler Turizm Meslek Yüksekokulu" adıyla kurulmuş olan yüksekokulumuz, üniversitemiz senatosunun kararı ile 2015 yılında "Marmaris Turizm Meslek Yüksekokulu" adını almıştır. Yüksekokulumuz bünyesinde "Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri" ve "Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri" olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır. Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri bölümü bünyesinde yer alan "Turist Rehberliği" programı 05 Ocak 2012 tarihinden itibaren öğrenci alımına başlamıştır.
Program Profili
Programın amacı, profesyonel turist rehberi olmak isteyen öğrencilere bir yıllık isteğe bağlı ingilizce hazırlık sınıfından sonra gerekli mesleki bilgilerin kazandırılması, bu amaçla öğrencileri turizm sektörüne ait tüm alt yapı bilgileri ile donatmak ve bu bilgiler ile eğitim sonrası iş hayatına atılmalarını sağlamaktır. Eğitim süresinde turizm sektörünün genel yapı taşı olan yabancı dil eğitimi de ağırlıklı olarak verilmektedir. Ayrıca yüksekokulumuzdaki öğrenim süreleri boyunca meslek hayatlarında gerek duyacakları pek çok konuyu (Rehberlik Meslek Dersi, Anadolu Uygarlıkları, Mitoloji, Türkiye'nin Turizm Coğrafyası, İlkyardım vb.) deneyimli ve uzman eğiticilerden teorik ve uygulamalı olarak öğrenmektedirler. Programdan mezun olan öğrencilerimizin Profesyonel Turist Rehberi lisansı alabilmeleri için TUREB (Turist Rehberleri Birliği)in Anadolu turuna katılmaları ve YDS sınavından ilgili yabancı dilde 75 almaları zorunludur.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Öğrenciler derslerin ölçme ve değerlendirme sistemleri içerisinde mevcut bulunan; uygulama, proje, seminer, atölye, ödev gibi çalışmalara katılmak zorundadırlar. Teorik derslerin en az %70, uygulamalı ve laboratuvar çalışmalarının ise en az %80 devam zorunluluğu bulunmaktadır. Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrencilere final sınavlarına girme hakkı tanınmaz. Öğrenci teorik derslerde devam zorunluluğunu yerine getirene kadar ilgili dersi tekrar etmek zorundadır. Sınavlar genellikle yazılı olarak yapılır. Ancak, öğretim elemanı sözlü sınav yapılmasına da karar verebilir. Dersin sınavları dersi veren öğretim elemanı tarafından yapılmaktadır. Her ders için en az bir ara sınav, bir yılsonu sınavı olmak üzere iki sınav gerçekleştirilmektedir. Sınavların başarı puanlarına katkı düzeyleri dersi veren öğretim elemanı tarafından belirlenmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrenciler her dönem 30 akts olmak üzere dört dönem üzerinden toplam 120 akts almaları ve 4'lük not sisteminde en az 2.00 not ortalamasına sahip olmaları durumunda mezuniyete hak kazanırlar.
Mezun İstihdamı
Bu programdan mezun olan öğrencilerin tüm Türkiye genelinde seyahat acentalarında veya serbest çalışma olanakları mevcuttur. Kendisini yeterince geliştiren mezun öğrencilerimizin yurt dışı turlarda da tur lideri olarak çalışma olanakları mevcuttur.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisans programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Bölüm AKTS Koordinatörü
Öğr.Gör.Dr. Gencer SÜMBÜL