Kazanılan Derece
Elektronik ve Otomasyon bölümünden mezun olan öğrenciler " Elektronik Teknolojisi Teknikeri " ünvanını kazanırlar. Önlisans Derecesi ile mezun olurlar.
Kabul Koşulları
Yükseköğretime Öğrenci kabulü için ülke çapında yapılan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) girmiş olması veya sınavsız geçiş sınavına başvuru yapmak zorundadır. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) yılda bir kez Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır. Öğrenci Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS)’den alınan puan ve lise not ortalamalarına göre Yüksek Öğretim kurumlarındaki bölümlere yerleştirilir. Meslek Lisesi mezunları sınavsız geçiş haklarını kullanarak Elektronik Teknolojisi Programına ÖSYM tarafından belirlenen şekilde kayıt yaptırabilirler.
Yeterlilik Koşulları
Alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
Önceki Öğrenim
Elektronik Teknolojisi programına kayıt yaptırmaya hak kazanan daha önce yurtiçi veya yurtdışındaki başka bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmüş ve yatay geçiş ile gelen bir öğrencinin aldığı eğitimin tanınmasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
Tarihçe
1998-1999 eğitim-öğretim yılından Elektronik Teknolojisi programı örgün öğretim olarak faaliyete başlamıştır. 1999-2000 eğitim-öğretim yılında da ikinci öğretime öğrenci alınmıştır. Elektronik teknolojisi programında 30 (normal öğretim) öğrenci kayıt yaptırmaktadır. Elektronik teknolojisi programında 4 öğretim öğretim görevlisi hizmet vermektedir.
Program Profili
Elektronik teknolojisi programı teknik bir program olduğu için, öğrencilere Teorik bilgiler verildikten sonra pratik eğitim yapılarak becerileri geliştirilir. Projelerle de öğrencilerin derslerde yaptıkları çalışmalar güncellenerek piyasa şartlarına uygun başarılı kişiler yetiştirilir. Elektronik hatası / arızası, otomatik kontrol, PLC ve mikrodenetleyici programlama alıştırmaları yapılırken, ders konuları güç elektroniği, elektrik makineleri, PLC ve mikrodenetleyici laboratuarlarında yapılan deneylerle desteklenmektedir.
Elektronik Teknolojisi programı, diğer okullardaki elektronik programlarından öğretim elemanlarının genç, tecrübeli olmaları, bilgisayar laboratuarı, internet kullanımı imkanları ve mezunların sektörde iş bulabilme yönleriyle avantajlıdırlar.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Verilen her bir ders için en az bir ara sınav ve dönem sonu sınavı yapılır. Ayrıca kısa sınav ve ödev değerlendirmesi de yapılabilir. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun (2,00) üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. Ara yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir. FF notu alan öğrenci başarısızdır, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu MM ve GG ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz. Her öğrenci derslere, uygulamalara, laboratuvarı, proje, seminer, atölye, dönem içi çalışmaları, mezuniyet projelerine katılmak zorundadır. Teorik derslerin en az % 70 ve uygulamalı ve laboratuvarı çalışmalarının ise en az % 80 katılmayan öğrencilerin o derslerden final sınavlarına girmelerine izin verilmez. Öğrenciler teorik derslerde devam koşulunu yerine getirene kadar ilgili dersi tekrar etmek zorundadır. Sınavlar genellikle yazılı olarak yapılır. Ancak, öğretim elemanı sözlü sınav yapılmasına da karar verebilir. Derslerin içeriğine göre, bilgi formu üzerinde belirtilmek şartıyla öğrenciler proje çalışmasına da yönlendirilebilir.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve gerekmektedir
Mezun İstihdamı
Mezun öğrenciler elektronik ve fabrika arıza / bakım, devlet kuruluşları, elektronik güvenlik şirketleri, PLC ve mikrodenetleyici programlama sektörlerinde istihdam edilmektedir.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Eğer mezun öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı olurlarsa(Dikey geçiş sınavı ÖSYM tarafından yapılır). Mezun öğrenciler bir lisans derecesine sahip olma şansına sahip olabilirler. Elektrik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Elektrik- Elektronik Mühendisliği gibi bölümlerine geçiş yapabilirler.
Eğitim Türü
Ön Lisans(Mesleği ile ilgili konularda yeterli bilgi ve beceriye sahip, üstün nitelikli, özgüveni tam, yenilikçi, girişimci, teknolojik yenilikleri takip eden, ülkemizin geleceğine yön verecek mesleki ve etik değerlere sahip elektrik sektörünün ihtiyaç duyduğu Ara elemanları yetiştirmektir.)