Kazanılan Derece
Programı, tüm gereklerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar Yönetim Bilişim Sistemleri alanında lisans derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
1-Lise ve dengi okul diplomasına sahibi olmak,
2-Yükseköğretim Kurumları Sınavı veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'ndan yeterli puan almış olmak
Yeterlilik Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) başarıyla tamamlayarak 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalamasını elde etmek gerekmektedir.
Önceki Öğrenim
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye İşletme Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Bilişim Sistemleri Programı eğitim planlarında yer alan İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye İşletme Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’ne ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler, eğitim-öğretim yılının ilk haftası içinde başvurmaları halinde, daha önceki yükseköğretim bölüm/programlarında başardıkları derslerin kredileri ve bu derslerden aldıkları başarı notları ilgili yönetim kurulu kararı ile kayıt yaptırdıkları bölüm ve programa aktarılır. Tanınan ve başarı notları aktarılan eğitim-öğretim programındaki derslerin toplam kredisi ve öğrencinin kaydolduğu programın eğitim-öğretim programındaki yarıyıl kredileri dikkate alınarak bu derslerin karşılık geldiği yarıyıl sayısı hesaplanır. Bu süre Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen azami öğrenim süresinden düşülerek, öğrencinin intibak ettirileceği yarıyıl ilgili yönetim kurulu kararı ile belirlenir.
Tarihçe
Fethiye İşletme Fakültesi’nin 2011/2260 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 24 Ekim 2011 tarihli ve 28094 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanması ile kuruluş süreci tamamlanmıştır. Fakültede Ekonomi ve Finans, İşletme, Turizm İşletmeciliği, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Yönetim Bilişim Sistemleri olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü 2020-2021 öğretim yılında öğrenci almaya başlamıştır.
Program Profili
Yönetim Bilişim Sistemleri alanında eğitim almak isteyen öğrencileri bu alana kazandırma, tüm sektörlerde görev yapan yönetim kademedeki çalışanların karar verirken ihtiyaç duyacağı bilgiyi karşılayabilecek, bilişim sistemlerini kuran, işleten, yöneten personele ihtiyaç duyması, farklı fakültelerin değişik bölümlerinden mezun olan kişilerin Yönetim Bilişim Sistemleri konusunda yüksek lisans yaparak kendi alanlarında bilişim sistemlerini kullanarak kurumun etkin ve verimli çalışmasını sağlayabileceği ve işe yerleşeme imkânlarını arttıracağı öngörülmektedir.
İlimizdeki ve çevremizdeki kurumların bilişim teknolojilerini daha etkin ve verimli bir şekilde kullanarak globalleşmesi ve rekabet gücünün attırılması. gibi olanakları sunacaktır. Bölümlerin gelişmesi, bölüm öğretim üyelerinin kendilerini yenileyebilmesi ve kendi akademik kadrolarını kendilerinin oluşturmasının önemi dikkate alındığında, Yönetim Bilişim Sistemleri Tezli Yüksek Lisans Programının açılması anabilim dalının gelişmesi bakımından oldukça önem taşımaktadır.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı, muafiyet sınavı ve tek ders sınavından oluşmaktadır.
Ara Sınavlar: Her yarıyıl içinde açılan derslerle ilgili olarak bir ara sınav yapılır. Ara sınav değerlendirmesi, alınan puanın %40’ıdır.
Yarıyıl Sonu Sınavları: Yarıyıl sonunda öğretimi tamamlanan derslerden öğrencinin başarı durumunu belirlemek üzere yapılır. Yarıyıl Sonu sınav değerlendirmesi, alınan puanın %60’ıdır.
Mazeret Sınavları: Haklı ve geçerli bir mazereti nedeniyle ara sınavına veya yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrencilere, ilgili yönetim kurulu tarafından mazeret sınav hakkı verilir. Öğrencinin mazeret sınavına kabul edilmesi için mazeretini belgelere dayandıran bir dilekçe ile mazeretinin oluştuğu günden itibaren 3 gün içinde dekanlık/müdürlüğe başvurmuş ve ilgili yönetim kurulunca mazeretinin kabul edilmiş olması gerekir.
Bütünleme sınavları: Öğrenciler yarıyıl sonu sınavları sonunda FD veya FF notu alarak başarısız oldukları dersler ile DD veya DC notu alarak başarılı oldukları derslerden bütünleme sınavlarına girebilirler. Bütünleme sınavında alınan not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer. Ara sınav ve bütünleme sınav notunun ağırlıkları yarıyıl sonu sınavlarında olduğu gibi hesaplanır. Bütünleme sınavına girilen derslerde, önceki başarı notu ne olursa olsun, son başarı notu esas alınır.
Muafiyet Sınavları: Senato tarafından belirlenen dersler için akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.
Tek Ders Sınavı: Mezuniyeti için devam koşulunu yerine getirmiş olup da, başarısız tek dersi kalan öğrenciler, başarısız olduğu dersten tek ders sınavına girebilirler. Ayrıca mezun olabilmek için kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programındaki tüm derslerden başarılı oldukları halde, genel not ortalamaları 2,00’nin altında olması nedeni ile mezun olamayan öğrenciler, genel not ortalamalarını yükseltmek üzere başarılı oldukları bir dersten bölüm başkanlığına dilekçe ile başvurmaları halinde ilgili kurul kararı ile tek ders sınavına girebilirler. Tek ders sınav hakkından bir kez yararlanılabilir.
Öğrencilere aldıkları her ders için, o dersi yürütmekle görevlendirilen öğretim elemanı tarafından, aşağıdaki harf notlarından biri yarıyıl başarı notu olarak verilir. Puan Karşılığı Yarıyıl/Yıl Sonu Başarı Notu Katsayı 90-100 AA 4; 85-89 BA 3,5; 80-84 BB 3; 75-79 CB 2,5; 70-74 CC 2; 65-69 DC 1,5; 60-64 DD 1; 50-59 FD 0,5; 49 ve altı FF 0.
Bu belirtilen değerlendirmeler dışında kalan değerlendirmeler; TT-Devamsızlıktan kalınan ders, MM-Muaf tutulan ders, GG-Geçer, KK-Kalır, VV – Bırakılan Derstir.
“TT”, derslerde ve/veya uygulama çalışmalarında devam şartını sağlayamamış öğrencilere verilmektedir.
Yabancı Dil Hazırlık Programı Yeterlik Sınavında başarılı olan öğrenciler ortak zorunlu yabancı dil: (İngilizce, Almanca, Fransızca) derslerinden muaf tutulurlar ve “MM” ile değerlendirilirler.
“GG”, Yabancı Dil Hazırlık Programı ve eğitim-öğretim programında yer alan staj çalışmalarında başarılı olan öğrencilere verilir.
“KK”, Yabancı Dil Hazırlık Programı ve eğitim-öğretim programında yer alan staj çalışmalarında başarısız olan öğrencilere verilir.
“VV”, eğitim-öğretim programından kaldırılan veya yerine başka bir ders konulmayan ve başarılma zorunluluğu kalmayan dersler için bölüm başkanlığının önerisi, ilgili yönetim kurulunun kararı ile verilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Yönetim Bilişim Sistemleri alanında lisans diploması verilir.
Mezun İstihdamı
Mezunlarımız, başta danışmanlık, denetim, yazılım, e-iş, finans, bankacılık ve telekominikasyon olmak üzere birçok alanda çalışabilmektedirler. Yönetim Bilişim Sistemleri alanındaki mesleklere örnek olarak; İş Analisti, İşletmeler için Uygulama Geliştirici, Bilişim Teknolojileri Danışmanı, Bilgi Teknolojileri Proje Geliştirme Lideri, Sistem Analisti, Veritabanı Yöneticisi, İş Zekası Analisti, Sistem Geliştirici, Veritabanı Yöneticisi, Bilgi Teknolojisileri Kullanıcı İlişkileri Yöneticisi, Web Geliştirici, Ağ Yöneticisi, Teknik Destek Uzmanı, Bilişim Sistemleri Yöneticisi verilebilmektedir.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları ve de ilgili kurumsal sınavları başarmaları koşuluyla tezli-tezsiz, normal ve İkinci Öğretim ile Uzaktan eğitim gibi lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Bölüm AKTS Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Muhammer İLKUÇAR