Kazanılan Derece
Bu programdan mezun olan öğrenciler Ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar ve Elektrik Teknikeri Ünvanı alırlar.
Kabul Koşulları
Programa öğrenci kabulü, YÖK tarafından belirlenen ilgili mevzuat doğrultusunda, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen sınavlar ve yerleştirme ile gerçekleştirilmektedir. Liselerden mezun olanlar ise öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi tarafından yapılan sınavdan yeterli puanı alarak programa kayıt yaptırabilirler.
Yeterlilik Koşulları
Öğrenci 2 yıllık eğitim süresince 120 AKTS kredisini tamamlamalıdır. Programdan mezun olabilmek için öğrenci aldığı tüm dersleri ve 30 iş günü olan endüstriye dayalı öğrenim stajını tamamlamalı, genel bağıl not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olmalı ve başarısız dersi bulunmamalıdır.
Önceki Öğrenim
Tüm liselerden öğrenci kabul edilmektedir.
Tarihçe
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yatağan Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölümü Elektrik programı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi senatosunun teklifi, YÖK Genel Kurulu’ nun 16.04.2002 tarihli kararı ile kurulmuş ve 2004-2005 Eğitim-Öğretim Yılı’nda öğrenci alarak faaliyet başlamıştır.
Program Profili
Sanayileşmenin artışıyla yaygınlaşan elektrik kullanımı, elektrik konusunda eğitimli insan gücü açığını ortaya çıkarmıştır. Yatağan MYO Elektrik Programı da sektöre nitelikli elektrik teknisyenleri yetiştirmek için kurulmuştur. Programda temel mesleki bilgileri kapsayan ve endüstriye dayalı teorik ve uygulamalı dersler verilmektedir. Öğrenciler birinci sınıf sonunda, iş hayatına kendilerini daha iyi hazırlayabilmesi için 30 iş günü süresince yaptıkları endüstriye dayalı zorunlu stajlarını tamamlamaktadırlar. Programın eğitim türü örgün eğitimdir. Eğitim dili Türkçe'dir. Okul bünyesinde programa ait bir adet laboratuvar mevcuttur.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, kısa sınav vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 30 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Öğrenci ilgili dersten FF ya da FD notu almışsa başarısız sayılır ve bir sonraki yıl o dersi tekrar etmek zorunda kalır. Bunların yanında KK notu bir dersten devamsızlıktan kalındığını, GG notu o dersten geçildiğini ve SS notu da o dersin süren ders olduğunu ve dersin gerçek notunun bu süreç sonunda işleneceğini ifade eder.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve staj uygulamasını başarıyla ( GG ) tamamlamak gerekmektedir.
Mezun İstihdamı
Mezun öğrencilerimiz; tüm endüstriyel amaçlı üretim tesislerinde, kamusal ve özel olarak faaliyet yürüten elektrik enerjisi üretim tesislerinde, havacılık sanayinde, elektrik-elektronik alanında faaliyet yürüten tüm kuruluşlarda çalışma imkanı bulabilirler.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Mezun olan öğrenciler, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları mezunlarının, lisans öğrenimine devamları için ilgili yönetmelik hükümleri uygulanır. Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir. Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir. Program mezunları ÖSYM'nin düzenlediği Dikey Geçiş Sınavı sonuçlarına göre ilgili fakültelerin; Elektrik Mühendisliği, Elektrik –Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Fizik, Havacılık Elektrik ve Elektroniği, Kontrol Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği, Uçak Elektrik –Elektronik, Uzay Mühendisliği bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayabilirler.