Kabul Koşulları
ÖSYM'nin yapmış olduğu üniversite giriş sınavında başarılı olmak ve yeterli puanı almış olmak.
Yatay ve dikey geçişlerde gerekli koşulları taşımak.
Yabancı uyruklu öğrenci kabulü için gerekli koşulları taşımak
Yeterlilik Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü ve stajı başarıyla tamamlamak.
Önceki Öğrenim
Fakülteye yatay/dikey geçişlerde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fethiye Ziraat Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi’nin ilgili maddelerinin hükümleri uygulanır.
Tarihçe
25.05.2015 tarihinde “Fethiye Tarım Bilimleri Fakültesi” olarak kurulan Fakültemizin adı kısa bir süre sonra “Fethiye Ziraat Fakültesi” olarak değiştirilmiştir. Kuruluşunu takip eden yıllarda Fakülte bünyesinde 9 bölüm açılmış ve bu bölümler altında 21 anabilim dalı tanımlanmıştır.
Program Profili
Dil: Türkçe
Süresi: 4 yıl
Azami süresi: 7 yıl
Staj: Var
ÖSYM tipi: Sayısal
Lisans eğitimi
Normal Öğretim
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Ara sınav % 40, Final % 60.
Mezuniyet Koşulları
Ziraat Mühendisliği Bahçe Bitkileri alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi ve stajdan başarılı olması gerekir.
Mezun İstihdamı
Bahçe Bitkileri Programını bitirenlere “Ziraat Mühendisi” unvanı verilir. Bahçe Bitkileri alanında yetişen bir Ziraat Mühendisi Bahçe Bitkilerin'de dikim zamanı, dikim yöntemi, yetiştiricilik, kullanılacak gübre türü, Bahçe Bitkileri ürünlerinin farklı iklim ve toprağa uyumu, bitki hastalıkları, yüksek verimli ve kaliteli meyve ağaçları, sebze ve süs bitkileri, budama, aşılama gibi alanlarda sorumluluklar alabilir. Ayrıca Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Bakanlığı bünyesindeki Ziraat Mühendisi kadrolarında istihdam edilebilir.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Ziraat Fakültesinden başarı ile mezun olan öğrenci, Yüksek Lisans ve Doktora programları için gerekli koşulları yerine getirerek Yüksek Lisans ve Doktora programlarında öğrenim görebilir.
Eğitim Türü
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, 2015 yılında kurulmuştur. Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı hem lisans hem de Lisansüstü eğitimde (Yüksek Lisans) aktiftir. Lisans ve Yüksek Lisans eğitiminde oldukça talep gören başvuru sayısı yüksek olan bir bölümdür.
Tarımsal üretimde karşılaşılan problemlerin çözümüne ve tarımda sürdürülebilirlik konusunda Bahçe Bitkileri bilim dalından ve bu alandaki ilerlemelerden yararlanmak, dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir gerekliliktir. Dünya nüfusu hızlı bir şekilde artış gösterirken tarım alanları giderek daralmaktadır. Geleneksel tarım teknolojileri, hızla artan insan nüfusu ve giderek değişen ve tarımsal üretim için olumsuzlaşan çevre koşulları üretimin sürdürülebilirliğini olumsuz etkilemektedir.
2020 yılında Muğla tarımından Türk Ekonomisine toplam 10 milyar 387 milyon 435 TL katkı sağlanmıştır. Ziraat Odalarına kayıtlı çiftçi sayısı yaklaşık 70.000 olup il nüfusuna oranı itibariyle önemli bir orana sahiptir. 229.433,45 hektar Muğla Tarım alanının; 115.864,3 hektarı meyve alanı, 78.458,4 hektarı tarla alanı, 19.088,4 hektarı sebze alanı ve 4.265 hektarını da örtü altı alanı oluşturmaktadır. İlimiz Tarım alanının %65.94’ünü Bahçe Bitkileri oluşturmaktadır. Muğla İli üretim potansiyeli bakımından zeytin, badem, narenciye, nar, örtüaltı domates, açık tarla barbunya, börülce vb. ürünler ile ülkemiz sıralamasında ilk beş vilayet içinde yer almaktadır. İlimiz, istatistiki verilere göre Ege Bölgesinin en büyük narenciye ve badem alanına sahiptir. İldeki zeytin ağacı sayısı ülkemiz zeytin varlığının yaklaşık %14'ünü oluşturmaktadır. İlimizde imalat yapan firmaların %40’ı gıda ve tarıma dayalı sanayi sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Toplam tarıma dayalı imalat yapan firma sayısı 238 adet olup bunlardan 16 tanesi ihracat yapmaktadır. Sera üretim alanı bakımından ilimiz ülkemizde 4. sırada, Ege bölgesinde 1. sırada yer almakta olup, özellikle Fethiye İlçesinde tarım önemli bir geçim kaynağıdır. Bölgemizin sebzecilik, meyvecilik, süs bitkileri ve bağcılık potansiyeli göz önüne alındığında, Bahçe Bitkileri bölümünün yetiştiriciliğe büyük katkılar sağlayacağı, bunun yanında yörenin tarımsal üretime ve buna dayalı iş kollarına, sanayiye ve yeni teknolojilerin kullanımının tanıtılması en önemli amaçlarımızdandır.
Bölüm AKTS Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Halil İbrahim SAĞBAŞ