Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim
Dalında yüksek lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Kabul ve Kayıt koşulları; Lisans diploması ile Fen bilimleri için sayısal puan türünde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi senatosunun belirleyeceği ALES taban puanına sahip olması şartı aranır. İngilizce, Almanca ve gibi yabancı dillerin birinden; ÜDS, KPDS, TOEFL veya YÖK´ün kabul ettiği eşdeğer sınavlardan taban puanı almış olması gerekir.
Yeterlilik Koşulları
Yüksek Lisans Programının yeterlilik profili aşağıdaki gibidir: Yükseköğretim düzeyi QF-EHEA: 2. düzeydir. Yükseköğretim düzeyi EQF-LLL: 7. düzeydir. Yükseköğretim yeterlilik seviyesi 7. Düzey olup, lisans (90-120 AKTS)’dir. Toplam iş yükü 1 AKTS=30 saattir. Mezuniyet AKTS’i 90-120 olmalıdır ve jüri önünde tez savunulmalıdır.
Önceki Öğrenim
Yatay geçiş: İlgili enstitü bünyesindeki başka bir EABD/EASD veya başka bir üniversitedeki lisansüstü programlarda en az bir yarıyılını tamamlamış öğrenciler, Üniversitenin lisansüstü programlarına yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geçiş için öğrencinin ilgili programın en son ilan edilen öğrenci kabul ve başarı şartlarını sağlaması ve geldiği programda devam ettiği derslerinin tamamını başarmış olması gerekir. Yatay geçişler için başvuru akademik takvimde belirlenen tarihlerde yapılır. Öğrencinin programa kabulü ve intibakı, EABDB/EASDB teklifi ile EYK tarafından belirlenir. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasında geçiş en geç üçüncü yarıyılda, öğrencinin başvurusu, EABDB/EASDB teklifi ve EYK kararı ile yapılabilir. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasında geçişe ilişkin koşullar ve kontenjanlar ilgili EABDB/EASDB teklifi, EK kararı ile Senato tarafından belirlenir. Ders saydırma: Öğrencilerin daha önce alıp başarılı oldukları lisansüstü dersler için, ders saydırma ve muafiyet sınavı sonucunda bir veya daha fazla dersten muaf olma ve buna bağlı olarak süre eksiltme koşulları ders seçme süresi içinde öğrencinin başvurusu, ilgili EABDB/EASDB teklifi ve EYK kararı ile belirlenir. Başka bir üniversiteden ders almış öğrencilerin, başarılı oldukları derslerin en fazla iki tanesi öğrencinin başvurusu, ilgili EABDB/EASDB teklifi ve EYK kararı ile saydırılabilir. Bu derslerin alındığı kuruma ait detay belirtilip transkriptine olduğu gibi yazılarak başarı notu girilir.
Tarihçe
03 Temmuz 1992 yılında 3837 Sayılı Kanun ile kurulmuş olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ nin yapılandırılmasında yer alan fakültelerden birisi olan Su Ürünleri Fakültemiz ilk öğrenci alımına 2004-2005 Eğitim-Öğretim yılında 41 öğrenci ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yerleşkesi içerisinde başlamış ve ilk lisans mezunlarını da 2008 yılında vermiştir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Temel Bilimleri, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Avlama ve İşleme Teknolojisi olmak üzere başlıca üç bölümden oluşmakta olup, bu bölümler akademik yapılanma çerçevesinde işlev gördüğünden Lisans düzeyinde “Su Ürünleri Mühendisliği” adı altında tek diploma programı uygulanmaktadır. Fakültemiz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yerleşkesi içerisinde yeni inşa edilen binada 5 Prof.Dr., 2 Doçent Dr., 1 Dr. Öğretim Üyesi, 3 Araştırma Görevlisi ve 1 İdari Personel ile eğitim-öğretim faaliyetini yürütmektedir.
Program Profili
Yüksek Lisans eğitim-öğretim programında, evrensel standartlara uygun Su Ürünleri eğitimi vermek; uluslar arası düzeyde bilimsel araştırmalar ve yayınlar yapmak; ulusal araştırma merkezlerinin, ulusal endüstrinin, tarım araştırma enstitülerinin ve üniversitelerin gereksinim duyduğu araştırma ve geliştirmede yetkin, teknoloji ve bilgi üretimine katkı sağlayacak düzeyde laboratuvar ve teorik bilgi birikimine sahip yüksek mühendisler yetiştirmektir.
Program Yeterlilikleri
1- |
Su ürünleri yetiştiriciliği alanında uygulanan ulusal ve/veya uluslararası mevzuat ile ilgili Lisansüstü düzeyde bilgilere sahiptir, mevzuat otoritelerini ve paydaşlarını tanır, resmi yazışmalarda hangi paydaşla ilişki kuracağını ayırt edebilir ve yazışmalarda mevzuatı doğru biçimde kullanabilir, mevzuat değişikliklerini takip eder, mevzuatın gerekli durumlarda nasıl uygulanacağını bilir. |
2- |
Su ürünleri yetiştiriciliğini lisansüstü düzeyde bilir (kuluçkahane, büyütme, biyoteknolojik uygulama, canlı balık nakli, yeni türler), bu aşamaların tür bazında farklılaştığı noktaları birbirinden ayırt eder, uygun yem rasyonu hazırlar ve teknolojilerini bilir, üretilen türün büyüme performanslarını takip eder ve yorumlar. |
3- |
Su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili bir tesisi kurabilmek için yeterli düzeyde planlama bilgisine sahiptir ve su ürünleri ile ilgili projeler yapabilir, bu projelerin uygulanmasında etkin rol alabilir. |
4- |
Su ürünleri yetiştiriciliği alanında organizasyon, üretim planlaması, insan kaynakları yönetimi ve kontrol stratejilerini bilir ve uygular. Yönetimde karar vermede sorun analizi yapabilir, hızlı ve doğru karar verebilir. |
5- |
Proje döngü yönetimi ve mantıksal çerçeve yaklaşımını bilir. Bulunduğu yörenin su ürünleri açısından mevcut durumunu analiz eder. Fırsatları ve tehditleri belirleyerek ileriye dönük projeksiyon yapabilir. Sorunları neden sonuç ilişkisine dayalı olarak analiz edebilir ve kök sorunları belirleyebilir. |
6- |
Lisansüstü düzeyde bilgisayar ve interneti kullanabilir, mesleki yayınları takip edebilir, su ürünleri terminolojisini kullanabilir, Lisansüstü düzeyde istatistik uygulayabilir, konusu ile ilgili araştırma ve denemeler yapabilir, seminer verebilir, rapor ve makale yazabilir ve tartışabilir. |
7- |
Balık sağlığı ve profilaksi konularında alınması gereken önlemleri bilir ve sahada uygulayabilir. Su ürünleri hastalıkları konusunda tanı ve tedavi konularına hakimdir. |
8- |
Su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün ihtiyaç duyduğu dalgıçlık ve küçük tekne kullanımı konularında lisansüstü düzeyde teorik bilgiye sahiptir. |
9- |
İnsani ve ahlaki değerleri bilir, mesleki etik kurallarının farkındadır, mahiyetinde çalışanların haklarını bilir ve gözetir, inisiyatif alır, öz güven sahibidir. |
10- |
Su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün mevcut durumu hakkında ileri düzeyde bilgi sahibidir. Sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli çalışmaları gerçekleştirebilir. Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı gerçekleştirebilir. |
11- |
Yenilikçi düşünce altyapısı oluşmuştur. Süreç iyileştirme ve yeniyi keşfetme becerileri kazanmıştır. |
12- |
Su ürünleri sektörü ile ilgili pazar analizi yapabilir ve üretim süreçlerini pazarın ihtiyaçlarına göre planlayabilir. |
13- |
Su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmelerinin çevresel etkileri hakkında bilgi sahibidir. Sektörünün çevre ile ilişkisini açıklar. Sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği hakkında lisansüstü düzeyde yeterli bilgi birikimine sahiptir. |
14- |
Su ürünleri yetiştiriciliği yapılan havzaların yönetimi ile ilgili bilgi donanımına sahiptir. Su ürünleri sektörü ile aynı su kaynaklarını kullanan paydaş üretim sektörleri arasında iyi yönetişim zemini oluşturabilecek bilgi birikimine sahiptir. |
15- |
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel değerlere ve bilimsel etik kurallarına uygun hareket eder. |
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Öğrenciler eğitim-öğretim programlarında yer alan tüm teori ve uygulama derslerine, laboratuar çalışmalarına ve sınavlara devam etmekle yükümlüdür. Devam durumları dersi veren öğretim elemanı tarafından izlenir ve kaydı tutulur. Her dönem en az bir arasınav ve final sınavı verilmektedir. Geçerli bir nedenle sınava giremeyen öğrencilerin Enstitü Yönetim Kurulu tarafından kabul edilirse mazeret sınavına girme hakkı vardır. Yıl sonu sınavları bölüm tarafından ilan edilen yer ve tarihlerde yapılırlar. Öğrenci değerlendirme yöntemleri her ders için farklı şekillerde olabilir. Değerlendirme genelde kitap açık veya kapalı sınavlar, raporlar, ev ödevi, küçük yazılı sınavlar, seminer sunumları veya sözlü sınavlar, laboratuar veya atölye performansına göre yapılır. Öğretim elemanı not verirken öğrencinin ders performansı ve sınavları dışında devam durumunu da dikkate alabilir. Ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı gerektirmeyen dersler bölüm tarafından tespit edilir. Bu gibi durumlarda yarıyıl notu öğrencinin dönem içi performansına göre verilir.Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarından oluşur. Öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için; teorik derslerin en az %70’ine, laboratuvar ve uygulamaların ise en az %80’ine katılmış olması gerekir. Sınavlar; yazılı, sözlü, yazılı-uygulamalı ve sözlü-uygulamalı yapılabilir. Her ders için ilgili yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. Ara sınav ve yarıyıl sonu başarı notu katkı oranları, ilgili öğretim üyesi veya nitelikleri Senatoca belirlenen doktora derecesine sahip öğretim görevlilerinin önerisi ile her yarıyılın başında EYK tarafından karara bağlanır. Öğrenciler, güz ve bahar yarıyılında birer defa olmak üzere yılda iki kez yeterlik sınavına girebilirler. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.Yeterlik sınavları EABDB teklifi ile EYK tarafından atanan ve atama süresi boyunca sürekli görev yapan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Sözlü ve yazılı sınavlarda sorulan sorular ve değerlendirme tutanak altına alınır. Yazılı sınav başarısı notla değerlendirilebilir
Mezuniyet Koşulları
Minimum Mezuniyet AKTS Toplamı 120 olmalıdır ve tez çalışmasını seçilen bir juri önünde savunulması gerekmektedir.
Mezun İstihdamı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Üniversitelerin Su Ürünleri Fakülteleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Belediyeler, Balıkçı gemileri, Balıkçı kooperatifleri, Su ürünleri işleme tesisleri, Su ürünleri pazarlama ve satış firmaları, Balık yemi sanayisi, Su ürünleri danışmanlık firmaları, İl Kontrol laboratuarları, İçme suyu üreten fabrikaları, Su ürünleri makine-ekipman ve teçhizat üreten firmalar, Yüzme havuz sularının analizlerini yapan laboratuvarlarda, ÇED koordinatörü firmalarda, Halka açık akvaryumlarda çalışabilmektedir.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Yüksek lisans programını başarıyla tamamlayanlar Yüksek Mühendis unvanını alırlar ve doktora eğitime devam edebilirler.
Eğitim Türü
Türkiye’de içsu ve denizlerde su ürünleri yetiştiriciliğini temel bilimler, su yönetimi, çevre, sağlık, mevzuat bilgilerinin ışığı altında yapabilen, yeterli donanım ve beceriye sahip, yetkin su ürünleri mühendislerini yetiştirmek genel amaç olarak belirlenmiştir. Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü’nde aktif ve üretken bir eğitim kadrosu EU, BAP, TUBİTAK gibi çeşitli ulusal kaynaklarca desteklenen su ürünleri yetiştiriciliği, besleme, hastalık, genetik ve ıslah gibi alanlarda projeler yürütmekte ve çok sayıda bilimsel yayın üretmektedir. Bölümümüzde gerek derslerin yürütüldüğü ve gerekse bilimsel çalışmaların yürütüldüğü yeterli sayıda amfi, toplantı salonu, derslik, laboratuvarlar, Ar- Ge birimleri, akvaryum ünitesi, dalış ünitesi ve su ürünleri hayvan deneyleri yerel etik kurulu gibi birimler bulunmaktadır. Bu kapsamda programın genel hedefi ise; su ürünleri sektörünün gelişimine ve sorunların çözümüne aktif bir şekilde katkı sunabilecek, risk ve sorumluluk alabilecek, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinen, yenilikçi, rekabetçi-üretken ve doğa dostu, lisansüstü eğitime sahip su ürünleri mühendislerini sektöre kazandırmak olacaktır. Ayrıca öğretim amaçları çerçevesinde; Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tezli Yüksek Lisans Programı’nda eğitim ve öğretim görecek olan öğrencilere en güncel bilgi ve becerileri kazanmaları, sanayi ve toplumun beklentilerini karşılamaları ve kariyer gelişimlerinde önemli bir liderlik rolü oynamaları için her türlü teorik ve pratik imkân sunulması temel ilke olarak benimsenmiştir.
Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Ali Türker
Bölüm AKTS Koordinatörü
Prof.Dr. Ali Türker
Ders Planı
1. Yıl
- 1. Dönem
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Teori
|
Uygulama
|
AKTS
|
Yazdır
|
FBE5090
|
Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik **
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
2
|
|
SÜY5511
|
Balık Yetiştiriciliğinde Fotoperiyot Kullanımı
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5515
|
Yetiştiricilikte Su Kalitesi Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5517
|
Su Ürünleri Yetiştiriciliği İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5519
|
Toprak Havuzlarda Deniz Balıkları Yetiştiriciliği Teknikleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5521
|
Balık Beslemede Alternatif Yem Hammaddeleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5527
|
Balık Kuluçkahane Yönetiminde Güncel Konular
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5529
|
Yetiştiricilikte Entegre Sistemler
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5531
|
Endüstriyel Alg Yetiştiriciliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5533
|
Balık İmmunolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5537
|
Çiklit Balıkları Üretim ve Yetiştiriciliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5539
|
Süs Balıkları Besleme Stratejileri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5543
|
Balık Hastalıklarında Uygulanan Profilaktif Yöntemler
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5545
|
Akuakültürde Biyogüvenlik
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5561
|
Balıklarda Protein Metabolizması ve Azot Boşaltımı
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5563
|
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Sürdürülebilirlik ve Çevre İlişkisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
4
|
|
SÜY5565
|
Balık Beslemede Kullanılan Yem Katkı Maddeleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5567
|
Balık Üreme Biyolojisi ve Biyoteknolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5575
|
Alternatif Canlı Yem Üretimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5577
|
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Akreditasyon ve Pazarlamadaki Önemi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5579
|
Dünya ve Türkiye Su Ürünleri Üretimi ve Ekonomisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5581
|
Tatlısu Midye Yetiştiriciliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5583
|
Sucul Canlılarda Histolojik Teknikler
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
6
|
|
SÜY5585
|
Balıklarda Stres Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5701
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
4
|
0
|
6
|
|
| | | | | | |
|
1. Yıl
- 2. Dönem
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Teori
|
Uygulama
|
AKTS
|
Yazdır
|
FBE5500
|
Proje Geliştirme ve Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5090
|
Seminer
|
Zorunlu
|
0
|
2
|
6
|
|
SÜY5512
|
Yassı Balık Yetiştiriciliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5514
|
Kapalı Devre Üretim Sistemleri, Dizaynı ve Projelendirilmesi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5520
|
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Yenilikçi Düşünce ve Girişimcilik
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5522
|
Avrupa Birliği ve Türkiye’de Su Ürünleri Sektörü ve Politikaları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5524
|
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Çevresel Etkisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5526
|
Su Ürünleri Yetiştiriciliği Biyoteknolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5528
|
Balık Kuluçkahane Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5532
|
Alg Yetiştriciliğinde Kalite Standartları
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5534
|
Balıklarda Aşılama Teknikleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5536
|
Balıklarda İmmunolojik Teknikler
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5538
|
Tilapya Yetiştiriciliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5540
|
Akvaryum Sistemleri ve Yönetimi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5542
|
Balıklarda Bakteriyel Hastalıklar
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
6
|
|
SÜY5544
|
Balıklarda Anastezi Yöntemleri
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
6
|
|
SÜY5560
|
Kıyı Ötesi Ağ Kafeslerde Balık Yetiştiriciliği ve Teknolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5562
|
Karides Biyoteknolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5564
|
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İstatistiksel Uygulamalar
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
4
|
|
SÜY5566
|
Balık Besleme Çalışmalarının Prensipleri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5568
|
Bivalv Biyoekolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
6
|
|
SÜY5570
|
Yetiştiricilikte Balık Refahı
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5572
|
Viral Balık Hastalıkları
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
6
|
|
SÜY5574
|
Su Ürünleri Alanında Sanayi Dalgıçlığı ve Teknolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5576
|
Akuaponik Sistem Dizaynı
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5578
|
Organik Su Ürünleri Yetiştiriciliği
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5580
|
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Genetik Uygulamalar
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5582
|
Mersin Balığı Yetiştirme Teknikleri ve Koruma Stratejileri
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5584
|
Akuakültür Teknolojisinde Son Gelişmeler
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
6
|
|
SÜY5586
|
Balık Hastalıklarında Tedavi Yöntemleri
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
6
|
|
SÜY5702
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
4
|
0
|
6
|
|
| | | | | | |
|
2. Yıl
- 1. Dönem
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Teori
|
Uygulama
|
AKTS
|
Yazdır
|
SÜY5703
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
4
|
0
|
6
|
|
SÜY5801
|
Yüksek Lisans Tezi
|
Zorunlu
|
0
|
0
|
24
|
|
| | | | | | |
|
2. Yıl
- 2. Dönem
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Türü
|
Teori
|
Uygulama
|
AKTS
|
Yazdır
|
SÜY5704
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
4
|
0
|
6
|
|
| | | | | | |
|
|
Değerlendirme Anketleri
Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi
1. Yıl
- 1. Dönem
Ders Adı | Py1 | Py2 | Py3 | Py4 | Py5 | Py6 | Py7 | Py8 | Py9 | Py10 | Py11 | Py12 | Py13 | Py14 | Py15 |
Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik ** | | | | | | | | | | | | | | | |
Balık Yetiştiriciliğinde Fotoperiyot Kullanımı | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Yetiştiricilikte Su Kalitesi Yönetimi | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 5 | 5 | 4 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon | 3 | 3 | 5 | 5 | 3 | 4 | 5 | 3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 |
Toprak Havuzlarda Deniz Balıkları Yetiştiriciliği Teknikleri | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Balık Beslemede Alternatif Yem Hammaddeleri | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 |
Balık Kuluçkahane Yönetiminde Güncel Konular | 3 | 5 | 4 | 1 | 3 | 4 | 1 | 1 | 1 | 4 | 5 | 1 | 1 | 1 | 3 |
Yetiştiricilikte Entegre Sistemler | 2 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 3 | 2 | 3 | | 5 | 3 | 1 |
Endüstriyel Alg Yetiştiriciliği | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Balık İmmunolojisi | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Çiklit Balıkları Üretim ve Yetiştiriciliği | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Süs Balıkları Besleme Stratejileri | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Balık Hastalıklarında Uygulanan Profilaktif Yöntemler | 3 | 5 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 |
Akuakültürde Biyogüvenlik | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 |
Balıklarda Protein Metabolizması ve Azot Boşaltımı | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 5 | 5 | 4 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Sürdürülebilirlik ve Çevre İlişkisi | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 |
Balık Beslemede Kullanılan Yem Katkı Maddeleri | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 5 | 4 |
Balık Üreme Biyolojisi ve Biyoteknolojisi | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 3 | 5 | 5 | 1 | 1 | 1 | 4 |
Alternatif Canlı Yem Üretimi | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Akreditasyon ve Pazarlamadaki Önemi | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 |
Dünya ve Türkiye Su Ürünleri Üretimi ve Ekonomisi | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 3 | 4 |
Tatlısu Midye Yetiştiriciliği | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Sucul Canlılarda Histolojik Teknikler | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Balıklarda Stres Yönetimi | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Uzmanlık Alan Dersi | 4 | 5 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 |
| | | | | | | | | | | | | | | |
|
1. Yıl
- 2. Dönem
Ders Adı | Py1 | Py2 | Py3 | Py4 | Py5 | Py6 | Py7 | Py8 | Py9 | Py10 | Py11 | Py12 | Py13 | Py14 | Py15 |
Proje Geliştirme ve Yönetimi | | | | | | | | | | | | | | | |
Seminer | 1 | 2 | 2 | 4 | 5 | | 4 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 |
Yassı Balık Yetiştiriciliği | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Kapalı Devre Üretim Sistemleri, Dizaynı ve Projelendirilmesi | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 5 | 4 | 4 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Yenilikçi Düşünce ve Girişimcilik | 3 | 2 | 3 | 3 | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Avrupa Birliği ve Türkiye’de Su Ürünleri Sektörü ve Politikaları | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Çevresel Etkisi | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 5 | 5 | 4 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği Biyoteknolojisi | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 3 | 4 | 4 | 1 | 1 | 1 | 4 |
Balık Kuluçkahane Yönetimi | 1 | 5 | 3 | 3 | 1 | 1 | 3 | 1 | 3 | 4 | 4 | 1 | 1 | 1 | 3 |
Alg Yetiştriciliğinde Kalite Standartları | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Balıklarda Aşılama Teknikleri | 3 | 5 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Balıklarda İmmunolojik Teknikler | 3 | 5 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Tilapya Yetiştiriciliği | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Akvaryum Sistemleri ve Yönetimi | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Balıklarda Bakteriyel Hastalıklar | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Balıklarda Anastezi Yöntemleri | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Kıyı Ötesi Ağ Kafeslerde Balık Yetiştiriciliği ve Teknolojisi | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 |
Karides Biyoteknolojisi | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İstatistiksel Uygulamalar | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Balık Besleme Çalışmalarının Prensipleri | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Bivalv Biyoekolojisi | 3 | | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Yetiştiricilikte Balık Refahı | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 |
Viral Balık Hastalıkları | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Su Ürünleri Alanında Sanayi Dalgıçlığı ve Teknolojisi | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Akuaponik Sistem Dizaynı | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 |
Organik Su Ürünleri Yetiştiriciliği | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 5 | 4 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Genetik Uygulamalar | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 3 | 5 | 4 | 1 | 1 | 1 | 4 |
Mersin Balığı Yetiştirme Teknikleri ve Koruma Stratejileri | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |
Akuakültür Teknolojisinde Son Gelişmeler | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 |
Balık Hastalıklarında Tedavi Yöntemleri | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 |
Uzmanlık Alan Dersi | 4 | 5 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 |
| | | | | | | | | | | | | | | |
|
2. Yıl
- 1. Dönem
Ders Adı | Py1 | Py2 | Py3 | Py4 | Py5 | Py6 | Py7 | Py8 | Py9 | Py10 | Py11 | Py12 | Py13 | Py14 | Py15 |
Uzmanlık Alan Dersi | 4 | 5 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 |
Yüksek Lisans Tezi | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 5 | | |
| | | | | | | | | | | | | | | |
|
2. Yıl
- 2. Dönem
Ders Adı | Py1 | Py2 | Py3 | Py4 | Py5 | Py6 | Py7 | Py8 | Py9 | Py10 | Py11 | Py12 | Py13 | Py14 | Py15 |
Uzmanlık Alan Dersi | 4 | 5 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 |
| | | | | | | | | | | | | | | |
|
|