Kazanılan Derece
Doktor Metalurji ve Malzeme Mühendisi
Kabul Koşulları
Başvuracak adayların lisans ve/veya tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları, lisans derecesiyle doktoraya başvuracakların en az dört yıl süreli bir yükseköğretim programından mezun olmaları gerekir. Farklı alanda lisans ve/veya yüksek lisans öğrenimi gören adaylara anabilim dalınca bilimsel hazırlık programı uygulanır. • Yüksek lisans derecesine sahip olan adaylardan son üç yıl içinde ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 puan alanlar ile lisans diplomasıyla başvuran adaylardan son üç yıl içinde ALES’ten en az 70 puan alanlar doktora programına başvurabilir. • Lisans diploması ile doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamasının 4’lük not sistemine göre en az 3.00 olması gerekir. Yüzlük sistemdeki notların 4’lük sistemdeki karşılıklarının belirlenmesi Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan tabloya göre yapılır. Öğrencinin mezun olduğu üniversite tarafından sağlanan dönüştürme tabloları da geçerlidir. • Doktora programına müracaat edecek adayların YDS'den 60 ve üzeri puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puanın eşdeğeri bir puanı almış olmaları gerekir. • Doktora programına, lisans ve/veya yüksek lisans mezuniyet ortalaması, ALES ve mülakat sınavı sonuçları ile yabancı dilden aldıkları puanlar değerlendirilerek öğrenci kabul edilir. • Yurtdışı yükseköğretim kurumlarından alınan yüksek lisans diplomalarının denklikleri Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanan adaylar da doktora programına başvurabilir. Başvuruların değerlendirilmesi ise: – Aday öğrenciler, önceden ilan edilen gün, yer ve saatte mülakat sınavına girerler. Adayların başarılı sayılabilmesi için; mülakat sınavında aldığı puan, yüksek lisans veya lisans mezuniyet not ortalaması ve ALES puanı ile birlikte yabancı dilden aldığı puan değerlendirilir. – Adayların başarı durumu genel başarı notu ile belirlenir. Genel başarı notu; ALES sonucunun %50’si, yüksek lisans veya lisans mezuniyet ortalamasının %20’si, yabancı dil puanının %10’u ve mülakatta alınan puanın %20’si alınarak hesaplanır. – Adayların başarılı sayılabilmesi için, hesaplanan genel başarı notunun 100 üzerinden en az 60 puan olması gerekir. Enstitü Yönetim Kurulu, adayları başarı puanlarına göre sıralayarak, daha önce ilan edilen kontenjanlar kadar asil ve yarısı kadar yedek adayı belirleyerek ilan eder. Aynı puana sahip adaylardan ALES başarı puanı yüksek olan, eşitlik devam ettiği takdirde de mülakat puanı yüksek olan aday tercih edilir.
Yeterlilik Koşulları
Doktora programına girişte başarı değerlendirmesi şu şekilde gerçekleştirilir: – Aday öğrenciler, önceden ilan edilen gün, yer ve saatte mülakat sınavına girerler. Adayların başarılı sayılabilmesi için; mülakat sınavında aldığı puan, yüksek lisans veya lisans mezuniyet not ortalaması ve ALES puanı ile birlikte yabancı dilden aldığı puan değerlendirilir. – Adayların başarı durumu genel başarı notu ile belirlenir. Genel başarı notu; ALES sonucunun %50’si, yüksek lisans veya lisans mezuniyet ortalamasının %20’si, yabancı dil puanının %10’u ve mülakatta alınan puanın %20’si alınarak hesaplanır. – Adayların başarılı sayılabilmesi için, hesaplanan genel başarı notunun 100 üzerinden en az 60 puan olması gerekir. Enstitü Yönetim Kurulu, adayları başarı puanlarına göre sıralayarak, daha önce ilan edilen kontenjanlar kadar asil ve yarısı kadar yedek adayı belirleyerek ilan eder. Aynı puana sahip adaylardan ALES başarı puanı yüksek olan, eşitlik devam ettiği takdirde de mülakat puanı yüksek olan aday tercih edilir.
Önceki Öğrenim
Yurt içi yükseköğretim kurumlarında Metalurji ve Malzeme Mühendisliği alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamış olan adaylar doktora programına başvurabilir. Yurtdışı yükseköğretim kurumlarından alınan yüksek lisans diplomalarının denklikleri Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanan adaylar da doktora programına başvurabilir
Tarihçe
Programımız 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğrenci alarak faaliyet geçmiştir.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Sınavlar, ödevler, projeler, uygulamalar, sunumlar, tez
Mezuniyet Koşulları
Doktora programından mezun olabilmek için 240 AKTS’ nin (7 adet bölüm içi seçmeli, PhD Seminar, PhD Special Studeies, PhD Thesis, Yeterlik Sınavı ve Tez Önerisi) tamamlanmış olması gerekir. Doktora programını başarıyla tamamlayan öğrenciye doktora diploması verilir.
Mezun İstihdamı
Mezunlarımız alanlarında uzmanlık gerektiren işleri rahatlıkla bulma imkanına sahiplerdir.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Öğrencilerimiz doktora sonrası araştırmalar yapabilir ya da akademik kariyerlerine devam edebilirler.
Eğitim Türü
Programın genel amacı metalurji ve malzeme bilimi alanında çağın bilgi ve teknolojisine hakim, gerektiğinde araştırma alanı ve konusu seçebilecek yüksek mühendis yetiştirmektir. Bu amaca paralel olarak, mezunların gerek sanayi uygulamalarında ve gerekse bilimsel araştırma alanında ileri inceleme ve test yöntemlerini uygulama ve sonuçlarını yorumlayabilecek düzeyde olmaları da hedeflenmiştir. Programdan mezun olan yüksek mühendis, metalurji ve malzeme alanında insanlığın hizmetine sunulmuş veya sunulmak üzere olan malzeme türlerinden en azından birinde bilim ve teknolojinin geldiği noktadan haberdar ve üzerinde çalışılan kritik problemlerin farkında olacaktır.