Kabul Koşulları
Öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme sınavında tercih yaparak sınavdan aldıkları puan sıralamasına göre programa yerleştirilirler. Sınav ile ilgili detaylı bilgi, www.osym.gov.tr internet adresinden edinilebilir.
Yeterlilik Koşulları
Bölüm lisans eğitim süresi 8 yarıyıldır. Öğrenciler her bir yarıyıl için belirlenen zorunlu derslerin tümünü ve yeterli sayıda seçmeli dersi başarıyla tamamladıklarında yeterli sayılırlar. Tamamlanması gereken toplam kredi 240 akts, minimum ortalama 2.00'dir.
Önceki Öğrenim
Daha önce başka bir Yüksek Öğretim Kurumunda öğrenim görmüş olan öğrencilerin Önceki Öğrenimi, Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çif Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" ile "Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde tanınmaktadır. Bölümümüzde örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya veya tecrübeye dayalı (in-formal/non-formal ) öğrenme şu an itibariyle tanınmamaktadır. Ancak, Yükseköğretim programlarının tamamında yer alan Yabancı Dil (İngilizce, Almanca, Fransızca vd.) Dersleri için her akademik dönem başında Muafiyet Sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen yeterlilikleri sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girme hakkına sahiptir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden Muaf olurlar.
Tarihçe
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Psikoloji bölümü 1993 yılında kurulmuş olup, 2018-2019 Güz döneminde ilk lisans öğrencilerini almıştır. 2022 yılı itibariyle bölümümüzde bir doçent, dört doktor öğretim üyesi, bir doktor öğretim görevlisi, iki doktor araştırma görevlisi ve doktora eğitimine devam etmekte olan bir araştırma görevlisi olmak üzere toplam dokuz akademik personel ve bir idari personel görev yapmaktadır. 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı kontenjanı 70+2 olan bölümümüz 2022 yılında ilk lisans mezunlarını vermiştir. Yüksek lisans programımız mevcut durumda aktif değildir.
Psikoloji bölümünde, Sosyal Psikoloji, Klinik Psikoloji, Gelişim Psikolojisi, Deneysel Psikoloji ile Endüstri ve Örgüt Psikolojisi anabilim dalları yer almaktadır. Öğretim programımız, Psikolojinin çeşitli alt dallarından dersleri kapsayacak şekilde oluşturulmuştur. Bölümümüzde çift anadal imkanı bulunmakta, yan dal için ise öğrenci kabul edilmemektedir.
Program Profili
Psikoloji programı, hem uygulama alanında hem de bilimsel çalışmalarda yüksek düzeyde etik anlayış ve açık görüşlülük gerektirmektedir. Bu nedenle program etik anlayışa sahip olmayı ve açık görüşlülüğü önemser ve teşvik eder. Lisans eğitimi boyunca psikoloji bilimiyle ilgili temel bilgilerin yanısıra klinik, sosyal, gelişim, deneysel psikoloji alt alanlarında donanım kazandırılmaya çalışılır. Programdan mezun olan pek çok öğrencinin ruh sağlığı alanında çalıştığı düşünülürse, programda elde edilen teorik psikoloji bilgisinin insanlara fayda için alana nasıl aktarılabileceği konusunda bilgi verilir. Bunun yanısıra, psikoloji biliminin gelişmesi ve araştırmacı bilim insanı yetişmesi amacıyla programda araştırma ve istatistik öğretimine yer verilir.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Psikoloji bölümünde genel olarak ölçme ve değerlendirme bir ara sınav (%40) bir final sınavı (%60) ile yapılmaktadır. Bunun yanısıra, özellikle ileri dönem dersleri için uygulama ve ödevler ile de değerlendirme yapılmaktadır. Derslere devam zorunluluğu (teorik kısmın en az %70'ine, uygulama, laboratuvar ve klinik çalışmaların en az %80'ine katılmış olmak) vardır. Ders geçme notları ve notların karşılıkları için Muğla Üniversitesi Lisans Eğitimi Yönetmeliği'ne bakılabilir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için, Muğla Üniversitesi lisans yönetmeliğinde belirtilen şartları yerine getirmeleri gerekir. Genel not ortalaması 2.00 ve üzeri olan ve bölüm tarafından belirlenen zorunlu ve seçmeli derslerden toplam 240 akts krediyi tamamlayan öğrenciler mezuniyete hak kazanmaktadır.
Mezun İstihdamı
Psikoloji bölümü mezunları ruh sağlığı alanında psikolog olarak hizmet verebilmektedirler. Mezunlar kamu ve özel kurumlara ait hastanelerde, anaokullarında, eğitim merkezlerinde, huzurevleri ve cezaevlerinde iş imkanı bulabilmektedirler. Bunun yanısıra gereklilikleri tamamlayıp bir üst kademeye geçerek uzman veya terapist olarak ruh sağlığı alanında hizmet verebilmektedirler. Akademik alanda çalışmak isteyenler, Psikolojinin farklı dallarında uzmanlaşarak üniversitelerde veya araştırma merkezlerinde bilimsel faaliyetler yürütebilirler.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Bölümümüz şu an yalnızca lisans düzeyinde öğrenci kabul etmektedir.
Bölüm Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Hanzade ASLAN YILMAZ
Bölüm AKTS Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Hanzade ASLAN YILMAZ