Kazanılan Derece
Program derslerinin (toplam minumum 90 AKTS) tümünü başarı ile tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.5 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Anabilim Dalı, Uluslararası İşletmecilik alanında tezli yüksek lisans diploması almaya hak kazanırlar
Kabul Koşulları
a) Yurtiçi veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurt dışı fakülte veya yüksekokullardan bir lisans diplomasına sahip olmaları, b) ALES’ ten gerekli puanı almış olmaları, c) Lisans mezuniyeti ortalaması en az 2,40 olmalı.
Yeterlilik Koşulları
Ekonomi ve Finans Anabilim Dalı alanında tezli yüksek lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam minumum 90 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.5 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
Önceki Öğrenim
Öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yurt içi veya yurt dışındaki diğer Yükseköğretim Üniversitesi’ne kesin kayıt yaptıran öğrenciler ilk hafta içinde başvurdukları takdirde kredi ve not transfer talepleri ilgili öğretim birimi yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanır.
Tarihçe
1974-1975 Öğretim yılından itibaren Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisince Muğla’da açılan ve YÖK Yasası ile birlikte 1982 yılında Dokuz Eylül Üniversitesine bağlanan İşletmecilik Yüksek Okulu’nun, 1992/Aralık ayında tüm kadrosu ile birlikte Muğla Üniversitesinin kuruluşu ile İİBF’ne dönüşmesi ile kurulmuştur. Yine Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Senato kararı ve YÖK onayı ile birlikte Fethiye İşletme Fakültesi kurulmuştur
Program Profili
Ekonomi ve Finans Bölümü, kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu çağdaş iş, girişimcilik ve yönetim formasyonu ve becerilerine sahip iş gücünü yetiştirmeyi ve iş dünyasına kazandırmayı hedeflemektedir. Bölüm, hiyerarşik olarak Rektörlük ve Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlıdır. Öğrenciler hem kamu hem de özel sektörde çeşitli iş pozisyonları için eğitilmektedir. Ekonomi ve Finans anabilim dalının etkileşimde bulunduğu paydaşlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kalkınma Ajansları, STK'lar, Turizm Yatırımcıları, üniversiteler ve araştırma kurumlarıdır. Aynı zamanda bölgenin ekonomik, sosyo-kültürel gelişimine katkıda bulunmaktadır. Nitelikli akademik araştırmaları ile iyi eğitim görmüş öğrencileri ile bilim dünyası ve ülke istihdamına katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Bölüm, nitelikli akademik kadrosu ile öğrenciler için en iyisini sunmaya çalışmaktadır.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav, yarıyıl sonu sınavı ve başarısız öğrenciler bütünleme sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav katkısı %50, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınav notunun en az 70 olma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmektir.
Mezun İstihdamı
Ekonomi ve Finans Bölümü mezunları Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gibi kamu kuruluşlarında; bununla birlikte bankacılık, sermaye piyasası, sigortacılık başta olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşların finans, muhasebe ve bütçe departmanlarında istihdam edilebilmektedir. Ülkemiz genelinde ve son yıllarda hızlı bir şekilde gelişmekte olan Fethiye ilçesinin yerel işletmelerinde eğitimli iş gücü ihtiyacı gittikçe artmaktadır. Öncellikle yerel işletmelerdeki ihtiyaçlar doğrultusunda istihdamın gerçekleşeceği bununla birlikte ülke içinde çeşitli kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda mezunların istihdam edilebileceği öngörülmektedir. Ülkemizdeki eğitimli, kalifiye eleman ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda kuşkusuz ki bu programı bitiren mezunlar bu iş gücü talebine cevap verecek nitelikte olacaklardır. Bunların yanı sıra gerekli koşullara sahip olan mezunlar doktora eğitimi alabilir.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Tezli yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla doktora programlarında öğrenimlerine devam edebilirler