English
Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora

Kazanılan Derece

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında Doktora diploması verilir.

Kabul Koşulları

Bu doktora programında eğitim almak isteyen adayların; a) Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları, b) ALES’ ten gerekli puanı almış olmaları c) Gerekli İngilizce dil yeterliliğini sağlamaları d) Anabilim dalınca yapılan sınavda başarılı olmaları gerekmektedir.

Yeterlilik Koşulları

Öğrencilerin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında doktora derecesi elde edebilmeleri için; en az 7 ders, seminer dersi, yeterlilik, tez önerisi ve tez çalışması derslerinin tümünü başarı ile tamamlayarak, toplam 240 AKTS karşılığı ders almaları ve genel not ortalamalarının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması gerekmektedir.

Önceki Öğrenim

Başka yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü programlarda en az bir yarıyılını tamamlamış öğrenciler, üniversitenin lisansüstü programlarına yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir.

Tarihçe

Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü 30.07.1992 tarih ve 3837 sayılı Kanun’un ek 25/e maddesi uyarınca kurulmuş 1993 yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Enstitüde halen on altı anabilim dalında yüksek lisans düzeyinde ve on bir anabilim dalında doktora düzeyinde eğitim öğretim verilmektedir. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı 4 Şubat 2021 tarihinde doktora programı açmak üzere Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) onayı almıştır.

Program Profili

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora Programı; tezli yüksek lisans eğitimini tamamlayarak ilgilendiği alanda uzmanlık kazanmış öğrencilerin, güncel siyasi gelişmeleri ve akademik tartışmaları kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde inceleyerek, uzmanlaştıkları alandaki bilgi üretimine katkı sağlamalarını amaçlamaktadır. Program kapsamında öğrencilere; araştırma konularının kapsamını belirlemeleri ve belirledikleri konuyu bilimsel ölçütlere uygun olarak inceleyebilmeleri için gerekli olan akademik donanım kazandırılırken, bilimsel etiği içselleştirmelerine ve sistematik çalışma becerilerini geliştirmelerine yönelik eğitim ve danışmanlık da sağlanmaktadır. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilerin, entelektüel birikim ve araştırma becerileri ile ulusal ve uluslararası düzeyde tercih edilen, yaşam boyu öğrenme felsefesini kendisine ilke edinmiş, bölgenin ve ülkenin sorunlarıyla ilgili çözümler üretebilen, ulusal ve evrensel değerlere saygılı bireyler haline gelmeleri hedeflenmektedir.

Program Yeterlilikleri

1- Siyasi tarih, uluslararası ilişkiler, uluslararası hukuk ve siyaset bilimi alanlarında ileri seviyede teorik, metodolojik ve tarihsel bilgi edinir. Güncel siyasi gelişmeleri bu bilgiler ışığında inceleyerek, bunlara dair bilimsel çözümlemeler yapar.
2- Dünyanın belli başlı coğrafi, iktisadi ve siyasi bölgelerinden bir ya da birkaçının, ekonomik, politik ve sosyal dinamikleri ile ilgili ileri düzeyde bilgi sahibi olur; yerel ve küresel gelişmelerin bu dinamikler üzerindeki etkisini araştırabilecek tarihsel bilgi ve teorik donanımı edinir; bu bölge(ler)deki ulusal ve uluslararası yapıların ve aktörlerin birbirleri ile olan etkileşimini sistematik olarak inceleyebilme becerisi kazanır
3- Yerel ve uluslararası siyaset arasındaki bağlantıyı teorik ve ampirik olarak ilişkilendirebilir, bu ilişkinin jeopolitik, ekonomik, hukuki, sosyal ve kültürel boyutlarının, sosyal bilimlerin diğer alanlarında kullanılan kavramlar, ölçekler ve kuramlar üzerindeki etkilerini değerlendirebilir.
4- Ulusal ve uluslararası aktörlerin davranışlarını ve stratejilerini eleştirel bir bakış açısıyla analiz edebilir ve bunların tarihsel dönüşümünü uluslararası konjonktürde meydana gelen değişimlerle ilişkilendirebilir.
5- Siyasi, diplomatik ve akademik metinlerin söylev analizini yapabilir; bu metinlerde ortaya konan argümanların teorik ve siyasi önermelerini haritalayarak, bunları eleştirel olarak değerlendirebilir.
6- Uluslararası güvelik, Türk dış politikası, bölge çalışmaları, çatışma analizi ve çözümü, uluslararası hukuk, karşılaştırmalı siyaset, vb. gibi disiplinin belli başlı çalışma alanlarından bir ya da birkaçında uzmanlaşır ve bu alanlarda lisans düzeyinde ders verebilecek akademik yeterliliğe sahip olur.
7- Sosyal bilimler felsefesinin tarihsel gelişimi, disiplinin önemli bilimsel paradigmaları ve bunlara karşılık gelen nitel ve nicel araştırma yöntemleri ile ilgili ileri seviyede bilgi sahibi olur; bu yöntemleri kullanarak, uzmanlaştığı alan(lar)da akademik yayın etiğine uygun, özgün bilimsel çalışmalar ortaya koyar.
8- Yürüttüğü bilimsel çalışmaların sonuçlarını, ulusal ve uluslararası kongrelerde bildiri olarak sunarak veya hakemli dergilerde makale olarak yayınlayarak alandaki yazına katkıda bulunur.
9- Toplumsal cinsiyet, kültürel farklılıklar, sosyal adalet, ekolojik sorunlar, insan hakları ve dezavantajlı grupların entegrasyonu gibi problemli alanlarda toplumsal duyarlılığa sahip olur; bu meseleler ile ilgili, entelektüel bilincin ve aydın ahlakının gerektirdiği eleştirel bakış açısıyla, bilimsel araştırmalar yapar ve somut çözüm önerileri geliştirir.
10- Uzmanlaştığı alanda yürütülen projelerde, proje yürütücüsü ya da katılımcısı olarak proje hedeflerine uygun sorumluluk alır.
11- Görev aldığı şirket, kurum, organizasyon ya da örgütlerde, inisiyatif alır, strateji geliştirir, vizyon ve hedef belirler.
12- En az bir yabancı dili kullanarak, güncel siyasi ve uluslararası gelişmeleri yakından takip eder ve bunlarla ilgili görüşlerini sözlü ve yazılı olarak ifade eder.

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav, yarıyıl sonu sınavı ve başarısız öğrenciler bütünleme sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav katkısı %50, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu başarı notunun her ders için en az 75 olma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB) ve (CB) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.

Mezuniyet Koşulları

Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü geçmek, doktora yeterlik sınavında başarılı olmak, tez önerisi vermek ve tezi başarıyla savunmak gerekmektedir. Öğrenciler toplam 240 AKTS'yi tamamlamalı ve 4.00 üzerinden en az 3.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmelidir.

Mezun İstihdamı

Mezunlarımız üniversitelerde akademik ve idari personel olarak çalışabilme imkanına sahiptir. Ayrıca, mezunlarımızın kamu sektörünün tüm alanlarında olduğu gibi, basın-yayın kuruluşları, finansal kurumlar ve çok-uluslu şirketler gibi çeşitli özel sektör kuruluşlarında, uluslararası örgütlerde ve ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarında da istihdam olanakları mevcuttur.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Doktora öğreniminin üstünde başka bir program bulunmamaktadır.

Eğitim Türü

Doktora

Bölüm Başkanı

Prof.Dr. Füsun ÖZERDEM

Bölüm AKTS Koordinatörü

Doç.Dr. Pınar YÜRÜR

Ders Planı

1. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
SİBUL 6099 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği Zorunlu 3 0 6
SİBUL 6501 Uluslararası İlişkiler Kuramında İleri Tartışmalar Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6503 Avrupa Bütünleşmesinde Güncel Sorunlar Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6505 Türk Dış Politikasında Devamlılık ve Değişim Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6507 Soğuk Savaş Sonrası Orta Asya ve Transkafkasya Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6509 Siyaset ve Dış Politika Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6511 İktidar ve Devlet Kuramları Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6513 Uluslararası İlişkilerde Çevre Politikaları Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6515 Çatışma Analizi ve Çözümü Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6517 Osmanlı-Türk Modernleşmesinin Düşünsel Kaynakları Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6519 Uluslararası Güvenlikte Yeni Perspektifler Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6521 Ekoloji Tartışmaları Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6523 Doğu Avrupa ve Balkanlar’da Uluslararası Siyaset Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6525 Karşılaştırmalı Ortadoğu Çalışmaları Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6527 Çağdaş Dönem Siyaset Felsefesi Okumaları Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6529 Sivil Toplum ve Kalkınma Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6701 Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 4 0 6
       
1. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
SİBUL 6090 Seminer Zorunlu 0 4 6
SİBUL 6502 Karşılaştırmalı Siyasette Güncel Tartışmalar Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6504 Türkiye’nin Ortadoğu Politikası Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6506 Soğuk Savaş Sonrası Transatlantik İlişkiler Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6508 Karadeniz Bölgesinin Güncel Jeopolitiği Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6510 Avrupa Birliği Güvenlik Yapılanması Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6512 Ulusötesi Göç ve Küresel Nüfus Politikaları Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6514 Soğuk Savaş Sonrası Türkiye’nin Türk Dünyası Siyaseti Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6516 Politik Teoride Çağdaş Yaklaşımlar/ Tartışmalar Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6518 Sınıraşan Sular ve Hidropolitik Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6520 Uluslararası Hukukta Güç Kullanımı ve Uluslararası İnsancıl Hukuk Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6522 Siyaset ve Sosyal Bilimlerde Yöntem Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6524 Türk Siyasal Düşüncesinde Güncel Tartışmalar Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6526 Barış İnşası ve Çatışma Çalışmaları Üzerine Okumalar Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6528 Kadın Çalışmaları Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6530 İslam Siyasal Düşünce Tarihi Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6532 Uluslararası İlişkilerde Körfez Çalışmaları Seçmeli 3 0 6
SİBUL 6702 Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 4 0 6
       
2. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
SİBUL 6703 Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 4 0 6
SİBUL 6800 Yeterlik Sınavına Hazırlık Zorunlu 0 0 24
       
2. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
SİBUL 6704 Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 4 0 6
SİBUL 6900 Tez Önerisi Zorunlu 0 0 24
       
3. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
SİBUL 6705 Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 4 0 6
SİBUL 6901 Tez Çalışması (1.TİK) Zorunlu 0 0 24
       
3. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
SİBUL 6706 Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 4 0 6
SİBUL 6902 Tez Çalışması (2.TİK) Zorunlu 0 0 24
       
4. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
SİBUL 6707 Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 4 0 6
SİBUL 6903 Tez Çalışması (3.TİK) Zorunlu 0 0 24
       
4. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
SİBUL 6000 Tez Çalışması (Tez Savunması) Zorunlu 0 0 24
SİBUL 6708 Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 4 0 24
       
 

Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi

1. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği445545444444
Uluslararası İlişkiler Kuramında İleri Tartışmalar455545555555
Avrupa Bütünleşmesinde Güncel Sorunlar455554545555
Türk Dış Politikasında Devamlılık ve Değişim455544545545
Soğuk Savaş Sonrası Orta Asya ve Transkafkasya 455554545555
Siyaset ve Dış Politika544545555555
İktidar ve Devlet Kuramları534545555545
Uluslararası İlişkilerde Çevre Politikaları555544555555
Çatışma Analizi ve Çözümü455455455555
Osmanlı-Türk Modernleşmesinin Düşünsel Kaynakları544544555545
Uluslararası Güvenlikte Yeni Perspektifler455545555555
Ekoloji Tartışmaları444545555555
Doğu Avrupa ve Balkanlar’da Uluslararası Siyaset455554545545
Karşılaştırmalı Ortadoğu Çalışmaları555554545555
Çağdaş Dönem Siyaset Felsefesi Okumaları534445555554
Sivil Toplum ve Kalkınma455544545555
Uzmanlık Alan Dersi555555555555
             
1. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
Seminer555555555555
Karşılaştırmalı Siyasette Güncel Tartışmalar545555455555
Türkiye’nin Ortadoğu Politikası455554545555
Soğuk Savaş Sonrası Transatlantik İlişkiler45555 545555
Karadeniz Bölgesinin Güncel Jeopolitiği455554545545
Avrupa Birliği Güvenlik Yapılanması455555545555
Ulusötesi Göç ve Küresel Nüfus Politikaları455555545555
Soğuk Savaş Sonrası Türkiye’nin Türk Dünyası Siyaseti455554545555
Politik Teoride Çağdaş Yaklaşımlar/ Tartışmalar534445555545
Sınıraşan Sular ve Hidropolitik455555545555
Uluslararası Hukukta Güç Kullanımı ve Uluslararası İnsancıl Hukuk455545555555
Siyaset ve Sosyal Bilimlerde Yöntem534435555545
Türk Siyasal Düşüncesinde Güncel Tartışmalar534455555545
Barış İnşası ve Çatışma Çalışmaları Üzerine Okumalar455545555555
Kadın Çalışmaları444445555545
İslam Siyasal Düşünce Tarihi534455545545
Uluslararası İlişkilerde Körfez Çalışmaları455554545555
Uzmanlık Alan Dersi555555555555
             
2. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
Uzmanlık Alan Dersi555555555555
Yeterlik Sınavına Hazırlık555555555555
             
2. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
Uzmanlık Alan Dersi555555555555
Tez Önerisi555555555555
             
3. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
Uzmanlık Alan Dersi555555555555
Tez Çalışması (1.TİK)444433432333
             
3. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
Uzmanlık Alan Dersi555555555555
Tez Çalışması (2.TİK)44443343233 
             
4. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
Uzmanlık Alan Dersi555555555555
Tez Çalışması (3.TİK)444433432333
             
4. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12
Tez Çalışması (Tez Savunması)444433432333
Uzmanlık Alan Dersi555555555555
             
 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | Tel: + 90 (252) 211-1000 | Fax: + 90 (252) 223-9280
Copyright © 2013 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Yukarı Çık