English
Kavaklıdere Şehit Mustafa Alper Meslek Yüksekokulu Ormancılık ve Orman Ürünleri

Kazanılan Derece

Orman Ürünleri Teknikeri

Kabul Koşulları

Bölüme öğrenci kabulü, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlama / sınavları başarma durumunda gerçekleşir. Çerçevesini Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) oluşturduğu ilgili yönetmelikler doğrultusunda, bu programa öğrenci kabulü YKS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemiyle YKS puan türüne göre yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.

Yeterlilik Koşulları

1. Ormanların sahip olduğu tüm ekolojik birimleri ve bu birimler arasındaki ilişki ve etkileşimleri temel düzeyde kavrayabilme 2. Orman kaynaklarının korunması, dengeli kullanımı, süreklilik ilkesi gözetilerek yararlanmanın düzenlenmesi ve bilimsel planlamaya yönelik bazı teknikleri uygulayabilme. 3. Mevcut ormanların bakımı ve iyileştirilmesi, yeni orman alanlarının oluşturulması için ekosistem 4. Orman ekosisteminin varlığını ve doğasını biyotik ve abiyotik tehditlere karşı koruma amaçlı teknikleri uygulayabilme.tabanlı müdahalelerde bulunabilme 5. Ormancılık alanında yeni teknoloji ve yöntemleri kullanabilme. 6. Ulusal ve uluslararası ormancılık politikalarını, yasaları ve yükümlülükleri kavrayabilme. 7. Ormancılık mesleğinin etik sorumluluğu çerçevesinde çevre ve iş güvenliği konularında bilgi ve duyarlılık kazanabilme. 8. Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan sorunları tanımlama, analiz etme ve çözüm önerileri geliştirme, sorunları çözmede ekip üyesi olarak sorumluluk alma ve sorumluluğu altında çalışanları yönetme bilgi ve becerisini kazanabilme. 9. Ulusal ve uluslararası alanda çevre ve ormancılık konularında rekabet edebilme, ortak çalışmalar yapabilme, yerel veya küresel ölçekli sorunlara yeni çözüm önerileri getirebilme. 10. Yaşam boyu öğrenme ilkesinden hareketle, ormancılıkla ilgili ekolojik, ekonomik ve sosyal boyuttaki güncel gelişmeleri takip edebilme ve bu bilgileri ulusal ormancılığın faydası için kullanabilme.

Önceki Öğrenim

Daha önce başka bir Yüksek Öğretim Kurumunda öğrenim görmüş olan öğrencilerin Önceki Öğrenimi, Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" ile "Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde tanınmaktadır. Bölümümüzde örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya veya tecrübeye dayalı (in-formal/non-formal ) öğrenme şu an itibariyle tanınmamaktadır. Ancak, Yükseköğretim programlarının tamamında yer alan Yabancı Dil (İngilizce, Almanca, Fransızca vd.) Dersleri için her akademik dönem başında Muafiyet Sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen yeterlilikleri sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girme hakkına sahiptir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.

Tarihçe

Kavaklıdere Şehit Mustafa Alper Meslek Yüksek Okulu Ormancılık Bölümü Ormancılık ve Orman Ürünleri programında 2019-2020 döneminde önlisans düzeyinde eğitim-öğretime başlanacaktır. Programın kontejanı 30 öğrencidir. Ormancılık ve Orman Ürünleri ders programı, bu alanında bilinmesi gereken temel kavramları vermenin yanı sıra örgün eğitim ve öğretim avantajlarını kullanarak bilimsel bir ortamda eğitilip meslek becerilerinin kazanılması sağlanmaktadır. Dersler alanında uzman öğretim görevlileri tarafından ayrıntılı bir şekilde işlenecek ve uygulamalar yapılacaktır. Ayrıca dersler kapsamında saha uygulamaları yapılacak olup güncel uygulamalar yerinde öğrencilere gösterilecektir. Bunun yanı sıra teknolojinin sunduğu imkânlardan (bilgisayar, slayt, video) yararlanılarak çağdaş anlamda bir öğrenme ortamı sağlanmaktadır. Ormancılık ve Orman Ürünleri programında 3 öğretim görevlisi görev yapmaktadır. Öğretim elemanları, derslerinin yanında bilimsel araştırmalar yapmakta, çalışmalarını uluslar arası ve ulusal dergilerde yayınlamakta, ayrıca alanlarıyla ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde kongre ve sempozyumlara katılmaktadır.

Program Profili

5. seviye akademik ve mesleki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bir ön lisans programıdır. Öğrenci, 120 AKTS/ECTS kredisini tamamlayarak programdan mezun olur. Eğitim süresi 2 yıl (Staj süresi dâhildir.) Öğrenci, YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda yatay ve dikey geçiş yapar. Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı, bu alanında bilgi ve tecrübelerini uygulamalara dönüştürebilen, toplumsal ve teknolojik yeniliklere açık, üretken, girişimci, çevreye saygılı, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli ara elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Program Yeterlilikleri

1- Ormancılık hakkında bilgi sahibi olmak
2- Orman kaynaklarının sürdürülebilir olmasını sağlamak
3- Bilimsel bir anlayışla ormanı değerlendirebilmek
4- Ormanda sadece odun üretimi değil, çok yönlü yarar sağlamak
5- İletişim becerisine sahip olmak
6- Takım içinde uyumlu çalışmayı sağlama
7- Ormanların korunmasını sağlamak
8- Mevcut ormanların iyileştirilmesini sağlamak

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Verilen her bir ders için en az bir ara sınav ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınavın etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun (2,00) üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. Ara yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir. FF notu alan öğrenci başarısızdır, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu MM ve GG ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.

Mezuniyet Koşulları

Alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplamı 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.

Mezun İstihdamı

Ormancılık ve Orman ürünleri programı mezunları, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü) merkez ve taşra teşkilatları ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Planlama Teşkilatı gibi kurumlarda teknik ve idari görevler yaparlar. Özel sektörde de, özel ormancılık bürolarında, peyzaj firmalarında, özel fidanlıklarında ve ormancılık ile ilgili iş ve işlemler yapan diğer özel kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışabilmektedirler.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Program mezunları, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde ilgili fakültelerin “Orman Endüstrisi Mühendisliği, Orman Mühendisliği veya Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği” lisans programlarına geçiş yapabilirler. Ayrıca, programa yerleştirilmeleriyle birlikte veya mezun olarak ikinci üniversite hakkı ile sınavsız olarak Açık öğretim lisans programlarına devam edebilirler.

Eğitim Türü

1. Ekolojik, ekonomik, sosyal ve teknik konularda donanımlı, bu bilgileri orman kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi, korunması ve işletilmesinde kullanabilen teknik elemanlar yetiştirmek. 2. Mevcut ormanların bakım, gençleştirilmesi ve iyileştirilmesi, verimsiz orman alanlarının verimli hale dönüştürülmesi ve mevcut ormanların korunması ve sürekliliğinin sağlanması konularında bilgi sahibi olan, teknik elemanlar yetiştirmek 3. Bilimsel bir anlayışla ormanı bir ekosistem olarak değerlendirmek 4. Orman ve orman alanlarından sadece odun üretimi odaklı değil, çok yönlü yararlanmayı sağlamak 5. İletişim becerisine sahip, takım çalışmasına yatkın teknikerler yetiştirmek Modelleme yapabilme. 6. Acil durum ekiplerini oluşturabilme, 7. Sağlık güvenlik planı hazırlama 8. İşyeri İş Sağlığı ve Güvenliği dosyası hazırlayabilme.

Bölüm Başkanı

Öğr.Gör. Yunus AYDIN

Bölüm AKTS Koordinatörü

Öğr.Gör. İrfan ÖZTÜRK

Ders Planı

1. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1801 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Zorunlu 2 0 2
ATBY1801 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Zorunlu 2 0 2
BAH1817 Genel Botanik Zorunlu 2 1 3
HAK1801 Harita ve Ölçme Bilgisi Zorunlu 3 1 3
HAK1902 Coğrafi Bilgi Sistemi Seçmeli 2 0 3
KİM1901 Genel Kimya Seçmeli 3 0 3
MAP1807 Genel Matematik Zorunlu 2 0 3
ORP1009 Ormancılık Bilgisi Zorunlu 3 0 3
ORP1013 Toprak İlmi Zorunlu 2 1 3
ORP1015 Zooloji Zorunlu 2 1 3
ORP1019 Ağaç Malzeme Teknolojisi Zorunlu 3 0 3
ORP1501 Ormancılıkta Girişimcilik Seçmeli 3 0 3
ORP1505 Korunan Alanlar Seçmeli 3 0 3
ORP1507 Çevre Koruma Seçmeli 3 0 3
ORP1509 Odun Kusurları Seçmeli 3 0 3
TDB1801 Türk Dili I Zorunlu 2 0 2
TDBY1801 Türk Dili I Zorunlu 2 0 2
YDB1801 İngilizce I Zorunlu 2 0 2
       
1. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1802 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II Zorunlu 2 0 2
BİP1824 Bilgi İletişim ve Teknolojileri Zorunlu 3 0 3
ORP1008 Meslek Stajı (30 iş günü) Zorunlu 0 0 8
ORP1010 Odun Dışı Orman Ürünleri Zorunlu 2 1 2
ORP1014 Orman Botaniği Zorunlu 3 1 3
ORP1020 ORMAN EKOLOJİSİ Zorunlu 2 1 2
ORP1504 İstatistik Seçmeli 2 0 3
ORP1506 Ormancılık İşletme Ekonomisi Seçmeli 2 0 3
ORP1508 İş Etüdü ve Ergonomi Seçmeli 2 0 3
ORP1510 Orman Bakımı ve Koruma Seçmeli 2 0 3
ORP1512 Orman Kadastro Bilgisi Seçmeli 2 0 3
ORP1514 Orman Entomolojisi Seçmeli 2 0 3
ORP1518 Orman Ürünleri Kimyası Seçmeli 2 1 3
TDB1802 Türk Dili II Zorunlu 2 0 2
YDB1802 İngilizce II Zorunlu 2 0 2
İSG1902 İş Sağlığı ve Güvenliği Seçmeli 2 0 3
       
2. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ORP2009 Mekanizasyon ve Transport Tekniği Zorunlu 2 1 3
ORP2011 Mesleki Uygulama I Zorunlu 2 0 2
ORP2017 Orman Ürünlerinden Faydalanma Zorunlu 3 0 3
ORP2019 Ormancılık İş Bilgisi Zorunlu 2 1 3
ORP2021 Ormancılık Politikası Zorunlu 3 0 3
ORP2025 Ormancılıkta Yaban Hayatı Zorunlu 2 0 3
ORP2029 Silvikültür Tekniği Zorunlu 2 1 4
ORP2503 Ormancılıkta Teknolojinin Kullanımı Seçmeli 2 0 3
ORP2505 Kavak ve Hızlı Gelişen Türler Seçmeli 2 0 3
ORP2509 Odun Anatomisi Seçmeli 2 0 3
ORP2511 Süs Bitki Yetiştiriciliği Seçmeli 2 0 3
ORP2513 Foto Yorumlama ve Uzaktan Algılama Seçmeli 2 0 3
ORP2515 Sel ve Çığ Kontrolü Seçmeli 2 0 3
ORP2517 Sürdürülebilir Orman Yönetimi Seçmeli 2 0 3
ORP2519 Kalite Kontrol Seçmeli 2 0 3
ORP2521 Sosyal Sorumluluk ve İş Etiği Seçmeli 2 0 3
ORP2523 Doğada Yaşam ve Hayatta Kalma Seçmeli 2 1 3
YDB2933 Mesleki Yabancı Dil I Seçmeli 2 0 3
       
2. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ORP2002 Ağaçlandırma ve Fidanlık Tekniği Zorunlu 2 1 3
ORP2006 Mesleki Proje Hazırlama Zorunlu 2 0 4
ORP2008 Mesleki Uygulama II Zorunlu 2 0 2
ORP2012 Orman Amenajmanı Esasları Zorunlu 3 1 3
ORP2020 Ormancılıkta Halkla İlişkiler Zorunlu 3 0 3
ORP2028 Orman Ürünlerinin Pazarlanması Zorunlu 3 0 3
ORP2504 Sosyal Ormancılık Seçmeli 2 0 3
ORP2506 Ormancılık Hukuku Seçmeli 2 0 3
ORP2508 Yangın Ekolojisi Seçmeli 2 0 3
ORP2510 Silah Bilgisi Seçmeli 2 1 3
ORP2512 Orman Yolları Seçmeli 2 0 3
ORP2514 Biyodizel Seçmeli 2 0 3
ORP2516 Yenilenebilir Enerji Kaynakları Seçmeli 2 0 3
ORP2518 Ormancılıkta Kırsal Kalkınma Seçmeli 2 0 3
ORP2520 Ormancılıkta Sertifikasyon Seçmeli 2 0 3
ORP2522 Orman Rekreasyonu ve Doğa Turizmi Seçmeli 2 0 3
ORP2526 Dendrometri Seçmeli 3 0 3
YDB2994 Mesleki Yabancı Dil II Seçmeli 2 0 3
       
 

Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi

1. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I22222   
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I        
Genel Botanik33333   
Harita ve Ölçme Bilgisi23322   
Coğrafi Bilgi Sistemi43312   
Genel Kimya22222   
Genel Matematik1121    
Ormancılık Bilgisi54344   
Toprak İlmi54433   
Zooloji323222  
Ağaç Malzeme Teknolojisi34445   
Ormancılıkta Girişimcilik32111   
Korunan Alanlar42222   
Çevre Koruma33322   
Odun Kusurları22211   
Türk Dili I33333   
Türk Dili I        
İngilizce I33333   
         
1. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II21111   
Bilgi İletişim ve Teknolojileri        
Meslek Stajı (30 iş günü)44533   
Odun Dışı Orman Ürünleri35444   
Orman Botaniği45444   
ORMAN EKOLOJİSİ55545   
İstatistik33333   
Ormancılık İşletme Ekonomisi32233   
İş Etüdü ve Ergonomi22222   
Orman Bakımı ve Koruma55444   
Orman Kadastro Bilgisi4 445   
Orman Entomolojisi44544   
Orman Ürünleri Kimyası44444   
Türk Dili II44444   
İngilizce II33333   
İş Sağlığı ve Güvenliği512235  
         
2. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8
Mekanizasyon ve Transport Tekniği43445   
Mesleki Uygulama I55555   
Orman Ürünlerinden Faydalanma44555   
Ormancılık İş Bilgisi44445   
Ormancılık Politikası54545   
Ormancılıkta Yaban Hayatı54445   
Silvikültür Tekniği44445   
Ormancılıkta Teknolojinin Kullanımı22222   
Kavak ve Hızlı Gelişen Türler44445   
Odun Anatomisi22222   
Süs Bitki Yetiştiriciliği45445   
Foto Yorumlama ve Uzaktan Algılama23532   
Sel ve Çığ Kontrolü55555   
Sürdürülebilir Orman Yönetimi22222   
Kalite Kontrol44445   
Sosyal Sorumluluk ve İş Etiği54555   
Doğada Yaşam ve Hayatta Kalma5 5     
Mesleki Yabancı Dil I33335   
         
2. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8
Ağaçlandırma ve Fidanlık Tekniği55455   
Mesleki Proje Hazırlama44445   
Mesleki Uygulama II44455   
Orman Amenajmanı Esasları34435   
Ormancılıkta Halkla İlişkiler54445   
Orman Ürünlerinin Pazarlanması43434   
Sosyal Ormancılık54545   
Ormancılık Hukuku44445   
Yangın Ekolojisi11111   
Silah Bilgisi 1111   
Orman Yolları44345   
Biyodizel34444   
Yenilenebilir Enerji Kaynakları        
Ormancılıkta Kırsal Kalkınma44445   
Ormancılıkta Sertifikasyon43535   
Orman Rekreasyonu ve Doğa Turizmi44455   
Dendrometri       5
Mesleki Yabancı Dil II53435   
         
 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | Tel: + 90 (252) 211-1000 | Fax: + 90 (252) 223-9280
Copyright © 2013 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Yukarı Çık