Kazanılan Derece
Mütercim Tercümanlık (İngilizce) Lisans Mezunu
Kabul Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezince yapılan sınavlarda, YKS Dil puan kategorilerinde öngörülen puanları almış olmaları gerekmektedir.
Yeterlilik Koşulları
Programda Yeterlik için, Program Yeterliklerini asgari düzeyde gerçekleştirmek, Programda mevcut olan Kayıt yaptırılan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin (Z/S) tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir. Kayıt yaptırılan 'Seçmeli Dersler' başarılmak zorundadır. Müfredat yenileme/değişikliği nedeniyle Dersin Kaldırılması veya Dersin açılmaması durumlarında Bölüm Kurulu Kararıyla değişiklik yapılabilir.
Önceki Öğrenim
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. İlgili yüksekokul/fakülte/enstitü yönetim kurulu tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi içinde başvurulması durumunda öğrenciler, derslerden muaf tutulacaktır.
Tarihçe
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü 2000 yılında kurulmuş olup, 2002 yılında Yüksek Lisans Programına öğrenci almıştır. 2019-2020 eğitim öğretim döneminde 40 kişilik kontenjan ile ilk lisans öğrencilerini almaya başlamıştır.
Program Profili
İngilizce Mütercim-Tercümanlık lisans programının amacı İngilizcenin yanı sıra ikinci bir yabancı dile de hakim yazılı ve sözlü çevirmen yetiştirmektir. Mütercim-Tercümanlık lisans programının kuruluş amacı, modern eğitim teknikleriyle, bilimsel yöntemlerin ve yaklaşımların ışığında hukuk, ekonomi, yazın, sosyal ve fen bilimleri, siyasal bilgiler, uluslararası ilişkiler, medya ve iletişim gibi çeşitli konulara ilişkin olarak alan bilgisi ve terminolojiyle tanışık, dil farkındalığına sahip, kültürel aktarım uzmanı yazılı ve sözlü çevirmenler ve çeviribilim alanında çalışmalar yapacak akademisyen adayları yetiştirmektir. Programımız, çeviri edincinin temel bileşenlerini geliştirmek suretiyle kuramsal alandan uygulamaya köprü oluşturarak piyasanın ihtiyaç ve taleplerine yanıt verecek düzeyde donanımlı, yazılı ve sözlü çevirmenler yetiştirecek biçimde düzenlenmiştir.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun olarak “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet Koşulları
Programda Yeterlik için, Program Yeterliklerini asgari düzeyde gerçekleştirmek, Programda mevcut olan Kayıt yaptırılan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin (Z/S) tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir. Öğrenci bir lisans bitirme projesini de başarıyla tamamlamak zorundadır. 6. Yarıyılın sonunda gerçekleştirilen bir yaz stajı, öğretim üyesi – öğrenci işbirliği ile değerlendirmeye alınır. Kayıt yaptırılan 'Seçmeli Dersler' başarılmak zorundadır. Müfredat yenileme/değişikliği nedeniyle Dersin Kaldırılması veya Dersin açılmaması durumlarında Bölüm Kurulu Kararıyla değişiklik yapılabilir
Mezun İstihdamı
Mezunlar, özel sektörde çeviri işletmelerinde, reklam ve pazarlama, görsel ve yazılı basın organları, turizm ve yayıncılık işletmeleri, ithalat ihracat şirketleri ve çeşitli uluslararası ve çok uluslu kuruluşlarında çevirmen, yönetici asistanı, dil uzmanı olarak istihdam edilebilirler. Eğitim öğretim kurumlarda da eğitimci, çevirmen, araştırmacı, iletişim ve dış ilişkiler uzmanı olarak istihdam edilmektedirler. Devlet kurumlarında ise, Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, diğer bakanlıklar, Anayasa Mahkemesi, TRT, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı gibi kurumlarda çevirmen, araştırmacı, iletişim ve dış ilişkiler uzmanı olarak istihdam edilmektedirler. Devlet ve vakıf üniversitelerinde ise, alanında araştırmacı, çevirici, dış ilişkiler uzmanı ve dil okutmanı olarak istihdam edilmektedirler.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Lisans Eğitimini tamamlayan öğrenciler Yükseköğretim Kurulu Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile Üniversitelerin Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmelikleri çerçevesinde kendi alanlarında veya ilgi alanlarında Lisansüstü Öğrenim görebilirler. Öğrenciler Mezun oldukları Lisans alanı dışından bir alanı seçmesi durumunda, yine ilgili yönetmelikler çerçevesinde Bilimsel Hazırlık Programına alınır; Başarılı olması halınde Lisansüstü Eğitime başlayabilir. Lisansüstü Eğitim'e kabul, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde belirlenir.