English
Muğla Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojisi

Kazanılan Derece

Bu programdan mezun olan öğrenciler Ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar ve İnşaat Teknikeri Ünvanı alırlar.

Kabul Koşulları

Programa öğrenci kabulü, YÖK tarafından belirlenen ilgili yönetmelik-yönergeler doğrultusunda, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen sınavlar ve yerleştirme ile gerçekleştirilmektedir. Liselerden mezun olanlar ise öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi tarafından yapılan sınavdan yeterli puanı alarak programa kayıt yaptırabilirler.

Yeterlilik Koşulları

Öğrenci 2 yıllık eğitim süresince 120 AKTS kredisini tamamlamalıdır. Programdan mezun olabilmek için öğrenci aldığı tüm dersleri ve 60 iş günü olan endüstriye dayalı öğrenim stajını tamamlamalı, genel bağıl not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olmalı ve başarısız dersi bulunmamalıdır.

Önceki Öğrenim

Tüm liselerden öğrenci kabul edilmektedir.

Tarihçe

İnşaat programı, Muğla Üniversitesi Muğla Meslek Yüksekokulu 1994-1995 Eğitim –öğretim yılında başlamış olup 01.08.2011 İKMEP kapsamında 2011-2012 Eğitim –Öğretim dönemine Yapı denetim programı olarak devam etmiştir. 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren ise inşaat teknolojisi programı olarak devam etmektedir

Program Profili

Programda temel mesleki bilgileri kapsayan ve endüstriye dayalı teorik dersler ile laboratuvar ortamında uygulama dersleri verilmektedir. Öğrenciler birinci sınıf sonunda, iş hayatına kendilerini daha iyi hazırlayabilmesi için 60 iş günü süresince yaptıkları endüstriye dayalı zorunlu stajlarını tamamlamaktadırlar. İnşaat Teknolojisi Programında eğitim türü örgün eğitimdir. Eğitim dili Türkçe'dir. Okun bünyesinde programa ait bir adet laboratuvar bulunmaktadır. Bu laboratuvar içerisinde Malzeme, Beton, Zemin, Mekanik, Hidrolik, Asfalt deneyleri yapılabilmektedir. Özel sektör ve kamu kuruluşları tarafından öğrencilere staj ve teknik gezi imkanları sağlanmaktadır.

Program Yeterlilikleri

1- Matematik, fen bilimleri ve kendi alanları ile ilgili konularda yeterli alt yapıya sahiptir.
2- Geliştirilmiş teknolojilerin uygulanmasındaki sorunları ve çözümleri anlar.
3- Teknoloji alanında güncel teknikeri ve araçları ek teknik eğitim alarak uygular.
4- Teknik resim becerisini uygulamada etkin kullanır.
5- Deney yapar, veri toplar, toplanan verileri sunar.
6- Bireysel olarak veya takımlarla çalışır.
7- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olur.
8- Teknoloji alanında güncel teknikleri ve araçları ek eğitim alarak kullanır.
9- Bilişim teknolojilerini kullanır, alanın gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
10- Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurar; orta ileri düzeyde en az bir yabancı dili Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanır.
11- Teknik resim kullanarak iletişim kurar.
12- Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir.

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Program müfredatında yer alan her bir ders ünitesinin öngörülen öğrenme çıktılarını elde etmede ne kadar başarılı oldukları, ara sınav, dönem içi etkinliklerle ve her dönem sonunda yapılan final sınavlarıyla ölçülmektedir. Ara sınav ve final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih, yer ve zamanlarda yapılır. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, kısa sınav vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 30 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Öğrenci ilgili dersten FF ya da FD notu almışsa başarısız sayılır ve bir sonraki yıl o dersi tekrar etmek zorunda kalır. Bunların yanında KK notu bir dersten devamsızlıktan kalındığını, GG notu o dersten geçildiğini ve SS notu da o dersin süren ders olduğunu ve dersin gerçek notunun bu süreç sonunda işleneceğini ifade eder.

Mezuniyet Koşulları

Öğrenci 2 yıllık eğitim süresince 120 AKTS kredisini tamamlamalıdır. Programdan mezun olabilmek için öğrenci aldığı tüm dersleri ve 60 iş günü olan öğrenim stajını tamamlamalı, genel bağıl not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olmalı ve başarısız dersi bulunmamalıdır.

Mezun İstihdamı

Mezun öğrenciler; yapı şantiyelerinde, yapı malzemesi üreten sanayi kuruluşlarında, yapı denetim firmalarında ,yapı malzemeleri kalite kontrolünde ve mimarlık ve mühendislik bürolarında tekniker olarak çalışabilmektedirler.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Mezun olan öğrenciler, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları mezunlarının, lisans öğrenimine devamları için ilgili yönetmelik hükümleri uygulanır. Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir. Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir. Program mezunları ÖSYM'nin düzenlediği Dikey Geçiş Sınavı sonuçlarına göre ilgili fakültelerinin İnşaat Mühendisliği, Mimarlık ve İç Mimarlık bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler. Ayrıca Açık Öğretim Fakültelerinin İktisat ve İşletme bölümlerine de dikey geçiş imkanı bulunmaktadır.

Eğitim Türü

Ön lisans

Bölüm Başkanı

Dr.Öğr.Üyesi Bengül Metin

Bölüm AKTS Koordinatörü

Ders Planı

Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | Tel: + 90 (252) 211-1000 | Fax: + 90 (252) 223-9280
Copyright © 2013 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Yukarı Çık