Kazanılan Derece
Tıbbi Biyoloji Bölümü Yüksek Lisans programını başarıyla tamamlayan öğrencilere Tıbbi Biyoloji alanında Yüksek Lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Adaylar Tıp / Diş Hekimliği / Eczacılık / Veteriner fakülteleri, Fen veya Fen Edebiyat Fakültesi biyoloji, moleküler biyoloji ve genetik ya da Mühendislik Fakültesi biyomühendislik lisans mezunu olmalıdır.
Lisans mezuniyet puanı en az 2,00 olmalıdır.
ALES sayısal puanı en az 55 olmalıdır.
Yeterlilik Koşulları
Tezli yüksek lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisi alınarak tezli yüksek lisans programı tamamlanmaktadır. Ayrıca, öğrencilerin, ders aşamasında bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az bir dersi almaları zorunludur.
Önceki Öğrenim
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Kurulu görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile uygunluk durumu belirlenir.
Tarihçe
Anabilim Dalımız 2020-2021 güz döneminde öğrenci almaya başlamıştır.
Program Profili
Tıbbi Biyoloji Tezli Yüksek Lisans programının amacı, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı başta Hücre Biyolojisi olmak üzere genetik hastalıklarının moleküler mekanizmalarının araştırılması konularında da çalışmalar yapmaktadır. Bu alanlarda yeterli bilgi birikimine sahip kalifiye araştırmacı yetiştirmektedir. Tıbbi biyoloji yüksek lisans alanı eğitim programları doğrultusunda bilim insanı yetiştirmekte olup ileri biyoloji ve moleküler biyoloji laboratuvarı kullanabilme yetisini kazandırmaktadır. Tıbbi Biyoloji Anabilim dalı üniversitemiz hedefleri doğrultusunda tüm öğrenciler, çalışanlar ve taraflar için bir öğrenme ve araştırma faaliyetlerini çağdaş bilimsel gelişmeler ışığında sürekli yenileyerek alanında yenilikçi olma gayretindedir. Bu çerçevede programdan mezun olan öğrencileri belli niteliklerle donatarak, bireysel insiyatif sahibi ve karar alan aktif kişiler durumuna getirmeyi amaçlamaktadır.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Tıbbi Biyoloji yüksek lisans programında değerlendirmeler ara sınav ve dönem sonu sınavı ile yapılır. Ara sınavın %40'ı dönem sonu sınavın %60'ı alınarak başarı notu hesaplanır. Ayrıca gerekli durumlarda mazeret sınavı ve bütünleme sınavı uygulanır. Sınavlar yazılı sınav, ödev ya da sunum şeklinde yapılabilmektefdir.
Mezuniyet Koşulları
Tezli yüksek lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisi tamamlanarak tezli yüksek lisans programından mezun olunabilmektedir. Ayrıca, öğrencilerin, ders aşamasında bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az bir dersi almaları zorunludur.
Mezun İstihdamı
Mezunlarımız kamu kurum ve kuruluşlarında ,birçok hastane, laboratuvar ve sağlık alanı ile ilgili özel sektörlerde istihdam olanağına sahip olacaktır.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Tıbbi Biyoloji Doktora programına başvurabilir.
Eğitim Türü
Tıbbi Biyoloji Tezli Yüksek Lisans