Kazanılan Derece
Yapı Denetimi bölümünden mezun olan öğrenciler "Yapı Denetim Teknikeri" ünvanını kazanırlar. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, yapı denetim şirketlerinde, kamu kuruluşlarında, özel şirketlerde iş bulma imkânına sahiptirler. Öğrenciler, bölümümüzde sağlanan bilgi donanımları sayesinde yurt dışında da aynı şekilde yukarıda adı geçen kurum ve kuruluşlarda iş imkanı bulabilirler
Kabul Koşulları
Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndan Bölüm için belirlenen minimum puanı almış olmak.
Yeterlilik Koşulları
Alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
Önceki Öğrenim
Daha önce başka bir Yüksek Öğretim Kurumunda öğrenim görmüş olan öğrencilerin önceki öğrenimi, Yüksekokul yönetim kurulunca tespit edilmiş intibak tablosu çerçevesinde tanınmaktadır. Bölümümüzde örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya veya tecrübeye dayalı (in-formal/non-formal ) öğrenme şu an itibariyle tanınmamaktadır. Ancak, Yükseköğretim programlarının tamamında yer alan Yabancı Dil (İngilizce, Almanca, Fransızca vd.) Türk dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Bilgi İletişim Teknolojisi Dersleri için her akademik dönem başında Muafiyet Sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen yeterlilikleri sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girme hakkına sahiptir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
Tarihçe
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Programı Bölümü'nde, 1994-1995 döneminde önlisans düzeyinde eğitim-öğretime başlanmıştır ve hâlen sürdürülmektedir. Bunun yanında 2000-2001 döneminden itibaren II. öğretimde de eğitim-öğretim verilmektedir. I. ve II. öğretime her yıl ortalama 40’ar öğrenci alınmaktadır. 2011-2012 döneminden itibaren bölümün adı Yapı Denetimi Programı olarak değiştirilmiştir. Yapı Denetimi Programı Bölümü'nün ders programı, teknik resim, bina bilgisi, arazi ölçümleri, statik hesaplamalar konularını kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. İlk iki yarıyılda zorunlu ve temel bilgileri kapsayan dersler, son iki yarıyılda ise öğrencilerin ilgi duydukları bilim alanlarında yoğunlaşmalarını sağlayan seçmeli dersler daha çok bulunmaktadır. Derslerde konular alanlarında uzman öğretim üyeleri tarafından yeterince ayrıntılı bir şekilde işlenmekte, uygulamalar yaptırılmaktadır. Bu bağlamda teknolojinin sunduğu imkânlardan (bilgisayar, tepegöz, slayt, video) yararlanılarak çağdaş anlamda bir öğrenme ortamı sağlanmaktadır. Ayrıca verilen araştırma ödevleriyle öğrencilerin daha derinlemesine bilgilenmesi sağlanmaktadır. Mezuniyet için, zorunlu ve seçmeli derslerden toplam 120 kredi gerekmektedir. İnşaat Programı Bölümü'nde şu anda 1 yardımcı doçent, 3 öğretim görevlisi çalışmaktadır. Öğretim elemanları derslerinin yanında bilimsel araştırmalar yapmakta, alanlarıyla ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde kongre ve sempozyumlara katılmaktadır. İnşaat Programı Bölümü'nde, "öğrenci merkezli" bir eğitim-öğretim anlayışı egemendir.
Program Profili
Bölümümüzün misyonu, inşaat sektörünün, ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman yetiştirilmesinde ve geliştirilmesine eğitim-öğretim ve bilim faaliyetleriyle katkıda bulunmaktır.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Verilen her bir ders için en az bir ara sınav ve dönem sonu sınavı yapılır. Ayrıca kısa sınav ve ödev değerlendirmesi de yapılabilir. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun (2,00) üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. Ara yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir. FF notu alan öğrenci başarısızdır, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü geçmek, 60 iş günü olan staj eğitimini başarıyla tamamlamış olmak ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Mezun İstihdamı
Bu bölümden mezun olan öğrenciler, yapı denetim şirketlerinde, kamu kuruluşlarında, belediyelerde, özel şirketlerde iş bulma imkânına sahiptirler. Öğrenciler, bölümümüzde sağlanan bilgi donanımları sayesinde yurt dışında da aynı şekilde yukarıda adı geçen kurum ve kuruluşlarda iş imkanı bulabilirler.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavı’ndan geçerli not almaları koşuluyla lisans programlarda öğrenim görebilirler.