English
Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Hizmet Tezli Yüksek Lisans

Kazanılan Derece

Sosyal Hizmet Bilim Uzmanı

Kabul Koşulları

Sosyal Hizmet Yüksek Lisans Programına başvuru, kayıt ve yatay geçiş işlemleri hakkında gerekli güncel bilgiler Üniversitemizin Sosal Bilimler Enstitüsü genel ağ sayfasında yer almaktadır.

Yeterlilik Koşulları

1. Sosyal hizmetler alanındaki alt uzmanlık dallarında güncel ve derinlemesine bilgiye sahiptir, ilgili disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar ve bilgi teknolojileri, teknik ekipmanlar ile istatistik yazılımlarını etkin şekilde kullanır. 2. Sosyal hizmetler alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak problem çözer, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur, analiz ve sentez yapar, araştırma raporları yazar ve teknolojik araçları ileri düzeyde kullanarak inceleme ve çözümlemeler yapar, istatistiksel yöntemleri doğru bir şekilde uygular ve yorumlar. 3. Sosyal hizmetler alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren hususları kurgular, çözüm önerileri geliştirir, öngörülmeyen karmaşık durumlarda dahi sorumluluk alarak çözümler üretir, çalışmaları bağımsız veya ekip olarak yürütür ve ulusal düzeyde bilimsel makale yayımlar veya sunumlar yaparak alana bilimsel katkıda bulunur. 4. Sosyal hizmetler alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, mesleki gelişim ve yaşam boyu öğrenme ilkelerini uygular, bilimsel makaleleri değerlendirecek düzeyde istatistiksel analiz yapar ve kanıta dayalı uygulamaları takip ederek mesleki uygulamalar için kanıt oluşturan araştırmalar yapar. 5. Sosyal hizmetler alanındaki bilgilerini, güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını aynı ve farklı alanlardaki gruplarla yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir biçimde tartışır ve paylaşır, mesleki ve profesyonel ortamdaki sosyal ilişkileri ve normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler ve geliştirir, ayrıca bir yabancı dili genel düzeyde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. 6. Sosyal hizmet strateji ve politikaları geliştirir, uygulama planlarını yorumlar, veri yönetiminde etik ve bilimsel değerleri gözetir, disiplinlerarası çalışmalarda bilgi uygular, güncel gelişmeleri değerlendirir ve sosyal hizmet politikalarına katkıda bulunur, etik davranır.

Önceki Öğrenim

Sosyal Hizmet Anabilim Dalı'nda yüksek lisans derecesi alabilmek ve öğrenci olabilmek için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen şartlara ve ilgili yönetmeliğe uygun olarak çıkarılan yüksek lisans öğrenci alım ilanı koşullarına sahip olması beklenmektedir.

Tarihçe

Yüksek lisans programımız 2023-2024 Eğitim-Öğretim döneminde ilk öğrencilerini almış olup halen çalışmalarımız devam etmektedir.

Program Profili

Sosyal hizmet, uygulamaya dayalı bir meslek ve sosyal değişimi ve gelişimi, sosyal uyumu ve insanların güçlenmesini ve özgürleşmesini destekleyen bir akademik disiplindir. Sosyal Hizmet felsefe, psikoloji, sosyoloji, hukuk ve ekonomi bilimleri içeren alanlardan destek alır. Öğrenciler bu alanların dışında tıbbi ve psikiyatrik sosyal hizmet, aile ve çocuk refahı, suçluluk, nüfus dinamiği ve sosyal refah, iletişim teknikleri eğitimleri almaktadır. Alanda yüksek lisans yapan öğrencilerin Sosyal Hizmet Bilim Uzmanı olarak topluma kazandırılması hedeflenmektedir.

Program Yeterlilikleri

Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Program kapsamında ölçme değerlendirme yazılı sınavlar, sözlü sunumlar ve verilen ödevler kanalıyla gerçekleştirilmektedir. Program bu ölçme değerlendirme kanalıyla hem yazılı hem de sözlü becerileri yüksek Sosyal Hizmet bilim uzmalarını yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Mezuniyet Koşulları

Sosyal hizmet Anabilim Dalı yüksek Lisans programından mezun olabilmek için programa kayıt yaptıran yüksek lisans öğrencilerinin ilk olarak ders aşamasında belirlenen seçmeli ve zorunlu dersleri tamamlamış olmaları sonrasında da ilgili alanla ilgili bir tez önerisi ardından tez sürecini tamamlamış olması beklenmektedir.

Mezun İstihdamı

Sosyal Hizmet Yüksek Lisans Programı'ndan mezun olanlar kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında birçok istihdam olanaklarına sahiptirler. Bu kurum ve kuruluşlarda, toplum lideri, proje yürütücüsü ve asistanı, politika belirleyici, insan hakları savunucusu ve birim yöneticisi gibi farklı görevler alabilirler. Sosyal Hizmet mesleği adayları; Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı ile bağlı Çocuk Mahkemeleri, Çocuk Ağır Ceza Mahkemeleri, Aile Mahkemeleri, Denetimli Serbestlik Birimleri, Cezaevleri, Islahevlerinde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı merkez teşkilatı ile bağlı İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri, Şehit Yakını ve Gazi Hizmetleri Birimi, Kreş ve Gündüz Bakımevleri, Kız ve Erkek Yetiştirme Yurtları, Sevgi Evleri, Çocuk Evleri, Çocuk ve Gençlik Merkezleri, Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Huzurevi ve Yaşlı Bakım Rehabilitasyon Merkezleri, Yaşam Evleri, Aile Danışma Merkezleri, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumunda, Gençlik ve Spor Bakanlığı merkez teşkilatı ile bağlı İl Müdürlükleri, Kredi ve Yurtlar Kurumuna Bağlı Birimlerde, Millî Savunma Bakanlığı ve bağlı birimlerinde, İçişleri Bakanlığı ve bağlı birimlerinde, Millî Eğitim Bakanlığı ve bağlı okullarda, Üniversitelerde; akademisyen olarak akademik birimlerde, meslek mensubu olarak Hastane ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlıklarında, Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı ile bağlı İl Müdürlükleri, Hastanelerin Tıbbi Sosyal Hizmet Birimleri, Hasta İletişim Birimleri, Hasta ve Çalışan Güvenliği Birimleri, Doku-Organ Bağış Birimleri, Evde Sağlık Hizmetleri Birimleri, Palyatif Bakım Servisleri, Psikiyatri Servisleri, Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezleri, Çocuk İzlem Merkezleri, Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezleri, Uçucu Madde Bağımlıları Merkezleri, Çocuk Ergen Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezlerinde, Sivil Toplum Kuruluşları ve Vakıflarda istihdam edilebilmektedir.

Bir Üst Dereceye Geçiş

Program mezunları doktora derecesi alabilmek adına almış oldukları sosyal hizmeti yüksek lisans programındaki başarı derecelerini sunarak bir üst kademeye geçiş yapabilmektedir.

Eğitim Türü

Bu programın temel amacı, sosyal hizmet alanında hem nitelikli uzmanlar hem de akademisyenler yetiştirmektir. Ülkemizin birey ve aileyi güçlendirme, sosyal refahı artırma hedeflerine katkıda bulunurken, küresel düzeyde göç, savaş ve pandemi gibi değişen ihtiyaçlara cevap verebilecek insan gücünü sağlamayı hedefler. Ayrıca, tıbbi ve adli gibi çeşitli alanlarda artan lisansüstü eğitim talebini karşılayarak, kapsamlı müfredatlarla öğrencilere ileri düzeyde bilgi ve müdahale becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır.

Bölüm Başkanı

Bölüm AKTS Koordinatörü

Ders Planı

1. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
SHB 5001 Sosyal Hizmet Kuramları I Zorunlu 3 0 6
SHB 5090 Seminer Zorunlu 0 2 6
SHB 5099 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği Zorunlu 3 0 6
SHB 5501 Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet Yönetimi Seçmeli 3 0 6
SHB 5503 Sığınmacı, Mülteci ve Göçmenlerle Sosyal Hizmet Seçmeli 3 0 6
SHB 5505 Ailede Şiddet ve Sosyal Hizmet Seçmeli 3 0 6
SHB 5507 Sosyal Sorunlar-Sosyal Gereksinimler ve Sosyal Hizmet Seçmeli 3 0 6
SHB 5509 Adli Sosyal Hizmet Seçmeli 3 0 6
SHB 5511 Madde Bağımlılığı ve Sosyal Hizmet Seçmeli 3 0 6
SHB 5513 Klinik Sosyal Hizmet Seçmeli 3 0 6
SHB 5515 Kadın Çalışmaları ve Sosyal Hizmet Seçmeli 3 0 6
SHB 5517 Kanunla İhtilafa Düşen Çocuklar ve Sosyal Hizmet Seçmeli 3 0 6
SHB 5519 Çocuk ve Gençlerle Sosyal Hizmet Seçmeli 3 0 6
SHB 5521 Yoksulluk ve Sosyal Hizmet Seçmeli 3 0 6
SHB 5523 Yas Süreci ve Sosyal Hizmet Seçmeli 3 0 6
SHB 5525 Bilim Felsefesi Seçmeli 3 0 6
SHB 5527 Akademik Okuma ve Yazma Seçmeli 3 0 6
SHB 5529 Aile Danışmanlığı ve Sosyal Hizmet Seçmeli 3 0 6
SHB 5531 Psikopatoloji Seçmeli 3 0 6
SHB 5533 Karşılaştırmalı Sosyal Güvenlik Sistemleri Seçmeli 3 0 6
SHB 5535 Karşılaştırmalı Sağlık Politikaları ve Sistemleri Seçmeli 3 0 6
SHB 5537 Küreselleşme ve Uluslararası Sosyal Hizmet Seçmeli 3 0 6
SHB 5539 Kronik Hastalıklar ve Sosyal Hizmet Seçmeli 3 0 6
SHB 5541 İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet Seçmeli 3 0 6
SHB 5543 Sağlık ve Hastalık Sosyolojisi Seçmeli 3 0 6
SHB 5701 Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 4 0 6
       
1. Yıl - 2. Dönem
2. Yıl - 1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
SHB 5000 Tez Çalışması Zorunlu 0 0 24
SHB 5703 Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 4 0 6
       
2. Yıl - 2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Teori Uygulama AKTS Yazdır
SHB 5000-1 Tez Çalışması Zorunlu 0 0 24
SHB 5704 Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu 4 0 6
       
 

Değerlendirme Anketleri

Dersler ile Program Yeterlilikleri Matrisi

1. Yıl - 1. Dönem
1. Yıl - 2. Dönem
2. Yıl - 1. Dönem
2. Yıl - 2. Dönem
 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | Tel: + 90 (252) 211-1000 | Fax: + 90 (252) 223-9280
Copyright © 2013 Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Yukarı Çık