Yeterlilik Koşulları
Ön lisans derecesi almak için azami öğrenim süresi dört yıldır.
Önceki Öğrenim
Yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış öğrencilerin farklı üniversiteler de önceden tamamlamış oldukları öğrenimlerinin tanınmasını talep etme hakkına sahiptir. Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin öğrenimlerinin tanınması için, kayıt yılının ilk haftası içinde ilgili birimine kendi transkript ve ders içeriklerini sunmalıdırlar. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.
Tarihçe
Hukuk Bölümü Adalet Önlisans Programı ve Hukuk Bölümü Adalet Önlisans (İ.Ö.) 2019 yılı itibariyle eğitim-öğretime başlamıştır.
Program Profili
Hukuk Bölümü Adalet Önlisans Programı kapsamında eğitim bilimsel ve uygulamaya yönelik şekilde profesyonelce yapılmaktadır. Adalet programı hukuk hizmetleri sektöründe, adliyeler başta olmak üzere Adalet Bakanlığı’nın çeşitli teşkilatları ve tüm yargı mercilerinde yürütülen adli ve idari işlerin yerine getirilmesinde yardımcı olacak işgücünün yetiştirilmesini hedeflemektedir.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Vize ve final sınavları bulunmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Bir öğrencinin Adalet Programından mezun olabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir:
- Ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarması
- 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olması
Mezun İstihdamı
Hukuk Bölümü Adalet Önlisans Programında mezunları kamu sektöründe özellikle Adalet Bakanlığı bünyesinde zabıt katibi ve icra memuru olarak görev alırlar. Avukatlık ve hukuk bürolarında avukat katibi, noterliklerde noter katibi, banka ve sigorta şirketlerinde hukuk alacak takip elemanı olarak istihdam edilmeleri de mümkündür.
Eğitim Türü
Hukuk Bölümü Adalet Önlisans Programı bölümünden alacakları teorik ve pratik bilgiler ile bölüm mezunları adalet hukuk hizmetleri sektöründe çalışanların sahip olması gereken genel ilke ve kurallara hakim olur. Anayasa başta olmak üzere temel kanunları ve ilgili yönetmelikleri tanır. Türk yargı sistemi konusunda edinmiş olduğu bilgiler çerçevesinde adaletin gerçekleşmesine özellikle idari yönden büyük katkı sağlar. Bürolardaki hiyerarşiyi bilir ve iyi işleyen bir büro ortamının oluşturulmasını hedefleyecek bilgi düzeyine sahip olur. Adalet-hukuk alanındaki yenilik ve değişikliklere vakıf olan mezun bu bildiklerini çalışma arkadaşlarına ve hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir biçimde anlatarak bu alandaki gelişmeye yardımcı olur. Bunlardan başka Adalet bölümü mezunu her türlü yazışma işlemini yaparak; temel muhasebe bilgisine, temel protokol bilgilerine ve en önemlisi analitik düşünme yeteneğine sahip olarak adalet-hukuk alanında verimli çalışmalar yürütür.
Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Hayrullah Burak YILDIRIM