English
Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik

Kazanılan Derece

Lisans

Kabul Koşulları

ÖSYM'nin yapmış olduğu yükseköğrenim eğitimine geçiş ve yerleştirme sınavlarından yeterli puan almış olmak.

Yeterlilik Koşulları

Sekiz yarıyıllık eğitim öğrenim sonrasında yaz stajını da dahil 240 kredi tamamlayıp, 2.00 (4.00 sistemde) ve üzeri not ortalamasına sahip olan öğrenci diyetisyen olarak mezun olur.

Önceki Öğrenim

Öğrencinin başvurusu ile öğrenim gördüğü daha önceki üniversitedeki dersler Bölüm Uyum Komisyonu tarafından ders içeriği ve ders saati açısından değerlendirilir. Uygun görüldüğü takdirde bölüm lisans programı ile uyumlandırılır ve öğrenimine devam eder.

Tarihçe

Yükseköğretim Kurulunun 11.05.2011 tarihli toplantısında alınan kararı ile Fethiye Sağlık Yüksekokulu bünyesinde "Beslenme ve Diyetetik" bölümünün açılması uygun görülmüştür. Beslenme ve Diyetetik Bölümü 1 Profesör (Biyokimya), 3 Dr.Öğr.Üyesi (Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kimyası, Organik Kimya) olmak üzere 4 öğretim üyesi ile Yükseköğretim Kurulunun 24.05.2018 tarih ve 39264 sayılı yazısı ile 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılında 60 + 2 öğrenci ile Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde faaliyetlerine devam etmektedir. Bölümde araştırmalarda ve öğrenci eğitimlerinde kullanılmak üzere donanımlı bir adet laboratuvar bulunmaktadır.

Program Profili

Beslenme ve Diyetetik Bölümü, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan, toplumun beslenme durumunu saptayan ve beslenme düzeyinin geliştirilmesi için çözüm yollarının araştıran ve önerileri uygulayan, ülkenin besin, beslenme plan ve politikalarının saptayan ve yönlendiren, hastalıklarda ve diğer özel durumlarda tıbbi ve cerrahi tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre beslenme programı planlayan, eğitim veren, uygulatan ve izleyen, toplu beslenme hizmeti veren kuruluşlarda yemek servisinin yönetimi ve organizasyonu gibi çeşitli alanlarda bilimsel çalışmaları yürüten, sağlığın korunması ve geliştirilmesi ile hastalıkların tedavisi açısından toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleşmesini sağlayacak insan gücünü yetiştirmeyi amaçlar.

Program Yeterlilikleri

1- Mesleği ile ilgili kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirme becerisi kazanır.
2- Diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri meslek yaşamı boyunca etkin bir şekilde kullanır.
3- Bireylerin yaşam kalitesi ve sağlığını geliştirmek için etik ilkeler ve insan hakları doğrultusunda; proje, araştırma, gerçekleştirme, süreç izleme ve değerlendirme becerisi edinir.
4- Meslek hayatı boyunca toplumun farklı kültürlerindeki her bir birey için beslenme durumunu dikkate alarak ulusal ve uluslararası düzeyde beslenme önerilerinin geliştirilmesi, beslenme politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir.
5- Meslek hayatı boyunca karşılaşabileceği problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, karar verme ve çözme becerisi kazanır.
6- Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip ederek kanıta dayalı temel ve mesleki bilgileri kuramsal ve uygulamalı olarak kullanabilme becerisine sahiptir.
7- Alanında kendini geliştirmede gerekli olan güncel, alana özgü ekipmanları ve bilişim teknolojilerini etkin kullanma becerisi kazanır.
8- Meslek hayatı boyunca çağdaş öğrenme bilinci benimseyerek bilim, teknoloji, eğitim ve sağlık konusundaki son gelişmeleri takip ederek kendini geliştirme becerisi kazanır.
9- Multidisipliner çalışma bilinciyle bireylerin fizyolojik, çevresel ve sosyokültürel gereksinimlerine özgü beslenme planı ve/veya tedavisi geliştirebilme becerisi kazanır
10- Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun çerçevede mesleğini icra etme bilinci kazanır.
11- Meslek hayatı boyunca alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi ve becerileri kullanarak bağımsız olarak çalışmaları yürütme, ilgili alanda deney yapma, veri toplama, bulguları analiz etme ve yorumlama yeteneği ile gereken sorumluluğu alma becerisi kazanır
12- Alanında Türkçe ve en az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisi kazanır

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisans eğitim öğretim yönetmeliğine uygun olarak dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından belirlenir.

Mezuniyet Koşulları

Eğitim - Öğretim faaliyeti 4 yıl 8 yarıyıl şeklinde olup bölümden mezun olacak öğrencinin minimum AKTS'si 240 olmalıdır.

Mezun İstihdamı

Tedavi Kurumlarında Yataklı ve ayakta tedavi hizmeti veren tüm özel ve kamu kuruluşlarda Sağlık ünitelerinde ( Diyabet, onkoloji, metabolik, kardiyoloji, rehabilitasyon vb.) Toplu beslenme yapan kuruluşlarda (Okullar, Kreşler, Oteller, Yemek fabrikaları, Kamı kuruluşları, Sağlık kuruluşları Restoranlar vb.) Besin endüstrisi ve besin kontrol laboratuarlarında Toplum sağlığına yönelik ulusal ve uluslararası kuruluşlarda Beslenme ve sağlık ilişkili araştırma yapan kurumlarda, Beslenme ve diyet danışma merkezlerinde görev alabilmektedirler

Bir Üst Dereceye Geçiş

Mezun olan öğrenciler yüksek lisans ve doktora eğitimlerine gerekli şartları sağladıkları takdirde devam edebilirler.

Eğitim Türü

Türkçe

Bölüm Başkanı

Prof.Dr. Fatmagül YUR

Bölüm AKTS Koordinatörü

Dr.Öğr.Üyesi Nilgün ÖNCÜL

Ders Planı

1. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1801 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi - I Zorunlu 2 0 2
ATBY1801 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 0 2
BDB1003 Beslenme İlkeleri - I Zorunlu 2 2 6
BDB1005 Sağlık Sosyolojisi Zorunlu 2 0 3
BDB1501 Beslenme ve İşletmecilik Seçmeli 2 0 3
BDB1503 Sağlık Terminolojisi Seçmeli 2 0 3
ENF1805 Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı Zorunlu 3 0 3
KİM1003 Temel Kimya Zorunlu 2 0 5
TDB1801 Türk Dili - I Zorunlu 2 0 2
TDBY1801 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 2
YDB1811 İngilizce I Zorunlu 3 0 3
YDB1813 Almanca - I Zorunlu Seçmeli 3 0 3
YDB1815 Fransızca - I Zorunlu Seçmeli 3 0 3
İSG1901 İş Sağlığı ve Güvenliği Seçmeli 2 0 3
       
1. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1802 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II Zorunlu 2 0 2
BDB1006 Tıbbi Biyoloji ve Genetik Zorunlu 3 0 4
BDB1008 Beslenme İlkeleri II Zorunlu 2 2 6
BDB1502 Beslenme Antropolojisi Seçmeli 2 0 3
BDB1504 Besinlere Giriş Seçmeli 2 0 3
BDB1506 Laboratuar Teknikleri ve Güvenliği Seçmeli 2 0 3
KİM1808 Organik Kimya Zorunlu 2 0 4
PSİ1804 Temel Psikoloji Zorunlu 2 0 3
TDB1802 Türk Dili II Zorunlu 2 0 2
YDB1812 İngilizce II Zorunlu 3 0 3
YDB1814 Almanca -II Zorunlu Seçmeli 3 0 3
YDB1816 Fransızca II Zorunlu Seçmeli 3 0 3
       
2. Yıl - 1. Dönem
2. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BDB2002 Beslenme Biyokimyası II Zorunlu 3 0 3
BDB2004 Anatomi II Zorunlu 3 0 4
BDB2006 Fizyoloji II Zorunlu 3 0 4
BDB2008 Besin Mikrobiyolojisi Zorunlu 2 0 5
BDB2010 Besin Kimyası ve Analizleri II Zorunlu 2 0 5
BDB2502 Toplum ve Sağlık Seçmeli 2 0 3
BDB2504 Besin ve Personel Hijyeni Seçmeli 2 0 3
BDB2506 Besin Zehirlenmeleri ve Alerjisi Seçmeli 2 0 3
BDB2508 Demografik Yapı ve Sağlık Seçmeli 2 0 3
YDB2812 İngilizce IV Zorunlu 3 0 3
YDB2814 Almanca IV Zorunlu Seçmeli 3 0 3
YDB2816 Fıransızca IV Seçmeli 3 0 3
       
3. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BDB3001 Ana ve Çocuk Beslenmesi Zorunlu 2 2 5
BDB3003 Beslenme Durumu Saptama Yöntemleri Zorunlu 3 0 4
BDB3005 Toplu Beslenme Sistemleri I Zorunlu 3 0 4
BDB3007 Hastalıklarda Diyet Tedavisi I Zorunlu 2 2 5
BDB3009 Beslenme Ekolojisi Zorunlu 2 0 3
BDB3501 Besin Teknolojisi Seçmeli 2 0 3
BDB3503 Besin Ambalajlama Seçmeli 2 0 3
BDB3505 Gıda Katkı Maddeleri ve Toksikoloji Seçmeli 2 0 3
BDB3507 Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Beslenme Seçmeli 2 0 3
BDB3509 Beslenme Eğitimi Seçmeli 2 0 3
BDB3511 Mesleki İngilizce-I Seçmeli 2 0 3
       
3. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BDB3012 Toplu Beslenme Sistemleri II Zorunlu 3 0 5
BDB3014 Hastalıklarda Diyet Tedavisi II Zorunlu 2 2 6
BDB3016 Çocuk Hastalıklarında Beslenme Zorunlu 2 2 5
BDB3018 Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi Zorunlu 2 2 5
BDB3502 Beslenme Bilimlerinde İstatistik Seçmeli 2 0 3
BDB3504 Besin Biyoteknolojisi Seçmeli 2 0 3
BDB3506 Besin Hazırlama ve Pişirme Teknikleri Seçmeli 2 0 3
BDB3508 Besin Kontrolü ve Mevzuatı Seçmeli 2 0 3
BDB3510 Diyetetikte İletişim Becerileri Seçmeli 2 0 3
BDB3512 Sürdürülebilir Beslenme Seçmeli 2 0 3
BDB3514 Mesleki İngilizce-II Seçmeli 2 0 3
       
4. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BDB4009 Dönem İçi Mesleki Uygulamaları I Zorunlu 3 24 21
BDB4501 Sporcu Beslenmesi Seçmeli 2 0 3
BDB4503 Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi Seçmeli 2 0 3
BDB4505 Fonksiyonel Besinler Seçmeli 2 0 3
BDB4507 Diyetetik Uygulamalarında İlke ve Sorunlar Seçmeli 2 0 3
BDB4509 Hastalıklar Biyokimyası Seçmeli 2 0 3
BDB4513 Proje ve Seminer I Seçmeli 2 0 3
BDB4515 Enteral ve Parenteral Beslenme Seçmeli 2 0 3
       
4. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BDB4010 Dönem İçi Mesleki Uygulamaları II Zorunlu 3 24 21
BDB4502 Fiziksel Aktivitelerde Beslenme Seçmeli 2 0 3
BDB4504 Yaşlılıkta Beslenme Seçmeli 2 0 3
BDB4506 Kanser ve Beslenme Seçmeli 2 0 3
BDB4508 Erişkinlerde Yeme Bozuklukları Seçmeli 2 0 3
BDB4510 Menü Planlama Seçmeli 2 0 3
BDB4514 Proje ve Seminer II Seçmeli 2 0 3
BDB4516 Beslenme Davranışı Bozuklukları Seçmeli 2 0 3
       
 

Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi

1. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi - I111121      
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I111211      
Beslenme İlkeleri - I555524555441
Sağlık Sosyolojisi111441111111
Beslenme ve İşletmecilik 114331115111
Sağlık Terminolojisi452234221114
Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı334323443131
Temel Kimya242224223111
Türk Dili - I344443      
TÜRK DİLİ I555445      
İngilizce I111111      
Almanca - I121112      
Fransızca - I111121      
İş Sağlığı ve Güvenliği334223222311
             
1. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II111211      
Tıbbi Biyoloji ve Genetik441115111551
Beslenme İlkeleri II555422555555
Beslenme Antropolojisi534544555555
Besinlere Giriş545111115551
Laboratuar Teknikleri ve Güvenliği211121222531
Organik Kimya242224223111
Temel Psikoloji111443111111
Türk Dili II55 444      
İngilizce II111211      
Almanca -II121211      
Fransızca II111211      
             
2. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
Beslenme Biyokimyası I453434335122
Anatomi I311144111111
Fizyoloji I331144111111
Genel Mikrobiyoloji453111111551
Besin Kimyası ve Analizleri I555111111553
Beslenme ve Diyetetikte Etik511114445555
Beslenme ve Genetik141135111111
Temel İmmunoloji544534544451
Besinlerin Muhafazası ve Depolama444222444442
İngilizce III354333      
Almanca III121121      
Fransızca III221321      
             
2. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
Beslenme Biyokimyası II453434335122
Anatomi II311144111111
Fizyoloji II311144111111
Besin Mikrobiyolojisi555441111551
Besin Kimyası ve Analizleri II555111111454
Toplum ve Sağlık433211121112
Besin ve Personel Hijyeni155541134551
Demografik Yapı ve Sağlık433211121112
İngilizce IV444554      
Almanca IV111111      
Fıransızca IV444555      
             
3. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
Ana ve Çocuk Beslenmesi 553555555251
Beslenme Durumu Saptama Yöntemleri 411454554555
Toplu Beslenme Sistemleri I445554334533
Hastalıklarda Diyet Tedavisi I443455445552
Beslenme Ekolojisi523311555444
Besin Teknolojisi144111451551
Besin Ambalajlama222414444423
Gıda Katkı Maddeleri ve Toksikoloji155111111111
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Beslenme133511111111
Beslenme Eğitimi511111545555
Mesleki İngilizce-I114531441145
             
3. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
Toplu Beslenme Sistemleri II545554434533
Hastalıklarda Diyet Tedavisi II443455445542
Çocuk Hastalıklarında Beslenme542555444551
Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyolojisi511544555554
Beslenme Bilimlerinde İstatistik111111551111
Besin Biyoteknolojisi144112451551
Besin Hazırlama ve Pişirme Teknikleri511311555444
Besin Kontrolü ve Mevzuatı44442254 522
Diyetetikte İletişim Becerileri235523355433
Sürdürülebilir Beslenme334434441224
Mesleki İngilizce-II114531441145
             
4. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
Dönem İçi Mesleki Uygulamaları I555555555554
Sporcu Beslenmesi 544554555322
Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi114511111111
Fonksiyonel Besinler445144111551
Diyetetik Uygulamalarında İlke ve Sorunlar111114155111
Hastalıklar Biyokimyası151155111111
Proje ve Seminer I333231554454
Enteral ve Parenteral Beslenme531144331124
             
4. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
Dönem İçi Mesleki Uygulamaları II555555555554
Fiziksel Aktivitelerde Beslenme 554151111111
Yaşlılıkta Beslenme 554355322111
Kanser ve Beslenme323434234223
Erişkinlerde Yeme Bozuklukları 454155331111
Menü Planlama514345555554
Proje ve Seminer II333231554111
Beslenme Davranışı Bozuklukları543555434331
             
 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | Tel: + 90 (252) 211-1000 | Fax: + 90 (252) 223-9280
Copyright © 2013 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Yukarı Çık