Kazanılan Derece
Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Lisans Diploması
Kabul Koşulları
MF-4 alanında gerekli koşulların sağlanması
MF-4 (M.T.O.K) alanında gerekli koşulların sağlanması
Yeterlilik Koşulları
Programda mevcut olan derslerin kredi toplamı 240 AKTS’dir. Öğrencilerin dersleri başarıyla tamamlamaları için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir.
Önceki Öğrenim
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. İlgili yüksekokul/fakülte/enstitü yönetim kurulu tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi içinde başvurulması durumunda öğrenciler, derslerden muaf tutulacaktır.
Tarihçe
13.11.2009 tarih ve 27405 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2009/15546 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan Teknoloji Fakültesi bünyesinde açılan ilk bölüm olup 2011-2012 eğitim-öğretim yılında eğitim vermeye başlamıştır.
Program Profili
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü, 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında ilk lisans öğrencilerini kabul ederek eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamış olup Teknoloji Fakültesi bünyesinde yer almaktadır. Öncelikli amacı; Türkiye’nin ve dünyanın önemli sektörlerinden biri olan ağaçişleri alanı için uygulama becerisi yüksek, yetkin mühendisler yetiştirmektir. Mezunlarımız “Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi” ünvanıyla başta mobilya olmak üzere ahşap veya ahşap esaslı malzemelerin işlendiği tüm sanayi kollarında istihdam edilebilmektedir. Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri için hem kamuda hem de özel sektörde pek çok iş olanağı söz konusudur. Ayrıca Ağaçişleri Endüstri Mühendislerinin, 8 Temmuz 2006 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan 5531 Sayılı “Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanun” kapsamında meslek odası ve imza yetkisi bulunmaktadır.
Ağaç malzemenin kullanıldığı tüm sektörlerde tasarım, ergonomi, dekorasyon, ahşap koruma, üst yüzey işlemleri, mobilya mukavemeti, üretim planlama, kalite kontrol, maliyet analizi, verimlik ve pazarlama dallarında rol üstlenebilen mezunlarımız, lisans öğrenimleri boyunca bu alanlarda aldıkları teorik ve uygulamalı çeşitli derslerin yanında 20’şer iş günü süren iki yaz stajını tamamlarlar. Ayrıca, bölümümüzde öğretim 7+1 sisteminde uygulanmaktadır. Buna göre öğrencilerimiz, 4 yıllık (8 dönem) öğrenim sürecinin ilk yedi dönemini okulda, son dönemini ise “iş yeri eğitimi” kapsamında tam zamanlı olarak bir işletmede geçirirler. Bölümümüz ve birçok işletme arasında kurulan anlaşmalar ile yürütülen “iş yeri eğitimi” çalışması, ilgili akademik personellerimiz tarafından takip edilerek sürecin en etkin şekilde sürdürülmesine özen gösterilir.
Muğla’nın Menteşe ilçesinde, üniversitemizin Kötekli Yerleşkesi’nde (ana yerleşke) bulunan Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde dersler içeriklerine göre sınıf, bilgisayar laboratuvarı, ağaçişleri atölyesi ve bilimsel araştırma laboratuvarlarında yürütülmektedir. Bölümümüzde 7’si Profesör Doktor, 2’si Doçent Doktor, 2'si Doktor Öğretim Üyesi ve 2’si Araştırma Görevlisi Doktor olmak üzere 13 kadrolu öğretim elemanı çalışmaktadır. Ayrıca kadrosu üniversitemizin farklı birimlerinde bulunan bazı öğretim elemanları da eğitim ve öğretim faaliyetlerimize destek vermektedir.
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde verilen lisans programının yanı sıra, Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı’nda Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programları yürütülmektedir. Bu programlarda gerçekleştirilen araştırmalar ile ağaçişleri alanının bilimsel dağarcığına önemli katkılarda bulunulmaktadır. Ayrıca, Üniversite-Sanayi İş Birliği kapsamında Türkiye’nin önde gelen ağaçişleri firmaları ile araştırma ve geliştirme (ar-ge) çalışmaları yapılmaktadır.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı, muafiyet sınavı ve tek ders sınavından oluşturmaktadır. Derse ait bir ara sınav ve bir final sınavı yapılması halinde; ara sınav notunun en az %40’ı ve final sınavı notunun en fazla % 60’ı alınarak derse ait başarı notu olarak değerlendirilir. Birden çok ara sınav yapılması halinde ise ara sınav notlarının sınavların oranlarına göre toplam oranının en az %50'si ve final sınav notunun en fazla %50’si alınarak derse ait başarı notu belirlenir. Buna ek olarak her ders için belirlenmiş yıl içi bireysel aktiviteler (seminer, sunum, proje, ödev vb.) dersi veren öğretim elemanının belirlediği oranlarda ders başarısı için not olarak eklenir.
Mezuniyet Koşulları
Zorunlu ve seçmeli deslerden oluşan 240 AKTS' lik ders kredisinin tamamlanması ve 4.00 diploma notu üzerinden en az "2.00" sağlayan öğrenciler bu programdan mezun olmaya hak kazanacaktır. Mezun olmak için alınması gereken derslere ek olarak, öğrencilerin müfredatta yer alan iki adet (20 iş günü) yaz stajını da başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Mezun İstihdamı
“AĞAÇİŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ” sektörel avantajlar nedeniyle, geniş bir yelpazede yer alan firma birimlerinde, fonksiyonel olarak istihdam edilebilirler.
Bu alanlar, örnek olarak:
• Ürün Tasarımı
• Ürün Yönetimi
• Ürün Geliştirme ve Konstrüksiyon
• Üretim Planlama ve Yönetimi
• Kaynak Planlama ve Tedarik
• Üretim Merkezlerinin Teknik Planlaması
• İş Etüdü ve Gelişimi
• Kalite Kontrolü ve Yönetimi
• AR-GE
• Fizibilite ve İşyeri Kurma
• Personel Eğitimi
• Üretim, Kurulum ve Servis Yönetimi
• Proje Yönetimi
Bir Üst Dereceye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, gerekli koşulları sağlamaları halinde lisans üstü eğitime devam edebilmektedirler.
Eğitim Türü
Lisans
• PA-1. Topluma yön verecek, yeniliklere açık, kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak, uluslararası standartta idealist, uygulama becerisi yüksek Ağaçişleri Endüstri Mühendisleri ve akademisyenler yetiştirmek,
• PA-2. Lisans eğitim-öğretim programında, evrensel standartlara uygun Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği eğitimi vermek;
• PA-3. Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği alanında gerekli bilgi beceri ve yetkinliklere sahip ulusal ve uluslararası alanlarda aranan seçkin mezunlar yetiştirmektir.
• PA-4. Alanında ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel araştırmalar ve yayınlar yapmak;