English
Köyceğiz Meslek Yüksekokulu Bitki Koruma

Kazanılan Derece

Eğitim süresi 2 yıl olan Bitki Koruma Programından mezun olan öğrencilerimiz ön lisans diploması alarak, “Bitki Koruma Teknikeri” unvanı alırlar.

Kabul Koşulları

T.C. Yüksek Öğretim Kurulu tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Adayların Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) puan türünden yeterli puan alarak Bitki Koruma Programına yerleştirilmiş olması gerekmektedir.

Yeterlilik Koşulları

Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir.

Önceki Öğrenim

Daha önce başka bir Yüksek Öğretim Kurumunda öğrenim görmüş olan öğrencilerin Önceki Öğrenimi, Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" ile "Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde tanınmaktadır. Yükseköğretim programlarının tamamında yer alan Yabancı Dil Dersleri için her akademik dönem başında Muafiyet Sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen yeterlilikleri sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girme hakkına sahiptir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.

Tarihçe

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Köyceğiz Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Bitki Koruma Programı, 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı, Güz Yarıyılında 40 kişilik öğrenci kontenjanıyla eğitim-öğretime başlamıştır.

Program Profili

Tarım ürünlerindeki hastalık,zararlı ve yabancı otlar, bunların biyoloji ve ekolojileri, konukçu-patojen ilişkileri, pestisitler ve bunların çevreye olan etkileri, mekanik, kültürel, fiziksel, kimyasal, biyolojik, biyoteknik ve entegre savaş yöntemleri konularında önlisans eğitimi vererek, çağın gereksinimlerine yanıt verebilecek donanıma sahip, meslek etiğine uygun davranan, sektörü iyi tanıyan ve sektörün aradığı niteliklere de sahip, gelişen teknolojiyi takip edebilme ve bilgiye ulaşabilme yeteneğine sahip sorumluluk almaktan kaçınmayan teknik elemanlar yetiştirmektir. Önlisans seviyesinde tekniker olarak yetiştirilen öğrenciler ile hem kamu ve özel tarım sektörünün teknik eleman gereksiniminin karşılanması, hem de organik ve geleneksel bitkisel üretimde ve depolanmış ürünlerde bitki hastalık ve zararlılarından kaynaklanan sorunların çözümüne katkıda bulunmalarının sağlanması amaçlanmaktadır. Önlisans seviyesinde tekniker olarak yetiştirilen öğrenciler ile hem kamu ve özel tarım sektörünün teknik eleman gereksiniminin karşılanması, hem de organik ve geleneksel bitkisel üretimde ve depolanmış ürünlerde bitki hastalık ve zararlılarından kaynaklanan sorunların çözümüne katkıda bulunulması ve bu sayede kaliteli ve çevreye dost sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaşması hedeflenmektedir.

Program Yeterlilikleri

1- Bitki Koruma ve ilgili bilim dallarındaki temel kavramları tanımlamak, mesleki etik sorumluluğu kazanmak
2- Bitki hastalıklarını, zararlılarını, yabancı otları ve kentsel zararlıları teşhis etmek, bunların biyolojisi ve zarar şekillerini bilmek, en uygun koruma ve mücadele yöntemleri konularında temel bilgilere sahip olmak
3- Kültür bitkileri ve depolanmış ürünlerde ekonomik kayba neden olan hastalıklar, zararlılar ve yabancı otlara tanı koyabilmek ve bunlara karşı uygulanabilecek tarımsal savaş yöntemlerini ve kullanımlarına karar vermek ve uygulamak
4- Bitki koruma sorunlarıyla savaşta kimyasal yöntemlerin kullanımının gerekliliğine karar vermek Bitki Korumada kullanılan pestisitleri, etkili bir şekilde kullanımını, insanlara ve çevreye olan olumsuz etkilerini bilmek
5- Doğal kaynakların korunması, iyi tarım ve ekolojik tarım uygulamaları hakkında güncel bilgilere sahip olmak ve doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımı için tarımsal savaşta hangi yöntemleri nasıl kullanması gerektiğini bilmek
6- Kültür bitkilerinin yetiştirilmesine ilişkin ekim, dikim, sulama, gübreleme, hasat ve bunların mekanizasyonu konularında genel bilgi sahibi olmak
7- Hastalık, zararlı veya yabancı otlarla ilgili sorunun çözümü için, gerekli verileri toplayarak analiz etmek
8- Bitki Koruma ile ilgili evrensel bilgileri izlemek, alanındaki kişilerle iletişim kurabilmak ve alanındaki bilgi ve fikirlerini farklı sunum teknikleri ile kurum ve kişilere aktarabilmek
9- Bitki Koruma ile ilgili sorunları tanıma, karar verme ve çözümleme konularında inisiyatif kullanmak
10- Bitki koruma ile ilgili konularda bireysel ve disiplinler arası ekip çalışmaları planlayıp yürütebilmek

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Öğrenciler tüm derslerden bir ara sınav ve bir de yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik, çoktan seçmeli, eşleştirme, boşluk doldurma, kısa cevap vb. sorulardan oluşan sınav, ödev, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Başarı notuna ara sınavın katkısı %40, yılsonu sınavının katkısı ise %60’dır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.

Mezuniyet Koşulları

Mezun olabilmek için programda belirtilen derslerin ve 30 iş günlük meslek stajının başarıyla tamamlanması gerekmektedir. Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) başarıyla tamamlayarak 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalamasını elde etmek gerekmektedir.

Mezun İstihdamı

Bitki Koruma Programı mezunları, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, zirai ilaç ve tohum firmalarında, tarımsal danışmanlık şirketlerinde, ilaçlama şirketleri ile zirai ilaç bayilerinde, sebze, fide ve süs bitkileri seraları, tarımsal ihracat yapan firmalarda hastalık ve zararlılardan ari bitki materyali üretiminde ve son yıllarda önem kazanan organik tarım işletmelerinde iş olanağı bulabilmektedirler. Bitki koruma teknikerliği, insanların sürekli ihtiyaç duyduğu ürünlerin kaliteli ve çevreye zarar vermeden yetiştirilmesi aşamalarında her zaman gereksinim duyulan bir meslek olması nedeniyle tarımsal üretim ile ilgili hem kamu hem de özel sektörde gereksinim duyulan bir meslek olarak ön planda yer almaktadır.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Bitki Koruma Programını başarı ile bitiren öğrenciler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Bahçe Bitkileri, Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Oragnik Tarım İşletmeciliği, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Orman Mühendisliği ve Tarla Bitkileri” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Lisans programını başarı ile bitiren öğrenciler “Ziraat Mühendisi” ve “Orman Mühendisi” ünvanlarını almaktadırlar.

Eğitim Türü

Örgün Öğretim: Tarım ürünlerindeki hastalık,zararlı ve yabancı otlar, bunların biyoloji ve ekolojileri, konukçu-patojen ilişkileri, pestisitler ve bunların çevreye olan etkileri, mekanik, kültürel, fiziksel, kimyasal, biyolojik, biyoteknik ve entegre savaş yöntemleri konularında önlisans eğitimi vererek, çağın gereksinimlerine yanıt verebilecek donanıma sahip, meslek etiğine uygun davranan, sektörü iyi tanıyan ve sektörün aradığı niteliklere de sahip, gelişen teknolojiyi takip edebilme ve bilgiye ulaşabilme yeteneğine sahip sorumluluk almaktan kaçınmayan teknik elemanlar yetiştirmektir. Önlisans seviyesinde tekniker olarak yetiştirilen öğrenciler ile hem kamu ve özel tarım sektörünün teknik eleman gereksiniminin karşılanması, hem de organik ve geleneksel bitkisel üretimde ve depolanmış ürünlerde bitki hastalık ve zararlılarından kaynaklanan sorunların çözümüne katkıda bulunmalarının sağlanması amaçlanmaktadır.

Bölüm Başkanı

Bölüm AKTS Koordinatörü

Ders Planı

1. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1801 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Zorunlu 2 0 2
BTK1001 Bitki Ekolojisi Zorunlu 2 0 3
BTK1005 Tarımsal Ekoloji Zorunlu 2 0 3
BTK1007 Toprak Bilgisi Zorunlu 3 0 3
BTK1501 Bitki Sistematiği Seçmeli 2 1 3
BTK1503 Bitkisel Üretim İlkeleri Seçmeli 2 1 3
BTK1505 Tarımsal Meteoroloji Seçmeli 2 0 3
BTK1507 Meslek Etiği Seçmeli 2 0 3
BİY1805 Genel Botanik Zorunlu 2 1 3
BİY1807 Entomoloji Zorunlu 3 1 4
KİM1815 Genel Kimya Zorunlu 2 0 2
TDB1801 Türk Dili I Zorunlu 2 0 2
YDB1801 İngilizce I Zorunlu 2 0 2
YDB1803 Almanca I Zorunlu 2 0 2
YDB1805 Fransızca I Zorunlu 2 0 2
       
1. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1802 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II Zorunlu 2 0 2
BTK1002 Bitki Fizyolojisi Zorunlu 2 0 2
BTK1004 Fitopatoloji Zorunlu 2 1 3
BTK1006 Genel Bitki Zararlıları Zorunlu 3 0 3
BTK1008 Meslek Stajı (30 iş günü) Zorunlu 0 0 8
BİP1824 Bilgi ve İletişim Teknolojileri Zorunlu 3 0 3
BİY1902 Biyolojik Çeşitlilik Seçmeli 2 0 2
PAZ1902 Tarımsal Pazarlama Seçmeli 2 0 2
TDB1802 Türk Dili II Zorunlu 2 0 2
YDB1802 İngilizce II Zorunlu 2 0 2
YDB1804 Almanca II Zorunlu 2 0 2
YDB1806 Fransızca II Zorunlu 2 0 2
İKT1902 Tarım Ekonomisi Seçmeli 2 0 2
İSG1902 İş Sağlığı ve Güvenliği Zorunlu 2 0 3
İŞY1904 Toplam Kalite Yönetimi Seçmeli 2 0 2
       
2. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BAH2811 Bitki Besleme ve Gübreleme Zorunlu 3 0 3
BTK2003 Bitki Koruma İlaçları Zorunlu 3 0 3
BTK2005 Tarımsal Savaş Yöntemleri Zorunlu 3 0 4
BTK2007 Bitki Koruma Uygulamaları Zorunlu 1 2 3
BTK2009 Tarla Bitkileri Hastalıkları ve Zararlıları Zorunlu 2 1 4
BTK2011 Bahçe Bitkileri Hastalık ve Zararlıları Zorunlu 2 1 4
BTK2501 Bitki Genetiği Seçmeli 2 0 3
BTK2503 Mesleki Proje Hazırlama Seçmeli 2 0 3
BTK2505 Organik Tarım İlkeleri Seçmeli 2 0 3
BTK2507 Çevre Kirliliği Seçmeli 2 0 3
BİY2801 Genel Mikrobiyoloji Zorunlu 2 1 3
YDB2509 Mesleki Yabancı Dil Seçmeli 2 0 3
       
2. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
BTK2002 Tarımsal Biyoteknoloji Zorunlu 3 0 4
BTK2004 Yabancı Otlar ve Mücadelesi Zorunlu 3 1 4
BTK2006 Sebze Hastalıkları ve Zararlıları Zorunlu 2 1 4
BTK2008 Depo Hastalık ve Zararlıları Zorunlu 2 0 3
BTK2010 Bitki Büyüme Düzenleyicileri Zorunlu 3 0 3
BTK2012 Tarımsal Mekanizasyon Zorunlu 3 0 4
BTK2014 Organik Tarımda Bitki Koruma Zorunlu 2 0 2
BTK2502 Topraksız Tarım Seçmeli 2 0 3
BTK2504 Süs Bitkileri Hastalıkları ve Zararlıları Seçmeli 2 0 3
BTK2506 Sürdürülebilir Tarım Seçmeli 2 0 3
BTK2508 Entegre Mücadele Seçmeli 2 0 3
BTK2510 Bitki Koruma Mekanizasyonu Seçmeli 2 0 3
       
 

Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi

1. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I          
Bitki Ekolojisi4323343333
Tarımsal Ekoloji4333454334
Toprak Bilgisi4333353334
Bitkisel Üretim İlkeleri4334353333
Tarımsal Meteoroloji3334253333
Meslek Etiği5234434434
Genel Botanik4222342222
Entomoloji5444334344
Genel Kimya4345433344
Türk Dili I1111111111
İngilizce I          
Almanca I          
Fransızca I          
           
1. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II          
Bitki Fizyolojisi4333353333
Fitopatoloji5555544454
Genel Bitki Zararlıları5554444454
Meslek Stajı (30 iş günü)5555545555
Bilgi ve İletişim Teknolojileri2212151111
Biyolojik Çeşitlilik3334443333
Tarımsal Pazarlama2334454443
Türk Dili II          
İngilizce II          
Almanca II          
Fransızca II          
Tarım Ekonomisi3333253333
İş Sağlığı ve Güvenliği4345533343
Toplam Kalite Yönetimi2334354343
           
2. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10
Bitki Besleme ve Gübreleme4343353343
Bitki Koruma İlaçları55555444 5
Tarımsal Savaş Yöntemleri5555554455
Bitki Koruma Uygulamaları5555545555
Tarla Bitkileri Hastalıkları ve Zararlıları5554444555
Bahçe Bitkileri Hastalık ve Zararlıları5554444555
Bitki Genetiği3333343333
Mesleki Proje Hazırlama 5555545555
Organik Tarım İlkeleri4344454444
Çevre Kirliliği2333534433
Genel Mikrobiyoloji3443333343
Mesleki Yabancı Dil5445545545
           
2. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10
Tarımsal Biyoteknoloji4334353333
Yabancı Otlar ve Mücadelesi5555544555
Sebze Hastalıkları ve Zararlıları5554444555
Depo Hastalık ve Zararlıları 5554444555
Bitki Büyüme Düzenleyicileri 3333353333
Tarımsal Mekanizasyon4334453444
Organik Tarımda Bitki Koruma5555544545
Topraksız Tarım3433453333
Süs Bitkileri Hastalıkları ve Zararlıları5554444555
Sürdürülebilir Tarım4454554555
Entegre Mücadele5555544555
Bitki Koruma Mekanizasyonu5555554555
           
 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | Tel: + 90 (252) 211-1000 | Fax: + 90 (252) 223-9280
Copyright © 2013 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Yukarı Çık