Kazanılan Derece
Programı tamamlayan öğrencilere tıbbi laboratuvar teknikleri programından mezun olduğuna dair önlisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programına başvuracak olan aday öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sonuçlarına göre TYT sınavında aldıkları puana göre Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programına yerleşebilirler.
Yeterlilik Koşulları
Öğrencinin programdaki tüm zorunlu derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
Önceki Öğrenim
Daha önce herhangi bir yükseköğretim öğrenimi gören öğrencilerin almış olduğu dersler “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” kapsamında uygun olmak şartıyla, ders programında yer alan dersinin yerine muaf tutulabilir. Ayrıca her eğitim öğretim yılı başında Bilgi İletişim Teknolojileri, Yabancı dil, Türk Dili ve İnkılap Tarihi derslerinden muaf olmak isteyen öğrenciler Üniversitenin açmış olduğu muafiyet sınavına girebilirler.
Tarihçe
Yüksekokulumuz bünyesinde, 2001-2002 eğitim-öğretim yılında Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı, 18 Nisan 2013 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul kararıyla Tıbbi Laboratuvar Teknikleri (İÖ), programlarının açılması kabul edilmiş ve 2013-2014 Eğitim- Öğretim Yılından itibaren eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri (İ.Ö) programına 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren öğrenci alımının durdurulması ile sadece örgün olarak eğitim veren bir program haline gelmiştir.
Program Profili
Tıbbi laboratuvar Programının amacı; Başta hastaneler olmak üzere, diğer sağlık kuruluşları ve laboratuarlarda çalışabilecek, bilgi ve tecrübe yönünden yeterli ve nitelikli, klinik ve diğer araştırma laboratuarlarında kullanılan yöntem ve cihazların işleyişi, tahlillerin yapılması konularında bilgi ve beceri sahibi olan sağlık elemanı yetiştirmektir.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Tek final yapılan teorik dersler için
Ara sınav notunun % 40
Yarıyıl sonu sınav notunun % 60
Tek final yapılan uygulamalı dersler için
Ara sınav notunun % 20
Uygulama notunun % 30
Yarıyıl sonu sınav notunun % 50
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin programdaki tüm zorunlu ve seçmeli derslerini başarmış olması gerekmektedir. Bu programda öğrencilerin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması zorunluluğu bulunmaktadır.
Mezun İstihdamı
Sağlık sektörü ve daha spesifik çalışan sağlık hizmeti sektörlerinde iş bulma olanağı sağlar
Bir Üst Dereceye Geçiş
DGS Sınavı ile öğrenciler lisans eğitimine devam edebilirler. Tıbbi Laboratuvar ve Teknikleri programı mezunu öğrenciler buna ek olarak Biyoloji, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Lisans programlarında lisans tamamlama haklarına sahiptirler.
Eğitim Türü
Türkçe eğitim verilmektedir.
Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Ali İmran VAİZOĞULLAR