Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Arıcılık Önlisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir
Yeterlilik Koşulları
Öğrenciler mezun olmak için en az 2.00/4.00 genel not ortalamasını edinmelidir ve 120 AKTS kredisi almak zorundadırlar. Not ortalaması üst üste 3.00 ve 3.49 arasında olanlar Onur Öğrenci, ortalaması 3.50 ve 4.00 arasında olan öğrenciler Yüksek Şeref Öğrencisi olarak listelenir.
Önceki Öğrenim
Arıcılık Programı’nda öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumdan alınan bir ders içeriğinin, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü'nde verilen ilgili dersin içeriğine uygun olması ve yüksekokul müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu derslerden muaf tutulabilir.
Tarihçe
1994 yılında kurulan Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü’ne ilk kez 1994-1995 Eğitim Öğretim yılında öğrenci alınmıştır. Bu yıldan itibaren bölümümüze kayıt yaptıran öğrencilerin sayısı belirlenen maximum kontenjan çerçevesindedir.
Program Profili
Lisans eğitim-öğretim programında, evrensel standartlara uygun Arıcılık eğitimi vermek; uluslararası düzeyde bilimsel araştırmalar ve yayınlar yapmak; ülkemiz araştırma merkezlerinin ve endüstrisinin, tarımsal araştırma enstitülerinin, yöresel arıcılık yapan halkın gereksinim duyduğu araştırma ve geliştirmede yetkin, teknoloji ve bilgi üretimine katkı sağlayacak düzeyde laboratuar ve teorik bilgi birikimine sahip Arıcılar yetiştirmektir. Ülkemizdeki Arıcılık eğitimi veren bölümler arasında en iyiler arasına girmek, Her bir öğretim üyesinin ulusal kaynaklardan destek alan (TÜBİTAK,, TAGEM, DPT, BAP gibi) araştırma projesi yürütüyor olması, Öğretim üyelerinin her yıl bilimsel dergilerde yayınlarının olması, Önlisans eğitimi sırasında yüksek akademik potansiyel gösteren öğrencilerin, son sınıflarında, Bölümdeki ileri araştırma projelerinde çalışmalarına fırsat verilmesi, onların Yatay Geçiş Sınavı ile uygun bir Lisans programına geçişlerine teşvik edilmesi, Mezun olan lisans öğrencilerinin ileri düzeyde İngilizce ve Bilgisayar kullanım bilgisine sahip olması, Ulusal sanayi ve endüstrinin ihtiyaç duyduğu alanlarda, üniversite-sanayi işbirliği projelerinin hayata geçirilebilmesi program profilimizdir.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Bağıl Değerlendirme Sistemi «Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği» hükümlerine göre, 29 Ağustos 2012 tarih ve 465/11 Sayılı Senato Kararı ile yürürlüğe girmiştir.
Mezuniyet Koşulları
Bölümden mezun olacak öğrencinin minumum AKTS 'si 120 olmalıdır. Bölümden mezun olacak öğrencilerin Merslek Stajı dersi alması zorunludur.
Mezun İstihdamı
Bölümümüz mezunları Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlıklarında, Çevre, ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su Bakanlığında, ayrıca Özel sektörde Arı ve Arıcılık ürünleri eldesi yapan birçok işletmede tekniker olarak çalışabilirler.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, Ziraat Fakültelerinin ilgili lisans programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Rahşan İVGİN TUNCA