English
Datça Kazım Yılmaz Meslek Yüksekokulu Aşçılık(İKMEP)

Kazanılan Derece

Aşçılık programı öğrenciler, derslerini başarıyla tamamladıktan ve diğer koşulları yerine getirdikten sonra ön lisans diploması almaya hak kazanırlar.

Kabul Koşulları

Yükseköğretime Öğrenci kabulü için ülke çapında yapılan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) girmiş olması veya sınavsız geçiş sınavına başvuru yapmak zorundadır. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) yılda bir kez Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır. Öğrenci Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS)’den alınan puan ve lise not ortalamalarına göre Yüksek Öğretim kurumlarındaki bölümlere yerleştirilir.

Yeterlilik Koşulları

1 Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını anlama becerisini kazanmak 2 Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanmak 3 Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi sahibi olma ve bu bilgiyi mesleki gelişime yönelik kullanabilmek 4 Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olmak 5 Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilmek 6 Türk mutfağının inceliklerine hâkim olmak ve Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilmek 7 Yöresel mutfak bilgisine ve uygulama becerisine sahip olmak 8 Uluslararası mutfakların yemeklerini hazırlayabilmek 9 Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslar arası literatürü izleyebilmek 10 Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek 11 İyi iletişim kurabilmek, mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eden ve kendini sürekli geliştirerek daha yaratıcı fikirler, reçeteler ve tabaklar hazırlayabilen bir anlayışa sahip olmak 12 Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek 13 Sanitasyon ve hijyen kurallarını özümsemiş, bu kurallar doğrultusunda çalışma ortamının hijyenini, kişisel hijyenini, gıda hijyenini toplum sağlığını da göz önünde bulundurarak uygulama becerisine sahip olmak

Önceki Öğrenim

Yüksek Öğretim kurumlarına kayıt yaptırmış öğrencilerin farklı üniversiteler de önceden tamamlamış oldukları öğrenimlerinin tanınmasını talep etme hakkına sahiptir. Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin öğrenimlerinin tanınması için, kayıt yılının ilk haftası içinde ilgili birimine kendi transkript ve ders içeriklerini sunmalıdırlar.

Tarihçe

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Senatosunun teklifi, Yükseköğretim Genel Kurulunun 01.02.2002 tarihli kararı ile kurulan Yüksekokulumuz; 2006-2007 Eğitim-Öğretim Yılında Aşçılık, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları,Turizm ve Otel İşletmeciliği olmak üzere 3 program ve 98 öğrencisiyle Hayırsever Kazım YILMAZ tarafından yaptırılan ve 8 Aralık 2007 tarihinde Üniversitemize devredilen binada faaliyete geçmiştir.

Program Profili

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında yer alan Aşçılık Programı; otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, bir iş planını uygulayabilen, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, hijyen ve sağlık konularına dikkat eden, yurt içi ve yurt dışı yiyecek içecek işletmelerinde aranan insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler, öğrenimleri boyunca ikram hizmetleri alanının temel ilkelerini ve mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrayacak, alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini, ikram hizmetleri işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunu bilecek bir eğitim programı ile yetiştirileceklerdir.

Program Yeterlilikleri

1- Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını anlama becerisini kazanmak .
2- Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanmak
3- Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilmek
4- Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olmak Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilmek
5- Türk mutfağının inceliklerine hâkim olmak ve Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilmek Yöresel mutfak bilgisine ve uygulama becerisine sahip olmak Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabilmek
6- Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslararası literatürü izleyebilmek
7- Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek
8- Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her öğrencinin derslere, uygulamalara, labaratuar, proje, atölye, dönem içi çalışmaları, mezuniyet çalışmalarına katılmak zorundadır. Teorik derslerin en az %70 uygulamalı ve labaratuar çalışmalarının en az %80 katılmayan öğrencilerin o derslerden final sınavlarına girmelerine izin verilmez. Öğrenciler teorik derslerde devam koşulunu yerine getirene kadar ilgilidersi tekrar etmek zorundadır. Sınavlar genellikle yazılı olarak yapılır. Ancak öğretim elemanı sözlü yapılmasına da karar verebilir. Derslerin içeriğine göre bilgi formu üzerinde belirtilmek şartıyla öğrenciler proje çalışmasına da yönlendirilebilir. Derslerin sınavları dersi veren öğretim elemanı tarafından yapılmaktadır. Mazeret sınavları mazereti olan öğrencilere ara sınav bitiş tarihinden itibaren 15 gün içinde ilgili yönetim kurulu onayı ile yapılabilir.

Mezuniyet Koşulları

Öğrencinin herhangi bir başarısız dersi olmamalı, genel not ortalaması en az 2.00 (4 sisteme göre), zorunlu meslek stajı yapmış ve kabul edilmiş olmalıdır.

Mezun İstihdamı

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı’ndan mezun olanlar, “Aşçı” unvanını kazanarak; turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Aşçılık Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir. Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavından geçerli not almaları ve YÖK’ün çerçeve yönetmeliği-Fakülte/Yüksekokulların belirlemiş olduğu kontenjanlar dâhilinde; Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi Mutfak Sanatları ve Yönetimi lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.

Eğitim Türü

Otel İkram Hizmetleri Bölümünün programı olan Aşçılık ,Turizm Endüstrisinde özellikle gastronomi alanında mutfak yönetimi, insan ilişkileri,mesleğinin gerektirdiği bilgi becerileri en üst düzeyde sahip olmayı ,mesleğini icra ederken sağlık, hijyen kurallarına önem veren titiz, sorumluluk sahibi Şef adayları yetiştirmeyi amaçlar.

Bölüm Başkanı

Dr.Öğr.Üyesi Levent KARADAĞ

Bölüm AKTS Koordinatörü

Öğr.Gör. Yasemin AKGÖL

Ders Planı

1. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1801 ATATÜRK İLK.VE İNK. TARİHİ I Zorunlu 2 0 2
ATBY1801 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 0 2
AŞÇ1007 PİŞİRME YÖNTEMLERİ I Zorunlu 3 2 6
AŞÇ1501 MESLEKİ MATEMATİK Seçmeli 2 0 3
AŞÇ1507 UNLU GIDA ÜRETİM TEKNİKLERİ Seçmeli 3 2 6
AŞÇ1509 TEMEL MUTFAK TEKNİKLERİ Seçmeli 3 2 6
AŞÇ1511 MUTFAK ORGANİZASYONU Seçmeli 2 0 3
AŞÇ1513 BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ Seçmeli 2 0 3
AŞÇ1515 GIDA SAKLAMA TEKNİKLERİ Seçmeli 2 2 6
AŞÇ1517 MUTFAKTA KALİTE YÖNETİMİ Seçmeli 4 0 6
BRY1801 DOSYALAMA VE ARŞİVLEME Seçmeli 2 0 3
ORD0040 GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMLARI Seçmeli 2 1 4
RTV1801 İLETİŞİM Seçmeli 2 0 3
SGP1801 İLKYARDIM Seçmeli 2 0 3
TDB1801 TÜRK DİLİ Zorunlu 2 0 2
TDBY1801 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 2
TOİ1903 KARİYER PLANLAMA Seçmeli 2 0 3
TOİ1907 Turizm Meslek Etiği Seçmeli 2 0 3
TOİ1909 GENEL TURİZM Seçmeli 2 0 3
YDB1801 İNGLİZCE I Zorunlu 2 0 2
YDB1803 ALMANCA I Zorunlu 2 0 2
YDB1805 FRANSIZCA I Zorunlu 2 0 2
İKR1901 CATERİNG HİZMETLERİ Seçmeli 2 0 3
       
1. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1802 ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ Zorunlu 2 0 2
ATBY1802 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 0 2
AŞÇ1008 PİŞİRME YÖNTEMLERİ II Zorunlu 3 2 6
AŞÇ1010 MUTFAK PLANLAMA Zorunlu 3 0 4
AŞÇ1012 MESLEK STAJI (30 İŞGÜNÜ) Zorunlu 0 0 8
AŞÇ1504 OSMANLI SARAY MUTFAĞI Seçmeli 4 2 6
AŞÇ1506 MUTFAKTA SU ÜRÜNLERİ Seçmeli 4 2 6
AŞÇ1508 HİJYEN VE SANİTASYON Seçmeli 3 0 3
AŞÇ1510 MENÜ PLANLAMA Seçmeli 3 0 3
BİP1924 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ I Seçmeli 2 0 3
TDB1802 TÜRK DİLİ Zorunlu 2 0 2
TDBY1802 TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 0 2
TOİ1904 TURİZM VE ÇEVRE Seçmeli 2 0 3
YDB1802 İNGİLİZCE II Zorunlu 2 0 2
YDB1804 ALMANCA II Zorunlu 2 0 2
YDB1806 FRANSIZCA II Zorunlu 2 0 2
       
2. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
AŞÇ2011 SOĞUK MUTFAK Zorunlu 2 2 5
AŞÇ2013 MUTFAK ÜRÜNLERİ Zorunlu 4 2 5
AŞÇ2503 YÖRESEL MUTFAKLAR Seçmeli 4 2 6
AŞÇ2505 TÜRK MUTFAĞI Seçmeli 4 2 6
AŞÇ2507 KASAPHANE ÜRÜNLERİ Seçmeli 2 2 6
AŞÇ2509 YİYECEK-İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ Seçmeli 2 0 3
AŞÇ2511 YEMEK SOSYOLOJİSİ Seçmeli 2 0 3
AŞÇ2513 GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ Seçmeli 2 0 3
AŞÇ2515 YİYECEK-İÇECEK OTOMASYONU Seçmeli 3 1 6
AŞÇ2517 ZİYAFET MUTFAĞI Seçmeli 2 2 6
AŞÇ2519 MESLEK STAJI (25 İŞGÜNÜ) Seçmeli 0 0 6
TOİ2903 MİSAFİR İLİŞKİLERİ Seçmeli 3 0 3
TOİ2911 YİYECEK İÇECEK SERVİSİ Seçmeli 2 2 6
TOİ2913 OTEL İŞLETMECİLİĞİ Seçmeli 3 0 3
YDB2807 MESLEKİ YABANCI DİL I (İNGİLİZCE) Zorunlu 2 0 2
YDB2809 MESLEKİ YABANCI DİL I (ALMANCA) Zorunlu 2 0 2
YDB2929 2. YABANCI DİL İNGİLİZCE I Seçmeli 2 0 3
YDB2931 2. YABANCI DİL ALMANCA I Seçmeli 2 0 3
YDB2933 2. YABANCI DİL FRANSIZCA I Seçmeli 2 0 3
İŞY2803 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Seçmeli 1 1 3
İŞY2805 ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİK. Seçmeli 2 0 3
İŞY2809 KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ Seçmeli 2 0 3
İŞY2813 İŞLETME YÖNETİMİ I Seçmeli 2 0 3
       
2. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
AŞÇ2012 PASTANE ÜRÜNLERİ Zorunlu 4 2 5
AŞÇ2014 DÜNYA MUTFAKLARI Zorunlu 4 2 5
AŞÇ2506 MENÜ PLANLAMA II Seçmeli 3 0 3
AŞÇ2510 MUTFAK ÇEŞİTLERİ Seçmeli 4 2 6
AŞÇ2512 GIDA ÜRÜNLERİNDE DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ Seçmeli 3 2 6
AŞÇ2514 YİYECEK-İÇECEK MALİYET KONTROLÜ Seçmeli 3 0 3
AŞÇ2518 VEJETERYAN MUTFAK Seçmeli 3 0 3
AŞÇ2520 GASTRONOMİDE YENİ TRENDLER Seçmeli 3 0 3
AŞÇ2522 MUĞLA MUTFAĞI Seçmeli 2 1 3
AŞÇ2524 SÜSLEME SANATI Seçmeli 2 2 6
AŞÇ2532 MESLEKİ STAJ (25 İŞ GÜNÜ) Seçmeli 0 0 6
MAT2902 GENEL MATEMATİK Seçmeli 2 0 3
ORD0020 GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI Seçmeli 1 2 4
TOİ2906 GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 1 3
TOİ2908 ŞARAP SERVİSİ Seçmeli 2 2 6
TOİ2910 GÖSTERİ SERVİSİ Seçmeli 2 2 6
YDB2808 MESLEKİ YABANCI DİL II (İNGİLİZCE) Zorunlu 2 0 2
YDB2810 MESLEKİ YABANCI DİL II (ALMANCA) Zorunlu 2 0 2
YDB2930 2.YABANCI DİL İNGİLİZCE II Seçmeli 2 0 3
YDB2932 2.YABANCI DİL ALMANCA II Seçmeli 2 0 3
YDB2934 2.YABANCI DİL FRANSIZCA II Seçmeli 2 0 3
İŞY2802 KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLAR Seçmeli 2 0 3
İŞY2814 İŞLETME YÖNETİMİ II Seçmeli 2 0 3
       
 

Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi

1. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8
ATATÜRK İLK.VE İNK. TARİHİ I333333  
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I333333  
PİŞİRME YÖNTEMLERİ I51231555
MESLEKİ MATEMATİK  4    4
UNLU GIDA ÜRETİM TEKNİKLERİ45441444
TEMEL MUTFAK TEKNİKLERİ44443444
MUTFAK ORGANİZASYONU55511251
BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ43431344
GIDA SAKLAMA TEKNİKLERİ53331233
MUTFAKTA KALİTE YÖNETİMİ 5211531
DOSYALAMA VE ARŞİVLEME 33333333
GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMLARI43444242
İLETİŞİM34445545
İLKYARDIM44444444
TÜRK DİLİ44444433
TÜRK DİLİ I51111113
KARİYER PLANLAMA333333 3
Turizm Meslek Etiği33333 33
GENEL TURİZM33333 33
İNGLİZCE I44444453
ALMANCA I34545354
FRANSIZCA I33333333
CATERİNG HİZMETLERİ11134154
         
1. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8
ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ        
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II53233333
PİŞİRME YÖNTEMLERİ II55551555
MUTFAK PLANLAMA55221431
MESLEK STAJI (30 İŞGÜNÜ)25555555
OSMANLI SARAY MUTFAĞI33333333
MUTFAKTA SU ÜRÜNLERİ33333 44
HİJYEN VE SANİTASYON22123213
MENÜ PLANLAMA 55531351
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ I11111515
TÜRK DİLİ        
TÜRK DİLİ II51111143
TURİZM VE ÇEVRE13221 41
İNGİLİZCE II11151331
ALMANCA II        
FRANSIZCA II        
         
2. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8
SOĞUK MUTFAK33333333
MUTFAK ÜRÜNLERİ44444444
YÖRESEL MUTFAKLAR33451541
KASAPHANE ÜRÜNLERİ44431521
YİYECEK-İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ33333333
YEMEK SOSYOLOJİSİ42521331
GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ33 33333
YİYECEK-İÇECEK OTOMASYONU44342332
ZİYAFET MUTFAĞI11155555
MESLEK STAJI (25 İŞGÜNÜ)55555555
MİSAFİR İLİŞKİLERİ34544444
YİYECEK İÇECEK SERVİSİ55421352
OTEL İŞLETMECİLİĞİ45454443
MESLEKİ YABANCI DİL I (İNGİLİZCE)44444444
MESLEKİ YABANCI DİL I (ALMANCA)23424345
2. YABANCI DİL İNGİLİZCE I33333333
2. YABANCI DİL ALMANCA I11111111
2. YABANCI DİL FRANSIZCA I11111111
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ44444443
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİK.1      3
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ35311321
İŞLETME YÖNETİMİ I11111145
         
2. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8
PASTANE ÜRÜNLERİ44251531
DÜNYA MUTFAKLARI51231555
MENÜ PLANLAMA II44535434
MUTFAK ÇEŞİTLERİ52241525
GIDA ÜRÜNLERİNDE DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ54541333
YİYECEK-İÇECEK MALİYET KONTROLÜ44431452
VEJETERYAN MUTFAK33333334
GASTRONOMİDE YENİ TRENDLER44444444
MUĞLA MUTFAĞI33441321
SÜSLEME SANATI44444444
MESLEKİ STAJ (25 İŞ GÜNÜ)55555555
GENEL MATEMATİK21451121
GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI43444242
GİRİŞİMCİLİK54344444
GÖSTERİ SERVİSİ44441341
MESLEKİ YABANCI DİL II (İNGİLİZCE)1  1 134
MESLEKİ YABANCI DİL II (ALMANCA)23424345
2.YABANCI DİL İNGİLİZCE II        
2.YABANCI DİL ALMANCA II35311511
2.YABANCI DİL FRANSIZCA II11111111
KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLAR35541331
İŞLETME YÖNETİMİ II5  5  4 
         
 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | Tel: + 90 (252) 211-1000 | Fax: + 90 (252) 223-9280
Copyright © 2013 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Yukarı Çık