Kazanılan Derece
Turizm ve Seyahat Hizmetleri programı öğrencileri derslerini başarı ile tamamladıktan; 2.00 ve üzeri not ortalamasına sahip olduktan ve zorunlu stajlarını tamamladıktan sonra önlisans derecesine sahip olurlar.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü ÖSYS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Yeterlilik Koşulları
Alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimli derslerin (toplam 120 AKTS) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00'lük not sistemi üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekmektedir.
Önceki Öğrenim
Yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış öğrenciler farklı üniversitelerde önceden tamamlamış oldukları öğrenimlerinin tanınmasını talep etme hakkına sahiptirler. Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin önceki öğrenimlerinin tanınması için, kayıt yılının ilk haftası içinde ilgili birime önceki öğrenimlerine ait transkript ve ders içerikleriyle birlikte başvurmaları gerekmektedir.
Tarihçe
Yükseköğretim Kurulu'nun 25.01.1994 tarihlli kararıyla kurulan yüksekokulumuz, Ortaca ilçesindeki kurumların ve hayırseverlerin büyük desteğini alarak bir apartman binasında 1994-1995 eğitim öğretim yılında Turizm ve Otelcilik programı ile Seracılık programlarından oluşan toplam 38 öğrenci ile eğitim öğretime başlamıştır.
1999 yılında Turizm ve Seyahat Hizmetlerin programımız normal öğrenci programı ile öğrenci almaya başlamıştır. 2000 yılında ise aynı programın ikinci öğretimi faaliyete geçmiştir. 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren Turist Rehberliği, normal öğretim programı öğrenci almaya başlamıştır.
Program Profili
Fethiye, Marmaris, Sarıgerme ve Dalyan gibi önemli turizm bölgelerine yakın bir konumda kurulmuş olan Ortaca Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Turizm ve Seyahat Hizmetleri programı, turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu mesleki bilgi ve beceriye sahip nitelikli ara eleman yetiştirme çabasındadır. Program öğrencileri mesleki alanda bilgi ve becerilerini arttıracak derslerin yanı sıra iletişim, etik, pazarlama gibi sosyal alanlarda da bilgi sahibi olabilecekleri eğitimleri almaktadırlar. Müfredat kapsamında genel itibariyle teorik derslerle eğitim alan öğrencilerin uygulama becerilerini kazanabilmeleri için meslek stajı zorunluluğu bulunmaktadır. Ayrıca öğretim elemanlarımız öğrencilerimizin sektöre adım atmasında rehberlik hizmeti sağlamaktadır. Yüksekokulumuzun sektör temsilcileri ile yakın ilişkileri sayesinde öğrencilerimizin sektör temsilcileri ile tanıştırılması sağlanmaktadır.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Öğrenciler derslerin ölçme ve değerlendirme sistemleri içerisinde mevcut bulunan; uygulama, proje, seminer, atölye, ödev gibi çalışmalara katılmak zorundadırlar. Teorik derslerin en az %70, uygulamalı ve laboratuvar çalışmalarının ise en az %80 devam zorunluluğu bulunmaktadır. Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrencilere final sınavlarına girme hakkı tanınmaz. Öğrenci teorik derslerde devam zorunluluğunu yerine getirene kadar ilgili dersi tekrar etmek zorundadır. Sınavlar genellikle yazılı olarak yapılır. Ancak, öğretim elemanı sözlü sınav yapılmasına da karar verebilir. Dersin sınavları dersi veren öğretim elemanı tarafından yapılmaktadır. Her ders için en az bir ara sınav, bir yılsonu sınavı olmak üzere iki sınav gerçekleştirilmektedir. Sınavların başarı puanlarına katkı düzeyleri dersi veren öğretim elemanı tarafından belirlenmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrenciler her dönem 30 akts olmak üzere dört dönem üzerinden toplam 120 akts almaları, mesleki stajlarını tamamlamaları ve 4'lük not sisteminde en az 2.00 not ortalamasına sahip olmaları durumunda mezuniyete hak kazanırlar.
Mezun İstihdamı
Turizm ve Seyahat Hizmetleri programı mezunları A, B ve C grubu seyahat acentelerinde her departmanda acente personeli olarak istihdam olanağına sahiptirler. Aynı zamanda dileyen mezunlarımız kendi seyahat acentelerinin kurucusu ve yöneticisi olma imkanına sahip bulunmaktadır. Öğrencilerimiz müfredatta aldıkları derslere bağlı olarak hava yolu işletmeleri, havalimanı yer hizmetleri işletmeleri, yat ve marina işletmecilikleri, turizm büroları ve otellerin önbüro departmanları gibi alanlarda da istihdam olanaklarına sahiptirler.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Önlisans programını başarı ile tamamlayan adaylar yılda bir kez ÖSYM tarafından düzenlenen dikey geçiş sınavından (DGS) ilgili puan türünde yeterli puanı almaları durumunda lisans düzeyinde eğitim görmeye hak kazanmaktadırlar. Bu programın mezunları DGS'de; turizm işletmeciliği, seyahat işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve turizm rehberliği, işletme gibi programları tercih edebilmektedirler.