Kabul Koşulları
1-)Beden Eğitimi ve Spor Tezli Yüksek Lisans programına başvuru yapacak adaylar; ALES puan türünden (SAY, SÖZ, EA) en az 65 puana sahip olmalıdır.
2-) Adaylar; Spor Bilimleri Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu veya Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü mezunu olmalıdır.
3-) Adayların Lisans Mezuniyeti Not Ortalamaları en az 2.70 (4’lük sistemde) olmalıdır.
Yeterlilik Koşulları
Anabilim Dalının yada ilişkili olan diğer anabilim dallarının lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 24 kredilik(60 AKTS) ders ve 1 seminer dersi alıp başarılı olmak (100 üzerinden 65 puan)ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi jüri önünde savunarak başarılı olmak
Önceki Öğrenim
İlgili enstitü bünyesindeki başka bir EABD/EASD veya başka bir üniversitedeki lisansüstü programlarda en az bir yarıyılını tamamlamış öğrenciler, Üniversitenin lisansüstü programlarına yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geçiş için öğrencinin ilgili programın en son ilan edilen öğrenci kabul ve başarı şartlarını sağlaması ve geldiği programda devam ettiği derslerinin tamamını başarmış olması gerekir. Yatay geçişler için başvuru akademik takvimde belirlenen tarihlerde yapılır.
Tarihçe
Beden Eğitimi ve Spor Tezli Yüksek Lisans Programı 1996 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açılmıştır.
Sağlık Bilimleri Enstitüsünün kurulduğu 2012 yılından beri bu enstitü bünyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Program Profili
Beden Eğitimi ve Spor Programında spor bilimleri alanında yoğun bir müfredat uygulanmaktadır. Öğrencilerin, spor bilimleri içerisinde yer alan her türlü organizasyonda etkin bir rol oynamalarına imkan sağlayacak ve onları bir lider olarak yetişmelerine yönelik bir eğitim programı yürütülmektedir.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarından oluşur. Öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için; teorik derslerin en az %70’ine, laboratuvar ve uygulamaların ise en az %80’ine katılmış olması gerekir. Sınavlar; yazılı, sözlü, yazılı-uygulamalı ve sözlü-uygulamalı yapılabilir. Her ders için ilgili yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. Ara sınav ve yarıyıl sonu başarı notu katkı oranları, ilgili öğretim üyesi veya nitelikleri Senatoca belirlenen doktora derecesine sahip öğretim görevlilerinin önerisi ile her yarıyılın başında EYK tarafından karara bağlanır. Bir dersten başarılı olabilmek için yarıyıl sonu başarı notunun yüksek lisans için en az CC, doktora için en az CB olması gerekir. Bu sınavların değerlendirilmesinde aşağıda belirtilen puanlama sistemi uygulanır:
Puan Yarıyıl sonu ders notu Katsayı
90-100 AA 4,00
85-89 BA 3,50
80-84 BB 3,00
75-79 CB 2,50
70-74 CC 2,00
65-69 DC 1,50
60-64 DD 1,00
50-59 FD 0,50
00-49 FF 0
(TT) , derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getiremediği için başarısız olan öğrencilere verilir.
(GG) , tez çalışmalarını başarıyla tamamlayan öğrencilere verilir. (GG) notu ayrıca, kredisiz olarak alınan ve başarılı olunan derslere verilir. Bu not seminer, uzmanlık alan dersi, tez çalışması, yeterlik sınavına hazırlık ve tez önerisi dersleri için verilir.
(KK) , tez çalışmalarını başarıyla sürdüremeyen öğrencilere verilir. (KK) notu ayrıca, kredisiz olarak alınan ve başarısız olunan derslere verilir. Bu not seminer, uzmanlık alan dersi, tez çalışması, yeterlik sınavına hazırlık ve tez önerisi dersleri için verilir.
Mezuniyet Koşulları
Tezli yüksek lisans programı 24 krediden ve 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, uzmanlık alan dersi ve 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla tez/sanat çalışmasını içeren özel konulu derslerden oluşur.
Mezun İstihdamı
Almış olduğu eğitimle kamu ve özel sektörde araştırıcı, üniversitelerde akademik personel olarak istihdam edilebiliyor olmak.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Yüksek Lisans programını başarıyla tamamlayan mezunlar, aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarının doktora programlarına başvurmaya hak kazanırlar.
Eğitim Türü
Bu yüksek lisans derece programında amaç; Beden Eğitimi ve Spor alanında yeterli bilimsel teorik bilgiye ve uygulama becerisine sahip olan, kendi başına bilimsel bir araştırma çalışması planlayıp yürütebilen, elde ettiği verileri bilimsel olarak yorumlayarak bir sonuca ulaşabilen araştırmacı bilim insanları yetiştirmektir.
Bölüm AKTS Koordinatörü
Doç.Dr. Fatma İlker KERKEZ