Kazanılan Derece
Elektrik alanında alınan ön lisans derecesi mezunlarına Teknikerlik unvanı kazandırmaktadır. Bu unvan, teknisyen ve daha alt düzeydeki elektrik meslek insanları ile Elektrik Mühendisleri arasında yer almaktadır.
Kabul Koşulları
Meslek Yüksekokulu Elektrik Programına, ÖSYM’nin yaptığı sınavlara katılarak kayıt hakkı kazanılabilmektedir.
Yeterlilik Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 kredi karşılığı) başarıyla tamamlayarak 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalamasını elde etmek gerekmektedir.
Önceki Öğrenim
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Elektrik Programının eğitim planlarında yer alan Bilgi ve İletişim Teknolojisi, İngilizce I ve İngilizce II, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II, Türk Dili I, Türk Dili II derslerinden her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.
Daha önce başka bir yüksek öğretim programına devam etmiş olan öğrenciler, eğitim-öğretim yılının ilk haftası içinde başvurmaları halinde, daha önceki yükseköğretim bölüm/programlarında başardıkları derslerin kredileri ve bu derslerden aldıkları başarı notları ilgili yönetim kurulu kararı ile kayıt yaptırdıkları bölüm ve programa aktarılır. Tanınan ve başarı notları aktarılan eğitim-öğretim programındaki derslerin toplam kredisi ve öğrencinin kaydolduğu programın eğitim-öğretim programındaki yarıyıl kredileri dikkate alınarak bu derslerin karşılık geldiği yarıyıl sayısı hesaplanır. Bu süre Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen azami öğrenim süresinden düşülerek, öğrencinin intibak ettirileceği yarıyıl ilgili yönetim kurulu kararı ile belirlenir.
Tarihçe
Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Elektrik Programı 2000-2001 Öğretim yılında öğrenime başlamıştır.
Program Profili
Elektrik Programı, kamu ve özel sektörün gereksinim duyduğu, elektrik meslek insanlarını hazırlama ve yetiştirmeyi amaçlar. Program, hiyerarşik yapı olarak Elektrik ve Enerji Bölümü Başkanlığına, Yüksekokul Müdürlüğüne ve Rektörlüğe karşı sorumludur ve Program, kararlarının ilgili olanlarını öncelikle bölüm başkanlığı olmak üzere Müdürlük ve Rektörlük ilgili kurullarına gönderilerek nihai hale gelir. Öğrencilerini kamu ve özel sektöre yönelik olarak birçok alanda istihdam edilecek şekilde yetiştirir. Elektrik Programının etkileşim halinde olduğu paydaşlar; AYDEM, TEİAŞ, TEÜAŞ, TEDAŞ, Elektrik Mühendisleri Odası, sanayi kuruluşları, kurum ve kuruluşlar ile Üniversiteler, Araştırma Kurumları, Enstitüler şeklinde özetlenebilir. Elektrik programı, sahip olduğu nitelikli öğretim elemanı kadrosu ile öğrencilerine en iyi şekilde eğitim-öğretim hizmetleri sunmaya çalışmaktadır. Bölümce, gerçekleştirilen akademik çalışmalar ile entelektüel bilim dünyasına ve yetiştirdiği vasıflı öğrencilerle ülkemiz istihdam piyasasına ve bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı yaratmaktadır.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı, muafiyet sınavı ve tek ders sınavından oluşmaktadır. Sınav değerlendirmesi derlerinin gereksinimlerine göre öğretim elemanları tarafından belirlenir. Öğretim elemanının gerekli gördüğü durumlarda ayrıca ödev, proje veya uygulama çalışmaları da notla değerlendirilebilmektedir.
Ara Sınavlar: Her yarıyıl içinde açılan derslerle ilgili olarak en az bir ara sınav yapılır. Eğer yarıyıl içinde ara sınav dışında başka değerlendirme yapılmayacaksa ara sınav notundan alınan puan geçme notunun %40~50’si ağırlığında olabilmektedir.
Yarıyıl Sonu Sınavları: Yarıyıl sonunda öğretimi tamamlanan derslerden öğrencinin başarı durumunu belirlemek üzere yapılır. Yarıyıl Sonu sınav değerlendirmesi, geçme notunun %50~60’ıdır. Yarıyıl sonu sınavının geçme notundaki ağırlığı yönetmelikler gereği %50’den az olamaz.
Mazeret Sınavları: Haklı ve geçerli bir mazereti nedeniyle ara sınavına veya yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrencilere, ilgili yönetim kurulu tarafından mazeret sınav hakkı verilir. Öğrencinin mazeret sınavına kabul edilmesi için mazeretini belgelere dayandıran bir dilekçe ile mazeretinin oluştuğu günden itibaren 3 gün içinde dekanlık/müdürlüğe başvurmuş ve ilgili yönetim kurulunca mazeretinin kabul edilmiş olması gerekir.
Bütünleme sınavları: Öğrenciler yarıyıl sonu sınavları sonunda FD veya FF notu alarak başarısız oldukları dersler ile DD veya DC notu alarak başarılı oldukları derslerden bütünleme sınavlarına girebilirler. Bütünleme sınavında alınan not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer. Ara sınav ve bütünleme sınav notunun ağırlıkları yarıyıl sonu sınavlarında olduğu gibi hesaplanır. Bütünleme sınavına girilen derslerde, önceki başarı notu ne olursa olsun, son başarı notu esas alınır.
Muafiyet Sınavları: Senato tarafından belirlenen dersler için akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Bu sınavlardan başarılı olan öğrencilere MM notu verilir. Bu derslerden alınan kredi mezuniyet kredisine eklenir. MM notunun genel not ortalamasına etki eden ağırlıklı kredi notu yoktur.
Tek Ders Sınavı: Mezuniyeti için devam koşulunu yerine getirmiş olup da, başarısız tek dersi kalan öğrenciler, başarısız oldukları dersten tek ders sınavına girebilirler. Ayrıca mezun olabilmek için kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programındaki tüm derslerden başarılı oldukları halde, genel not ortalamaları 2,00’nin altında olması nedeni ile mezun olamayan öğrenciler, genel not ortalamalarını yükseltmek üzere başarılı oldukları bir dersten bölüm başkanlığına dilekçe ile başvurmaları halinde ilgili kurul kararı ile tek ders sınavına girebilirler. Tek ders sınav hakkından bir kez yararlanılabilir.
Öğrencilere aldıkları her ders için, o dersi yürütmekle görevlendirilen öğretim elemanı tarafından, aşağıdaki harf notlarından biri yarıyıl başarı notu olarak verilir.
Puan Karşılığı Yarıyıl/Yıl Sonu Başarı Notu Katsayı
90-100 AA 4
85-89 BA 3,5
80-84 BB 3
75-79 CB 2,5
70-74 CC 2
65-69 DC 1,5
60-64 DD 1
50-59 FD 0,5
49 ve altı FF 0
Yukarıda belirtilen değerlendirmeler dışında kalan değerlendirmeler;
TT-Devamsızlıktan kalınan ders,
MM-Muaf tutulan ders,
GG-Geçer,
KK-Kalır,
VV – Bırakılan Derstir.
“TT”, derslerde ve/veya uygulama çalışmalarında devam şartını sağlayamamış öğrencilere verilmektedir. Yabancı Dil Hazırlık Programı Yeterlik Sınavında başarılı olan öğrenciler ortak zorunlu yabancı dil: (İngilizce, Almanca, Fransızca) derslerinden muaf tutulurlar ve “MM” ile değerlendirilirler. “GG”, Yabancı Dil Hazırlık Programı ve eğitim-öğretim programında yer alan staj çalışmalarında başarılı olan öğrencilere verilir. “KK”, Yabancı Dil Hazırlık Programı ve eğitim-öğretim programında yer alan staj çalışmalarında başarısız olan öğrencilere verilir. “VV”, eğitim-öğretim programından kaldırılan veya yerine başka bir ders konulmayan ve başarılma zorunluluğu kalmayan dersler için bölüm başkanlığının önerisi, ilgili yönetim kurulunun kararı ile verilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmektir.
Mezun İstihdamı
Meslek Yüksek Okulu Elektrik Programı mezunlarının iş bulma ve meslek edinme imkânları Elektrik enerjisinin hayatımızda vazgeçilmez bir yere sahip olması nedeniyle oldukça geniştir. Bu alanda çalışacak kalifiye meslek insanlarına duyulan ihtiyaç, her geçen gün artmaktadır. Özel sektör ve kamu sektöründe iş bulma imkânları genel olarak şöyle sıralanabilir:
Sanayi kuruluşları, turistik tesisler, hastaneler, okullar, inşaat sektörü, ordu, elektrik enerjisi üretimi, iletimi ve dağıtımı alanlarında hizmet veren kamu ve özel kuruluşlar ile kamu kurumlarındaki diğer memuriyet kadrolarında yer alabilmektedirler. Ayrıca arzu etmeleri halinde uzmanlaştıkları alanlarda hür girişimlerini oluşturabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Merkezlerinden ustalık, usta öğreticilik ve işyeri açma belgeleri alabilmektedirler.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavından (DGS) geçerli notu almaları koşuluyla Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik Öğretmenliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik mühendisliği, Elektronik öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği v.b. lisans programlarının 3. sınıfından devam edebilmektedirler.
Bölüm Başkanı
Öğr.Gör.Dr. Aydan ALTIKULAÇ
Bölüm AKTS Koordinatörü
Öğr.Gör. Faik Murat MÜFTÜLER