Kazanılan Derece
Optisyenlik Programını başarı ile bitirenlere ‘OPTİSYEN’ unvanı verilir. Optisyen unvanı ile kendi optik mağazalarında veya diğer optik mağazalarda mesul müdürlük görevini yürütebilir, sektördeki cam-kaplama sanayi faaliyetlerinde görev alabilir veya gözlük yapan ve satan işletmelerde görev yapabilirler.
Kabul Koşulları
Optisyenlik Programına başvuracak olan aday öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sonuçlarına göre TYT türünden aldıkları puana göre Optisyenlik Programına yerleşebilirler.
Yeterlilik Koşulları
Programda mevcut olan tüm derslerden ( toplam AKTS 120 karşılığı) tümünü başarıyla tamamlayan 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler Optisyen unvanı alarak mezun olmaya hak kazanır.
Önceki Öğrenim
Tüm geçiş işlemlerinde ilgili yasa ve yönetmelikler uygulanır.
Tarihçe
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde Optisyenlik Programımız 1993-1994 Eğitim-Öğretim yılından bu yana Eğitim-Öğretim faaliyetlerini başarı ile sürdürmektedir. Optisyenlik Programımızda alanında uzman öğreticiler ile çağın gerektirdiği mesleki ve bilgileri kazanmış sektörün önde gelen mezunlarını vermeye devam etmektedir.
Program Profili
Optisyenlik Programının amacı, göz hastalıkları uzmanı doktorlar tarafından verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camlarını, her türlü lensleri, optik görme gereçlerini, gözlük çerçevelerini, koruyucu gözlükleri ve güneş gözlüklerini reçetedeki verilere uygun olarak hazırlayarak, görme gereci ihtiyacı olan kişiye adaptasyonunu sağlayan nitelikli Optisyen’ler yetiştirmektir. Programın öğrenim süresi 2 yıldır. Bu süreler içinde öğretilen teorik ve modern teçhizatlar ile verilen uygulamalı eğitimlerle öğrencilerin optisyenlik sektöründe kullanacakları bilgi ve becerilerin kazandırılıp, her yılsonunda yaz dönemi stajları ile bu becerilerini pekiştirmeleri sağlanmaktadır. Mezun olan tüm Optisyenlik öğrencileri sektöre hazır halde mezun edilmektedir.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Öğrenciler her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Uygulaması olan derslerde ise ara sınavın katkısı %20, uygulama sınavı %30, yarıyıl sonu sınavının katkısı % 50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (DD) ve üstünde harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait derslerden bütünleme sınavına girebilir.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Optisyen unvanı ile mezun olmaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdamı
Optisyenlik Programı mezunları, 5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun esaslarına göre ‘‘Optisyen’’ unvanı ile istedikleri il veya ilçede, kendilerine ait Optisyenlik Müessesesi (Optik mağazası) açabilirler. Yine aynı kanunun ilgili maddesi hükümlerine göre istedikleri takdirde, özel veya tüzel şahıslara ait optik mağazalarında sorumlu mesul müdür olarak çalışabilirler. Gözlük camı ve çerçevesi imal eden veya ithal eden fabrika ve/veya firmalarda çalışabilirler.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Önlisans eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde; Fizik Bölümüne, Optik ve Akustik Mühendisliği ile Fizik Mühendisliğine dikey geçiş yapabilirler.
Eğitim Türü
Önlisans
Bu programın amacı optik sektöründe ihtiyaçları karşılayacak ara elemanları gerekli bilgi ve beceriyi kazandırarak Optisyen olarak yetiştirmektir.
Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Ali İmran VAİZOĞULLAR
Bölüm AKTS Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Yusuf SAMANCIOĞLU