Kabul Koşulları
Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Anabilim Dalı, Aile Danışmanlığı Tezli Yüksek Lisans Programına başvuracak adayların, Türkiyedeki rehberlik ve psikolojik danışmanlık ve psikoloji programlarından lisans düzeyinde mezun olmaları gerekmektedir. Ayrıca eşit ağırlık ve sözel puan türünde ALES’ten en az 70 standart puan almış olmaları gerekmektedir. En az 2.50 lisans mezuniyeti ortalamasına sahip olunması gerekmektedir.
Yeterlilik Koşulları
Yüksek Lisans derecesi alabilmek için, toplam yirmi bir (21) krediden az olmamak koşulu ile en az yedi (7) dersi, Uzmanlık Alan Derslerini, bir Seminer Çalışmasını ve Tez Çalışmasını tamamlamak gerekmektedir. Seminer ve tez çalışması kredisizdir ve öğrenciler bu derslerden başarılı olmak zorundadır. Toplam AKTS ise en az 120 olmak zorundadır. Ayrıntılı bilgi için Muğla Sıtkı Koçman Lisansüstü Yönetmeliğine bakılabilir.
Önceki Öğrenim
Başka bir yükseköğretim kurumunda lisansüstü öğrencisi statüsünde ders alan ve kaydı silinen öğrenciler, aldıkları derslerin tanınması hususunda her yarıyılın ilk haftasında Enstitü Ana Bilim Dalı Kurulu aracılığı ile Enstitüye başvurur. Bu derslerin tanınması ve öğrencinin öğrenimine hangi yarıyılda başlaması gerektiğine, tanınan ve başarı notları aktarılan eğitim-öğretim programındaki derslerin toplam kredisi ve öğrencinin kaydolduğu programın eğitim-öğretim programındaki yarıyıl kredileri dikkate alınarak bu derslerin karşılık geldiği yarıyıl sayısı hesaplanır. Bu süre Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen azami öğrenim süresinden düşülerek, öğrencinin intibak ettirileceği yarıyıl Enstitü Ana Bilim Dalı Kurulunun görüşü doğrultusunda Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir. Ayrıntılı bilgi için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisansüstü yönetmeliği incelenebilir.
Tarihçe
Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Anabilim Dalı, Aile Danışmanlığı Tezli Yüksek Lisans Programı 2022-2023 Güz Yarıyılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamış ve aynı akademik yılda öğrenci almaya başlamıştır.
Program Profili
Aile Danışmanlığı Tezli Yüksek Lisans Programı’nın amacı; aile sistemini ve yapısını analiz edebilen, aile danışmanlığı alanında güncel bilgi ve becerilere sahip, aile danışmanlığında önem taşıyan temel ilkeleri esas alarak ailenin gereksinimlerini sistematik şekilde tanılayan ve gereksinimler doğrultusunda interdisipliner ekip yaklaşımı ile ailenin bütüncül bakımı ve izlemini sürdürebilen, etkili iletişim ve iş birliği ile çalışmalarını gerçekleştiren, girişimci ve sorun çözme becerileri gelişmiş aile danışmanlığı ve eğitimi profesyonellerinin yetiştirilmesidir. Ayrıca bu program örgün eğitim programı şeklinde yürütülmektedir.
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Raşit AVCI http://mu.edu.tr/tr/personel/rasitavci Prof. Dr. Atılgan ERÖZKAN http://www.mu.edu.tr/tr/personel/atilgan Prof. Dr. Ayşe Rezan ÇEÇEN EROĞUL http://www.mu.edu.tr/tr/personel/rezancecen Doç. Dr. Aslı TAYLI http://mu.edu.tr/tr/personel/atayli Doç. Dr. Öner ÇELİKKALELİ http://mu.edu.tr/tr/personel/onerckaleli Doç. Dr. Nilfer ŞAHİN https://www.mu.edu.tr/tr/personel/nilfersahin Doç. Dr. Nur TALUY https://www.mu.edu.tr/tr/personel/nurtaluy Dr. Öğr. Üyesi Ayşen MARAŞ https://www.mu.edu.tr/tr/personel/aysenmaras Dr. Öğr. Üyesi Berkan HAMDEMİR https://www.mu.edu.tr/tr/personel/berkanhamdemir
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarından oluşur. Sınavlar; yazılı, sözlü, yazılı-uygulamalı ve sözlü-uygulamalı yapılabilir. Bu programda sınav değerlendirme kuralları her bir ders için farklılık göstermektedir. Her bir dersin iş yükü ve içeriği değişiklik gösterebilir. Ayrıntılı bilgi edinmek için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğine bakılabilir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrenciler Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği doğrultusunda mezun olurlar.
Mezun İstihdamı
Bu programdan mezun olanlar elde edecekleri kazanımlarla Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve ona bağlı özel kurum ve kuruluşlar ile emniyet ve askeri kuruluşların yanı sıra özel aile danışma merkezlerinde görev alabilir ve ihtiyaç duyulan aile danışmanlığı hizmetlerinin sürdürülebilmesi için önemli bir açığı kapatabileceklerdir.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarıyla tamamlayanlar ALES ve YDS sınavlarından geçerli not almaları şartıyla doktora eğitimine devam edebilirler.