Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, yaşlı bakım alanında önlisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
T.C. Yüksek Öğretim Kurulu tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Programa TYT puan türü ile öğrenci alınmaktadır.
Yeterlilik Koşulları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir.
Önceki Öğrenim
Daha önce başka bir Yüksek Öğretim Kurumunda öğrenim görmüş olan öğrencilerin Önceki Öğrenimi, Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" ile "Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde tanınmaktadır. Yükseköğretim programlarının tamamında yer alan Yabancı Dil Dersleri için her akademik dönem başında Muafiyet Sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen yeterlilikleri sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girme hakkına sahiptir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
Tarihçe
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Yaşlı Bakımı Programı, 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı, Güz Yarıyılında 40 kişilik öğrenci kontenjanıyla eğitim-öğretime başlamıştır.
Program Profili
Yaşlı Bakım programının amacı: bakıma gereksinimi olan ya da olmayan bütün yaşlı bireylerin bakım ve rehabilitasyonunu yapan ve onların yaşam kalitelerinin artırılmasına katkı sağlayan ara profesyonel elemanlar yetiştirmektir.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Öğrenciler tüm derslerden bir ara sınav ve birde yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar.
Başarı notuna ara sınavın katkısı %40, yılsonu sınavının katkısı ise %60’dır.
Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.
Mezuniyet Koşulları
Mezun olabilmek için programda belirtilen derslerin ve 30 günlük stajın başarıyla tamamlanması gerekmektedir. Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) başarıyla tamamlayarak 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalamasını elde etmek gerekmektedir.
Mezun İstihdamı
Yaşlı Bakımı Programı Mezunları: Yaşlı bakımı hizmetlerinin yürütüldüğü Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Belediyeler, Hastaneler, Sivil Toplum Kuruluşları ve Özel Kurumlarda; huzurevleri, yaşlı bakım evleri, güçsüzler yurdu, yaşlılar için gündüz merkezleri, hospice (terminal dönemde bakılan yaşlı bakım evi), evde bakım hizmetleri, yaşlının evini düzenleme, korumalı meskenler vb. uzman gözetiminde çalışabilirler.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Programı başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde; Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Gerontoloji, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Eğitim Türü
Eğitim Türkçe verilmektedir.