English
Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu Organik Tarım

Kazanılan Derece

Programdan mezun olanlar, Organik Tarım Ön Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadır.

Kabul Koşulları

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sistemiyle olmaktadır. Öğrenci kayıt işlemleri; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin belirlediği ilkeler çerçevesinde yapılır. Rektörlük, her yıl Üniversiteye ilk kayıt yaptıracak öğrenci adaylarının kayıt tarihini, istenilen belgeleri ve kayıt yerlerini birimlere göre belirleyerek ilan eder. Kayıt işlemleri Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülür. Kayıt süresi içerisinde kesin kaydını yaptırmayan aday hakkını kaybeder. Belgelerde tahrifat yaptığı tespit edilenlerin kayıtları yapılmaz. Yanlışlıkla kayıt yapılmış olduğu anlaşılırsa kayıtları silinir.

Yeterlilik Koşulları

Her eğitim öğretim yılına ait yarıyıl başlarında ve akademik takvimde belirtilen süreler içinde, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretini ödeyerek ders kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Öğrencinin o yarıyıl/yılda alacağı dersler, kayıt sırasında akademik danışmanı ile birlikte belirlenir. Ders geçme sistemi uygulanan bir programın birinci sınıfında öğrenime başlayan öğrenciler, kayıt oldukları yarıyıl/yıla ait tüm dersleri almakla yükümlüdürler. Önlisans programlarından mezun olabilmek için Üniversitemizin programında mevcut olan (toplam 120 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve mezun olabilmeleri için öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden başarılı olmaları gerekmektedir.

Önceki Öğrenim

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, Üniversitemizde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili MYO müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda, öğrenci dersten muaf tutulabilir. Resmi Gazete’de yayımlanan 17845 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine göre yapılır. Yatay geçiş başvuruları, yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılır. Yatay geçiş yapan öğrencilerin öğrenim süreleri, öğrencinin geldiği kurumda kullandığı süreler de hesaba katılarak toplam eğitim-öğretim süresi, kanunla belirlenen azami süreyi aşmayacak şekilde ilgili birimin yönetim kurulunca belirlenir. Meslek yüksekokulu mezunlarının Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne bağlı lisans programlarına dikey geçişleri ise 19.02.2002 tarihli ve 24676 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak Fakülte yönetim kurullarınca yapılır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne bağlı Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokullarının Bölüm ve Programları arasında yatay geçiş yapılabilir. Bu geçişe ilişkin esaslar, Üniversite Senatosunca kararlaştırılan yönerge ile düzenlenir.

Tarihçe

Organik Tarım Programı, 1999-2000 Eğitim Öğretim Yılında faaliyete başlamış olan Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü altında eğitim-öğretim devam etmektedir.

Program Profili

Programımızda; Toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim yaparak; çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını koruma bilincinde olmak, çağdaş ve demokratik bir üniversitenin amaçları doğrultusunda yeni değerler üretmek, ulusal/uluslararası kurum ve kuruluşların kaliteli ara eleman ihtiyaçlarını karşılamak ve gelişime açık, girişimci, yenilikçi, insani ve ahlaki değerlere saygılı organik tarım teknikerleri yetiştirmek amaçlanmıştır.

Program Yeterlilikleri

1- Bitki gelişimi, toprak ve ziraat eğitimi alanında organik tarım geliştirme çalışmaları kapsamında bilgi ve becerileri sahip olmak, tarım kavramlarını öğrenmek
2- Organik Tarım programında mevcut yaşanan sorunlar, problemleri belirlemek ve çözüm üretebilmek
3- Organik tarımı geliştirme, uygulama, metot ve yöntem bilgilerine sahip olmak
4- Edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliğini değerlendirir ve kavrar, etik değerlere uygun hareket eder.
5- Alanı ile ilgili bilgiye ulaşma yollarını bilir ve etkin bir şekilde kullanır.
6- Biyoçeşitliliğin önemini bilir ve korunması konusunda bilgi sahibidir.
7- Organik tarım yapılabilecek tarım alanları ile ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır.
8- Organik tarımda kullanılan tohumluklar, organik gübre kaynakları ve organik içerikli preparatları hakkında bilgi sahibidir.
9- Güncel olay ve gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler.
10- Organik ürünlerin işlenmesi, pazarlanması ve ülke ekonomisine katkısı hakkında bilgi sahibi olur.
11- Bilgi iletişim tekniklerini kullanarak etkin, aktif şekilde bilgiye ulaşır ve bilgiyi kullanır.
12- Bilgi iletişim tekniklerini kullanarak etkin, aktif şekilde bilgiye ulaşır ve bilgiyi kullanır.
13- Bitkilerde görülen hastalık ve zararlılar ile beslenme bozukluklarını tanıyabilir.
14- Çevreyi koruma bilinci ile üretim yapma tekniklerini kullanabilir.
15- Temel bilgisayar kullanım bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımı kullanabilmeli.

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Yazılı, sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılan sınavlar; ara sınavları, mazeret sınavları, yarıyıl sonu sınavları, bütünleme sınavları, muafiyet sınavları ve tek ders sınavlarından oluşmaktadır. Sınavlar; Sağlık, doğal afet ve ilgili yönetim kurulunca kabul edilen diğer mazeretleri nedeniyle bir dersin ara sınavına giremeyen öğrenciler; mazeretlerinin kabul edilebilmesi için aldıkları sağlık raporlarını veya diğer mazeret belgelerini, elden üç gün içerisinde içerisinde fakülte/yüksekokul sekreterliğine teslim etmek zorundadırlar. Öğrencinin bir dersten başarısı, o dersin final/bütünleme sınavından sonra, ders sorumlusu öğretim elemanı tarafından, ara sınav/sınavlar not ortalamasının % 40’ı ile final/bütünleme sınav notunun % 60’ının toplamı dikkate alınarak verilen harf notuna göre belirlenir. Tüm öğrenciler için 100 üzerinden ham notlar, sınıfın genel başarı düzeyi, notların dağılışı, sınıf ortalaması ve standart sapması dikkate alınarak Senato tarafından kabul edilen harfli sistem veya 4'lük sisteme uyarlanır. AGNO'su en az 2.00 olan öğrenci herhangi bir dersinin (FF), (FD), veya (K) olmaması koşulu ile başarılı sayılır. AGNO'su 2.00'Nın altında olan öğrenci başarısız sayılır. Başarısız durumda olan öğrenciler, danışmanın önerisi ve bölüm başkanının onayı ile (DC) ve (DD) notu aldıkları dersleri tekrar edebilir.

Mezuniyet Koşulları

Kayıt oldukları önlisans bölüm/programda mevcut olan toplam 120 AKTS’lik ders planlarında yer alan derslere yazılarak bu dersleri başarmış ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler T.C. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde gösterilen staj ve mezuniyet projesi gibi çalışmaları iki yıl içerisinde başarı ile bitirmiş öğrenciler Üniversite eğitim-öğretimini tamamlamış sayılırlar. Normal öğrenim süresi sonunda en az normal ders yükü ile mezun olan öğrencilerden not ortalaması 3.00-3.49 olan öğrenciler Şeref Belgesi, 3.50-4.00 arasında olan öğrenciler ise Yüksek Şeref Belgesi almaya hak kazanırlar.

Mezun İstihdamı

Organik Tarım mezunlarına ‘’Organik Tarım Teknikeri’’ unvanı verilmektedir. Bölüm mezunlarının gerek kamu kurumlarında gerekse de özel sektöre bağlı işletmelerde görev alması veya kendi işini kurması mümkündür. Organik tarım mezunları kendi işlerini kurup sürdürmelerine oldukça elverişlidir. Organik tarım ürünleri ve girdi materyallerinin üretim, ithalat ve ihracat işlemleri, iç pazarda talebe bağlı olarak perakende sektöründe iş bulma imkanı mevcuttur. Organik Tarım iş olanakları şunlardır: -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri -Araştırma Enstitüleri -Belediyeler -Üniversiteler -Tarım Kredi Kooperatifleri - Tarım Satış Kooperatifleri -Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri -Fidan Yetiştiriciliği ve satışı yapan firmalar Ayrıca; Organik Tarım mezunlarının dikey geçiş yapabileceği birçok bölüm bulunuyor. Okuduğu bölümden bir lisans bölümüne dikey geçiş yapmak isteyenler kendi bölümünden mezun olduktan sonra DGS’ye girip yeterli puanı aldıklarında aşağıdaki 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Resmi Gazete'de yayımlanan 17845 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine göre yapılır. Yatay geçiş başvuruları, yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılır. Yatay geçiş yapan öğrencilerin öğrenim süreleri, öğrencinin geldiği kurumda kullandığı süreler de hesaba katılarak toplam eğitim-öğretim süresi, kanunla belirlenen azami süreyi aşmayacak şekilde ilgili birimin yönetim kurulunca belirlenir. Meslek yüksekokulu mezunlarının Mığla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne bağlı lisans programlarına dikey geçişleri ise 19.02.2002 tarihli ve 24676 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak Fakülte yönetim kurullarınca yapılır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne bağlı Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokullarının Bölüm ve Programları arasında yatay geçiş yapılabilir. Bu geçişe ilişkin esaslar, Üniversite Senatosunca kararlaştırılan yönerge ile düzenlenir. A transfer can be made between the Departments and Programs of the Faculties, Schools and Vocational Schools of Muğla Sıtkı Koçman University. The principles related to this transition shall be regulated by the directive determined by the University Senate.

Eğitim Türü

Tam zamanlı normal eğitim 4 dönem boyunca 2 yıl süreyle verilmektedir.

Bölüm Başkanı

Prof.Dr. Fahri YİĞİT

Bölüm AKTS Koordinatörü

Doç.Dr. Demet ALTINDAL

Ders Planı

1. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1801 ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ I Zorunlu 2 0 2
ATBY1801 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 0 0 2
BAH1807 BOTANİK Zorunlu 2 0 2
BAH1809 TOPRAK BİLGİSİ Seçmeli 2 0 2
BAH1819 TARIMSAL EKOLOJİ Zorunlu 2 0 2
BSD1900 BEDEN EĞİTİMİ Seçmeli 3 0 3
GSR1900 RESİM Seçmeli 3 0 3
ORT1001 ORGANİK TARIM İLKELERİ Zorunlu 2 0 2
ORT1003 UYGULAMA I Zorunlu 0 4 2
ORT1497 STAJ (30 İŞGÜNÜ) Zorunlu 0 0 8
SER1003 TARIM ALET VE MAKİNALARI Zorunlu 2 0 3
SER1801 BİTKİ ÜRETİM TEKNİKLERİ Zorunlu 2 2 3
TDB1801 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 2
TDBY1801 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 2
YDB1801 İNGİLİZCE I Seçmeli 2 0 2
YDB1803 Almanca I Zorunlu 2 0 2
YDB1805 Fransızca I Zorunlu 2 0 2
       
1. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ATB1802 ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ II Zorunlu 2 0 2
BAH1818 TOHUM VE FİDECİLİK Zorunlu 2 0 2
BAH1820 ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ Seçmeli 2 0 2
BAH1822 BİTKİ FİZYOLOJİSİ Seçmeli 2 0 2
BİP1824 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Zorunlu 3 0 3
ORT1002 ORGANİK BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM İLKELERİ Zorunlu 3 0 3
ORT1004 TARIM VE ÇEVRE Zorunlu 2 0 2
ORT1006 SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM Zorunlu 2 0 2
ORT1008 ORGANİK BİTKİ BESLEME Zorunlu 2 0 2
ORT1010 UYGULAMA II Zorunlu 0 4 3
SER1804 TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER Seçmeli 2 0 2
SER1812 ORGANİK TARIMDA GÜBRELER VE GÜBRELEME Zorunlu 2 0 2
STP1806 SULAMA TEKNİKLERİ Seçmeli 2 0 2
TDB1802 TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 0 2
YDB1802 İNGİLİZCE II Seçmeli 2 0 2
YDB1804 ALMANCA II Seçmeli 2 0 2
YDB1806 FRANSIZCA II Seçmeli 2 0 2
İSG1902 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 0 3
       
2. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ORT2001 ORGANİK SEBZECİLİK Zorunlu 2 1 2
ORT2003 ORGANİK MEYVECİLİK Zorunlu 2 1 2
ORT2005 ORGANİK TARIMDA HASTALIKLARLA SAVASIM Zorunlu 3 0 3
ORT2007 ORGANİK TARIMDA KONTROL VE SERTİFİKASYON Zorunlu 2 0 2
ORT2009 ORGANİK TARLA BİTKİLERİ TARIMI Zorunlu 2 0 2
ORT2011 BİYOLOJİK MÜCADELE Zorunlu 2 0 2
ORT2013 UYGULAMA III Zorunlu 0 4 3
ORT2497 STAJ (30 İŞGÜNÜ) Zorunlu 0 0 8
ORT2501 ORGANİK MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 2 0 2
ORT2503 TARIMSAL YAYIM VE İLETİŞİM Seçmeli 2 0 2
ORT2505 ORGANİK TURUNÇGİL YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 2 0 2
ORT2507 ORGANİK ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 2 0 2
       
2. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
ORT2002 ORGANİK BAĞCILIK Zorunlu 3 0 3
ORT2004 ORGANİK TARIMDA ZARARLILARLA SAVAŞIM Zorunlu 2 2 5
ORT2006 ORGANİK ÜRÜNLERİ İŞLEME VE PAZARLAMA Zorunlu 2 0 3
ORT2008 ORGANİK HAYVAN BESLEME Zorunlu 2 0 2
ORT2010 UYGULAMASI IV Zorunlu 0 4 3
ORT2012 MESLEKİ PROJE Zorunlu 2 0 5
ORT2502 ORGANİK ARICILIK VE TOZLAŞMA Seçmeli 2 0 2
ORT2504 GENETİK ve ISLAH Seçmeli 2 0 2
ORT2506 TARIMSAL MEKANİZASYON Seçmeli 2 0 2
ORT2508 TARIM EKONOMİSİ Seçmeli 2 0 2
ORT2510 ORGANİK TARIM İŞLETMELERİNDE GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 0 2
SÜS2806 ORGANİK SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 2 0 2
İŞY2802 KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLARI Zorunlu 2 0 3
       
 

Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi

1. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12Py13Py14Py15
ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ I111111111111   
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I111215115122   
BOTANİK5  234224 34234
TOPRAK BİLGİSİ525244325 44231
TARIMSAL EKOLOJİ411433222 33 3 
BEDEN EĞİTİMİ111 11111111   
RESİM   1 3  2 14 24
ORGANİK TARIM İLKELERİ454455454233 5 
UYGULAMA I53433535414435 
STAJ (30 İŞGÜNÜ)555554555544245
TARIM ALET VE MAKİNALARI135241 4 223451
BİTKİ ÜRETİM TEKNİKLERİ531433452234 2 
TÜRK DİLİ I111111111111   
TÜRK DİLİ I115445411431   
İNGİLİZCE I333333333333   
Almanca I454335344444   
Fransızca I245545534425   
                
1. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12Py13Py14Py15
ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ II121222111111   
TOHUM VE FİDECİLİK424235154 43 52
ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ533435444234 4 
BİTKİ FİZYOLOJİSİ5  421111133 2 
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ111454135135   
ORGANİK BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM İLKELERİ53545535423415 
TARIM VE ÇEVRE55443443424325 
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM443455545544153
ORGANİK BİTKİ BESLEME52344115212454 
UYGULAMA II5553445 5555453
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER333445224344 5 
ORGANİK TARIMDA GÜBRELER VE GÜBRELEME54444335424444 
SULAMA TEKNİKLERİ12423 4 1112 41
TÜRK DİLİ II111111111111   
İNGİLİZCE II111111151111   
ALMANCA II121212121212   
FRANSIZCA II333323323333   
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ111545125155 33
                
2. Yıl - 1. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12Py13Py14Py15
ORGANİK SEBZECİLİK511214112 42142
ORGANİK MEYVECİLİK533355254 44553
ORGANİK TARIMDA HASTALIKLARLA SAVASIM 33442455 44553
ORGANİK TARIMDA KONTROL VE SERTİFİKASYON254555555555334
ORGANİK TARLA BİTKİLERİ TARIMI52344335433425 
BİYOLOJİK MÜCADELE 33442455 44553
UYGULAMA III515335354233552
STAJ (30 İŞGÜNÜ)555554555544245
ORGANİK MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ 11445123133 4 
TARIMSAL YAYIM VE İLETİŞİM443553525545 52
ORGANİK TURUNÇGİL YETİŞTİRİCİLİĞİ533355254 44553
ORGANİK ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ343234112 33353
                
2. Yıl - 2. Dönem
Ders AdıPy1Py2Py3Py4Py5Py6Py7Py8Py9Py10Py11Py12Py13Py14Py15
ORGANİK BAĞCILIK533355254 44553
ORGANİK TARIMDA ZARARLILARLA SAVAŞIM53 11   5      
ORGANİK ÜRÜNLERİ İŞLEME VE PAZARLAMA 44553425535 41
ORGANİK HAYVAN BESLEME14 532314 43 43
UYGULAMASI IV515335354233525
MESLEKİ PROJE555554555355455
ORGANİK ARICILIK VE TOZLAŞMA 4455 425535 41
GENETİK ve ISLAH113141221222 12
TARIMSAL MEKANİZASYON135241 4 223451
TARIM EKONOMİSİ 3 43 224544  2
ORGANİK TARIM İŞLETMELERİNDE GİRİŞİMCİLİK 51552415555 13
ORGANİK SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ53335554 445513
KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLARI111441344334   
                
 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | Tel: + 90 (252) 211-1000 | Fax: + 90 (252) 223-9280
Copyright © 2013 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Yukarı Çık