Kazanılan Derece
Basım ve Yayın Teknolojileri programı öğrencileri, derslerini başarıyla tamamladıktan ve diğer koşulları yerine getirdikten sonra ön lisans diploması almaya hak kazanırlar. Program mezunları Basım-Yayın Teknikeri ( matbaa teknikeri) unvanı almaktadır.
Kabul Koşulları
Yükseköğretime Öğrenci kabulü için ülke çapında yapılan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) girmiş olması veya sınavsız geçiş sınavına başvuru yapmak zorundadır. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) yılda bir kez Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır. Öğrenci Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS)’den alınan puan ve lise not ortalamalarına göre Yüksek Öğretim kurumlarındaki bölümlere yerleştirilir.
Yeterlilik Koşulları
Basım ve Yayın Teknolojileri Programı'na kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin ortaöğretim programını bitirmeleri gerekmektedir. Meslek lisesi çıkışlı öğrencilerin sınavsız geçiş yapabilmek için Yüksek Öğrenim Kurumu'nun belirlediği ortaöğretim program mezunu olmaları gerekmektedir. Ön lisans Derecesi almak için azami öğrenim süresinde sınırlama yoktur.
Önceki Öğrenim
Yüksek Öğretim kurumlarına kayıt yaptırmış öğrencilerin farklı üniversiteler de önceden tamamlamış oldukları öğrenimlerinin tanınmasını talep etme hakkına sahiptir. Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin öğrenimlerinin tanınması için, kayıt yılının ilk haftası içinde ilgili birimine kendi transkript ve ders içeriklerini sunmalıdırlar.
Tarihçe
Basım ve Yayın Programı, Muğla Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2005-2006 eğitim-öğretim yılında kurulmuştur. Programda 40 (normal öğretim) ve 40 (ikinci öğretim) olmak üzere her yıl 80 öğrenci kayıt yaptırmaktadır.
Program Profili
Dünyanın en eski mesleklerinden biri olarak başlayan basım sektörü, bilişim teknolojilerinin gelişmesine paralel olarak güncelliğini ve geçerliliğini devam ettirmektedir. Günümüzde basım teknolojilerindeki hızlı gelişmeler eğitimli teknik eleman ihtiyacını artırmıştır. Programın amacı; sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü karşılamaya yönelik olarak her türlü metaryalin tasarımı, basım, yayımı için gerekli ekipmanları bir araya getirip mamul hâline dönüştürebilecek, aynı zamanda da pazarlama ve reklamını yapabilecek yeterliliğe sahip, basım-yayım işletmelerinde yönetici ve ara eleman olarak görev yapabilecek bireyler yetiştirebilmektir.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Her öğrenci derslere, uygulamalara, laboratuar, proje, seminer, atölye, dönem içi çalışmaları, mezuniyet projelerine katılmak zorundadır. Teorik derslerin en az % 70 ve uygulamalı ve laboratuar çalışmalarının ise en az % 80 katılmayan öğrencilerin o derslerden final sınavlarına girmelerine izin verilmez. Öğrenciler teorik derslerde devam koşulunu yerine getirene kadar ilgili dersi tekrar etmek zorundadır. Sınavlar genellikle yazılı olarak yapılır. Ancak, öğretim elemanı sözlü sınav yapılmasına da karar verebilir. Derslerin içeriğine göre, bilgi formu üzerinde belirtilmek şartıyla öğrenciler proje çalışmasına da yönlendirilebilir. Derslerin sınavları dersi veren öğretim elemanları tarafından yapılmaktadır. Mazeret sınavları mazereti olan öğrencilere ara sınav bitiş tarihinden itibaren 15 gün içinde ilgili yönetim kurulu onayı ile yapılabilir.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve meslek stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Mezun İstihdamı
Programdan mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; basım ve yayın sektöründe/işletmelerinde istihdam edilirler.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Eğer mezun öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı olurlarsa(Dikey geçiş sınavı ÖSYM tarafından yapılır). Mezun öğrenciler bir lisans derecesine sahip olma şansına sahip olabilirler.
LİSANS DERECELERİ
Basın ve Yayın
Fotoğraf ve Video
Gazetecilik
Görsel İletişim
Görsel İletişim Tasarımı
Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı
Grafik
Grafik Sanatlar ve Grafik Tasarımı
Grafik Sanatları
Grafik Tasarım
Grafik Tasarımı
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
İletişim
İletişim Bilimleri
İletişim Sanatları
İletişim Tasarımı
İletişim ve Tasarım
Medya ve İletişim
Reklam Tasarımı ve İletişimi
Reklamcılık
Reklamcılık ve Halkla İlişkiler
Yeni Medya
Eğitim Türü
Bu programın amacı; basım tekniklerini takip eden, sektörün ihtiyaç duyduğu grafik tasarım, basım ve yayım konusunda her türlü donanımı kullanabilen, kamu ve özel sektörün gereksinim duyduğu mesleki bilgi ve beceri ile donatılmış, mezunları tercih edilen, meslek etiğine sahip, ekip çalışmasına yatkın, özgüvenli, sadece bilen değil yapabilen bireyler yetiştirmektir nitelikli insan gücü yetiştirmektir.